LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΒουλήΔημοσίευση: 13 Ιουλίου 2018 10:54

Εκλογές τον Μάιο με 8 Περιφέρειες στην Αττική

Εν μέσω αντιπαραθέσεων και πλήθος σεναρίων με προεκλογικό... άρωμα υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» για την Αυτοδιοίκηση.

ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - κάλπη

Με εντάσεις και πλήθος σεναρίων με έντονο προεκλογικό άρωμα πραγματοποιήθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης» για την Αυτοδιοίκηση, το οποίο πέρασε με ευρεία πλειοψηφία.

Στο επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης βρέθηκαν η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο χρόνος διεξαγωγής τους, το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού που η κυβέρνηση αρνείται στην παρούσα φάση, παρά την ισχυρότατη πίεση της Ν.Δ., καθώς και η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών Β΄ Αθήνας και Αττικής.

Η ΝΔ, η οποία δια μέσου του Κυριάκου Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της κατάτμησης των περιφερειών, κλιμάκωσε την πίεσή της για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, καταθέτοντας σχετική αναλυτική τροπολογία, την οποία απέρριψε η κυβέρνηση εμμένοντας στην πρότασή της, μέσω τροπολογίας, για τη συγκρότηση στο ΥΠΕΣ ειδικής επιτροπής που θα παρουσιάσει σχετική πρόταση το αργότερο σε έξι μήνες.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση αμφισβήτησε ευθέως τις προθέσεις της κυβέρνησης, με τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη να ζητεί άμεση δέσμευση του υπουργού ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση στην παρούσα Βουλή.

Η πολύωρη συζήτηση επί των επίμαχων ζητημάτων πολλές φορές χρωματίστηκε από την επιθετική κριτική της αντιπολίτευσης έναντι των κυβερνητικών χειρισμών, σύμφωνα με την Καθημερινή. Άπαντες διαπιστώνουν ότι πίσω από αυτούς τους χειρισμούς κρύβεται η προσπάθεια της συγκυβέρνησης να αποφύγει μια εκλογική συντριβή. «Όσα κόλπα και αν κάνετε, όσες κάλπες και αν στήσετε μαζί, ο κόσμος θα σας βρει και θα σας καταψηφίσει. Θα σας “μαυρίσει”, δεν σας σώζει τίποτα», είπε η Φώφη Γεννηματά.  

Βουλή - Ολομέλεια

Εστιάζοντας μεταξύ άλλων στο ζήτημα της κατάτμησης των περιφερειών, ο Βασίλης Λεβέντης ανέφερε: «Πριν ενάμιση χρόνο είχα κάνει δυο-τρία ραντεβού με τον κ. Τσίπρα και του είχα εξηγήσει τις αντιρρήσεις μου στο θέμα της κατάτμησης των περιφερειών, τις οποίες αντιρρήσεις είχε θεωρήσει εύλογες. Τώρα έρχεται η κυβέρνηση και φέρνει την κατάτμηση των περιφερειών. Οπότε ο πρωθυπουργός ή δεν υπήρξε έντιμος μαζί μου ή είναι υπολογιστής και κάνει απλά τη δουλειά του όπου βρει. Όπου βρει και όπως βρει, συμμαχεί, προκειμένου να κάνει τη δουλειά του».

Στο ίδιο πλαίσιο ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης τόνισε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Εξηγήστε μας πώς η κατάτμηση αυτή θα βοηθήσει τα μικρά κόμματα. Στόχος της Ν.Δ. είναι η διάλυση των μικρών κομμάτων. Εντάξει, για τη Ν.Δ. να το καταλάβω, αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ, που τυγχάνει να έχει κυβερνητικό εταίρο ένα μικρό κόμμα, δεν μπορώ να το καταλάβω».

Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2019, ξεκαθάρισε μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί στις 7», ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης.

Για τον μεγαλύτερο πολιτικό εμπαιγμό στους νέους ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό και τους οποίους έδιωξε η κυβέρνηση με τις πολιτικές της έκανε λόγο ο Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή τη στάση της κυβέρνησης χθες στη Βουλή για το θέμα της ψήφου όσων ζουν στο εξωτερικό. Μιλώντας στο «Καλοκαίρι Μαζί στις 7» , ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ τόνισε πως η κυβέρνηση είπε ουσιαστικά πως «όποιοι έχετε χρήματα, όποιοι είστε πλούσιοι, μπορείτε να πληρώσετε τα εισιτήριά σας και να έρθετε να ψηφίσετε. Όλοι οι υπόλοιποι που φύγατε από ανάγκη, για να εξασφαλίσετε ένα καλύτερο μέλλον για τις οικογένειές σας, που ενώ σπουδάσατε στην Ελλάδα και είχατε όνειρα και φιλοδοξίες, σάς διώξαμε και πήγατε στο εξωτερικό και δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα, να κόψετε το λαιμό σας και δεν θα ψηφίσετε».

Εκλογές - Κάλπη - Παραβάν

ΣΥΡΙΖΑ: ιστορική δημοκρατική τομή ο “Κλεισθένης Ι” 

“Με την υπερψήφιση του “Κλεισθένη Ι” από τη Βουλή, εγκαινιάζεται μια νέα εποχή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα βασίζεται στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών, την ενδυνάμωση της διαφάνειας και τις προγραμματικές συγκλίσεις.

Με την θέσπιση της απλής αναλογικής, εξασφαλίζεται η ισοτιμία της ψήφου των πολιτών και παύει οριστικά το φαινόμενο των πριμοδοτούμενων πλειοψηφιών που δεν ανταποκρίνονταν στη βούληση του εκλογικού σώματος. Επιπλέον, με τη νομοθέτηση του “Κλεισθένη Ι”, η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενισχύεται με εργαλεία που ενισχύουν τους βασικούς θεσμούς της, δηλαδή τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Η ενίσχυση των Δήμων και των Περιφερειών με εξειδικευμένο προσωπικό, η αλλαγή στην κατηγοριοποίηση των Δήμων, η διεύρυνση των κριτηρίων κατανομής της χρηματοδότησης από τους ΚΑΠ, καθώς και η δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με οργανισμούς του Δημοσίου για έργα και μελέτες, εξορθολογίζουν την κατανομή των πόρων και προσδίδουν αυξημένες δυνατότητες για την εξυπηρέτηση των πολιτών. 

Παράλληλα, η κατάτμηση των γιγαντιαίων εκλογικών περιφερειών βάζει τέλος στους βουλευτές-φεουδάρχες που δεν είχαν καμία σχέση με τον τόπο από τον οποίο εκλέγονταν. Με την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, ενισχύεται η λογοδοσία και ο κοινωνικός έλεγχος των πεπραγμένων των βουλευτών και αυξάνεται η αντιπροσωπευτικότητα της ψήφου. 

Με την υπερψήφιση του “Κλεισθένη Ι”, υλοποιείται ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς και, ευρύτερα, του προοδευτικού κινήματος, για το οποίο δόθηκαν αγώνες δεκαετιών. Ο “Κλεισθένης Ι” συνιστά ιστορική δημοκρατική τομή και ένα πρώτο μεταρρυθμιστικό βήμα που θέτει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε νέες στέρεες βάσεις”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. 

ΝΔ: η μόνη διέξοδος για τη χώρα είναι οι εθνικές εκλογές

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Όσο και να επιχειρούν να το κρύψουν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος, ο περιβόητος Κλεισθένης τους δεν πήρε χθες ψήφο εμπιστοσύνης. Την απλή αναλογική στις περιφερειακές εκλογές ψήφισαν 150 βουλευτές και την αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών 149.  

Μέρα με τη μέρα η κυβέρνηση αυτή φυλλοροεί και παραπαίει. Είναι κοινοβουλευτικά πρωτοφανές, μείζονες αποφάσεις να λαμβάνονται χωρίς τουλάχιστον 151 ψήφους.  

Η μόνη διέξοδος για τη χώρα είναι οι εθνικές εκλογές».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτήΧθες 20:03 | Ειδήσεις

Κρατούμενος θα παραμείνει μέχρι την απολογία του ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή Βασιλη Γραμμένου.

Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορίαΧθες 19:47 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος "Αιγίς" για την πολιτική προστασία.

Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις ΕυρωεκλογέςΧθες 20:12 | Ειδήσεις

Σε 86 από τις 122 σελίδες της απόφασης, αναλύονται οι λόγοι που "μπλόκαραν" τους Σπαρτιάτες.

Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)Χθες 22:45 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε βίντεο που ανέβασε στα social media, μετά την συνάντηση που είχε στο νησί με τον πατέρα του ανήλικου αγοριού

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη23:31Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45Άρης - Ολυμπιακός: Ισοπαλία…. “πονοκέφαλος” για τους ερυθρόλευκους21:32Πρωτομαγιά - Απεργία: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή21:18Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης: Ο Πετρούνιας στον τελικό21:04Make-A-Wish Ελλάδος: 29 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Ευχής20:51Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις Ευρωεκλογές20:38Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτή20:25POS - ταμειακές μηχανές: “Εκπνέει” η προθεσμία για τη διασύνδεση τους20:11Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορία19:58
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο