LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΓενικάΔημοσίευση: 19 Δεκεμβρίου 2018 19:50

O “κάβος” των Πρεσπών και το “σάλπισμα” Τσίπρα για επανεκκίνηση

Ο “αέρας” της υπερψήφισης του Προϋπολογισμού, η κόντρα με την ΝΔ για τροπολογίες στην FYROM και το μέτρημα των “κουκιών”.

AP - Τσίπρας - Ζάεφ - Καμμένος - Σκοπιανό

Πολιτική επανεκκίνηση επιχειρεί ο Πρωθυπουργός μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού με ενισχυμένη πλειοψηφία, έχοντας ως επόμενο «κάβο» την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η Κυβέρνηση, με όχημα ευνοϊκές τροπολογίες στην αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων,  στοχεύει να διασφαλίσει τις ψήφους από το Ποτάμι και να εκθέσει πολιτικά τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής.

Μηνύματα Τσίπρα εντός κι εκτός Κυβέρνσηης

Με τον πολιτικό «αέρα» της υπερψήφισης του πρώτου προϋπολογισμού εκτός της μέγγενης των μνημονίων, ο Πρωθυπουργός βάζει πλώρη για το επόμενο στοίχημα, αυτό της έγκρισης της Συμφωνίας  των Πρεσπών.

Το «κλείσιμο του ματιού» του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννη Σαρρίδη, δεν κράτησε πολύ, μιας και ο ίδιος δηλώνει πολέμιος της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Αντίθετα πιο κοντά στο «ναι» φαίνεται ότι είναι πλέον η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα επεσήμανε «επειδή εγώ δεν είμαι μέρος του προβλήματος  αλλά μέρος της λύσης -και το λέω με πλήρη επίγνωση - μέχρι τότε τελούμε σε αναμονή».

Με όχημα δυο νέες θετικές για την Ελλάδα τροπολογίες στην Σκοπιανή Βουλή, που αναφέρουν ότι δεν προδικάζεται η εθνότητα και ότι υπάρχει όχι μειονότητα, αλλά ομογένεια, για την οποία μεριμνά η FYROM, ο Πρωθυπουργός προσεταιρίζεται τους 4 βουλευτές του Ποταμιού και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκειμένου να αποσπάσει τις θετικές τους ψήφους.

Πρέσπες - συμφωνία - υπογραφή - Τσίπρας - Ζάεφ - Κοτζιάς - Ντιμιτρόφ

Κόντρα Μαξίμου – ΝΔ μετά τις τροπολογίες για το Σύνταγμα των Σκοπίων

Επιτιθέμενες στην Νέα Δημοκρατία και την Δημοκρατική Συμπαράταξη, πηγές του Μαξίμου τόνιζαν ότι «μετά τις τροπολογίες που κατέθεσαν Αλβανοί βουλευτές της πΓΔΜ, με τις οποίες ζητούν να διευκρινιστεί στο Συνταγματικό Νόμο της γείτονος αυτό που ούτως ή άλλως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι δηλαδή δεν καθορίζει ούτε προδικάζει εθνότητα αλλά μόνο υπηκοότητα, καταρρέει με πάταγο και το τελευταίο επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη.Όπως είχε καταρρεύσει προ ημερών αυτό περί δήθεν «μακεδονικής μειονότητας», με σχετική τροπολογία στα Σκόπια που κάνει ξεκάθαρα λόγο για «ομογένεια», εναρμονιζόμενη με το άρθρο 108 του ελληνικού Συντάγματος.

Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη και την κα Γεννηματά, οι οποίοι εδώ και μήνες επικαλούνται τη δήθεν αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας ως άλλοθι για να μην στηρίξουν τη Συμφωνία, να πουν επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Ότι δεν τους καίγεται καρφί για τα εθνικά συμφέροντα και ο μόνος λόγος που εναντιώνονται στη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι γιατί ελπίζουν σε μία ύστατη ευκαιρία πρόκλησης πολιτικών εξελίξεων. Ματαιοπονούν!»

ΝΔ: Οι πνιγμένοι από τα μαλλιά τους πιάνονται

Απαντώντας, από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε ανακοίνωση που αναφέρει «οι πηγές του Μαξίμου στέρεψαν από ιδέες και καταφεύγουν ακόμη και στην αλβανική μειονότητα των Σκοπίων για να εξωραΐσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δυστυχώς το κακό έχει ήδη γίνει και καμία τροπολογία δεν μπορεί να αλλάξει όσα υπέγραψαν οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς. Αν μπορούσε, ο κ. Ζάεφ και οι Σκοπιανοί συμπολίτες του δεν θα πανηγύριζαν ήδη ότι τους αναγνωρίστηκε η δήθεν Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα.

Μαξίμου - ΝΔ

Για όσους έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι η συμφωνία των Πρεσπών υποδαυλίζει τον σκοπιανό αλυτρωτισμό, ας ρίξουν μια ματιά στο προοίμιο του Σκοπιανού Συντάγματος και στο άρθρο 36 το οποίο αναφέρεται ακόμη και σε "μακεδονικό" κράτος».

Απαντώντας, με επίσημη ανακοίνωση αυτήν την φορά από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, το Μαξίμου αναφέρει «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κ. Μητσοτάκης, αφού έπεσε στο τελευταίο σκαλί της αθλιότητας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τώρα θα πέσει και στο τελευταίο της γελοιότητας, προκειμένου να υπερασπιστεί την ακροδεξιά γραμμή που του επέβαλαν ο κ. Σαμαράς με τον κ. Γεωργιάδη στο Μακεδονικό.

Η προοπτική να διευκρινίζει το ίδιο το νέο Σύνταγμα της πΓΔΜ αυτό που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, ότι δηλαδή δεν ορίζει εθνότητα αλλά υπηκοότητα για τους πολίτες της, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ακύρωση του αντιπολιτευτικού αφηγήματος της ΝΔ, μετά τη μη περικοπή στις συντάξεις.  Ο κ. Μητσοτάκης ξέμεινε από επιχειρήματα και του έμειναν τα συνθήματα. Και αυτά δανεικά από τη Χρυσή Αυγή».

«Στο μαντρί» οι ΑΝΕΛ

Το πρωί, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να αμβλύνει τα «ήξεις, αφήξεις» των ΑΝΕΛ, έκανε λόγο για κυβερνητικό ορίζοντα που τελειώνει στην λήξη της τετραετίας, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Παρέμβαση για την Συμφωνία των Πρεσπών και τις «αυθαίρετες ερμηνείες» έκανε από τις Βρυξέλλες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στέλνοντας σαφή μηνύματα σε Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στα Σκόπια… και όχι μόνο.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μουντιάλ Συλλόγων: Στα προημιτελικά η Μπάγερν που κέρδισε την Φλαμένγκο (εικόνες)08:34Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδρίαση στη σκιά του ΟΠΕΚΕΠΕ – Θα προηγηθεί η ορκωμοσία των νέων μελών 08:19Άρση απαγορευτικού απόπλου για λιμάνια της Αττικής08:05ΗΠΑ: Νεκροί πυροσβέστες σε ενέδρα - Είχαν πάει για να σβήσουν φωτιά (βίντεο)07:50Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιοχές τη Δευτέρα07:34Πύρινη κόλαση στη Σμύρνη: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν συνοικίες - Στα ελληνικά νησιά έφτασε η στάχτη07:20Μυτιλήνη: Με αίμα βάφτηκε πανηγύρι - 35χρονος δέχτηκε 18 μαχαιριές 07:04Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:47Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 30 Ιουνίου 06:30ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών μέχρι τις 4 Ιουλίου06:14Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο