Μητσοτάκης: η ΝΔ δεν αναγνωρίζει την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, με τους οποίους συζήτησε τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας και κυρίως τη συμφωνία που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ότι πέτυχε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι κατανοεί απόλυτα τον αιφνιδιασμό και την αγανάκτηση που προκάλεσε στους κόλπους της Εκκλησίας ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι διαπραγματεύσεις και οι ανακοινώσεις. Τους ενημέρωσε ότι δεν είχε καμία απολύτως προηγούμενη ενημέρωση για τη “συμφωνία”, πόσο μάλλον για την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών.
Χαρακτήρισε μάλιστα τη συμφωνία «άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα του κ. Τσίπρα» καθώς, όπως είπε, «αυτό που απεδείχθη ότι τον ενδιέφερε ήταν η εξαγγελία 10.000 νέων κομματικών προσλήψεων».
Ο Πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε επίσης ότι, ακόμα και αν ο κ. Τσίπρας επιβάλει μονομερώς την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών, η Νέα Δημοκρατία δεν θα την αναγνωρίσει ως επόμενη Κυβέρνηση και θα επαναφέρει το υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας τους.
Ως προς το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση της Ν.Δ. ότι δεν είναι αναγκαία η αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος. Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν στις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, επισημαίνοντας ότι αυτά μπορούν να προωθηθούν με καλόπιστο διάλογο και ότι δεν απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση. Υπενθύμισε επιπλέον ότι, όσα άρθρα και εάν προταθούν για αναθεώρηση από τη σημερινή Κυβέρνηση, την ευθύνη για το αν τελικώς θα μεταβληθούν και σε ποια κατεύθυνση, την έχει, εκ του Συντάγματος, η Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές.
Το Ποτάμι: δεν πρέπει να μείνουν ξεκρέμαστοι οι κληρικοί
Συνάντηση με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Κρήτης είχε το μεσημέρι στη Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης. Στη συνάντηση συζητήθηκε η πρόθεση συμφωνίας του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τους εκπρόσωπους της Εκκλησίας της Κρήτης να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για την μισθοδοσία των κληρικών.
Ο Γιώργος Μαυρωτάς, αντιπρόεδρος του Ποταμιού και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, δήλωσε μετά τη συνάντηση: «Μας εξέφρασαν το παράπονό τους ότι είχαν μείνει έξω από τις διαδικασίες λήψης απόφασης. Ασφαλώς και δεν πρέπει να μείνουν ξεκρέμαστοι οι κληρικοί. Συζητήσαμε και θέματα συνταγματικής αναθεώρησης όπου επαναλάβαμε θέσεις του Ποταμιού για διακριτούς ρόλους Εκκλησίας-Κράτους, αναγνωρίζοντας το ιστορικό προβάδισμα της Ορθοδοξίας.
Για τη μισθοδοσία μέσα από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, θα εξετάσουμε ως Ποτάμι μία δική μας θέση. Θα έχει να κάνει με το να μην είναι από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, αλλά να είναι κατοχυρωμένη η μισθοδοσία τους από το Κράτος».