LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔιπλωματίαΔημοσίευση: 04 Μαΐου 2018 06:53

Τουρκικό πλοίο “ακούμπησε” ελληνική κανονιοφόρο στη Μυτιλήνη

"Θερμό επεισόδιο" τα ξημερώματα στo Αιγαίο. Ποιό είναι το πλοίο πυο έπεσε πάνω στην κανονιοφόρο "Αρματωλός".Η ανακοίνωση του ΓΕΝ.

Κανονιοφόφος - Αρματωλός - τουρκικό

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα στο Αιγαίο, όταν εμπορικό πλοίο της Τουρκίας «ακούμπησε» κανονιοφόρο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το επικίνδυνο επεισόδιο έλαβε χώρα στις 4:00 τα ξημερώματα, στα ανοιχτά της Μυτιλήνης. Το τουρκικό εμπορικό πλοίο πλησίασε από αριστερά την κανονιοφόρο «Αρματωλός» που έκανε περιπολία ανατολικά της Μυτιλήνης, και την ακούμπησε στο ύψος του μεσόστεγου. Η ελληνική κανονιοφόρος συμμετείχε σε ΝΑΤΟΪκή αποστολή.

Αμέσως μετά την σύκρουση, το τουρκικό πλοίο έφυγε με μεγάλη ταχύτητα προς τα τουρκικά χωριά ύδατα, όπως προκύπτει απο την καταγραφή της πορείας του. Κανένας από το πλήρωμα δεν τραυματίστηκε, ενώ η κανονιοφόρος δεν υπέστη σημαντική ζημιά.

Αμφιβολίες για το εάν το περιστατικό με το εμπορικό πλοίο ήταν ατύχημα ή ηθελημένο εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς λέγοντας χαρακτηριστικά: "Δεν μπορώ να το κρίνω αυτή την στιγμή".

«Στις 4.40 με ξύπνησαν και έδινα οδηγίες για θέματα παραστάσεων από ΝΑΤΟ έως… και διευκρινήσεων με την τουρκική πλευρά. Το πλοίο δεν έμεινε σε ελληνικά χωρικά ύδατα, πήγε στα τουρκικά και ζητήσαμε από Τούρκους να λάβουν τα μέτρα που προβλέπει το διεθνές δίκαιο, θα το δούμε αυτό» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της εταιρείας του τουρκικού πλοίου τόνισε στην τουρκική έκδοση του Euronews ότι δεν έγινε εσκεμμένα η σύγκρουση στο Αιγαίο. O εκ των συνεταίρων της εταιρείας IstKum Denizcilik, Ομέρ Κουρού, διέψευσε ότι το επεισόδιο έγινε εσκεμμένα. «Εμείς είμαστε μια εταιρεία που ενδιαφέρεται για το εμπόριο. Να μην σκέφτεται κανείς κάτι άλλο», ανέφερε.

Τουρκικό πλοίο - Karmate

Η ανακοίνωση του ΓΕΝ

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι πρώτες πρωινές ώρες Παρασκευής 04 Μαΐου 2018, εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Μυτιλήνης, Εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνων.

Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές. Δεν υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος. Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ.

Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές. Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση “AEGEAN ACTIVITY”, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές. Η κανονιοφόρος ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ συνεχίζει την αποστολή.

Κανονιοφόφος - Αρματωλός

Οι αντιδράσεις στην Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βύθισης κανενός από τα δύο πλοία στο περιστατικό στη Μυτιλήνη. Στη συνέχεια το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών αναφέρει ότι από το ατύχημα δεν υπήρξε ούτε νεκρός, ούτε τραυματίας, ωστόσο υπήρξαν μικρές ζημιές και στα δύο πλοία. Προστίθεται ότι μετά τη σύγκρουση το τουρκικό πλοίο συνέχισε την πορεία του με κατεύθυνση την Τουρκία.

«Στις 4 Μαΐου 2018 και ώρα 04.08, το τουρκικής σημαίας πλοίο KARMATE, 73 μέτρων, το οποίο κατευθυνόταν στη Ραιδεστό από τη Σμύρνη φέροντας φορτίο 2 χιλιάδες 150 τόνους τσιμέντο, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα της αβλαβούς διέλευσης κατά τη διάρκεια της πορείας του συγκρούστηκε με το ελληνικής σημαίας 54.8 μέτρων πλοίο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ 3,8 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Μυτιλήνης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ειδησεογραφικά και χωρίς να λαμβάνει ιδιαίτερη έκταση μεταδίδεται η είδηση του περιστατικού, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

«Στο Αιγαίο τουρκικό πλοίο συγκρούστηκε με ελληνικό σκάφος» μεταδίδει το NTV, ενώ με ίδιο τίτλο μεταδίδεται η είδηση από τη Yeni Akit. «Λόγος για νέα ένταση; Στο Αιγαίο συγκρούστηκαν ελληνικό και τουρκικό σκάφος…» γράφει η ιστοσελίδα «Φωνή της Θράκης».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μαρόκο: Αναφορές για 19 νεκρούς από κατάρρευση δύο κτηρίων 11:28Σε τέσσερα σημεία παραμένει αποκλεισμένη η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας11:14Δωρεάν φάρμακα και προληπτικές εξετάσεις για την παχυσαρκία και τη νεφρική δυσλειτουργία11:10Θεσσαλονίκη: O χάρτης των αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Μακεδονία10:56Παντελής Παντελίδης - Η Μίνα Αρναούτη στο "Πρωινό": Η κοινωνία έβγαλε όλο τον σεξισμό και τα στερεότυπα, που έχει, πάνω μου10:42Βόλος: Αστυνομικός κλήθηκε σε σπίτι και μαχαιρώθηκε από διαρρήκτη 10:28Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:14Βασίλης Κικίλιας: Τους επόμενους μήνες θα υπογραφούν συμφωνίες με τις ΗΠΑ στον τομέα της Ναυτιλίας10:00Μπλόκα αγροτών στο λιμάνι του Βόλου (βίντεο)09:46Αθήνα: Πλήθος ναρκωτικών βρέθηκαν στην κατοχή 49χρονου και συνελήφθη - Από αναβολικά μέχρι... παραισθησιογόνα μανιτάρια (βίντεο)09:32Πυγμαχία: Ο Μάικ Τάισον επιστρέφει στο ρινγκ για να αντιμετωπίσει τον Φλόιντ Μεϊγουέδερ 09:18Λάρισα: Στο μπλόκο της Νίκαιας παραμένουν οι αγρότες09:02Κοζάνη: Χάος στο άναμμα του δέντρου - Επικίνδυνα πυροτεχνήματα, πανικός και τραυματισμοί08:48Τροχαίο δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη με θύμα 23χρονο μοτοσικλετιστή08:34Βόλος: "Απόβαση" στο λιμάνι κάνουν σήμερα εκατοντάδες αγρότες08:20Ηράκλειο: Στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης παραμένουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι08:06Πάτρα: Παραμένουν στα μπλόκα αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Ελλάδας07:52Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Καρδίτσας και των Τρικάλων07:38Γαλλία: Ύποπτα ντρόουν έκαναν τρεις εμφανίσεις πάνω από βαση των υπηρεσιών πληροφοριών του γαλλικού στρατού 07:24Παναθηναϊκός: Ο Λαφόν κλήθηκε στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής 07:10
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο