LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔιπλωματίαΔημοσίευση: 08 Μαΐου 2018 15:23

Τσίπρας στην Άγκυρα: να σέβεστε τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων

Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία, εκφράζοντας παράλληλα, όπως είπε, Κύπρο και Ισραήλ. Να απέχει η Τουρκία από τις προκλητικές ενέργειες ζήτησε και ο Αναστασιάδης.

4η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ - Τσίπρας - Νετανιάχου - Αναστασιάδης

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου.

«Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της, στη βάση των διεθνών συνθηκών και αυτό εκφράζει και τους τρεις μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ενώ αναφέρθηκε και στις «ανησυχίες του πρωθυπουργού του Ισραήλ για τις βαλλιστικές δοκιμές από το Ιράν», τονίζοντας ότι μια πιθανή κατάργηση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν ίσως οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση».

«Στόχος μας είναι η  Μεσόγειος να είναι μία θάλασσα ειρήνης αλλά και να διασφαλίσουμε την ευημερία και τη σταθερότητα στην περιοχή ανάμεσα στις χώρες μας αλλά και τους λαούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου.

AP - Τσίπρας - Αναστασιάδης - Νετανιάχου - Κύπρος

«Βρισκόμαστε εδώ σε μια συνάντηση που έχει γίνει θεσμός και πλέον παίρνει σάρκα και οστά μια στρατηγική συνεργασία, είμαστε τρεις χώρες που μας βρέχουν τα ίδια νερά της Μεσογείου, θέλουμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη, την ευμάρεια και τη συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εμβληματικό τον αγωγό East Med, και ανέλυσε τα χαρακτηριστικά του έργου διασυνδεσιμότητας στην εξέλιξη του. «Αυτό το έργο δεν είναι μόνο ενεργειακό, αλλά υψίστης γεωστρατηγικής συνεργασίας» τόνισε ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας ότι η συμφωνία θα υπογράφει εντός του 2018. Επίσης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, συζητήθηκαν και συνεργασίες για τις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και το περιβάλλον με αιχμή τη θαλάσσια ρύπανση.

4η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ - Τσίπρας - Νετανιάχου - Αναστασιάδης

Σε άλλο σημείο επεσήμανε πως «εκφράσαμε την στήριξη μας στην προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων».

«Φεύγω περισσότερο αισιόδοξος από όσο ήρθα» είπε κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων «πως η επόμενη συνάντηση θα γίνει στο Ισραήλ, σε ένα μέρος που όπως μας είπε ο Μπέντζαμιν είναι καινοτόμο- και θέλουμε να ακολουθήσουμε τα βήματα του Ισραήλ στην καινοτομία». Ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε λέγοντας πως σήμερα έγινε ένα ουσιαστικό βήμα και πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια των τριών χωρών στο πλαίσιο της συνεργασίας.

AP - Τσίπρας - Αναστασιάδης - Νετανιάχου - Κύπρος

Αναστασιάδης: να απέχει η Τουρκία από τις προκλητικές ενέργειες

Ο μηχανισμός που καθιερώσαμε μετουσιώνει το κοινό μας όραμα για ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή μας, τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των τριών ηγετών, και πρόσθεσε πως η απόδειξη της πολύ θεματικής συνεργασίας αποτελεί το μνημόνιο συνεργασίας για τηλεπικοινωνίες και διαστημικών συνεργασιών.

Για την ενέργεια ο κ. Αναστασιάδης είπε πως η συνεργασία των τριών χωρών για τον αγωγό Estmed δημιουργεί όφελος για σειρά χωρών και υπογράμμισε την οικονομική συνεισφορά της ΕΕ. Ο Ν. Αναστασιάδης ευχαρίστησε «τους δυο φίλους πρωθυπουργούς για την αλληλεγγύη που επιδεικνύεται για τις τουρκικές ενέργειες».

4η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ - Τσίπρας - Νετανιάχου - Αναστασιάδης

«Όπως αντιλαμβάνεστε το Κυπριακό, όπως και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να λείπει από τις συνομιλίες», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας πως η χώρα του είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου τις συνομιλίες, ενώ ζήτησε να απέχει η Τουρκία από τις προκλητικές ενέργειες και θέλησε να ευχαριστήσει «τους δυο φίλους πρωθυπουργούς και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την αλληλεγγύη που επιδεικνύεται για τις τουρκικές ενέργειες» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη λύση για το κράτος του Ισραήλ αλλά και των Παλαιστινίων και καταδίκασε κάθε αντισημιτική συμπεριφορά.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως «με τον φίλο πρωθυπουργό της Ελλάδας μετέφεραν στον φίλο πρωθυπουργό του Ισραήλ ότι είναι υπέρ της αμερικανικής προσπάθειας και της συμβολής της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου για την έναρξη των συνομιλιών».

4η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ - Τσίπρας - Νετανιάχου - Αναστασιάδης

Νετανιάχου: είμαστε δεσμευμένοι κάτω από τον ίδιο ουρανό

«Πριν από λίγα χρόνια είχαμε μια πυρκαγιά στο Κάρμερ. Θα έκαιγε την Χάιφα. Δεν συνέβη αυτό λόγω των Ελλήνων πυροσβεστών που ήταν εκεί» είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδεικνύοντας το σε βάθος χτίσιμο των σχέσεων των τριών χωρών. Αναφερθείς στον ενεργειακό αγωγό είπε πως είναι ένα σημαντικό εγχείρημα, ενώ σημείωσε πως πέρα από τα οικονομικά οφέλη υπάρχει το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Ο κ. Νετανιάχου είπε επίσης πως παρά πολλοί Ισραηλινοί επισκέπτονται την Κύπρο και την Ελλάδα. «Θέλω να ανταποδώσετε και εσείς, θέλω να έρθετε και εσείς» προσέθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σημειώνοντας πως οι τρεις χώρες έχουν το ίδιο όραμα «είμαστε δεσμευμένοι κάτω από τον ίδιο ουρανό». Ο κ. Νετανιάχου επιτέθηκε στο καθεστώς της Τεχεράνης, λέγοντας πως επιθυμεί την καταστροφή του Ισραήλ και ήδη το Ιράν επιχειρεί να τοποθετήσει επικίνδυνα όπλα μέσα στη Συρία.

KKE: επικίνδυνοι πολεμικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή

«Πίσω από τα παχιά λόγια για τη “στρατηγική συνεργασία”, την “ειρήνη”, και τα διάφορα “αναγκαία project”, κρύβονται οι επικίνδυνοι πολεμικοί ανταγωνισμοί και σχεδιασμοί στην περιοχή, αυτή τη φορά με τη δημιουργία κλίματος κι αναζήτηση προσχημάτων για στοχοποίηση του Ιράν και άλλων χωρών της Μ. Ανατολής. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, που έγιναν με την κάλυψη του κ. Τσίπρα και του κ. Αναστασιάδη. Η προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς φαίνεται, εκτός των άλλων, και από το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας αναγόρευσε τις ΗΠΑ, που πριν λίγο καιρό αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, σε επιδιαιτητή για την επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Αναστάτωση στην Τουρκία για τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Με δηκτικά σχόλια αναφέρονται τα τουρκικά ΜΜΕ στην τριμερή συνάντηση των ηγετών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και τη συνεργασία των τριών χωρών στο θέμα της μεταφοράς ενέργειας με αγωγό στην Ευρώπη.

ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΣΩ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

«Αποκαλύφθηκαν τα σχέδιά τους», γράφει η εφημερίδα Hurriyet, παρουσιάζοντας τον χάρτη με τη διαδρομή του φυσικού αερίου από το Ισραήλ, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι “παρακάμπτεται” η Τουρκία.

Για κίνηση που θα εξοργίσει την Τουρκία, κάνει λόγο η εθνικιστική εφημερίδα Yeni Akit, η οποία υποστηρίζει ότι “τρώγονται για τα καλά οι Έλληνες”.

Στο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου NTV επισημαίνεται πως δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί μία τέτοια συμφωνία χωρίς λύση του Κυπριακού.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωεκλογές - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παπανώτας, ο Τσίπρας και η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίουΣήμερα 10:22 | Ειδήσεις

Λίγες ώρες μετά από την "ακύρωση" της υποψηφιότητας Παπανώτα, ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει και τις προσωπικές επιλογές για την ψηφοδέλτιο της 9ης Ιουνίου.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο ΑιγαίοΧθες 18:02 | Ειδήσεις

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στο Βέλγιο. Τα ελληνοτουρκικά, οι ευρωεκλογές, ο Μπελέρη και η Μέση Ανατολή.

“Κλείδωσε” η συνάντηση Μητσοτάκη - ΕρντογάνΧθες 17:17 | Ειδήσεις

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά τη σύνοδο Κορυφής.

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Δημήτρης ΠαπανώταςΧθες 15:01 | Ειδήσεις

Με ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρει ότι εξαιρεί από το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ τον Δημήτρη Παπανώτα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σεισμός στη Σάμο11:16Ακάθιστος Ύμνος: Οι Χαιρετισμοί στην Παναγία και η διάσωση της Κωνσταντινούπολης11:04Ευρωεκλογές - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παπανώτας, ο Τσίπρας και η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου10:51Ηράκλειο: Ξυλοδαρμός 14χρονου σε σχολείο - Το βίντεο που τράβηξαν συμμαθητές του10:37Κατάταξη UEFA: Η θέση της Ελλάδας μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού10:25Λάρισα: “Σήκωσαν” πακτωμένο χρηματοκιβώτιο από κατάστημα10:12Κυριακή Γρίβα: Ο πατέρας της μήνυσε τους αστυνομικούς που “σε πέντε λεπτά την ξεφορτώθηκαν”09:58Ιράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)09:45“Έρωτας φυγάς” - Νέο επεισόδιο: Μυστικά και αποκαλύψεις την Παρασκευή (βίντεο)09:31Ιράν: Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια της Τεχεράνης09:17ΠΟΥ: Η γρίπη των πτηνών θα γίνει σαν τον κορονοϊό09:04“Ενώπιος Ενωπίω” - Αλέξανδρος Αντωνόπουλος: Η Παξινού, οι “Ψυχοκόρες” και η πολιτική (βίντεο)08:50Εορτολόγιο - 19 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα (Ακάθιστος Ύμνος)08:36Το παρασκήνιο της βρετανικής συμμετοχής στην ενίσχυση της ισραηλινής άμυνας08:23Τροχαίο - Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο τούμπαρε στην Εθνική Οδό (βίντεο)08:10Amber Alert για 11χρονο07:57OHE: “Όχι” των ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης07:44Αθηναϊκή Λέσχη: Δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη (εικόνες)07:30Μέση Ανατολή - Πετρέλαιο: Μεγάλη αύξηση στις διεθνείς τιμές φέρνει η νέα ένταση07:17Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή07:03
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο