LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 17 Οκτωβρίου 2018 16:15

“Μύλος” η κυβέρνηση για την Συμφωνία των Πρεσπών

Η πρώτη δήλωση του Πρωθυπουργού μετά την παραίτηση του ΥΠΕΞ. Με “καρφιά” κατά Τσίπρα τo tweet του Κοτζιά. Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Τσίπρας - Κοτζιάς - Πρέσπες - συμφωνία - Καμμένος - Ζάεφ

«Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση» του Ν. Κοτζιά, δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, τον οποίον και ευχαρίστησε «ειλικρινώς», όπως είπε, «για τη συμβολή του τα 3,5 αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας», κάνοντας λόγο για κοινή προσπάθεια.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός πήρε την απόφαση να αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών δίνοντας ένα μήνυμα ότι η επιλογή αυτή σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα του να ολοκληρώσει  την επιτυχή Συμφωνία των Πρεσπών. 

 Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας η απόφαση του να κάνει δεκτή την παραίτηση Κοτζιά είναι απόφαση με πολλά μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, και προς την κυβέρνησή του όπως είπε.

Συγκεκριμένα,ο Πρωθυπουργός τόνισε: "Σηματοδοτεί την απόφασή μου να μην ανεχτώ, από εδώ και στο εξής καμία, διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και ταυτόχρονα να μην ανεχτώ από κανέναν, συνειδητά ή ασυνείδητα, εν προκειμένω ασυνείδητα, να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση, την οριστική έξοδο από τα μνημόνια που ταλαιπώρησαν τον ελληνικό λαό τα τελευταία οκτώ χρόνια".

Τσίπρας - δήλωση - παραίτηση Κοτζιά

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στην ΠΓΔΜ λέγοντας: "Θέλω, ταυτόχρονα, να στείλω και ένα μήνυμα στους γείτονές μας που αυτές τις μέρες έχουν τις δικές τους διαδικασίες, όπως προβλέπονται από το Σύνταγμα, προκειμένου να προχωρήσουν στην αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και με θάρρος, διότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα, θέλω να το δηλώσω για άλλη μία φορά, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί την ένταξη της γειτονικής μας χώρας σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό που η ίδια συμμετέχει, εν προκειμένω στην Ε.Ε ή το ΝΑΤΟ, με συνταγματική ονομασία που θα λέγεται Δημοκρατία της Μακεδονίας.  

Θέλω, λοιπόν, να τους ενθαρρύνω, να προχωρήσουν. Θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην ολοκλήρωση μιας ιστορικής Συμφωνίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα και η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτό που πρέπει και αυτό που ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις".

 Με "καρφιά" η πρώτη αντίδραση Κοτζιά 

Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά του Νίκου Κοτζιά μετά την παραίτησή του ήρθε μέσω Twitter, με έναν  στίχο του Ντίνου Χριστιανόπουλου. Συγκεκριμένα, ο κ. Κοτζιάς έγραψε:

«Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατοπιν τις δικές μου.  Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος».

Κοτζιάς - tweet - παραίτηση

Το χρονικό της παραίτησης Κοτζιά 

Πριν ο Νίκος Κοτζιάς υποβάλλει την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό κύκλοι του Υπουργού Εξωτερικών έλεγαν πως ο κ. Κοτζιάς χειρίστηκε το Σκοπιανό σύμφωνα με τις κυβερνητικές θέσεις και η διαπραγμάτευση του έλαβε την έγκριση τριών συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου. Ως εκ τούτου νιώθει έντονη δυσφορία, την οποία δεν αποκλείει να μεταφράσει και σε παραίτηση αν σε προσεχή συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν διευθετηθεί το θέμα. 

Το Μαξίμου σήκωσε αμέσως το «γάντι», με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο σε συνέντευξή του στον Alpha, να αναφέρει ότι «το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και θα φτάσει στον προορισμό του. Όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή όποιος δυσφορεί στην διαδρομή τότε πρέπει να κατέβει από το τρένο. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει τακτική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό αν ήθελε να του πει κάτι θα το έλεγε. Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός ο οποίος κάνει διαρροές».

Ωστόσο, είχε προηγηθεί η θυελλώδης συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη όπου υπήρξε θερμό επεισόδιο μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Πάνου Καμμένου. Ο κ. Κοτζιάς κατηγόρησε τον κ. Καμμένο ότι παίζει προσωπικά παιχνίδια και εκθέτει την εξωτερική πολιτική της χώρας και τον Πρωθυπουργό.

Μητσοτάκης: ο κ. Τσίπρας είναι ένας εκβιαζόμενος Πρωθυπουργός

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΑΦΙΞΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΛΚ

Απόλυτα δικαιωμένος από τις εξελίξεις τόνισε πως αισθάνεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για αποπομπή του κ. Κοτζιά από τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε «όχι απλά αδύναμο… αλλά εκβιαζόμενο Πρωθυπουργό».

Προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε: «Πριν από λίγες μέρες είχα περιγράψει την Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ως έναν κυνικό συνεταιρισμό εξουσίας. Οι σημερινές εξελίξεις, φοβάμαι, ότι με δικαίωσαν απόλυτα. Ο κ. Τσίπρας σήμερα απέπεμψε τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά. Είπε ταυτόχρονα ότι δεν θα ανεχθεί καμία διγλωσσία στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Απέπεμψε δηλαδή», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «τον άνθρωπο ο οποίος υπήρξε ο θερμότερος υποστηρικτής της Συμφωνίας και ταυτόχρονα κράτησε στην Κυβέρνηση τον κ. Καμμένο, ο οποίος έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι τη συμφωνία αυτή δεν τη θέλει, δεν τη στηρίζει και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμφωνήσει στην υπερψήφισή της».

«Νομίζω ότι είναι απολύτως ξεκάθαρο», υποστήριξε ο Πρόεδρος της ΝΔ «ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι απλά ένας αδύναμος Πρωθυπουργός. Είναι πια ένας εκβιαζόμενος Πρωθυπουργός. Και όσο πιο γρήγορα τελειώσει αυτή η φαρσοκωμωδία, τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα».

Συμπλήρωσε πως «Η Ελλάδα, ειδικά σήμερα, σε αυτές τις κρίσιμες γεωπολιτικές συγκυρίες, χρειάζεται μία Κυβέρνηση σταθερή, αποφασισμένη, η οποία θα μιλάει με μια φωνή και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δεν την έχει σήμερα. Θα την αποκτήσει σύντομα μετά τις επόμενες εκλογές».

Φώφη Γεννηματά: το πουλόβερ ξηλώνεται

Φώφη Γεννηματά - Κίνημα Αλλαγής

Σχολιάζοντας την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σχολίασε πως «το πουλόβερ ξηλώνεται».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, στην Προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαίκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στις Βρυξέλλες, η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι «Η παραίτηση Κοτζιά επιβεβαιώνει την κρίση που σοβεί στον κυβερνητικό συνεταιρισμό» και συμπλήρωσε:

«Ο κ. Τσίπρας έκανε την επιλογή του. Χέρι-χέρι με τον κ. Καμμένο πάνε στον γκρεμό! Αλλά δεν θα πάρουν την χώρα μαζί τους».

ΚΚΕ: για τον κ. Τσίπρα ισχύει το “νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος”

ΚΚΕ - Περισσός - Κεντρικά Γραφεία

«Η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών δεν αποτελεί μόνο απόδειξη ότι για τον κ. Τσίπρα ισχύει το “νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος”, αλλά πιθανότατα αναδεικνύει και τις επιμέρους επιδιώξεις και αντιθέσεις για το πώς η κυβέρνηση θα υπηρετήσει καλύτερα τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια στην περιοχή. Γι’ αυτόν το λόγο, μόνο τυχαίο, ίσως δεν είναι ότι αυτή η παραίτηση ήρθε μετά το ταξίδι του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ», σχολιάζει το ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του κόμματος, υπογραμμίζεται επίσης ότι «οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν συνέχιση και αναβάθμιση της προσήλωσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην ευρωατλαντική εξωτερική πολιτική, που υπήρξε άλλωστε κοινός στρατηγικός στόχος των Τσίπρα-Καμμένου-Κοτζιά όλα αυτά τα χρόνια».

Θεοδωράκης: Όμηρος του υπουργού Άμυνας ο Τσίπρας

Σταύρος Θεοδωράκης

«Ανάμεσα σε Κοτζιά-Καμμένο, ο κ. Τσίπρας διάλεξε τον Καμμένο. Όμηρος του υπουργού Άμυνας, που έχει αναγορευθεί σε πανίσχυρο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης πορεύεται με πρώτο μέλημα μη δυσαρεστήσει τον συνεταίρο του. Οι προειδοποιήσεις ότι δεν θα ανεχθεί διγλωσσία, μοιάζουν εντελώς αστείες όταν ο κατεξοχήν εκφραστής της διγλωσσίας παραμένει στη θέση του και παραιτείται ο εκφραστής της κυβερνητικής γραμμής», αναφέρει σε σχόλιο του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον ΑΝΤ1: να μη μείνει ανεκμετάλλευτη η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών

ΗΠΑ - ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

Αναγνώριση και ευχαριστίες για το έργο του πρώην Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, για την ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας, καθώς την συμβολή του στην επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξέφρασε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμτεντ στον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα.

Παράλληλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ισχυρή του στήριξη στην Συμφωνία των Πρεσπών, καλώντας τα μέρη να ξεπεράσουν τις κομματικές τους διαφορές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο