Επιμένουν τα τουρκικά ΜΜΕ: σύλληψη Τούρκων δημοσιογράφων στην Αλεξανδρούπολη
Για ακόμη ένα διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας - Τουρκίας κάνει λόγο το κρατικό πρακτορείο Anadolu, το οποίο μετέδωσε είδηση για σύλληψη Τούρκων δημοσιογράφων στην Αλεξανδρούπολη, το απόγευμα του Σαββάτου, θέμα που πρώτο δημοσιοποίησε το τηλεοπτικό δίκτυο της γείτονος TRT.
Για το περιστατικό, το Anadolu, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς των μελών του τηλεοπτικού συνεργείου, μεταδίδει ότι το συνεργείο του TRT είχε μαζί του κάμερες για βιντεοσκόπηση κι έκανε γυρίσματα για την επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία. Οι ελληνικές Αρχές αντιλήφθηκαν το συνεργείο και ζήτησαν εξηγήσεις, με το Anadolu να αναφέρει πως κρατήθηκαν επί 3,5 ώρες στο τμήμα «χωρίς κανένα λόγο».
Μιλώντας στο Anadolu το ένα μέλος του συνεργείου, ανέφερε πως τους συνέλαβαν χωρίς εξηγήσεις και χωρίς να υπάρχει κάποια αιτία. Μάλιστα τόνισε πως δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά τέτοια συμπεριφορά, ακόμα και στις χώρες που… γενικά έχουν άσχημες συμπεριφορές.
Τι υποστήριξε ο Τούρκος δημοσιογράφος
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, μιλώντας σε ζωντανή σύνδεση με τον τηλεοπτικό σταθμό στην Τουρκία, ο δημοσιογράφος Φατίχ Σαμπουντζού, περιέγραψε ως εξής όσα υποστηρίζει ο ίδιος και οι συνάδελφοι του ότι συνέβησαν:
Επιστρέφαμε στο ξενοδοχείο όταν ξαφνικά μας έκοψαν το δρόμο. Περίπου 12 αστυνομικοί με 4-5 οχήματα μας έκοψαν το δρόμο και χωρίς να μας ρωτήσουν τίποτα, χωρίς να μας πουν γιατί μας σταμάτησαν, άνοιξαν τις πόρτες και μας έβγαλαν έξω κακήν κακώς. Αμέσως μάς πήραν τα τηλέφωνά μας, μας έκοψαν την επικοινωνία και έτσι δεν μπορούσαμε να ενημερώσουμε κανέναν. Μαζί με τα τηλέφωνα μας πήραν τις ταυτότητές μας, τα διαβατήριά μας, ακόμη και τις τραπεζικές μας κάρτες και ό,τι άλλο έγγραφο είχαμε επάνω μας.
Η σύλληψή μας έγινε με έναν πολύ άγριο τρόπο. Με ξάπλωσαν πάνω στο αυτοκίνητο και χωρίς να με ρωτήσουν τίποτα με έψαξαν. Όταν τους ρώτησα γιατί το κάνουν αυτό, δεν πήρα καμία απάντηση. Μας συνέλαβαν κακήν κακώς και μας έβαλαν σε ξεχωριστά οχήματα. Ξεχωριστά τον καθένα μας. Και μετά μας πήγαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου μείναμε για 3 ώρες, όλα μας τα έγγραφα και τα τηλέφωνά μας τα είχαν πάρει.
Επειδή δεν είχαν βρει κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο, εμείς ρωτήσαμε το λόγο και ποια είναι η κατηγορία και μας είπαν με έναν αστείο τρόπο ότι ‘απλά κάναμε έναν έλεγχο ρουτίνας’. Δεν κάναμε κάποια δημοσιογραφική έρευνα ή κάτι που δεν επιτρεπόταν, πρόκειται για μία σύλληψη ‘αυθαίρετη’ χωρίς να έχουν δικαίωμα. Πρόκειται για μία πολύ άσχημη πρακτική.
Μας πήγαν στο αστυνομικό τμήμα και περιμέναμε επί 3 ώρες. Στην αρχή δεν μας ρώτησαν κάτι, μόνο τα έγγραφα εξέταζαν και έπειτα μας έβαλαν έναν-έναν ξεχωριστά, όχι μαζί, μας έβαλαν σε ξεχωριστά δωμάτια, σε ξεχωριστούς χώρους και τότε άρχισαν να μας ρωτάνε ‘γιατί ήσασταν εδώ’. Εμείς εξηγήσαμε το λόγο, αλλά όπως είπαμε, δεν ήθελαν να μας ακούσουν, στην πραγματικότητα προς το τέλος του γεγονότος μας ρώτησαν.
Από ελληνικής πλευράς πάντως, αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για περίεργες κινήσεις των μελών του τηλεοπτικού συνεργείου, οι οποίες κρίθηκαν ύποπτες, γι΄ αυτό και κρίθηκε απαραίτητο να γίνει εξακρίβωση στοιχείων, μετά την οποία τα τρία άτομα αφέθηκαν ελεύθερα.