LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔιπλωματίαΔημοσίευση: 10 Ιουλίου 2018 19:38

Τσίπρας: Η λύση για το προσφυγικό και την περιφερειακή σταθερότητα δεν είναι ο εθνικισμός

Τα πράγματα για τα Βαλκάνια αλλάζουν, τόνισε ο Πρωθυπουργός και παρουσίασε τέσσερις προτάσεις στρατηγικής σημασίας.

Τσίπρας - Σύνοδος Δυτικών Βαλκανίων

«Η Ελλάδα εξήλθε των κρίσεων ακριβώς επειδή επέμεινε ότι η λύση για την οικονομία, το προσφυγικό και την περιφερειακή σταθερότητα δεν είναι ο εθνικισμός, ούτε η αδράνεια και η μετάθεση της λύσης στο μέλλον» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου.

«Η περίοδος που περάσαμε ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τα Βαλκάνια» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι το 2014, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ανακοίνωσε το πάγωμα της διεύρυνσης. «Η Ευρώπη βίωσε, πέραν της οικονομικής κρίσης, τη χειρότερη προσφυγική κρίση μεταπολεμικά, η οποία εστιάστηκε στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύχθηκαν δυνάμεις που ζητούσαν το Grexit, που ζητούσαν τη σμίκρυνση ή τη διάλυση του Σένγκεν, που ζητούσαν την ακύρωση της διεύρυνσης αλλά και της εμβάθυνσης, καθώς και το μονομερές κλείσιμο των συνόρων στη Βαλκανική οδό. Βιώσαμε μια αποτρόπαια απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία καθώς και κρίσεις στην Αλβανία και στην πΓΔΜ».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσιπρας, «πλέον τα πράγματα αλλάζουν. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη Συμφωνία Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ, με την προσπάθεια επίλυσης ζητημάτων Ελλάδας-Αλβανίας, με την επιτυχημένη Βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ και την αναβίωση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης για διεύρυνση της ΕΕ».

Απευθυνόμενος στους ηγέτες που μετείχαν στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός σημείωσε με έμφαση ότι «η προάσπιση της αξιοπρέπειας των λαών μας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τα εργαλεία του διαλόγου, της σκληρής διαπραγμάτευσης και της συνεργασίας, όχι με τον απομονωτισμό και τη μισαλλοδοξία. Η ιστορία μας, πρέπει να αποτελεί βάση για πρόοδο και συνανάπτυξη, όχι να μας παγιδεύει σε αδιέξοδα».

Τσίπρας - Σύνοδος Δυτικών Βαλκανίων

Οι δυνάμεις που είχαν την γραμμή του εθνικισμού το 2014, την έχουν και σήμερα

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δυνάμεις που είχαν τη γραμμή του εθνικισμού το 2014, την έχουν και σήμερα. Αλλά σήμερα ανοίγει μια άλλη προοπτική για την περιοχή μας που πρέπει να εμπνεύσει και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Ελλάδα προτάσσει τέσσερις θεματικές που είναι στρατηγικής σημασίας.

- Μια ολοκληρωμένη πολιτική για την Ευρώπη στο προσφυγικό, που να περιλαμβάνει και τις τρεις διαστάσεις του με ισορροπία (την προστασία των εξωτερικών συνόρων, τη συνεργασία με τρίτα κράτη, και τον δίκαιο καταμερισμό των βαρών).

- Την ανάπτυξη περιφερειακών υποδομών μεταφορών και logistics (όπως η δημιουργία ταχέων σιδηροδρομικών συνδέσεων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης με τα Βαλκάνια ή την ανάπτυξη των λιμανιών Θράκης και Μακεδονίας)

- Τη ενίσχυση της ενεργειακής διασύνδεσης (TAP, IGB, Vertical Corridor και τη μονάδα LNG της Αλεξανδρούπολης)

- Την προώθηση της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια ώστε να δοθούν κίνητρα στους πολίτες. Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την απόφαση της EBRD να χρηματοδοτηθούν έργα διασυνοριακών υποδομών και διασυνδεσιμότητας προκειμένου να στηριχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και ανακτά τον ηγετικό της ρόλο στα Βαλκάνια

«Με την έναρξη της οικονομικής κρίσης από το 2010 και μετά, τα οκτώ αυτά δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα, δυστυχώς η χώρα απώλεσε ένα σημαντικό μέρος της γεωπολιτικής της δυναμικής και του ρόλου της στην περιοχή. Σήμερα η Ελλάδα επιστρέφει. Σήμερα η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και ανακτά τον ηγετικό της ρόλο στα Βαλκάνια», δήλωσε ο Πρωθυπουργός μετά τη λήξη της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια και συμπλήρωσε:

Στη Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια, στη λεγόμενη «Διαδικασία του Βερολίνου», μία πρωτοβουλία που πάρθηκε το 2014 από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την Αυστρία, με τη συμμετοχή των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, σε αυτή λοιπόν τη Διαδικασία, σε αυτή την καθιερωμένη ετήσια συνάντηση, η Ελλάδα δεν συμμετείχε. Φέτος, για πρώτη φορά όχι μόνον εκλήθη να παραστεί, αλλά εκλήθη ως μόνιμο πλέον μέλος σε αυτή τη Διαδικασία, που αφορά την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Γιατί η Ελλάδα πλέον είναι η δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και την αναπτυξιακή τους δυναμική.

Πέραν του γεγονότος ότι όλοι πλέον αναγνωρίζουν αυτό τον ηγετικό ρόλο που ανακτά η Ελλάδα στην περιοχή, συζητήσαμε και προτάθηκαν και πολύ σημαντικά project, έργα δηλαδή, που αφορούν τη διασυνδεσιμότητα μεταφορική, ενεργειακή, ψηφιακή, της Βορείου Ελλάδας με τα Βαλκάνια. Τα έργα, τα οποία έχουμε ήδη προχωρήσει, κατά την τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας, για τη διασύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με αυτά της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη, αλλά και τα έργα τα ενεργειακά, τον κάθετο άξονα IGB, τον TAP και τα έργα μεγάλων σιδηροδρομικών διασυνδέσεων και οδικών διασυνδέσεων ανάμεσα στον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, τα Σκόπια, το Βελιγράδι και από εκεί τη Βουδαπέστη.

Και, βεβαίως, συζητήθηκαν και προτάθηκαν ιδέες που αφορούν την οικονομική ενίσχυση για τα έργα αυτά, καθώς και την οικονομική ενίσχυση για έργα που αφορούν τα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ, προκειμένου να ενισχυθούν διασυνοριακές υποδομές, αλλά και η επιχειρηματικότητα στις δύο πλευρές.

Θέλω με δύο λόγια να πω ότι από αυτή τη Σύνοδο αναδεικνύεται η δυνατότητα και η προοπτική που μπορεί να έχει η χώρα, ως ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή. Κυρίως, όμως, αναδεικνύεται η προοπτική που μπορεί να έχει  η Βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία μας, η Θεσσαλονίκη, ως επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής των Βαλκανίων. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει πρωτεύουσα οικονομική των Βαλκανίων, η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης, η περιοχή εκείνη που μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης για όλη τη Βαλκανική.

Συνάντηση με τον Έντι Ράμα 

Αλέξης Τσίπρας - Έντι Ράμα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε  με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα στο περιθώριο της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Λονδίνο. Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν την πορεία των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων που διεξάγονται από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και οι οποίες αφορούν ένα σημαντικό αριθμό θεμάτων. Παρά το γεγονός ότι παραμένουν διάφορα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν από τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες, οι δύο πρωθυπουργοί πιστεύουν ότι σύντομα μπορεί να υπάρχει θετική κατάληξη.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚασσελάκης: Μπορούμε να είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογέςΣήμερα 07:06 | Ειδήσεις

Αποκάλυψε ότι η πολιτική του φιλοδοξία είναι να κυβερνήσει 2 τετραετίες και χαρακτήρισε «βρώμικο» το πολιτικό σύστημα.

Μητσοτάκης: Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ (εικόνες)Χθες 20:44 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Φλώρος: Έχασα την ψυχραιμία μου και ακολούθησα τον κ. Γραμμένο έξω από την αίθουσα...Χθες 16:33 | Ειδήσεις

"Επειδή όμως έχω μια πολύ σημαντική ιδιότητα αυτή του Έλληνα βουλευτή έπραξα απολύτως λάθος . Δεν αρμόζει αυτή η συμπεριφορά σε Έλληνα βουλευτή" δήλωσε ο κ. Φλώρος

Ανδρουλάκης προς Κασσελάκη: Για κάποιους το βαρέλι δεν έχει πάτο...Χθες 18:54 | Ειδήσεις

Έντονα αποδοκίμασε σε παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής, ο Νίκος Ανδρουλάκης, το χθεσινό επεισόδιο με τη χειροδικία ανάμεσα στους βουλευτές των «Σπαρτιατών» και της Ελληνικής Λύσης. Πώς σχολίασε την απόφαση του Αρείου Πάγου να αποκλείσει τους «Σπαρτιάτες» από τις Ευρωεκλογές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κωνσταντάτος για βόμβες στο Ελληνικό: Από θαύμα δεν γίναμε παρανάλωμα09:39Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άντρας που έπεσε στις γραμμές του τρένου09:25“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην Αθήνα09:12Νέα Ιωνία: Άντρας έπεσε στις γραμμές του τρένου09:04Τσερνόμπιλ: το πυρηνικό δυστύχημα που άλλαξε τον κόσμο08:50Κρήτη – ενδοοικογενειακή βία: Πολυετής φυλάκιση σε πατέρα που χτύπησε την κόρη του08:37Τροχαίο δυστύχημα με μηχανή στην Σκιάθο08:24Καλλιάνος - Κούγιας κατά Γεωργιάδη: Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του (βίντεο)08:10Ρομάριο: Επιστρέφει στα γήπεδα μετά από 15 χρόνια07:57“Ενώπιος Ενωπίω” – Ελεονώρα Μελέτη: Δεν θα γίνω πολιτικάντζα…07:43Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε 6 Δήμους την Παρασκευή07:29Κασσελάκης: Μπορούμε να είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές07:15Εορτολόγιο - 26 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 07:01Γκράινερ: Σκέφτηκα την αυτοκτονία στις ρωσικές φυλακές06:48Σημεία για rapid test την Παρασκευή σε 176 σημεία06:34Τροχαίο δυστύχημα στην Ελευσίνα06:21Καιρός: συννεφιές, μπόρες και άνοδος θερμοκρασίας την Παρασκευή06:07JukeBooks: Αudiobook για το Ειδικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας23:59Λάρισα: Άνδρας άρχισε να ξεγυμνώνεται στη μέση της πλατείας 23:46Παναθηναϊκός - Μακάμπι: πράσινη νίκη με υπογραφή Σλούκα (εικόνες)23:32
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο