“Μετωπική” Μαξίμου - ΝΔ για την “Severna Makedonja”
Με στόχο να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων από την κυβέρνηση μετά την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ενημερώσει τη Βουλή για την συμφωνία με τα Σκόπια, επιχειρεί η ΝΔ.
Από το πρωί όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας έκανε γνωστό πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, εξαντλώντας όλα τα μέσα που έχει στη δυνατότητά του, για να γίνει η συζήτηση της συμφωνίας στη Βουλή, πριν πέσουν οι υπογραφές, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.
Η ενημέρωση του πρωθυπουργού έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί της Παρασκευής, ωστόσο, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο και η διαδικασία ενημέρωσης του πρωθυπουργού διατρέχει τον κίνδυνο να βρεθεί στον αέρα.
Ένα από τα σενάρια που διέρρευσε είναι να καταθέσει η ΝΔ αύριο Πέμπτη, μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων και σίγουρα πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, την πρόταση μομφής. Στην περίπτωση αυτή παύει, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, κάθε άλλη συζήτηση στην Ολομέλεια, ενώ μπορεί να «μπλοκάρει» και τη συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ στις Πρέσπες το σαββατοκύριακο.
Το δεύτερο σενάριο που διακινείται είναι η πρόταση μομφής της ΝΔ προς την κυβέρνηση να κατατεθεί στην διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης της Παρασκευής κατά το κλείσιμο της παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας μπορεί να ξεκινήσει αμέσως ή εντός 48 ωρών και ολοκληρώνεται το αργότερο τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία, που ουσιαστικά προσλαμβάνει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της συμφωνίας για το Σκοπιανό
Παρέμβαση Σαμαρά
Σήμερα είχαμε όμως και την έντονη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος όχι μόνο εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης αλλά άφησε αιχμές για τη στάση του Προκόπη Παυλόπουλου κάνοντας λόγο για μια κακή συμφωνία αλλά και για ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα.
Η προεδρία δεν απάντησε επίσημα, απάντησαν όμως συνεργάτες του Προέδρου που τονίζουν πως ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν αυτός διαμόρφωσε τις βασικές εθνικές θέσεις στο Σκοπιανό όπως επί παραδείγματι να τεθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση η αναθεώρηση του συντάγματος της γειτονικής χώρας.
Ωστόσο αργότερα μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές της Προεδρίας ανέφεραν ότι ουδεμία διαρροή υπήρξε από την Προεδρία, στις δηλώσεις του κ. Σαμαρά.
Στα άκρα η κόντρα Κυβέρνησης – ΝΔ
Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, σε δήλωση της τόνισε ότι, «περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή πριν υπογράψει με τον ομόλογό του. Η Νέα Δημοκρατία ζητά απαντήσεις».
Στην κυρία Σπυράκη, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι: στις 15 Μαΐου ο κ. Κουμουτσάκος είχε χαρακτηρίσει «απαράβατη προϋπόθεση» την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ «πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας», προφανώς επειδή θεωρούσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί στη διαπραγμάτευση.
Τώρα που η κυβέρνηση το πέτυχε, η κα Σπυράκη ζητά το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή να απωλέσει η χώρα τα κεκτημένα της διαπραγμάτευσης. Είναι προφανές ότι η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά είναι κατώτεροι των περιστάσεων σε ένα μείζον εθνικό θέμα.
Στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, απάντησε το γραφείο τύπου της ΝΔ, με ανακοίνωση του στην οποία επισημαίνει ότι «ο κ.Τζανακόπουλος έχει μπερδευτεί. Αυτό που συζητάμε σήμερα δεν είναι η κύρωση της συμφωνίας, αλλά ότι ο κ.Τσίπρας δεν νομιμοποιείται καν να την υπογράψει, καθώς δεν διαθέτει τη στήριξη της κυβέρνησης του.
Το επαναλαμβάνουμε για τελευταία φορά: ο Πρωθυπουργός οφείλει να επιβεβαιώσει άμεσα στη βουλή ότι διαθέτει την εξουσιοδότηση της πλειοψηφίας των βουλευτών πριν δεσμεύσει τη χώρα με μια επιβλαβή για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία.
Υ.Γ Από χθες στις 8 το βράδυ η ΝΔ ζήτησε να της αποσταλεί το πλήρες κείμενο της συμφωνίας. Τι άραγε φοβάται η κυβέρνηση και καθυστερεί να το στείλει; Είναι αδιανόητο η μόνη ενημέρωση που έχουν τα πολιτικά κόμματα και οι πολίτες να προέρχεται από ένα non paper του Μαξίμου».
Η απάντηση του Μαξίμου στη ΝΔ ήρθε με ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του Πρωθυπουργού, στην οποία αναφέρει ότι «η ΝΔ έχει μπερδευτεί. Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητα και εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις.
Εάν η ΝΔ αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία».
Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση του και αανφερόμενο στη συμφωνία για το Σκοπιανό, τονίζει μεταξύ άλλων, ότι «η συμφωνία με την ΠΓΔΜ σηματοδοτεί μια νέα σελίδα για την Ελλάδα, για τις διμερείς της σχέσεις με τους γείτονες, αλλά και συνολικά για την πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων. Η ελληνική κυβέρνηση αξιοποίησε την ιστορική ευκαιρία που παρουσιάστηκε ώστε να δοθεί μια εθνικά συμφέρουσα λύση σε μια χρόνια εκκρεμότητα που στοίχισε στη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα».
ΠΓΔΜ: «Εμφύλιος» Ιβάνοφ – Ζάεφ για τη συμφωνία
Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε διάγγελμα τους προς τους πολίτες της χώρας, δήλωσε ότι η συμφωνία είναι ταπεινωτική και δεν την αποδέχεται.
Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στη γειτονική χώρα, ο Σκοπιανός Πρόεδρος είναι οργισμένος με τη συμφωνία και δεν ήθελε καν να ακούσει τις λεπτομέρειες από τον Πρωθυπουργό Ζάεφ.
Όταν ο Ζόραν Ζάεφ και ο Υπουργός Εξωτερικών Ντιμιτρόφ μπήκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, το πρώτο πράγμα που τους ρώτησε ο Γκιόργκι Ιβανόφ ήταν εάν υπάρχει οριστική συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα της ΠΓΔΜ. Στο άκουσμα της θετικής απάντησης, ο Σκοπιανός Πρόεδρος τους είπε πως δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η συνάντησή τους.
Διεθνής ικανοποίηση για τη συμφωνία
Διεθνής ικανοποίηση επικρατεί για την συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ για την “Severna Makedonja” και τους άλλους όρους στο πλαίσιο στο οποίο κατέληξαν οι δύο Πρωθυπουργοί, με τον Αλέξη Τσίπρα, μέσω διαγγέλματος, να κάνει λόγο για μια καλή συμφωνία, με σειρά προβλέψεων στην "εθνική γραμμή".
Από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν την ικανοποίηση τους ο Ντόνταλντ Τουσκ, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς, ο μεσολαβητής για το Κυπριακό Μπαρθ Έιντε, οι ηγεσίες του Κοσσόβου, της Αλβανίας και της Βουλγαρίας από την Βαλκανική και πλήθος άλλων επικεφαλής Κρατών, όπως μεταφέρουν και επαινετικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, ενώ ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ κάνει λόγο για ιστορική συμφωνία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στηρίζουν τη συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, επισημαίνει ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία κάνει λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» που θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία των δύο χωρών.
Παράλληλα επαινείται η πολιτική βούληση που επέδειξαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στη μακροχρόνια προσπάθεια που κατέβαλε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, χαιρέτισε την Τρίτη τη συμφωνία των Κυβερνήσεων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με την οποία διευθετείται το ζήτημα της ονομασίας και συνεχάρη τις δύο πλευρές για την «αποφασιστικότητά τους να τερματίσουν αυτή τη μακρόχρονη διένεξη», τονίζοντας πως οι δύο Κυβερνήσεις επέδειξαν «ηγετικό ρόλο» στην περιοχή των Βαλκανίων «και πέραν αυτής», με μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.
Στον αντίποδα, επικριτικές ήταν οι θέσεις των ελληνικών κομμάτων, μετά τον πρώτο γύρο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον Πρωθυπουργό για τις παραμέτρους της συμφωνίας, για την οποία το Μαξίμου υποστηρίζει ότι διασφαλίζει πλήρως τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.
Δημοψήφισμα για τη συμφωνία με τα Σκόπια ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Βασίλης Λεβέντης, σημειώνοντας ότι στη γειτονική χώρα θα γίνει και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και δημοψήφισμα.