Άγρια κόντρα στη Βουλή για το Προσφυγικό
Σε υψηλούς τόνους τόσο για την fast track διαδικασία ψήφισης όσο και για τις διατάξεις που αφορούν στη σίτιση και διαβίωση των μεταναστών, ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για το Προσφυγικό.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι έχει μετατρέψει το μεταναστευτικό σε πλυντήριο ξεπλύματος χρημάτων, χωρίς καμία συνθήκη διαφάνειας, ενώ έκαναν λόγο για νομική και πολιτική αυθαιρεσία.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, περνώντας στην αντεπίθεση, κατηγόρησε ΝΔ και ΔΗΣΥ ότι καταγγέλλουν σκάνδαλα χωρίς στοιχεία. Υποστήριξε πως η κατάσταση έχει μεν βελτιωθεί, δεν παύει ωστόσο, να είναι δύσκολη και επείγουσα, λόγω των μεταφορών που πρέπει να γίνουν και των μισθωμάτων σε εγκαταστάσεις.
Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, μίλησε για μείωση των ατόμων που φιλοξενούνται σε δομές, καθώς με σημερινά στοιχεία ανέρχονται σε 11.544 σε σχέση με 18.000 τον Σεπτέμβριο. Όπως είπε, στη Μόρια φιλοξενούνται 4.714 άτομα, στο Βαθύ της Σάμου 3.86, στο Πυλί της Κω 927, στη ΒΙΑΛ στη Χίο 1262 και στη Λέρο 779.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, παρατήρησε ότι «πρόκειται για πληρωμές, για κάλυψη θέσεων και εκκρεμοτήτων και επειδή υπάρχουν και ζητήματα που μας ταλανίζουν καιρό, πρέπει να προχωρήσει αυτή η διαδικασία».
Ο εισηγητής εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, παρατήρησε ότι «ο χαρακτηρισμός του κατεπείγοντος αποτελεί ομολογία της ύψιστης ανικανότητας» και συμπλήρωσε: «Τους τελευταίους τέσσερις μήνες σύσσωμη η κοινή γνώμη καταδικάζει τη διάθεση κονδυλίων για το Προσφυγικό μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες και εκεί που όλοι φωνάζουν, έρχεστε με περισσή αλαζονεία και ζητάτε τη νομιμοποίηση όλων των δαπανών που έχετε κάνει και που θα κάνετε στο μέλλον χωρίς καμία διαφάνεια». Επίσης, χαρακτήρισε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής «πλυντήριο δαπανών με χρήματα Ελλήνων φορολογουμένων, χωρίς καμία συνθήκη διαφάνειας». Η ΝΔ, κατέληξε, δεν δέχεται την έννοια του κατεπείγοντος, «δεν δεχόμαστε να νομιμοποιήσουμε αυτές τις διαδικασίες, θα τις καταγγείλουμε σε όλους τους τόνους».
Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, επεσήμανε ότι καταψηφίζει την πρόταση για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, κάλεσε τον Υπουργό να αποσύρει το νομοσχέδιο «γιατί σας εκθέτει ως Κυβέρνηση και ως Υπουργό» και έκανε λόγο για «νομική και πολιτική αυθαιρεσία» και «ανάγκη να συγκαλύψετε αναδρομικά δαπάνες και να τις φορτώσετε στον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς να υπάρχει καμία λογοδοσία για το πώς έγιναν».
Εκ μέρους του ΚΚΕ, η Διαμάντω Μανωλάκου, εξέφρασε τη διαφωνία της για τη μορφή του κατεπείγοντος και παρατήρησε ότι «οι ρυθμίσεις εντείνουν τον εγκλωβισμό για χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα που ζουν σε δύσκολες συνθήκες».
Ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, τόνισε ότι «η κατάσταση αυτή είναι έκτακτη από μόνη της, ανά πάσα στιγμή έρχεται κόσμος στη χώρα» και πρόσθεσε ότι «το έκτακτο αυτής της κατάστασης υπαγορεύει το σημερινό νομοσχέδιο». Κατέληξε λέγοντας ότι «η διαδικασία του κατεπείγοντος αν ενδείκνυται είναι για μια εξελισσόμενη έκρυθμη κατάσταση όπως είναι το Προσφυγικό».
Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός, σχολίασε ότι «θα μου έκανε εντύπωση αν ερχόταν ένα νομοσχέδιο υπό κανονικές συνθήκες. Είναι βροχή τα νομοσχέδια που έρχονται ως επείγοντα ή κατεπείγοντα».
Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Παναγιώταρος, επεσήμανε ότι «το κατεπείγον είναι ο φερετζές της διαπλοκής».