LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 03 Δεκεμβρίου 2018 16:57

Τσίπρας από Καλάβρυτα: Ηθικό χρέος η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Τι είπε ο Πρωθυπουργός από τον λόφο του Καπή, όπου κατέθεσε λουλούδια, καθώς και στην ομιλία του σε μέλη του Αγροτικού και Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού της περιοχής.

Τσίπρας - Καλάβρυτα

Φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες Καλαβρυτινούς από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Δεκεμβρίου του 1943, απέδωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καταθέτοντας λουλούδια στον τόπο της θυσίας, στον λόφο του Καπή. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον δήμαρχο Καλαβρύτων, Γιώργο Λαζουρά.

Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου να δούμε με ένα συντεταγμένο τρόπο, πώς θα προχωρήσει αυτή η υπόθεση που είναι πολλών χρόνων, δεκαετιών. Έχουμε καταλήξει σε ένα ομόφωνο από ότι καταλαβαίνω πόρισμα και θα συνεννοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής, αμέσως μόλις ανοίξει μετά τις γιορτές η Βουλή, να βάλει μπροστά, να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει.

Αν υπάρχει ομοψυχία και ομοφωνία βοηθάει αυτό, διότι είναι και οι αποζημιώσεις και το δάνειο. Νομίζω ότι ο νομικός δικαιάκος πολιτισμός μας δίνει λύσεις. Εάν δεν αναγνωρίζεται από την άλλη πλευρά, να βρούμε ένα τρόπο συμφωνημένα, εφόσον υπάρχει μία διαφωνία ως προς αυτό, να δούμε με ποιο τρόπο θα λύσουμε αυτήν τη διαφωνία. Διότι, κατά τη δική μας εκτίμηση δεν έχει να κάνει με το ύψος των αποζημιώσεων, είναι πάνω από όλα ηθικό χρέος, όχι μόνο απέναντι στο ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Τσίπρας - Καλάβρυτα

Η απειλή είναι κοινή για όλους τους λαούς και βλέπουμε ότι αυτές τις μέρες αυτή η ιδεολογία του μίσους πάει να μολύνει ακόμα και την ελληνική κοινωνία που έχει πίσω της όλη αυτή τη βαριά ιστορική παρακαταθήκη των δεκάδων χιλιάδων θυσιών, των νεκρών στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. 'Αρα έχουμε ηθικό χρέος και να θυμόμαστε και να διεκδικούμε, προσθέτοντας ότι «στις μέρες μας είναι καλό να επισημαίνουμε την ιστορία του τόπου μας και στα νέα παιδιά».

Σε ανακοίνωση το ΚΚΕ ανέφερε: «Η μόνη περίοδος, που ο κ. Τσίπρας θυμάται τις γερμανικές αποζημιώσεις είναι η προεκλογική, όταν επί μια τετραετία δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για να τις διεκδικήσει. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά φροντίζει κάθε φορά να αποδυναμώνει αυτό το ιστορικό αίτημα, είτε με αόριστες αναφορές για κάποιες πρωτοβουλίες σε κατάλληλο χρόνο και σε συμφωνία με την άλλη πλευρά, είτε φέρνοντας ουσιαστικά σε αντιπαράθεση την ηθική διάσταση των γερμανικών αποζημιώσεων από την πραγματική οικονομική οφειλή.

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στα βήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται να διεκδικήσει ποτέ από τη γερμανική κυβέρνηση τις αποζημιώσεις, για να μη διαταραχθούν οι συμμαχίες του ελληνικού κεφαλαίου. Άλλωστε και στο πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, δε γίνεται καμιά αναφορά σε ρητή δέσμευση της κυβέρνησης να διεκδικήσει ενιαία και το σύνολό τους.

Ο λαός μας έχει το δικαίωμα και οφείλει να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, τις αποζημιώσεις των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων, τους πολιτιστικούς θησαυρούς που εκλάπησαν εκείνη την περίοδο,  ταυτόχρονα με τον αγώνα του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου.»

Τσίπρας - Καλάβρυτα

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων και είχε σύσκεψη με το προεδρείο του Συνεταιρισμού.

Στην  αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στα Καλάβρυτα. Γιατί, όπως είπε, είναι ένας τόπος ξεχωριστός, με βαριά ιστορία και παράδοση, και είναι χρέος και τιμή να τον επισκέπτεται. «Τα μαρτυρικά Καλάβρυτα, έζησαν μια φρίκη ανείπωτη. Μια φρίκη που έζησε η Ευρώπη και όχι μόνο, στο όνομα μιας απάνθρωπης ιδεολογίας», είπε χαρακτηριστικά.

Να σηκώσουμε ανάστημα απέναντι σε αυτούς που θέλουν να σπείρουν ξανά το μίσος, τη διχόνοια και τον ρατσισμό

«Τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, η Κάνδανος και όλοι οι τόποι μαρτυρίου από το ναζισμό και το φασισμό, είναι η ζωντανή μνήμη της πατρίδας μας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Είναι η διαρκής υπενθύμιση προς όλους τους Έλληνες, να σηκώσουν ανάστημα απέναντι σε αυτούς που εμφανίζονται από τα σκουπίδια της ιστορίας και θέλουν να σπείρουν ξανά το μίσος, τη διχόνοια και το ρατσισμό», επισήμανε και πρόσθεσε: «Γιατί η πατρίδα μας, έχει την τύχη η πλούσια ιστορία της να είναι πάντα ο καλύτερος οδηγός της για το μέλλον. Και αυτή η ιστορία δεν μπορεί ούτε να παραχαράσσεται, ούτε να ευτελίζεται ούτε να λησμονείται από κανένα».

Τσίπρας - Καλάβρυτα

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ σε 40.000-45.000 αιγοπροβατοτρόφους

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, άμεσα και μέχρι τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα υλοποιήσει:

- Την καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας (De Minimis) προς τους αιγοπροβατοτρόφους, ύψους 42 εκατ. σε κτηνοτρόφους των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών. Η σχετική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό και σύντομα θα δημοσιευτεί. Η ενίσχυση αυτή αφορά περίπου 40.000-45.000 παραγωγούς και για κάθε επιχείρηση που έχει 200 αιγοπρόβατα η ενίσχυση θα είναι 1.000 ευρώ.

- Η οικονομική ενίσχυση θα έχει καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, στις περιοχές που χαρακτηρίζονται από «φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» για τις αιτήσεις 2018.

Μάλιστα, η χρηματοδότηση θα είναι αυξημένη κατά 17 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την πρόσκληση, προκειμένου να καλυφθεί ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων.

Η δημόσια δαπάνη, λοιπόν, έχει διαμορφωθεί στα 247 εκατ. ευρώ, και κατανέμεται: Για τη χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές, στα 158 εκατομμύρια και για τις μη ορεινές, στα 89 εκατομμύρια ευρώ.

Τσίπρας - Καλάβρυτα

Στα Καλάβρυτα ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα συνεργασίας και αλληλεγγύης του αγροτικού κόσμου

Στα Καλάβρυτα γεννήθηκε και μεγάλωσε ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα συνεργασίας και αλληλεγγύης του αγροτικού κόσμου της χώρας, είπε ο πρωθυπουργός.

«Για πάνω από 50 χρόνια, ένας αγροτικός συνεταιρισμός μεγαλώνει και εξελίσσει τη δραστηριότητα του, αντέχοντας στις πιέσεις των καιρών», σημείωσε και συνέχισε: «Ένα εγχείρημα που πέτυχε - και υπάρχουν πολλά σαν αυτό στην πατρίδα μας - γιατί βασίστηκε στη συλλογικότητα και τη συνεργασία. Όχι στο εφήμερο κέρδος, στον άκρατο ανταγωνισμό και την αρπαχτή. Τέτοια παραδείγματα, σαν το δικό σας, είναι πλούτος για την παραγωγή - όχι μόνο την αγροτική - στη χώρα μας», είπε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους παραγωγούς.

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση, η ενθάρρυνση νέων συνεταιριστικών εγχειρημάτων και η ενίσχυση των υπαρχόντων

«Σήμερα που βάζουμε τα θεμέλια του νέου παραγωγικού μοντέλου, η ενθάρρυνση νέων συνεταιριστικών εγχειρημάτων και η ενίσχυση των υπαρχόντων, είναι για μας προτεραιότητα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Οπως είπε, «η Ελλάδα δεν μπορεί άλλο να επιτρέπει την υποβάθμιση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Δεν γίνεται να αφήνονται στην τύχη τους τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Δεν γίνεται να αφήνονται έρμαιο μεγάλων συμφερόντων οι μικροί παραγωγοί. Δεν γίνεται να κινούμαστε χωρίς μια εθνική στρατηγική στοχευμένης ενίσχυσης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής».

Τσίπρας - Καλάβρυτα

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

 «Σήμερα, που η χώρα είναι πλέον απαλλαγμένη από το βραχνά που κράτησε 8 χρόνια, οι δυνατότητές μας είναι πολύ μεγαλύτερες για έμπρακτη στήριξη στον αγροτικό κόσμο», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Είπε, συγκεκριμένα, ότι μέσα στο Νοέμβριο προχώρησε:

- στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη των αγροτών από το 18% στο 12%. Δηλαδή για παράδειγμα κάποιος που έχει εισόδημα 10.000 το χρόνο, θα πληρώσει 600 ευρώ λιγότερα το 2019. Είναι ένα άμεσο σημαντικό βήμα στήριξης.

- Επίσης προχωρήσαμε στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες μας.

Ενισχύοντας τους συνεταιρισμένους αγρότες και κτηνοτρόφους, ωθούμε τη διάθεση των προϊόντων μέσα από τα συνεργατικά σχήματα και αποθαρρύνουμε το μέχρι τώρα διογκούμενο φαινόμενο της διάθεσης μεγάλου όγκου της παραγωγής εκτός συνεταιριστικών σχημάτων.

Τσίπρας - Καλάβρυτα

Υποστήριξη του ελληνικού γιαουρτιού και διάθεση τυροκομικών προϊόντων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και δημόσια ιδρύματα

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση οργανώνει ακόμη:

- Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων, που προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών και ενίσχυση της διαφάνειας, με στόχο την ένταξη στο καθεστώς αδειοδότησης του συνόλου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

- Την υποστήριξη του Ελληνικού γιαουρτιού, για το οποίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναλαμβάνει άμεσα την σύνταξη φακέλου υποστήριξης της κατοχύρωσής του ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.

- Τη διάθεση ποσοτήτων τυροκομικών προϊόντων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε δημόσια ιδρύματα. Μία ενέργεια η οποία αποτελεί και αίτημα των κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση της κυβέρνησης είναι να εξετασθεί η δυνατότητα διάθεσης φέτας και γραβιέρας μέσω:

α) των δωρεάν γευμάτων στα σχολεία

β) της σίτισης των μεταναστών

γ) της επισιτιστικής βοήθειας σε απόρους μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους (ΤΕΒΑ).

«Και η βούληση μας είναι αυτά να προέρχονται αποκλειστικά από αγροτικούς συνεταιρισμούς που παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία - Ο όρος για τον ΓραμμένοΣήμερα 15:14 | Ειδήσεις

Εις βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βιαιοπραγία κατά βουλευτή, κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Ποιος όρος του επιβλήθηκε σε σχέση με τον συνάδελφο του.

Μαρινάκης: Έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία (βίντεο)Σήμερα 13:10 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο κ. Μαρινάκης - μεταξύ άλλων - για τη δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία, Βίκυς Φλέσσα, ότι «όλοι και όλες μαζί σκοτώσαμε τα παιδιά στα Τέμπη» αλλά και για τις βασικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής 

Ομόφυλα ζευγάρια - Βελόπουλος: Να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα όσοι βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο, γιατί...Σήμερα 09:10 | Ειδήσεις

Τι είπε στον ΑΝΤ1 για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης από τον Κ. Φλώρο μεσα στην Βουλή. Η "πατριδοκαπηλία με την υποψηφιότητα Μπελέρη", οι εξορύξεις και οι συντάξεις έως 4.000 ευρώ.

Βασίλης Κασσελάκης: Οι Σπαρτιάτες, οι “ευπρόσδεκτες ψήφοι” και η αναδίπλωσηΣήμερα 12:06 | Ειδήσεις

Οι δηλώσεις του ξαδέρφου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις από την ΝΔ, αλλά και το "άδειασμα" από την Κεχαγιά. Η αναδίπλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: εκπλήξεις και καυγάδες στο επεισόδιο της Πέμπτης (βίντεο)16:37Τουρκικά ΜΜΕ: Η Γερμανία βλέπει θετικά την πώληση Eurofighters στην Τουρκία16:23Άλκης Καμπανός: Απομακρύνονται τα ενθύμια από το σημείο της δολοφονίας του 16:09ΑΑΔΕ: Φύλλα κοκαΐνης “κρυμμένα” σε λιπάσματα (εικόνες)15:56Ελληνικό: Πάνω από 300 βόμβες βρέθηκαν στον πρώην αεροδρόμιο15:42Αφρικανική σκόνη: Πέρασε από την Ελλάδα στην Τουρκία15:28Φλώρος: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία - Ο όρος για τον Γραμμένο15:15“Ψυχοκόρες”: Η ερωτική εξομολόγηση του Παύλου στη Βασιλική (βίντεο)15:02Καλλιάνος: Μπαμπά μου σε αγαπάω απέραντα και σου ζητώ συγνώμη...14:51Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο14:38ΤτΕ: Εύσημα και “καμπανάκια” για τις τράπεζες14:25Μαδρίτη – Σάκκαρη: Πρόκριση μετά από εντυπωσιακή εμφάνιση14:12Μαρινάκης: Έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία (βίντεο)13:58Ο Φλώρος απολογείται για το επεισόδιο με τον Γραμμένο13:45Καλλιάνος - “Αττικόν”: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του βουλευτή13:32Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίας13:18Φωτιά στη Μονεμβασιά13:05Λίτσα Πατέρα - Ζώδια: Οι προβλέψεις της Πέμπτης και οι ζήλιες (βίντεο)12:51Ακίνητα: Η τροπολογία για το ύψος των κτηρίων12:38Βασίλης Κασσελάκης: Οι Σπαρτιάτες, οι “ευπρόσδεκτες ψήφοι” και η αναδίπλωση12:24
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο