LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΓενικάΔημοσίευση: 28 Ιουνίου 2018 08:11

FT: έτοιμος να υπογράψει με τη Γερμανία για επιστροφή μεταναστών ο Τσίπρας

Για την ανάγκη επιμέρους συμφωνιών κάνει λόγο και η Μέρκελ, που προεξοφλεί "ναυάγιο" στην Κορυφής. Τι θα αφορά η υπο εξέταση διμερής συμφωνία.

Τσίπρας - Μέρκελ

«Χείρα βοηθείας» στην Άγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να απλώσει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε στους Financial Times ότι είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία με τη Γερμανία, για την ευκολότερη επιστροφή μεταναστών προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο, με σκοπό τον περιορισμό στις «δευτερογενείς μετακινήσεις« των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά έπειτα ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία».

«Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους παράνομους διακινητές (ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές)» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας στους FT.

Αν και μία συμφωνία για την επιστροφή αιτούντων άσυλο με την Ιταλία αποτελεί βασική προτεραιότητα του Βερολίνου, μία συμφωνία με την Ελλάδα θα αποτελούσε χείρα βοηθείας για τη Μέρκελ, η οποία απεγνωσμένα θέλει να δείξει ότι οι διαπραγματεύσεις με άλλες κυβερνήσεις μπορούν να φέρουν αποτελέσματα, εκτιμά ο αρθρογράφος των FT.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών για την επιτάχυνση των επιστροφών των αιτούντων άσυλο προβλέπονται στο δίκαιο της ΕΕ και «μπορούν να επιτύχουν πολλά όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών και την άρση των εμποδίων για την επιστροφή των προσφύγων».

Την ανάγκη ύπαρξης επιμέρους συνασπισμών και διμερών συμφωνιών τόνισε και η Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην γερμανική Βουλή, όπου προεξόφλησε το "ναυάγιο" της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για το Προσφυγικό, στην οποία παίρνει μέρος και ο Πρωθυπουργός.

Τσίπρας - μεταναστευτικό - συμφωνία - Γερμανία - Financial Times

Ευρωπαίοι διπλωμάτες, γράφουν οι FT, υποστηρίζουν ότι το Βερολίνο έχει προσεγγίσει Ιταλία, Ελλάδα και όλα τα γειτονικά της κράτη προκειμένου να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες, πιθανότατα με αντάλλαγμα οικονομικά κίνητρα για κράτη πρώτης γραμμής που κουβαλούν βαρύ φορτίο σχετικά με το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, μια συμφωνία με τη Γερμανία δε θα είχε μεγάλες επιπτώσεις για την Ελλάδα, με δεδομένο ότι 50- 100 άτομα το μήνα περνούν τα βόρεια σύνορα της χώρας μας.  «Για εμάς δεν είναι πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι, μια συμφωνία θα πρέπει να συνδεθεί με την επιθυμία της Αθήνας να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις οικογένειες μεταναστών που έχουν χωριστεί, με ορισμένα μέλη τους να είναι κολλημένα στην Ελλάδα και άλλα να βρίσκονται βορειότερα. Όπως λέει υπάρχουν περίπου 2.500 άτομα αυτής της κατηγορίας στην Ελλάδα.

«Νομίζω ότι έχουμε πιο σοβαρό δίλημμα μπροστά μας από τις συμφωνίες για τις δευτερογενείς μετακινήσεις. Το δίλημμα είναι ποια Ευρώπη θέλουμε. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραζόμαστε το βάρος και να μην έχουμε αυτή την άδικη θέση για τις χώρες της πρώτης γραμμής, αλλά και για τη Γερμανία» προσθέτει ο Αλέξης Τσίπρας και συμπληρώνει: «Δεν είναι δίκαιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στη Γερμανία, αν πιστεύουμε ότι αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Κατά τον Έλληνα πρωθυπουργό μια μακροπρόθεσμη λύση θα μπορούσε να έρθει μόνο μέσω ολιστικής προσέγγισης που περιλαμβάνει μεταρρύθμιση των ελέγχων στα σύνορα, εσωτερικές διευθετήσεις για τον χειρισμό όσων φτάνουν στην Ευρώπη, συνεργασίες με τις χώρες εκτός ΕΕ και προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει, ακόμα, ότι «δεν υπάρχει σοβαρή κρίση τώρα (σ.σ. για το προσφυγικό)» γιατί ο αριθμός των μεταναστών που περνάνε τα σύνορα είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με την κορύφωση της κρίσης το 2015 αλλά «αποτελεί αντικείμενο συζήτησης λόγω της πολιτικής αστάθειας στη Γερμανία».

«Πιστεύω ότι το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί ακόμα και μετά από κάποια πιθανή συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι εδώ για να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα» καταλήγει ο κ. Τσίπρας στους FT.

Βίτσας: δεν υπάρχει συμφωνία με τη Γερμανία

Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, πάντως σε σημερινές του δηλώσεις στο ΘΕΜΑ 104,6 σημείωσε ερωτηθείς για τη διαχείριση του προσφυγικού  ότι, «κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένας νέος κανονισμός που να προωθεί τη δίκαιη κατανομή του βάρους σε όλες τις χώρες της Ευρώπης» και διέψευσε ότι υπάρχει συμφωνία της χώρας μας με τη Γερμανία.

«Δεν υπάρχει συμφωνία Γερμανίας – Ελλάδας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπάρχουν κι άλλες υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσουν τα άλλα μέλη κράτη και εν προκειμένω η Γερμανία  καλείται να διαχειριστεί το ζήτημα της επανένωσης των οικογενειών.

ΚΙΝΑΛ: Από το “Go back κυρία Μέρκελ”, στο “ό,τι θέλει η κυρία Μέρκελ”

Τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στους Financial Times σχολιάζει με ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει "Ο κ. Τσίπρας δηλώνει έτοιμος να υπογράψει συμφωνία με την κα Μέρκελ για την «επιστροφή» προσφύγων που ζητούν άσυλο στη Γερμανία, σε βάρος της χώρας μας αλλά και των προσφύγων. Ο κ. Τσίπρας οπισθοχωρεί ατάκτως σε όσα δήλωνε μέχρι πρόσφατα για ανάγκη αλλαγής του Κανονισμού Δουβλίνο παρατείνοντας τον εγκλωβισμό των προσφύγων σε ασφυκτικές συνθήκες όπως αυτές της Μόριας των έξι μέχρι σήμερα νεκρών. Εξόφληση γραμματίων, με ότι του ζητηθεί. Ανθρωπιστικά απαράδεκτη και πολλαπλώς επικίνδυνη ενέργεια".

To Ποτάμι, σε ανακοίνωση του σημειώνει "Ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στους Financial Times, δηλώνει πρόθυμος να υπογράψει συμφωνία με την κ. Μέρκελ για προώθηση στη χώρα μας προσφύγων που βρίσκονται στη Γερμανία και ζητούν άσυλο εκεί. Η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή, εμφανίζεται αρωγός στα ενδοκυβερνητικά προβλήματα της κ.Μέρκελ, τη στιγμή που η Ελλάδα σηκώνει ήδη τεράστιο βάρος. Σε τι ανταλλάγματα προσβλέπουν άραγε; Το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί με αίσθημα αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής των βαρών ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στις Βρυξέλλες: Καμία χώρα δεν δικαιούται να απέχει των ευθυνών της, γιατί καμία χώρα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της τα βάρη των αυξημένων ροών. Και επιτέλους πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι τραγική - λόγω και της ανικανότητας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να διαχειριστούν το πρόβλημα. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση θα είναι εις βάρος και της χώρας μας, αλλά και των ίδιων των προσφύγων που δεν μπορούν να γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ κυβερνήσεων".

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτήΣήμερα 20:03 | Ειδήσεις

Κρατούμενος θα παραμείνει μέχρι την απολογία του ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή Βασιλη Γραμμένου.

Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορίαΣήμερα 19:47 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος "Αιγίς" για την πολιτική προστασία.

Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις ΕυρωεκλογέςΣήμερα 20:12 | Ειδήσεις

Σε 86 από τις 122 σελίδες της απόφασης, αναλύονται οι λόγοι που "μπλόκαραν" τους Σπαρτιάτες.

Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)Σήμερα 22:45 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε βίντεο που ανέβασε στα social media, μετά την συνάντηση που είχε στο νησί με τον πατέρα του ανήλικου αγοριού

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:50Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:43Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη23:31Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45Άρης - Ολυμπιακός: Ισοπαλία…. “πονοκέφαλος” για τους ερυθρόλευκους21:32Πρωτομαγιά - Απεργία: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή21:18Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης: Ο Πετρούνιας στον τελικό21:04Make-A-Wish Ελλάδος: 29 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Ευχής20:51Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις Ευρωεκλογές20:38Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτή20:25POS - ταμειακές μηχανές: “Εκπνέει” η προθεσμία για τη διασύνδεση τους20:11Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορία19:58Γενοκτονία των Αρμενίων - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων19:45
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο