LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΓενικάΔημοσίευση: 01 Απριλίου 2018 10:30

Μπακογιάννη για Σκοπιανό: το παιχνίδι παίζεται στο ποιος θα έχει την ευθύνη για τη μη επίλυση του ζητήματος

Τι λέει για τη Συνταγματική Αναθεώρηση η βουλευτής της ΝΔ και γιατί επιτίθεται στον Υπουργό Άμυνας.

Ντόρα Μπακογιάννη

«Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η Ελλάδα» δηλώνει, στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ντόρα Μπακογιάννη σημειώνοντας ότι «πρώτος από όλους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για την ανάγκη μιας γενναίας συνταγματικής αλλαγής».

Ερωτηθείσα, ωστόσο, εάν η ΝΔ θα μπορούσε να συζητήσει με την κυβέρνηση τη συνταγματική αλλαγή, η κ. Μπακογιάννη ξεκαθαρίζει ότι «η ένταση και η απουσία συναίνεσης, που υπάρχει με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν επιτρέπει σοβαρή συζήτηση για το περιεχόμενο της αναθεώρησης».

Αναφερόμενη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει μια ενιαία πολιτική» καθώς, όπως σημειώνει, «η διγλωσσία της κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι εξαιρετικά επιβλαβής για τα συμφέροντα της χώρας», ωστόσο θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε καθαρά απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο στη Σύνοδο της Βάρνας.

Για το θέμα της «ανταλλαγής» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους η κ. Μπακογιάννη είναι απόλυτη ότι «δεν μπορεί να ανοίξει μία τέτοια συζήτηση» και εκφράζει τον προβληματισμό της καθώς, όπως λέει, η πρόταση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη «είναι ευθυγραμμισμένη με την τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας που μιλάει για ομήρους».

Σχολιάζοντας την αδιαλλαξία του Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, δηλώνει ότι «η Τουρκία έχει πάρει την απόφαση να παρεμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακες» και εκφράζει την ελπίδα της να συνεκτιμήσει ο Ταγίπ Ερντογάν και το μήνυμα των Ευρωπαίων ηγετών και το μήνυμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ερωτηθείσα για το θέμα της επίλυσης του ζητήματος με την πΓΔΜ, η κ. Μπακογιάννη υποστηρίζει ότι «τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ και δύσκολα το ζήτημα θα έλθει στη Βουλή» και εκφράζει την άποψη ότι «το παιχνίδι πια παίζεται στο ποιος θα έχει την ευθύνη για την μη επίλυση του».

Τέλος, σχολιάζοντας το θέμα της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, η κ. Μπακογιάνη ότι «το αφήγημα της καθαρής εξόδου δεν μπορεί να σταθεί διότι η κυβέρνηση έχει εγκλωβίσει τη χώρα σε παρατεταμένη λιτότητα και λόγω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων»

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

-Κυρία Μπακογιάννη μία μέρα τη Σύνοδο της ΕΕ στη Βάρνα και ενώ οι κκ Γιούνκερ και Τουσκ, όπως ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έθεσαν ευθέως στον Τούρκο Πρόεδρο το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, το τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της αποφυλάκισής τους. Τουτέστιν, η αισιοδοξία κράτησε μία μέρα;

Δεν νομίζω ότι περίμενε κανένας άμεση ανταπόκριση από την Τουρκία. Τουλάχιστον προσωπικά δεν περίμενα ότι θα άλλαζε η στάση τους από τη μία μέρα στην άλλη. Είναι εξαιρετικά θετικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε καθαρά απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο. Δεν πρέπει όμως να υποτιμούμε την κατάσταση, η οποία διαμορφώνεται εντός της Τουρκίας, καθώς και την συμπεριφορά του κ. Ερντογάν αυτή την περίοδο, η οποία όφειλε εδώ και πολύ καιρό να μας έχει προβληματίσει. Αν το είχαμε κάνει, αν είχαμε μελετήσει σε βάθος τη στρατηγική του θα είχαμε διαμορφώσει μια νέα πολιτική απέναντι στην Τουρκία και σε διμερές και σε πολυμερές επίπεδο. 

- Με δεδομένο, ωστόσο, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν βάζει «από το παράθυρο» το θέμα της «ανταλλαγής» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους εκτιμάτε ότι το ζήτημα περιπλέκεται, και πώς πρέπει να το χειριστεί η ελληνική κυβέρνηση;

Καταρχήν η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει μια ενιαία πολιτική. Δηλώσεις σαν αυτές του βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Κατσίκη είναι δηλώσεις οι οποίες ρίχνουν νερό στον μύλο του Ταγίπ Ερντογάν. Η διγλωσσία της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι εξαιρετικά επιβλαβής για τα συμφέροντα της χώρας. 

Έλληνες στρατιωτικοί - Τούρκοι στρατιωτικοί

- Ωστόσο, το ζήτημα της ανταλλαγής ειπώθηκε και στην Ελλάδα από τον κυβερνητικό βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη. Θεωρείτε ότι υπάρχει αυτή συζήτηση;

Η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, στο οποίο η δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα. Αυτό το στοιχειώδες όφειλαν να το ξέρουν τουλάχιστον όσοι έχουν ορκιστεί στη Βουλή των Ελλήνων. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορεί να ανοίξει μια τέτοια συζήτησης. Ωστόσο η πρόταση του κ. Κατσίκη είναι ευθυγραμμισμένη με την τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας, που μιλάει για ομήρους και αυτό οφείλει να μας προβληματίσει ως προς τις επιδιώξεις τους. 

-Πέραν του ζητήματος με τους Έλληνες στρατιωτικούς, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται ανυποχώρητος και στα θέματα της κυπριακής ΑΟΖ και εν γένει των υδρογονανθράκων- λέγοντας, μάλιστα, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ευθύνεται για την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Ένα τόσο τεταμένο σκηνικό μπορεί να οδηγήσει σε ένα ελληνοτουρκικό επεισόδιο;

Καταρχήν η μεγάλη ανησυχία όλων εντοπίζεται πράγματι στην συμπεριφορά του κ. Ερντογαν στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι σαφές ότι η Τουρκία έχει πάρει την απόφαση να παρεμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακες παρά τη ρητή δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι το οικονομικό προϊόν από την εκμετάλλευση αυτή θα μοιραστεί δίκαια ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους και στους Τουρκοκυπρίους. Το μήνυμα των Ευρωπαίων ηγετών για το ζήτημα ήταν συγκεκριμένο και καθαρό. Το ίδιο μήνυμα μεταφέρθηκε και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θέλω να ελπίζω ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνεκτιμήσει τις αντιδράσεις αυτές πριν προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις του. 

-Κυρία Μπακογιάννη συμφωνείτε με την άποψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ότι «μπορεί να αξιώσουμε» αποζημίωση για το επεισόδιο του Φεβρουαρίου στα Ίμια ή πιστεύετε ότι μία τέτοια κίνηση θα «έριχνε λάδι στη φωτιά»;

Ακούστε, η Ελλάδα είναι μια χώρα δυνατή με ρόλο και λόγο που μπορεί να προστατεύει τα συμφέροντά της και να διεκδικεί ό,τι δικαιούται. Ανήκω, όμως, σε μια άλλη σχολή εξωτερικής πολιτικής από αυτή του κ. Κοτζιά. Πιστεύω και ακολουθώ αυτό του έλεγε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ότι δεν κάνεις εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό. Όταν αποφασίζει η ελληνική εξωτερική πολιτική να προχωρήσει σε όποιες ενέργειες πρέπει να συνεκτιμά το σύνολο των δεδομένων και δεν πρέπει να κάνει εξαγγελίες για επικοινωνιακούς λόγους. 

-Να περάσουμε και στο άλλο μεγάλο θέμα της επίλυσης του ζητήματος με την πΓΔΜ. Με δεδομένες, πλέον, τις επαφές που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την ερχόμενη εβδομάδα, θα ήθελα να σας ρωτήσω: εκτιμάτε ότι το θέμα θα έλθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή; 

ΣΚΟΠΙΑ - ΖΟΡΑΝ ΖΑΕΦ - ΠΓΔΜ

Εκτιμώ ότι αυτή τη στιγμή τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ και πιστεύω ότι δύσκολα θα έρθει το ζήτημα στη Βουλή. Και αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους. Πρώτον λόγω τις διγλωσσίας της ελληνικής κυβέρνησης, δεύτερον διότι τα αλυτρωτικά και οι αλλαγές στο Σύνταγμα ετέθησαν στη μέση της διαπραγμάτευσης και τρίτον διότι η αύξηση του εθνικισμού και στα Σκόπια έχει δυσκολέψει περαιτέρω την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Νομίζω ότι πια το παιχνίδι παίζεται για το σε ποιον θα μείνει ο μουτζούρης, δηλαδή ποιος θα έχει την ευθύνη για τη μη επίλυση του ζητήματος.

- Κυρία Μπακογιάννη, η απέλαση Ρώσων διπλωματών από 14 χώρες της ΕΕ αναφορικά με την υπόθεση Σκριπάλ σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου «ψυχρού πολέμου»;

Επιβαρύνει πάρα πολύ το κλίμα των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Σχέσεις οι οποίες ήταν ήδη βεβαρημένες μετά από την υπόθεση της Κριμαίας. Θέλω να υπογραμμίσω ότι το ζήτημα που μας απασχολεί στην Ευρώπη, θα απασχολήσει εξίσου και τον κ. Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να παίξει σε πολλά ταμπλό ταυτόχρονα. 

-Στα εσωτερικά θέματα, πώς κρίνετε την κίνηση της Φώφης Γεννηματά να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό με τις προτάσεις της για συνταγματική αναθεώρηση; Η κίνηση αυτή, εκτιμάτε, ότι προλειάνει το έδαφος για μία τυχόν μετεκλογική συνεργασία;

Δεν νομίζω πως υπάρχει βουλευτής ο οποίος δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρώτος από όλους, μίλησε για την ανάγκη μιας γενναίας αλλαγής του Συντάγματος, και αυτό ισχύει στο ακέραιο. Είναι μια τολμηρή πρόταση το να συμφωνήσουν όλοι στις αναθεωρητέες διατάξεις σεβόμενοι ο ένας τις προτάσεις του άλλου και η επόμενη Βουλή να αποφασίσει το περιεχόμενο της αναθεώρησης. Ξέρετε, πάνω από τα μετεκλογικά σενάρια συνεργασιών υπάρχει και η χώρα. Η συνταγματική μεταρρύθμιση είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η Ελλάδα. 

- Κυρία Μπακογιάννη, θα μπορούσε και η ΝΔ να συζητήσει με την κυβέρνηση τη συνταγματική αναθεώρηση;

Η ένταση και η απουσία συναίνεσης που υπάρχει με ευθύνη της κυβέρνησης δεν επιτρέπει σοβαρή συζήτηση για το περιεχόμενο της αναθεώρησης. Γι΄ αυτό επιμένω στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη που ξεπερνάει αυτόν το σκόπελο και απαιτεί μια συμφωνία στον ελάχιστο κοινό παρανομαστή. 

-Ενόψει του Αυγούστου και της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια η κυβέρνηση μιλάει για «καθαρή» έξοδο, κάτι το οποίο αμφισβητεί η ΝΔ διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη. Τούτο αυτό τι σημαίνει; Η έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει, επί της ουσίας, και το τέλος των μνημονίων;

Πρωτίστως το αμφισβητεί η ίδια η πραγματικότητα. Διότι είμαστε η μοναδική χώρα από όλες όσες είχαν μπει σε πρόγραμμα, η οποία έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την μετά το τέλος του προγράμματος, εποχή. Για «καθαρή» έξοδο δεν μιλούν πια ούτε οι αρμόδιοι υπουργοί. Το αφήγημα της καθαρής εξόδου δεν μπορεί να σταθεί, διότι η κυβέρνηση έχει εγκλωβίσει τη χώρα σε παρατεταμένη λιτότητα και λόγω υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Η έξοδος στις αγορές σημαίνει διαφορετική χρηματοδότηση από αυτή την οποία είχαμε μέχρι τώρα. Στο μυαλό των πολιτών η λέξη μνημόνιο είναι ταυτισμένη με τις πολιτικές λιτότητας. Αυτές οι πολιτικές λιτότητας επιδεινώνονται μετά το τέλος του προγράμματος σε αντίθεση με αυτό που όλοι επιθυμούμε.  

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κορονοϊός: πού θα γίνουν δωρεάν rapid test τη Δευτέρα21:44Ο ΠΑΟΚ “γονάτισε” τον Ολυμπιακό21:32“Ήλιος” - Νέα επεισόδια: παράτολμα σχέδια, έρωτες και απειλές (εικόνες)21:21Λίστα "Forbes": Έλληνες επιστήμονες στην ευρωπαϊκή λίστα21:09Οι πολλές ώρες εργασίας αυξάνουν τον κίνδυνο δεύτερου εμφράγματος20:57Ξύλινα σπιτάκια για αδέσποτα κατασκευάζουν κρατούμενοι φυλακών20:45“Η φωτογραφία της ζωής μου” με τρεις ξεχωριστές ιστορίες τη Δευτέρα (εικόνες)20:32Κηδεία Πρίγκιπα Φιλίππου: Το παρασκήνιο της συνάντησης Ουίλιαμ - Χάρι20:20Σοφία Μουτίδου: Είναι Fit και δεν το κρύβει, ποια γυμναστική προτιμά20:08Αίγυπτος: εκτροχιασμός τρένου σκόρπισε τον τρόμο19:56Self test: Έκπτωτη από τον διαγωνισμό η Swiss Med19:44“Άγριες Μέλισσες” - Νέα επεισόδια: η σύλληψη του Δούκα και τα “καυτά” μυστικά (εικόνες)19:35ΑΕΚ - Αστέρας Τρίπολης: Ευρωπαϊκό “εισιτήριο” για την Ένωση19:23ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός: Νίκη πρωτιάς για το “τριφύλλι”19:11Reuters: Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν αμυντική συμφωνία18:59Θεσσαλονίκη: Ηλικιωμένος βρέθηκε μαχαιρωμένος στο διαμέρισμά του (εικόνες)18:47Κορονοϊός: θρήνος για νεαρή γυναίκα στη Χαλκίδα18:35Κορονοϊός - Γερμανία: Κοντά σε φάρμακο που εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό στο σώμα18:23Προσπαθείς αλλά δεν χάνεις βάρος; Δες τι μπορεί να φταίει18:11Αδημοσίευτα πλάνα από τη ζωή των Lennon και Ono (βίντεο)17:59
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο