Διακομματικές αντιδράσεις στο εξώδικο των μακεδονικών σωματείων για το Σκοπιανό
Οξείες είναι οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου στο εξώδικο με τις απειλές για "ισόβια φυλάκιση, ακόμη και θάνατο", κατά των 300 βουλευτών, που έχουν στείλει μακεδονικά σωματεία, με αφορμή την διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό με αιχμή την ονομασία του γειτονικού κράτους.
Τα εξώδικα έχουν ήδη παραδοθεί σε περίπου 150 απο τους βουλευτές, ενώ συνεχίζεται η επίδοση του απο δικαστικούς επιμελητές στα μέλη όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων.
Το θέμα αποκάλυψε οργισμένος ο Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην Βουλή, το απόγευμα της Δευτέρας, στην διάρκεια της συνεδρίασης για την επιβολή ποινών σε βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Το πρωί της Τρίτης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα", ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων είπε ότι στο εξώδικο δεν υπάρχει απειλή για κανέναν, ωστόσο στράφηκε κατά των πολιτικών για την στάση τους στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό και επεσήμανε ότι στόχος των μακεδονικών σωματείων είναι να γίνει δημοψήφισμα για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
"Λάδι στην φωτιά" ρίχνουν οι δηλώσεις Μητροπολίτη, ο οποίος λέει ότι αν οι βουλευτές συναινέσουν για το Σκοπιανό θα είναι "εθνοπροδότες".
Αμέσως μετά, στην ίδια εκπομπή, απαντώντας, ο Χρήστος Μπγιάλας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «είναι ένα κατάπτυστο κείμενο, με απειλές στους βουλευτές για εσχάτη προδοσία και επαναφορά θανατικής ποινής, που όχι μόνο διχάζει, αλλά παραπέμπει σε άλλες εποχές».
Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος ακόμη δεν έχει λάβει το εξώδικο, είπε ότι θα πρέπει κάποιος να διαβάσει το κείμενο, διότι και το ύφος του έχει σημασία, σημείωσε πάντως πάντως ότι σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτο να στέλνονται εξώδικα σε βουλευτές πριν από οποιαδήποτε ψηφοφορία.
Οργή των κομμάτων
«Τα όσα κατήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, από το βήμα της Ολομέλειας σχετικά με τις απειλές που δέχονται οι βουλευτές με τη μορφή εξωδίκων για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρούν να καλλιεργήσουν ορισμένες παμμακεδονικές οργανώσεις και όσοι βρίσκονται πίσω από αυτές, θα πέσει στο κενό. Κίνδυνο για τη χώρα αποτελούν η πατριδοκαπηλία και η μισαλλοδοξία, όχι ο διάλογος και η καλλιέργεια σχέσεων καλής γειτονίας με τους λαούς των Βαλκανίων. Καλούμε όλα τα κόμματα να πάρουν σαφή θέση κατά των συγκεκριμένων κινήσεων. Η δημοκρατία ούτε απειλείται, ούτε εκφοβίζεται», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Εκ μέρους του Ποταμιού, ο Σπύρος Δανέλλης δήλωσε «προφανώς είναι γελοίο κάποιοι να νομίζουν ότι μπορούν να επηρεάσουν την άσκηση εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Επιπλέον, είναι αδιανόητο να νομίζουν ότι μπορούν να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες βουλευτές, απειλώντας μάλιστα με κρεμάλες ή θανάτους. Νομίζω πως θα έπρεπε να έχει κινηθεί ήδη η Εισαγγελία αυτεπαγγέλτως. Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτοί οι τυχάρπαστοι τύποι, είναι και ένα Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα Κρητών που σήμερα το πρωί μας έστειλε αντίστοιχες επιστολές, ζητώντας μας να σταθούμε αντάξιοι της πατρίδας».
«Είναι γνωστό ότι οι απανταχού ομογενείς τάσσονται κατά της παραδόσεως του όρου «Μακεδονία» στο κρατίδιο των Σκοπίων. Ιδιαίτερα οι οργανώσεις οι Μακεδονικές που λειτουργούν εντός ή εκτός Ελλάδος ήταν πρωτοπόροι και στα συλλαλητήρια Θεσσαλονίκης και Αθηνών, διοργάνωσαν δε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού. Η Ένωση Κεντρώων διαφωνεί με το να δώσουμε τον όρο Μακεδονία στα Σκόπια και ζητά νέα διαπραγμάτευση με παροχή ισχυρών ανταλλαγμάτων εφ’ όσον χρησιμοποιήσουν τη λέξη Σκόπια ως όνομα. Με απειλές κάθε είδους, άμεσες ή έμμεσες, δε συμφωνούμε από οπουδήποτε και αν προέρχονται. Η μάχη πρέπει να κερδηθεί από την Ελλάδα πολιτικά και διπλωματικά», αναφέρει η Ένωση Κεντρώων.
Εν τω μεταξύ, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης Κοτζιά - Ντιμιτρόφ - Νίμιτς.