Παυλόπουλος σε ΓΣΕΕ: τα συνδικάτα να μπουν μπροστά για να προστατεύσουν το κοινωνικό κράτος
Συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Η ΓΣΕΕ προκάλεσε τον ΠτΔ στην εκδήλωση-συναυλία που προετοιμάζει τον Μάιο, με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την ίδρυσή της.
Στη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν για τη δεινή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα. Οι συνδικαλιστές επισήμαναν ότι η υπερφορολόγηση, κυρίως της εργασίας, έχει οδηγήσει σε μία κατάσταση, που ακόμη και αυτοί που έχουν εργασία δεν μπορούν να βιοπορίζονται.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι, ενώ ποτέ δεν υπήρχε στους δείκτες φτώχειας να περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι, αυτή τη στιγμή ένα ποσοστό άνω του 23% είναι σε κατάσταση φτώχειας, ενώ εργάζονται, και ο κίνδυνος να περιπέσουν σε κατάσταση φτώχειας φτάνει μέχρι το 48%.
«Τα συνδικάτα να μπουν μπροστά, για να προστατεύσουν το κοινωνικό κράτος με όσες δυνάμεις διαθέτουν» ήταν η συμβουλή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς το προεδρείο της ΓΣΕΕ.
«H συμβουλή του Προέδρου -και νομίζω είναι καθήκον δικό μας» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γιάννης Παναγόπουλος, «είναι να συμμετάσχουμε και να μπούμε μπροστά όπου μπορούμε, με τις δυνάμεις που έχουμε και γνωρίζοντας ότι έχουν υποστεί κρίση οι αντιπροσωπευτικοί θεσμοί, για να προστατεύσουμε το κοινωνικό κράτος. Να δούμε τι ορίζοντες ανοίγονται μετά το νομικό τέλος των μνημονίων και της νέας περιόδου που θα ανοίξει, η οποία θα είναι μία περίοδος μ’ ένα νέο πρόγραμμα».
«Εξηγήσαμε επίσης στον Πρόεδρο ότι η πολιτική που έχει ακολουθηθεί έχει επιφέρει, μεταξύ άλλων, μεγάλο πλήγμα στη μισθωτή εργασία και αφορά στους μισθούς. Την ανεργία και τους μισθούς. Για μεν την ανεργία είναι ο φόρος αίματος που πληρώνει η μισθωτή εργασία, για δε τους μισθούς, έχουμε όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η καθίζηση των μισθών δεν οδήγησε σε αντίστοιχη μείωση των τιμών» συμπλήρωσε.
Ο κ. Παναγόπουλος προσέθεσε ότι, βάσει των επιστημονικών μελετών του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, τις οποίες δεν έχει αντικρούσει ο κόσμος της εργοδοσίας, οι μειώσεις των μισθών έχουν οδηγήσει σε αύξηση της κερδοφορίας σε μία σειρά επιχειρηματικούς κλάδους, κάτι που πρέπει να αποκατασταθεί.