Αποστάσεις Φίλη από το αφήγημα της “καθαρής εξόδου” από τα μνημόνια
Σε άλλη γραμμή από την κυβέρνηση κινείται για άλλη μια φορά ο Νίκος Φίλης και λίγες ώρες μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο Καστελόριζο, κρατά αποστάσεις από το κυβερνητικό αφήγημα περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια.
Τόσο σε παρέμβασή του στην αρμόδια επιτροπή που συζητούσε για το δημογραφικό αλλά και σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πορεία της χώρας.
«Χωρίς ονομαστική απομείωση του χρέους σε ποσοστό 15-20% δεν μπορεί να γίνει απόσβεση του», είπε επικαλούμενος μελέτη, ενώ έθεσε δύο προϋποθέσεις για την έξοδο από την κρίση.
«Δεν είναι έξοδος αν δεν κουβεντιάσουμε πώς αυτή μπορεί να συνοδεύεται από σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις ευρωπαϊκές και από πολιτικές που κλείνουν τις κοινωνικές ανισότητες», επεσήμανε, ενώ ζήτησε όλα αυτά να αποτυπωθούν στο σχέδιο ανάπτυξης που θα συμφωνήσουν κυβέρνηση και δανειστές. «Βγαίνουμε, αλλά με τι στόχους; Θα υπάρξει πολιτική σύγκλιση ή θα αυξηθεί η απόσταση; Είμαι προβληματισμένος, τι κάνουμε ακριβώς;», αναρωτήθηκε.
Επίθεση κατά της Αχτσιόγλου για τις περικοπές συντάξεων
Πριν περάσει μια ώρα, ο Νίκος Φίλης από το βήμα της επιτροπής ΔΕΚΟ που ενέκρινε την ανανέωση της θητείας του Προέδρου του ΝΑΤ, στράφηκε κατά της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Ζήτησε απαντήσεις για το ύψος των νέων περικοπών στις συντάξεις από 1/1/2019, ρώτησε τι θα γίνει με τη συνεχιζόμενη απουσία ηγεσίας στον ΕΦΚΑ αλλά και αν έχει ενημερωθεί επισήμως η κυβέρνηση για την αμφισβήτηση της υπόστασης του ΕΦΚΑ από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο κ. Φίλης αναρωτήθηκε ακόμη, αν η περιουσία του ΝΑΤ θα αξιοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ή το Υπερταμείο, γιατί όπως είπε αν αυτό γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ τότε όλα τα χρήματα θα καταλήξουν στην κάλυψη του χρέους. Στο πλευρό Φίλη τάχθηκε ο Μάκης Μπαλαούρας της ομάδας των «53+», ενώ ο Τάσος Πετρόπουλος απαντώντας, ανέφερε πως οι συντάξεις των ναυτικών αυξάνονται.
Αναφορικά με την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ είπε ότι βρίσκει εντελώς απίθανο το Ανώτατο Δικαστήριο να λέει ότι πρέπει να μειωθεί ο συντελεστής εισφοράς. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα βγουν στα κάγκελα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι και οι έμποροι γιατί με την επαναφορά του παλαιού συστήματος θα οδηγηθούν σε αφανισμό πολλές επιχειρήσεις», είπε.