LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΓενικάΔημοσίευση: 16 Απριλίου 2018 13:49

Βούτσης: αναγκαία η συνταγματική αναθεώρηση με προοδευτικό πρόσημο

Τι αναφέρει ο Πρόεδρος της Βουλής για την αναγκαιότητα της αναθεώρησης του Συντάγματος και για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

ΒΟΥΛΗ - ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ

Την αναγκαιότητα της συνταγματικής αναθεώρησης με προοδευτικό πρόσημο τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, με άρθρο του στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

«Η παραδοχή πλέον και από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι μετά τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους η χώρα μπαίνει στη μεταμνημονιακή εποχή, δίνει εκ των πραγμάτων μια ώθηση στην ουσιαστική συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία βεβαίως θα προσλάβει τον θεσμικό της χαρακτήρα μέσα από την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία στο Κοινοβούλιο τους προσεχείς μήνες» σημειώνει ο Πρόεδρος της Βουλής και προσθέτει: «η προβλεπόμενη διαδικασία μπορεί και πρέπει να αντανακλά τόσο τη διευρυμένη λαϊκή συμμετοχή, την ενίσχυση του πεδίου των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, όσο και την έμπρακτη υποστήριξη των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Ο κ. Βούτσης σημειώνει, επίσης, ότι «δυστυχώς εν έτει 2018 υπάρχει ανάγκη και έδαφος για την ουσιαστική συνταγματική θωράκιση της αρχής της ανεξιθρησκείας και των απολύτως διακριτών ρόλων στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας».

Νίκος Βούτσης - Βουλή

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο του Προέδρου της Βουλής:

«Η παραδοχή πλέον και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι μετά τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους η χώρα μπαίνει στη μεταμνημονιακή εποχή, δίνει εκ των πραγμάτων μια ώθηση στην ουσιαστική συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία βεβαίως θα προσλάβει τον θεσμικό της χαρακτήρα μέσα από την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία στο κοινοβούλιο τους προσεχείς μήνες.

Είναι πλέον σαφές ότι το μέλλον της χώρας, αφού κλείσει η μακρόχρονη και άκρως κοινωνικά επώδυνη φάση των μνημονιακών δεσμεύσεων και της ασφυκτικής επιτήρησης, θα πρέπει να δρομολογηθεί με βάση πολιτικές που θα κινούνται και θα ανατροφοδοτούνται μέσα στο πλαίσιο μιας Συνταγματικής Αναθεώρησης πάνω στο σύνολο των ώριμων, πλέον, ζητημάτων και των εμπειριών αυτής της περιόδου, όπως αυτές έχουν «διαβαστεί» από τις πολιτικές δυνάμεις και στο βαθμό που καθοριστικά θα έχουν επενεργήσει στις διακριτές προγραμματικές τους προτάσεις μετά την έξοδο της χώρας από τις σκληρές μνημονιακές δεσμεύσεις.

Η πολιτική αντιπαράθεση για την προοδευτική προοπτική ή την συντηρητική αναδίπλωση προφανώς και θα αντανακλάται τόσο στην συζήτηση που ήδη έχει ξεκινήσει από διετίας με πρωτοβουλία της παρούσας Κυβέρνησης σε κλίμακα κοινωνικών φορέων και δημόσιου διαλόγου, όσο και στην από τριμήνου έντονη δημόσια αντιπαράθεση για το εύρος αλλά και για την αναγκαιότητα να προωθηθεί, εντός της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου, η διαδικασία.

Τη σχετική συζήτηση παροξύνει, με σαφή πρόθεση και επίγνωση, η άποψη που έχει διατυπωθεί ευθαρσώς ή που επίσης κινείται ανομολόγητα σε παράγοντες και κύκλους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προφανώς σε αντίθεση με την κατατεθείσα επίσημη πρόταση του κόμματος, ότι δεν θα πρέπει η σημερινή πλειοψηφία στο Ελληνικό κοινοβούλιο να καθορίσει ή και να επηρεάσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση γιατί είναι δήθεν θεσμικά ανώριμη και επικίνδυνη. Απίστευτη πολιτική προσέγγιση με το μανδύα μάλιστα της υπεράσπισης της θεσμικής και Συνταγματικής τάξης της χώρας!

Προκαλεί μάλιστα εύλογα ερωτήματα αυτή η άποψη, η οποία προφανώς κινείται σε συνάφεια με τη λογική που ήθελε να καταστήσει «πολιτική παρένθεση» με κάθε τρόπο τα τελευταία τριάμισι χρόνια την κυβερνητική πλειοψηφία και τις διαδοχικές λαϊκές εντολές που την στηρίζουν, καθώς την διατυπώνουν παράγοντες που διαδραμάτισαν διακεκριμένους πολιτικούς ρόλους καθ' όλη τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαπενταετίας και συμμετείχαν ή υπερψήφιζαν τις προηγούμενες Συνταγματικές τροποποιήσεις. Τότε λοιπόν δεν διέβλεπαν  καμία θεσμική αταξία ούτε ύπαρξη δικαστικών παρακυκλωμάτων, ούτε εκτεταμένη διαπλοκή και χειραγώγηση του πολιτικού συστήματος, ούτε παράνομη λειτουργία και δανειοδότηση μεγάλου μέρους των media, ούτε στρεβλώσεις από τις ασυλίες και τις παραγραφές πολιτικών και σοβαρών αδικημάτων αντιστοίχως, ούτε προσπάθεια χειραγώγησης ή αποδιάρθρωσης των Ανεξάρτητων Αρχών, ούτε βεβαίως προφανείς αναχρονισμούς που αφορούν στις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, ούτε αναπηρία στην άσκηση και την επικάλυψη των εξουσιών.

Προκαλεί επίσης το κοινό περί δικαίου ή ακόμα και περί ορθού λόγου αίσθημα η άποψη που προκλητικά εγκαλεί για δήθεν θεσμική αταξία την Αριστερή διακυβέρνηση που μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και αρνητικούς συσχετισμούς στο Ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως κατέδειξε ο πρόσφατος εκλογικός κύκλος  στις χώρες της Ε.Ε., όχι  μόνο οδηγεί τη χώρα με την κοινωνία όρθια στην έξοδο από την κρίση, αλλά και έχει επιχειρήσει απολύτως μέσα στο παρόν Συνταγματικό πλαίσιο και το Δικαιακό σύστημα της χώρας, να θεραπεύσει παθογένειες και αποστήματα που ήταν σύμφυτα και προφανή πεδία εκτεταμένης ανομίας με τις πλέον συντηρητικές και αντιδραστικές πλευρές, με τις πιο άδικα κοινωνικές εκφάνσεις του παραδοσιακού μεταπολιτευτικού συστήματος που οδήγησε στη χρεοκοπία της χώρας.

Είναι τόσο προφανής η έλλειψη πολιτικής αυτογνωσίας και δημοκρατικής κουλτούρας ανοχής αυτών των απόψεων, που διακινδυνεύω την εκτίμηση ότι θα περιθωριοποιηθούν τόσο μέσα από τα κόμματα στα οποία «ζυμώνονται» όσο και στον δημόσιο διάλογο που έχει ήδη ως προίκα τόσο τις προτάσεις που κατέθεσαν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες με επιτροπές πανεπιστημιακών και κοινωνικών παραγόντων, όσο και τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν κατατεθεί πρόσφατα από την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά και από συνταγματολόγους και άλλους δημοσιολογούντες. Η Συνταγματική Αναθεώρηση μπορεί και πρέπει να αντανακλά με προοδευτικό πρόσημο, τόσο την διευρυμένη λαϊκή συμμετοχή, την ενίσχυση του πεδίου των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, όσο και την έμπρακτη υποστήριξη των κοινωνικών δικαιωμάτων σε αντίστιξη με τα αγοραία νεοφιλελεύθερα υποδείγματα και το πλαίσιο που συρρικνώνει τον δημόσιο χαρακτήρα και την ευθύνη του κράτους σε καίριους στρατηγικούς τομείς στην εκπαίδευση, την κοινωνική ασφάλιση, την πληροφόρηση, τη διαχείριση των δημόσιων αγαθών. Η πρόσφατη διένεξη για τα βιβλία των Θρησκευτικών και η αντιπαραβολή των κειμένων πλειοψηφίας και μειοψηφίας σε μια απόφαση απροκάλυπτης συντηρητικής αναδίπλωσης αποδεικνύει, δυστυχώς εν έτει 2018 ότι υπάρχει ανάγκη και έδαφος για την ουσιαστική Συνταγματική θωράκιση της αρχής της ανεξιθρησκίας και των απολύτως διακριτών ρόλων στις σχέσεις Κράτους - Εκκλησιών.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι προφανώς μια άκρως πολιτική διαδικασία και απαιτεί μια συστηματική προσπάθεια με επιχειρήματα και συνθέσεις για τις κατά το δυνατόν ευρείες συναινέσεις. Είναι προφανές ότι δεν πρέπει να ακυρωθεί μέσα από πολιτικάντικους τακτικισμούς και από διχαστικές κορώνες, γιατί πέραν της τελικής αποτύπωσης στην επόμενη Βουλή των διατάξεων και του πνεύματος τους στο αναθεωρημένο Σύνταγμα, είναι καθαυτή ως διαδικασία μια δημιουργική συμπύκνωση στο πεδίο των ριζικών μεταρρυθμιστικών αλλαγών με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο που έχει ανάγκη η χώρα μας μετά την προσεχή, επιτυχή, όπως όλες οι εκτιμήσεις κατατείνουν, έξοδο της χώρας από τις τυπικές και άκρως επώδυνες μνημονιακές δεσμεύσεις».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣακελλαροπούλου: να διαφυλάξουμε την παρακαταθήκη της Εθνικής ΑντίστασηςΣήμερα 15:17 | Ειδήσεις

Η ομοψυχία είναι η μεγαλύτερη μας δύναμη απέναντι στον κοινό εχθρό», τονίζει στο μήνυμα της για την Επέτειο της Εθνικής Αντίστασης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΚΙΝΑΛ - Ανδρουλάκης στον ΑΝΤ1: Ήρθε η ώρα για ανανέωση της παράταξης (βίντεο)Σήμερα 19:28 | Ειδήσεις

Τι είπε ο υποψήφιος για την Προεδρία του Κινήματος Αλλαγής για την παρακαταθήκη που άφησε η Φώφη Γεννηματά και τον δικομματισμό.

Χαριλάου Τρικούπη: Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ δεσπόζει στην ανακαινισμένη πρόσοψη (εικόνες)Σήμερα 17:56 | Ειδήσεις

Σε φορτισμένο κλίμα και με πολιτικά μηνύματα το μνημόσυνο της Φώφης Γεννηματά και τα “αποκαλυπτήρια” στην Χαριλάου Τρικούπη.

Φώφης Γεννηματά: Σε κλίμα συγκίνησης το 40ήμερο μνημόσυνο της (εικόνες)Σήμερα 14:09 | Ειδήσεις

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και θλίψης έγινε το 40ήμερο μνημόσυνο για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά, που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΠΑΟΚ – Άρης: Ο “θεός του πολέμου” πήρε το ντέρμπι22:24Θραύσμα της ζωφόρου του Παρθενώνα επιστρέφει στην Ελλάδα22:10ΠΑΟΚ – Άρης: Διακοπή λόγω επεισοδίων (εικόνες)21:56ΠΟΥ για μετάλλαξη Όμικρον: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τη μεταδοτικότητα της21:43Παναθηναϊκός - Παναιτωλικός: Ο Μακέντα πήρε το όπλο του (βίντεο)21:29ΕΦΚΑ - ΟΑΕΔ - ΟΠΕΚΑ: Οι πληρωμές μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου21:16Ελλάδα – Λευκορωσία: Αποστολή εξετελέσθη… για την επίσημη αγαπημένη21:02Αργολίδα: Έφοδος της Αστυνομίας σε παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη (εικόνες)20:49Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας τη Δευτέρα20:35Μεγάλη ποσότητα ηρωίνης στην κατοχή σπείρας που εξαρθρώθηκε (εικόνες)20:21Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις εθνικές οδούς Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας20:06ΚΙΝΑΛ - Ανδρουλάκης στον ΑΝΤ1: Ήρθε η ώρα για ανανέωση της παράταξης (βίντεο)19:52Κορονοϊός – Ελβετία: Ηχηρό... “Ναι” στο δημοψήφισμα για τα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας19:38Συμβούλιο της Επικρατείας: Αναστολή εργασιών λόγω “μπλακ άουτ”19:23Ωρωπός: Αυτοκίνητο έπεσε στο λιμάνι19:09Εγκατάλειψη μωρού έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο (βίντεο)18:56Formula 1: Πέθανε ο Φρανκ Γουίλιαμς18:43ΗΠΑ – Ρωσία: Η Ουάσιγκτον απελαύνει δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες18:29Χαριλάου Τρικούπη: Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ δεσπόζει στην ανακαινισμένη πρόσοψη (εικόνες)18:16Τένις: Η Μιχαέλα Λάκη στα χνάρια… του Τσιτσιπά και της Σάκκαρη18:02
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο