LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΓενικάΔημοσίευση: 19 Οκτωβρίου 2018 12:23

Παυλόπουλος και Ιερώνυμος στο συνέδριο για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

Ο χαιρετισμός του Ιερώνυμου στο συνέδριο της Ιεράς Συνόδου.

Ζ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ - 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Άρχισαν χθες, 18 Οκτωβρίου 2018 οι εργασίες του Ζ’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, το οποίο διοργανώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος στο Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Ελλάδος με τίτλο: «Οι φιλελεύθεροι θεσμοί του Αγώνος της Ελληνικής Επαναστάσεως».

Το παρόν Συνέδριο εντάσσεται σ’ένα κύκλο δέκα Επιστημονικών Συνεδρίων με γενικό θέμα: «1821-2021: 10 Επιστημονικά Συνέδρια για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης».

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τόνισε: «Υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και με φορέα την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος, διοργανώνεται κατ’ έτος, έως το 2021, Συνέδριο με διαφορετική θεματολογία κάθε φορά. Ομολογώ ότι η αθρόα ανταπόκριση της ακαδημαϊκής κοινότητος στην πρόσκλησή μας υπήρξε συγκινητική και ελπιδοφόρος, και η συμμετοχή πλήθους Καθηγητών και ερευνητών εγνωσμένου κύρους εστάθη εξαιρετικά πολύτιμη».

Ζ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ - 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Ακολούθως ο Μακαριώτατος σημείωσε τρεις παρατηρήσεις: 1) Κύριο στοιχείο διαφοροποιήσεως των επαναστατών απέναντι στον αλλόθρησκο δυνάστη αποτελούσε η θρησκευτική πίστη. 2) Ο πατριωτικός Αγώνας διακήρυττε την μεταφυσική του νομιμοποίηση με αναφορά στον Θεό – σε αντίθεση με ορισμένες απόψεις περί αποκλειστικής συγγένειας της Επαναστάσεως με τον δυτικό Διαφωτισμό και 3) Η μελέτη των Αρχείων Εθνικής Παλιγγενεσίας αποδεικνύει ότι οι καισαροπαπικές αντιλήψεις υπήρχαν νωρίτερα από την Αντιβασιλεία του Όθωνα σε ορισμένους πολιτικούς, που δικαιολογούσαν τον παρεμβατισμό του κράτους στα εκκλησιαστικά πράγματα.

Περαίνοντας τον Χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την συμμετοχή του, όλους τους εκλεκτούς ακαδημαϊκούς διδασκάλους και επιστήμονες, όλους όσοι συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση του παρόντος Συνεδρίου – τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος και τα Μέλη αυτής, τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής Ακαδημαϊκό κ. Κωνσταντίνο Σβολόπουλο και τα Μέλη αυτής, καθώς και τον Πανοσιολογιώτατο Γραμματέα, Αρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαίο Αντωνίου–Τριανταφυλλίδη.

Στη συνέχεια ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ανέγνωσε την πρώτη Εισήγηση του Συνεδρίου με θέμα: «Το φιλελεύθερο Πνεύμα των Θεσμών του Συντάγματος της Τροιζήνας του 1827».

Στον Πρόλογό του ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι με ιδιαίτερη χαρά μετέχει σε ένα κορυφαίο Συνέδριο, το οποίο έχει ένα πολύ σημαντικό συμβολισμό, όπως αποδεικνύεται από την θεματική του και όπως θα αποδειχθεί και από τα συμπεράσματά του. «Ουσιαστικά αυτή η σειρά εκδηλώσεων», τόνισε χαρακτηριστικά, «είναι η πρώτη που αφορά στον εορτασμό των διακοσίων ετών από την έκρηξη της Εθνεγερσίας και την δημιουργία του νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Δεν γνωρίζω αν μέχρι σήμερα υπάρχει αντίστοιχη πρωτοβουλία, πράγμα που αποδεικνύει την προσήλωση της Εκκλησίας πάνω στην ιστορία και την πορεία του Κράτους, του Λαού μας και του Έθνους μας».

Ζ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ - 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

 Ακολούθως αναφέρθηκε στην αξία του Συντάγματος της Τροιζήνας του 1827 στην συνταγματική ιστορία της χώρας μας, σε επίπεδο θεσμικών και πολιτικών συμβολισμών. Υπογράμμισε ότι αυτό διακρίνεται για την προσήλωσή του στις προωθημένες φιλελεύθερες ιδέες της εποχής, αναφορικά και με τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ο Εξοχώτατος Πρόεδρος επεσήμανε μεταξύ άλλων τις διατάξεις, με τις οποίες καθιερώθηκε ως επικρατούσα θρησκεία εκείνη της «Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού» και αυτές που καθιερώθηκε ρητώς, ως θεμελιώδες δικαίωμα και η Θρησκευτική Ελευθερία.

Ακολούθως έλαβε τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτισμικής Ταυτότητος και ευχαρίστησε τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τα Μέλη της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, καθώς και αυτά της Επιστημονικής Επιτροπής, τον Γραμματέα και όλους τους παρευρισκόμενους στη σημερινή Α’ Συνεδρία του Ζ’ Διεθνούς Συνεδρίου για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μέσω αυτών των Συνεδρίων «μάς ενδιαφέρει να αναδειχθεί ο πατριωτικός, παιδευτικός και κοινωνικός ρόλος του Ορθοδόξου κλήρου και του μοναχισμού, αλλά ταυτοχρόνως ερευνούμε κάθε άλλη πτυχή και ακούμε διαφορετικές απόψεις, εφ’όσον βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα».

Κατά την τελετή της ενάρξεως παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Μάνης κ. Χρυσόστομος και Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος. Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σαλώνων κ. Αντώνιος, Θαυμακού κ. Ιάκωβος και Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ζ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ - 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Επίσης παρέστησαν: ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο βουλευτής κ. Δημήτριος Σεβαστάκης, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο βουλευτής κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ως εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, ο βουλευτής κ. Γεώργιος Καρράς, ως εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η πρ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη, η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ακαδημαϊκοί διδάσκαλοι, ελλογιμώτατοι καθηγητές, κληρικοί και πλήθος κόσμου.

Η Συνεδρία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Μεγάλου Συνοδικού ενώ ταυτόχρονα προβαλόταν στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου.

Σήμερα, Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, το Συνέδριο θα συνεχισθεί με την Β’ και την Γ’ Συνεδρία στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου, Ιασίου 1 και η είσοδος είναι ελεύθερη για το φιλίστορο κοινό.

 

 

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότηταΧθες 16:55 | Ειδήσεις

Βέβαιος για την έμπρακτη στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών στην Ελλάδα, εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Διπλωματικές πηγές: H Τουρκία εκβίασε τη Λιβύη για να υπογράψει τη συμφωνίαΧθες 16:50 | Ειδήσεις

Ξεκάθαρα μηνύματα στην Άγκυρα στέλνει η Αθήνα. «Δεν υφίσταται στο διεθνές δίκαιο νομικό επιχείρημα τύπου casus belli»…

Πρόεδρος Βουλής Λιβύης: παράνομη και απορριπτέα η συμφωνία με την ΤουρκίαΧθες 18:35 | Ειδήσεις

Ικανοποίηση στην Αθήνα από τις δηλώσεις του Αγκίλα Σάλεχ Ισά μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου και τον Υπουργό Εξωτερικών.

Τσίπρας: κυρώσεις στην Τουρκία για να μη χρειαστούν δράσεις πέραν της διπλωματίαςΧθες 16:17 | Ειδήσεις

Τόνισε την ανάγκη να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την ΕΕ στην Τουρκία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Μίλησαν” οι κάλπες στη Βρετανία – Τι δείχνουν τα exit polls23:59Παραδόθηκε άνευ όρων ο Ολυμπιακός στην Ρεάλ23:46Εφιαλτικές στιγμές για ζευγάρι ηλικιωμένων στα χέρια αδίστακτων ληστών23:34Ολυμπία Οδός: Αλλαγές στα διόδια23:22Χριστουγεννιάτικο μπόνους 10 εκατ. δολαρίων σε υπαλλήλους εταιρείας (βίντεο)23:09Βρέθηκε λαγοκέφαλος 3,8 κιλών στην Ηλεία22:57Στην Αθήνα η πιο σύγχρονη διάβαση πεζών σε όλη την Ευρώπη (βίντεο)22:44Europa League: Με πανηγυρικό τρόπο “σφράγισε” την πρόκριση ο ΑΠΟΕΛ22:32Αμετανόητος ο πατέρας που βίαζε επί 15 χρόνια την κόρη του (βίντεο)22:19Σύνοδος Κορυφής: παρέμβαση Μητσοτάκη για την κλιματική αλλαγή22:06Άλλαξε στάση ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της Αμερικανίδας βιολόγου (βίντεο)21:53Προανακριτική: Έγγραφο του FBI κατέθεσε ο Ιωάννης Αγγελής21:40Κικίλιας: Ογκολογικά φάρμακα για 900 ασθενείς σε ένα μήνα, απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές21:27Μίλαν Κούντερα: Τσέχος ξανά μετά από… 40 χρόνια!21:14Λιβύη: Ο Χαφτάρ έδωσε την εντολή για την κατάληψη της Τρίπολης21:01Η Πένυ Αγοραστού στο “Πρωινό” για το θέατρο και τις… σχέσεις! (βίντεο)20:50ΗΠΑ: Η Γερουσία αναγνώρισε ομόφωνα τη Γενοκτονία των Αρμενίων20:37MRB: Σταθερό προβάδισμα για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (βίντεο)20:24Αποκάλυψη: Με τεθωρακισμένα δωροδόκησε η Τουρκία τη Λιβύη (βίντεο)20:11“Γκάζι” της Τροχαίας στις κλήσεις για στάθμευση στα πεζοδρόμια (εικόνες)19:58
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο