Τα μηνύματα των ηγετών πριν από τη μίνι σύνοδο για το Προσφυγικό
Με τις πάγιες ελληνικές θέσεις, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την παροχή ασύλου, με δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης, προσήλθε ο Αλέξης Τσίπρας, στην άτυπη μίνι Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό,
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας θα τονίσει ότι το προσφυγικό είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευρωπαϊκές και όχι μονομερείς πρωτοβουλίες, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο καθώς και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης προσφύγων και μεταναστών.
Κατά την είσοδό της η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε πως δεν θα υπάρξει ούτε σήμερα, ούτε στη Σύνοδο της Πέμπτης λύση, αλλά πιθανότατα διμερείς και τριμερείς συμφωνίες.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στάθηκε στο θέμα της εσωτερικής μετακίνησης προσφύγων και πρόσθεσε πως «χρειαζόμαστε ξεκάθαρες ιδέες για το πώς θα λυθεί το ζήτημα, βασισμένες στις αξίες της ΕΕ».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπετέλ, κατέστησε σαφές πως η έκτακτη Σύνοδος δεν γίνεται για να σωθεί η Μέρκελ, η οποία προσπαθεί να προλάβει το αντάρτικο της CSU για το προσφυγικό, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, Ζεεχόφερ, της έχει δώσει δύο εβδομάδες προθεσμία.
«Δεν είναι ζήτημα για εμάς το εάν η Μέρκελ θα παραμείνει καγκελάριο την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.
Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιουζέπε Κόντε, κατά την άφιξή του, δήλωσε πως ήρθε στη Σύνοδο «με εντελώς νέες προτάσεις, με ευρωπαϊκή πολυεπίπεδη στρατηγική για τη μετανάστευση», έχοντας 10 στόχους.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, τόνισε πως η κυβέρνησή του «κρατά μια εποικοδομητική στάση σε αυτή αλλά και στη Σύνοδο της Πέμπτης, και βασίζεται στις αξίες της ΕΕ». Ερωτηθείς για τα hotspots τόνισε ότι αυτά θα βασιστούν επίσης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες της Ενωσης.