LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΓενικάΔημοσίευση: 13 Ιουνίου 2018 19:57

“Μετωπική” Μαξίμου - ΝΔ για την “Severna Makedonja”

Σενάρια για πρόταση μομφής από τη ΝΔ. Παρέμβαση Σαμαρά. Πόλεμος ανακοινώσεων Μαξίμου – ΝΔ. «Εμφύλιος» Ιβάνοφ – Ζάεφ, αλλά και διεθνής ικανοποίηση για τη συμφωνία.

Τσίπρας - Κοτζιάς - Μητσοτάκης - συλλαλητήριο - Μακεδονία - Σκοπιανό

Με στόχο να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων από την κυβέρνηση μετά την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ενημερώσει τη Βουλή για την συμφωνία με τα Σκόπια, επιχειρεί η ΝΔ.

Από το πρωί όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας έκανε γνωστό πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, εξαντλώντας όλα τα μέσα που έχει στη δυνατότητά του, για να γίνει η συζήτηση της συμφωνίας στη Βουλή, πριν πέσουν οι υπογραφές, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.

Η ενημέρωση του πρωθυπουργού έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί της Παρασκευής, ωστόσο, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο και η διαδικασία ενημέρωσης του πρωθυπουργού διατρέχει τον κίνδυνο να βρεθεί στον αέρα.

Ένα από τα σενάρια που διέρρευσε είναι να καταθέσει η ΝΔ αύριο Πέμπτη, μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων και σίγουρα πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, την πρόταση μομφής. Στην περίπτωση αυτή παύει, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, κάθε άλλη συζήτηση στην Ολομέλεια, ενώ μπορεί να «μπλοκάρει» και τη συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ στις Πρέσπες το σαββατοκύριακο.

Το δεύτερο σενάριο που διακινείται είναι η πρόταση μομφής της ΝΔ προς την κυβέρνηση να κατατεθεί στην διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης της Παρασκευής κατά το κλείσιμο της παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας μπορεί να ξεκινήσει αμέσως ή εντός 48 ωρών και ολοκληρώνεται το αργότερο τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία, που ουσιαστικά προσλαμβάνει χαρακτήρα  παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της συμφωνίας για το Σκοπιανό

Αντώνης Σαμαράς

Παρέμβαση Σαμαρά

Σήμερα είχαμε όμως και την έντονη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος όχι μόνο εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης αλλά άφησε αιχμές για τη στάση του Προκόπη Παυλόπουλου κάνοντας λόγο για μια κακή συμφωνία αλλά και για ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας  με τον κ. Τσίπρα.

Η προεδρία δεν απάντησε επίσημα, απάντησαν όμως συνεργάτες του Προέδρου που τονίζουν πως ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν αυτός διαμόρφωσε τις βασικές εθνικές θέσεις στο Σκοπιανό όπως επί παραδείγματι να τεθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση η αναθεώρηση του συντάγματος της γειτονικής χώρας.

Ωστόσο αργότερα μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές της Προεδρίας ανέφεραν ότι ουδεμία διαρροή υπήρξε από την Προεδρία, στις δηλώσεις του κ. Σαμαρά.

Μαξίμου

Στα άκρα η κόντρα Κυβέρνησης – ΝΔ

Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, σε δήλωση της τόνισε ότι, «περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή πριν υπογράψει με τον ομόλογό του. Η Νέα Δημοκρατία ζητά απαντήσεις».

Στην κυρία Σπυράκη, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι: στις 15 Μαΐου ο κ. Κουμουτσάκος είχε χαρακτηρίσει «απαράβατη προϋπόθεση» την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ «πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας», προφανώς επειδή θεωρούσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί στη διαπραγμάτευση.

Τώρα που η κυβέρνηση το πέτυχε, η κα Σπυράκη ζητά το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή να απωλέσει η χώρα τα κεκτημένα της διαπραγμάτευσης. Είναι προφανές ότι η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά είναι κατώτεροι των περιστάσεων σε ένα μείζον εθνικό θέμα.

Στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, απάντησε το γραφείο τύπου της ΝΔ, με ανακοίνωση του στην οποία επισημαίνει ότι «ο κ.Τζανακόπουλος έχει μπερδευτεί. Αυτό που συζητάμε σήμερα δεν είναι η κύρωση της συμφωνίας, αλλά ότι ο κ.Τσίπρας δεν νομιμοποιείται καν να την υπογράψει, καθώς δεν διαθέτει τη στήριξη της κυβέρνησης του.  

Το επαναλαμβάνουμε για τελευταία φορά: ο Πρωθυπουργός οφείλει να επιβεβαιώσει άμεσα στη βουλή ότι διαθέτει την εξουσιοδότηση της πλειοψηφίας των βουλευτών πριν δεσμεύσει τη χώρα με μια επιβλαβή για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία.  

Υ.Γ Από χθες στις 8 το βράδυ η ΝΔ ζήτησε να της αποσταλεί το πλήρες κείμενο της συμφωνίας. Τι άραγε φοβάται η κυβέρνηση και καθυστερεί να το στείλει; Είναι αδιανόητο η μόνη ενημέρωση που έχουν τα πολιτικά κόμματα και οι πολίτες να προέρχεται από ένα non paper του Μαξίμου».

Η απάντηση του Μαξίμου στη ΝΔ ήρθε με ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του Πρωθυπουργού, στην οποία αναφέρει ότι «η ΝΔ έχει μπερδευτεί. Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητα και εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις.

Εάν η ΝΔ αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία».

Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση του και αανφερόμενο στη συμφωνία για το Σκοπιανό, τονίζει μεταξύ άλλων, ότι «η συμφωνία με την ΠΓΔΜ σηματοδοτεί μια νέα σελίδα για την Ελλάδα, για τις διμερείς της σχέσεις με τους γείτονες,  αλλά και συνολικά για την πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων. Η ελληνική κυβέρνηση αξιοποίησε την ιστορική ευκαιρία που παρουσιάστηκε ώστε να δοθεί μια εθνικά συμφέρουσα λύση σε μια χρόνια εκκρεμότητα που στοίχισε στη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα».

Ζαεφ - Ιβανοφ

ΠΓΔΜ: «Εμφύλιος» Ιβάνοφ – Ζάεφ για τη συμφωνία

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε διάγγελμα τους προς τους πολίτες της χώρας, δήλωσε ότι η συμφωνία είναι ταπεινωτική και δεν την αποδέχεται.

Νωρίτερα απροσδόκητη εξέλιξη είχε η συνάντηση του Προέδρου Ιβανόφ με τον Πρωθυπουργό Ζάεφ στα Σκόπια, καθώς ολοκληρώθηκε μόλις σε δύο λεπτά!

Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στη γειτονική χώρα, ο Σκοπιανός Πρόεδρος είναι οργισμένος με τη συμφωνία και δεν ήθελε καν να ακούσει τις λεπτομέρειες από τον Πρωθυπουργό Ζάεφ.

Όταν ο Ζόραν Ζάεφ και ο Υπουργός Εξωτερικών Ντιμιτρόφ μπήκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, το πρώτο πράγμα που τους ρώτησε ο Γκιόργκι Ιβανόφ ήταν εάν υπάρχει οριστική συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα της ΠΓΔΜ. Στο άκουσμα της θετικής απάντησης, ο Σκοπιανός Πρόεδρος τους είπε πως δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η συνάντησή τους.

Ντιμιτρόφ - Νίμιτς - Κοτζιάς

Διεθνής ικανοποίηση για τη συμφωνία

Διεθνής ικανοποίηση επικρατεί για την συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ για την “Severna Makedonja” και τους άλλους όρους στο πλαίσιο στο οποίο κατέληξαν οι δύο Πρωθυπουργοί, με τον Αλέξη Τσίπρα, μέσω διαγγέλματος, να κάνει λόγο για μια καλή συμφωνία, με σειρά προβλέψεων στην "εθνική γραμμή".

Από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν την ικανοποίηση τους ο Ντόνταλντ Τουσκ, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς, ο μεσολαβητής για το Κυπριακό Μπαρθ Έιντε, οι ηγεσίες του Κοσσόβου, της Αλβανίας και της Βουλγαρίας από την Βαλκανική και πλήθος άλλων επικεφαλής Κρατών, όπως μεταφέρουν και επαινετικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, ενώ ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ κάνει λόγο για ιστορική συμφωνία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στηρίζουν τη συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, επισημαίνει ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία κάνει λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» που θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία των δύο χωρών.

Παράλληλα επαινείται η πολιτική βούληση που επέδειξαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στη μακροχρόνια προσπάθεια που κατέβαλε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, χαιρέτισε την Τρίτη τη συμφωνία των Κυβερνήσεων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με την οποία διευθετείται το ζήτημα της ονομασίας και συνεχάρη τις δύο πλευρές για την «αποφασιστικότητά τους να τερματίσουν αυτή τη μακρόχρονη διένεξη», τονίζοντας πως οι δύο Κυβερνήσεις επέδειξαν «ηγετικό ρόλο» στην περιοχή των Βαλκανίων «και πέραν αυτής», με μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Στον αντίποδα, επικριτικές ήταν οι θέσεις των ελληνικών κομμάτων, μετά τον πρώτο γύρο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον Πρωθυπουργό για τις παραμέτρους της συμφωνίας, για την οποία το Μαξίμου υποστηρίζει ότι διασφαλίζει πλήρως τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

Δημοψήφισμα για τη συμφωνία με τα Σκόπια ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Βασίλης Λεβέντης, σημειώνοντας ότι στη γειτονική χώρα θα γίνει και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και δημοψήφισμα.


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεωνΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτήΣήμερα 17:17 | Ειδήσεις

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι περίμενε μια βδομάδα χωρίς να ζητήσει την διαγραφή του για να δεί εάν θα τον αποβάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις ΕυρωεκλογέςΣήμερα 16:55 | Ειδήσεις

Να αποκλεισθεί η ανακήρυξη του συνδυασμού, καθώς η πραγματική ηγεσία του κόμματος ασκείται από τον Κασιδιάρη, λέει το ΠΑΣΟΚ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δίκη Πισπιρίγκου: Μήνυση Δασκαλάκη εναντίον της αδερφής της 19:04Ιεροσόλυμα - Πατριαρχείο: Ανακοίνωσε τον μέγιστο αριθμό προσκυνητών για την Ανάσταση 18:51ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές18:37Σύμη: Τσάντα με εκατομμύρια δολάρια βρέθηκε στη θάλασσα18:23Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτή18:10Πρατήρια καυσίμων – Σκρέκας: Συνεχείς οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια17:56Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματα17:43Youth League - Ολυμπιακός: Στον τελικό τα “μωρά” των ερυθρόλευκων17:29Anonymous: Χάκαραν τον ισραηλινό στρατό17:16Βαρκελώνη: Σκύλοι θεραπείας φέρνουν χαμόγελο σε ασθενείς της εντατικής (βίντεο)17:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:49Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματα16:35Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη 16:21Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τον τόπο της σύγκρουσης16:08Χατζηδάκης: : Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα15:54Ελεύθερη πτώση: Παγκόσμιο ρεκόρ από Ρώσους που έπεσαν από την... στρατόσφαιρα! (βίντεο)15:40Γαλλία: Άντρας απειλούσε να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)15:26“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία15:15Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων15:02Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο 14:49
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο