Τουσκ-Γιούνκερ σε Ερντογάν: απαραίτητη η βελτίωση των σχέσεων με Ελλάδα-Κύπρο
Για πρώτη φορά η Ε.Ε. έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις, χωρίς πρόοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Βάρνα.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ανησυχία τους σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και του έθεσαν επιτακτικά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ως όρο για την πρόοδο της ευρωτουρκικής ατζέντας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συζητούσαν για το θέμα αυτό με τον Ερντογάν για περίπου 20 λεπτά.Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τούρκος Πρόεδρος άφησε ανοιχτό παράθυρο για λύση, χωρίς όμως να δεσμευθεί.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου πως «διατυπώσαμε τις ανησυχίες μας σχετικά με τις τρέχουσες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο, καθώς και φυσικά, με την κράτηση πολιτών της ΕΕ».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατέστησε σαφές στον Ερντογάν πως είναι απαραίτητη η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στις συλλήψεις των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς και πολλών δημοσιογράφων, λέγοντας πως «θα πρέπει να εξεταστεί ξανά αυτό το ζήτημα». Συμπλήρωσε πως η Ε.Ε. περιμένει από την τουρκική πλευρά ότι θα επιλύσει το ζήτημα, ει δυνατόν πριν από το ορθόδοξο Πάσχα . «Θα ήταν επιθυμητό να γίνει αυτό πριν το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε ο κ. Γιούνκερ.
Και οι δύο υπογράμμισαν πως η Ε.Ε. στέκεται αλληλέγγυα πίσω από την Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά στο δικαίωμά της να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους μέσα στη δική της ΑΟΖ.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον έντονο προβληματισμό τους για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρίν της Συρίας. Ταυτόχρονα, όμως, δήλωσαν πως επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε την «στήριξη» των Βρυξελλών και όχι την «κριτική» της στον αγώνα της χώρας του κατά της τρομοκρατίας, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι δύο πλευρές έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων.
Αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης.
Ο Ερντογάν δεν δίστασε να εγείρει αξιώσεις, διαμηνύοντας πως οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την ανατολική Μεσόγειο.
Χρησιμοποίησε ως “μοχλό πίεσης” το Προσφυγικό, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την “αθέτηση” μέχρι στιγμής των υποσχέσεων της Ε.Ε. όσον αφορά στην οικονομική ενίσχυση προς την Τουρκία, για να λάβει τις διαβεβαιώσεις πως οι Βρυξέλλες έχουν δεσμευτεί πως θα συνεχίσουν τη στήριξή τους προς τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία.