Κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων της ΔΕΗ ζητά ο Παναγιωτάκης
Κατά πλειοψηφία εγκρίνεται από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στον λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού».
Υπέρ του σχεδίου νόμου ψηφίζουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Καταψηφίζουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το Ποτάμι, που δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για τη στάση του στην Ολομέλεια.
Στη συνεδρίαση αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσαν τον παριστάμενο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, να συμπεριλάβει σαφέστατες διατάξεις για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και για τη στήριξη των περιοχών ενεργειακού ενδιαφέροντος, με αύξηση του ανταποδοτικού πόρου ανάπτυξης σε συνδυασμό και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Σύσσωμη η Αντιπολίτευση κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως έχασε χρόνο σε μια αδιέξοδη και αναποτελεσματική διαπραγμάτευση.
Περαιτέρω διασφαλίσεις για τους εργαζόμενους που ενδεχομένως -όπως είπε- απολυθούν μετά από 6 χρόνια, ζήτησε στη Βουλή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης.
Στην παρέμβασή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο κ. Παναγιωτάκης ζήτησε επί της ουσίας να υπάρξει πλήρης αποζημίωση εάν λυθεί η σχέση εργασίας με τη ΔΕΗ μετά την παρέλευση της 6ετίας, αν και –όπως είπε- δεν έχει λόγο να κάνει απολύσεις ο εργοδότης. «Να δούμε το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων», είπε και πρόσθεσε ότι χρειάζονται βελτιώσεις για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων. «Παρά τον αναγκαστικό χαρακτήρα πώλησης των μονάδων, εμείς θα προσπαθήσουμε να το αξιοποιήσουμε για να γυρίσει σελίδα η ΔΕΗ», είπε.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε με το “γράμμα του νόμου”, αναφέροντας πως δεν μπορούν να ακυρωθούν οι όποιες απολύσεις αποφασιστούν από τους ιδιοκτήτες των νέων μονάδων. «Τα έξι χρόνια απαγόρευσης απόλυσης είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος που μπορεί να ενσωματωθεί στο νομό αυτή η διαδικασία», είπε ο κ. Σταθάκης.
Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης που διεμήνυσε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα υπογράψουν συμβάσεις με μειώσεις για να γίνουν "βορά" στο νέο ιδιοκτήτη. Υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια μειώσεις 5,6 δις με τα χρήματα αυτά να μην έχουν πάει –όπως είπε- ούτε στα τιμολόγια, ούτε στα κέρδη της Επιχείρησης.
«Υπάρχουν άλλοι τρόποι να γίνει το άνοιγμα της αγοράς, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα ξαναβρεθούμε μετά από χρόνια στην ίδια αίθουσα με ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς γιατί ακόμη κι αν βρεθεί αγοραστής θα το έχουμε πουλήσει κοψοχρονιά», είπε. Για τις κινητοποιήσεις είπε ότι «είναι στα όρια της προβοκάτσιας να λέγεται ότι θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων απεργιών που έχει κηρύξει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ».
Κόντρα Σταθάκη - Μπρούμα
Κόκκινο χτύπησε το θερμόμετρο στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Αφορμή στάθηκαν οι ευθείες βολές του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, Αριστείδη Μπρούμα, εναντίον του Γιώργου Σταθάκη. Εκφράζοντας την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο, του είπε ότι αν θέλει να πουλήσει κάτι, να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία που ξεχνά να τα γράψει στο πόθεν έσχες του.
«Με όρους κοινωνίας απορρίπτουμε όχι μόνο το σχέδιο νόμου αλλά και τα ψίχουλα που καταθέτετε στο τραπέζι. Οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ είναι βιομηχανικοί εργαζόμενοι, είναι βαρύ το φορτίο αίματος που έχουν δώσει και δεν θέλουμε οι νέοι μας να γίνουν σκλάβοι στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα. Εάν θέλετε να πουλήσετε κάτι να πουλήσετε τα περιουσιακά σας στοιχεία, που ξεχνάτε να τα δηλώσετε γιατί είναι πολλά», είπε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Γ.Σ- Να ανακαλέσετε και να μη γραφτεί στα πρακτικά
ΑΡ.Μ- Όχι δεν ανακαλώ αν θέλετε κάντε μου μήνυση, εσείς να ανακαλέσετε αυτά που είπατε προεκλογικά σε σχέση με αυτά που κάνετε μετεκλογικά.
Γ. Σ-Αφήνω στην μοίρα του έναν πρόεδρο που έχει πολλά άλλα προβλήματα.
ΑΡ. Μ -Η ΔΕΗ χτίστηκε με το αίμα και τις θυσίες των εργαζομένων και των συνταξιούχων, έχει τους περισσότερους νεκρούς, τους περισσότερους θανάτους από επαγγελματικές ασθένειας ,δεν επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό. Η ΔΕΗ απαιτείται στην μεταμνημονιακή εποχή να έχει δημόσιο χαρακτήρα για το συμφέρον της κοινωνίας.