Ντιμιτρόφ: θυσιάζουμε τη μυθολογία για την πραγματικότητα
Στο δημοψήφισμα στη FYROM και στην «οδυνηρή ανάγκη» για την αλλαγή ονόματος προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. – όπως αντιμετωπίζεται στα Σκόπια - αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα Guardian σε ρεπορτάζ με τίτλο «Οι Μακεδόνες ετοιμάζονται να ψηφίσουν για την αλλαγή του ονόματός τους».
«Χάσαμε μια γενιά. Είμαι 45 ετών κι ήμουν 18 όταν η “Μακεδονία” έγινε ανεξάρτητη. Υπό μία έννοια πρόκειται για μια δεύτερη ευκαιρία για τη γενιά μου να τα καταφέρει», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών της FYROM Νικολά Ντιμιτρόφ σε μία προσπάθεια να πείσει ότι η αλλαγή το ονόματος θα ανοίξει ένα νέο μονοπάτι για την χώρα που παλεύει μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας.
«Στο παρελθόν θυσιάσαμε την πραγματικότητα για τη μυθολογία. Τώρα θυσιάζουμε τη μυθολογία για την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι αυτή που μετράει», υπογραμμίζει ο Ντιμιτρόφ.
Για πολλούς ωστόσο, η προσθήκη μίας λέξης (Βόρεια) είναι πολύ ευαίσθητο θέμα. «Σκεφτείτε τη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία. Οι λέξεις έχουν νόημα», σχολιάζει ο Σάσο Κλεκόφσκι, δημοσκόπος και αναλυτής που αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Αν υπήρχε δυνατότητα να μπούμε σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ χωρίς τη συμφωνία με την Ελλάδα, όλοι θα ήταν ενθουσιασμένοι», υποστηρίζει από την πλευρά της η υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα . «Θα ήταν παράλογο να αρνηθούμε το συσχετισμό ανάμεσα στη συμφωνία και την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ», προσθέτει.
Αυτή είναι σε γενικές γραμμές και η άποψη των περισσότερων στα Σκόπια, οι οποίοι θα ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στις έντονες αντιδράσεις των εθνικιστών και στην ισχνή πλειοψηφία που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις υπέρ της συμφωνίας «με την ολόθερμη στήριξη της μεγάλης Αλβανικής μειονότητας».
Η Guardian κάνει μία αναδρομή στο παρελθόν για να θυμίσει ότι η ότι η κόντρα Σκοπίων-Αθήνας είχε κλιμακωθεί επί των ημερών της προηγούμενης, εθνικιστικής κυβέρνησης Γκρούεφσκι που γέμισε τα Σκόπια με αγάλματα, στήλες και το άγαλμα του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Εκτενής αναφορά γίνεται επίσης στη Ρωσία, η οποία διαφωνεί κάθετα με τη συμφωνία και την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, καθώς και στην απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα.