O “κάβος” των Πρεσπών και το “σάλπισμα” Τσίπρα για επανεκκίνηση
Πολιτική επανεκκίνηση επιχειρεί ο Πρωθυπουργός μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού με ενισχυμένη πλειοψηφία, έχοντας ως επόμενο «κάβο» την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η Κυβέρνηση, με όχημα ευνοϊκές τροπολογίες στην αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων, στοχεύει να διασφαλίσει τις ψήφους από το Ποτάμι και να εκθέσει πολιτικά τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής.
Μηνύματα Τσίπρα εντός κι εκτός Κυβέρνσηης
Με τον πολιτικό «αέρα» της υπερψήφισης του πρώτου προϋπολογισμού εκτός της μέγγενης των μνημονίων, ο Πρωθυπουργός βάζει πλώρη για το επόμενο στοίχημα, αυτό της έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το «κλείσιμο του ματιού» του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννη Σαρρίδη, δεν κράτησε πολύ, μιας και ο ίδιος δηλώνει πολέμιος της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Αντίθετα πιο κοντά στο «ναι» φαίνεται ότι είναι πλέον η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα επεσήμανε «επειδή εγώ δεν είμαι μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης -και το λέω με πλήρη επίγνωση - μέχρι τότε τελούμε σε αναμονή».
Με όχημα δυο νέες θετικές για την Ελλάδα τροπολογίες στην Σκοπιανή Βουλή, που αναφέρουν ότι δεν προδικάζεται η εθνότητα και ότι υπάρχει όχι μειονότητα, αλλά ομογένεια, για την οποία μεριμνά η FYROM, ο Πρωθυπουργός προσεταιρίζεται τους 4 βουλευτές του Ποταμιού και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκειμένου να αποσπάσει τις θετικές τους ψήφους.
Κόντρα Μαξίμου – ΝΔ μετά τις τροπολογίες για το Σύνταγμα των Σκοπίων
Επιτιθέμενες στην Νέα Δημοκρατία και την Δημοκρατική Συμπαράταξη, πηγές του Μαξίμου τόνιζαν ότι «μετά τις τροπολογίες που κατέθεσαν Αλβανοί βουλευτές της πΓΔΜ, με τις οποίες ζητούν να διευκρινιστεί στο Συνταγματικό Νόμο της γείτονος αυτό που ούτως ή άλλως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι δηλαδή δεν καθορίζει ούτε προδικάζει εθνότητα αλλά μόνο υπηκοότητα, καταρρέει με πάταγο και το τελευταίο επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη.Όπως είχε καταρρεύσει προ ημερών αυτό περί δήθεν «μακεδονικής μειονότητας», με σχετική τροπολογία στα Σκόπια που κάνει ξεκάθαρα λόγο για «ομογένεια», εναρμονιζόμενη με το άρθρο 108 του ελληνικού Συντάγματος.
Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη και την κα Γεννηματά, οι οποίοι εδώ και μήνες επικαλούνται τη δήθεν αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας ως άλλοθι για να μην στηρίξουν τη Συμφωνία, να πουν επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Ότι δεν τους καίγεται καρφί για τα εθνικά συμφέροντα και ο μόνος λόγος που εναντιώνονται στη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι γιατί ελπίζουν σε μία ύστατη ευκαιρία πρόκλησης πολιτικών εξελίξεων. Ματαιοπονούν!»
ΝΔ: Οι πνιγμένοι από τα μαλλιά τους πιάνονται
Απαντώντας, από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε ανακοίνωση που αναφέρει «οι πηγές του Μαξίμου στέρεψαν από ιδέες και καταφεύγουν ακόμη και στην αλβανική μειονότητα των Σκοπίων για να εξωραΐσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δυστυχώς το κακό έχει ήδη γίνει και καμία τροπολογία δεν μπορεί να αλλάξει όσα υπέγραψαν οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς. Αν μπορούσε, ο κ. Ζάεφ και οι Σκοπιανοί συμπολίτες του δεν θα πανηγύριζαν ήδη ότι τους αναγνωρίστηκε η δήθεν Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα.
Για όσους έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι η συμφωνία των Πρεσπών υποδαυλίζει τον σκοπιανό αλυτρωτισμό, ας ρίξουν μια ματιά στο προοίμιο του Σκοπιανού Συντάγματος και στο άρθρο 36 το οποίο αναφέρεται ακόμη και σε "μακεδονικό" κράτος».
Απαντώντας, με επίσημη ανακοίνωση αυτήν την φορά από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, το Μαξίμου αναφέρει «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κ. Μητσοτάκης, αφού έπεσε στο τελευταίο σκαλί της αθλιότητας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τώρα θα πέσει και στο τελευταίο της γελοιότητας, προκειμένου να υπερασπιστεί την ακροδεξιά γραμμή που του επέβαλαν ο κ. Σαμαράς με τον κ. Γεωργιάδη στο Μακεδονικό.
Η προοπτική να διευκρινίζει το ίδιο το νέο Σύνταγμα της πΓΔΜ αυτό που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, ότι δηλαδή δεν ορίζει εθνότητα αλλά υπηκοότητα για τους πολίτες της, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ακύρωση του αντιπολιτευτικού αφηγήματος της ΝΔ, μετά τη μη περικοπή στις συντάξεις. Ο κ. Μητσοτάκης ξέμεινε από επιχειρήματα και του έμειναν τα συνθήματα. Και αυτά δανεικά από τη Χρυσή Αυγή».
«Στο μαντρί» οι ΑΝΕΛ
Το πρωί, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να αμβλύνει τα «ήξεις, αφήξεις» των ΑΝΕΛ, έκανε λόγο για κυβερνητικό ορίζοντα που τελειώνει στην λήξη της τετραετίας, τον Σεπτέμβριο του 2019.
Παρέμβαση για την Συμφωνία των Πρεσπών και τις «αυθαίρετες ερμηνείες» έκανε από τις Βρυξέλλες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στέλνοντας σαφή μηνύματα σε Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στα Σκόπια… και όχι μόνο.