LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΒουλήΔημοσίευση: 08 Μαρτίου 2018 17:11

Κουρουμπλής: Μνημείο πολιτικού αντιπερισπασμού η πρόταση της ΝΔ για Προανακριτική

"Πυρά" στη ΝΔ από Κουρουμπλή, Ξανθό, Πολάκη και μια...μαντινάδα. Δικό τους ψηφοδέλτιο θα ρίξουν ΔΗΣΥ και Ποτάμι.

Βουλή - συζήτηση - Ολομέλεια

«Μνημείο πολιτικού αντιπερισπασμού» χαρακτήρισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής την πρόταση της ΝΔ να συγκροτηθεί Προανακριτική Επιτροπή για τον ίδιο, τον Ανδρέα Ξανθό και τον Παύλο Πολάκη για την τιμολόγηση φαρμάκων, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Να προσέχετε με ποιόν τρόπο χρησιμοποιείτε το όνομά μου. Το πρόσωπό μου είναι κρυστάλλινο. Σέβομαι τον καθένα, αλλά όχι τον τρόπο με τον οποίο προσπαθείτε να σπιλώσετε το όνομά του. Φέρατε μια καταγγελία, που έλεγε ότι ήμουν υπουργός το 2016. Τόσο σοβαρές καταγγελίες υιοθετείτε.  Πρέπει να πείτε συγνώμη. Και αν δε πείτε συγνώμη θα είστε συκοφάντες», είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Παραδέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων που οφείλεται, όπως είπε, στα  capital controls και ευχήθηκε όλοι οι πολιτικοί να βγουν λευκοί από το καθεστώς της «πολικής χολέρας».

«Όσο και να ψάχνετε δεν θα μας βρείτε πουθενά, γιατί δεν χρωστάμε πουθενά» ανέφερε στην ομιλία του ο Παύλος Πολάκης και κατηγόρησε κι αυτός με τη σειρά του τη ΝΔ για απόπειρα αντιπερισπασμού προκειμένου να «ξεφύγει» από τις δικές της ευθύνες στην υπόθεση της Novartis.

Βουλή - συζήτηση - Ολομέλεια

«Κολλήσατε και μένα στην πρόταση, αλλά δεν λέτε πράμα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και πρόσθεσε πως όσους «πληρωμένους» κονδυλοφόρους και να βάλει η ΝΔ, δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο για τα τρία κυβερνητικά στελέχη  που αναφέρει στην πρόταση της.

Απέσπασε πάντως, θερμό χειροκρότημα στο κλείσιμο της ομιλίας του όταν είπε μια μαντινάδα: «δεν θέλω δανεικά φτερά πετώ με τα δικά μου για αυτό πολύ ζηλεύουνε το πέταγμα μου». 

Πρόχειρη επικοινωνιακή προσπάθεια της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για συμψηφισμό των ευθυνών τους στο χώρο του φαρμάκου μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis χαρακτήρισε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.

«Δεν είμαστε όλοι το ίδιο» διεμήνυσε ο κ. Ξανθός στους βουλευτές της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης: «ματαιοπονείτε αν νομίζετε μπορεί να πιάσει τόπο η προσπάθεια συμψηφισμού ευθυνών και να πείσετε ότι είμαστε όλοι το ίδιο». Χαρακτήρισε δε την πρόταση της ΝΔ μια πρόχειρη επικοινωνιακή προσπάθεια «να πετάξουμε λίγο λάσπη να θολώσουμε τα νερά να μειωθεί το πολιτικό κόστος».

Βουλή - συζήτηση - Ολομέλεια

Σημείωσε, δε, ότι η ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαφέρουν τόσο σε ιδεολογικό επίπεδο όσο και σε προσωπική αξιοπιστία. «Έχουμε και το ηθικό και το προγραμματικό και το αξιακό πλεονέκτημα να προχωρήσουμε, να αναμορφώσουμε, να εξυγιάνουμε το χώρο φαρμάκου διασφαλίζοντας ότι οι φόροι πιάνουν τόπο και δεν πάνε σε τσέπες ημετέρων» πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

"Πυρά" από την αντιπολίτευση 

Η κυβέρνηση σήμερα αναγκάζεται να ομολογήσει πανηγυρικά ότι εξαπατά την ελληνική κοινωνία, ότι δεν ενδιαφέρεται για καμία διαφάνεια και παρεμποδίζει την έρευνα για τους δικούς της υπουργούς Υγείας, ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας πως την ίδια ώρα (η κυβέρνηση) εξυφαίνει σκευωρία για τους πολιτικούς αντιπάλους της. Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η σημερινή συζήτηση είναι θεσμικού και αποδεικτικού χαρακτήρα, αφού η πρόταση της ΝΔ θα απορριφθεί με τις δεδομένες ψήφους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συγκεκριμένες πράξεις των υπουργών, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση προστάτευσε με δικονομικά τεχνάσματα τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και αρνείται πεισματικά κάθε έρευνα για τη γνωστή υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας και την κλήση των πρωταγωνιστών της στην Επιτροπή Θεσμών, παραβιάζοντας τον Κανονισμό.

Βουλή - συζήτηση - Ολομέλεια

Για συμπεριφορά υποκρισίας και δημαγωγίας και εν τέλει αυτοεξετελισμού κατηγόρησε, από την πλευρά του, την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην Ολομέλεια εμφανίστηκε θετικός στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής,. «Φέρτε τα όλα να τα συζητήσουμε για να βγει η αλήθεια στο φως», ανέφερε χαρακτηριστικά.Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της πρότασης υποστήριξε, ότι η υποχρέωση από το νόμο για υποχρεωτική ανατιμολόγηση των φαρμάκων, τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο, ισχύει μέχρι και σήμερα.

«Καλείστε να αποδείξετε σήμερα ότι θέλετε όλα να τα βγάλετε στο φως, να φανεί όλη η αλήθεια, κατ' απαίτηση του ελληνικού λαού» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Φοβάμαι, όμως, ότι εσείς της κυβερνητικής πλειοψηφίας περισσότερο ενδιαφέρεστε για τις κομματικές εντυπώσεις και όχι για τη διερεύνηση της αλήθειας και φοβάμαι πολύ ότι θα χρησιμοποιήσετε τη Βουλή και την πλειοψηφία που διαθέτετε κατά το δοκούν» σημείωσε και σχολίασε ότι η προανακριτική επιτροπή για 10 πολιτικά πρόσωπα μάλλον θα αναπέμψει τον φάκελο της NOVARTIS στη δικαιοσύνη. «Όταν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ λέτε "όλα στο φως", δεν μπορείτε να εξαιρείτε τη δική σας περίοδο» τόνισε ο κ. Αμυράς, παρατηρώντας ότι «αυτό το μικροκομματικό παιχνίδι δεν ωφελεί τον τόπο, δεν βοηθά στην αναζήτηση της αλήθειας». «Όλα στο φως και καμία χρονική εξαίρεση για την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση» πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού. 

Βουλή - συζήτηση - Ολομέλεια

Δικό τους ψηφοδέλτιο θα ρίξουν ΔΗΣΥ και Ποτάμι

Ωστόσο, οι βουλευτές της Δημοκρατική Συμπαράταξης και του Ποταμιού αποφάσισαν να ρίξουν και αυτή τη φορά στην κάλπη ξεχωριστό ψηφοδέλτιο το οποίο αναφέρει: «ΝΑΙ στη διερεύνηση των ευθυνών υπουργών για την παράλειψη τιμολόγησης φαρμάκων το 2015 σύμφωνα με τις συγκεκριμένες καταγγελίες των Βουλευτών».

Η απόφαση ελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης, παρότι τα δύο κόμματα συμφωνούν πολιτικά με την ανάγκη ελέγχου των υπουργών Π. Κουρουμπλή, Α. Ξανθού και Π. Πολάκη, προκειμένου να εκφράσουν τη διαφωνία τους με το ένα σκέλος της πρότασης της ΝΔ, το οποίο βασίζεται σε ανώνυμη καταγγελία.

Το εν λόγω ψηφοδέλτιο πάντως θα το ρίξουν και στις 3 κάλπες συνεπώς οι ψήφοι τους θα προσμετρηθούν στα άκυρα.

Βουλή - ψηφοδέλτιο - ναι

Κατά της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τάχθηκε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Γεώργιος Λαζαρίδης. «Η ΝΔ στηρίζει την πρότασή της σε μια ανώνυμη επιστολή η οποία βρίθει από ανακρίβειες και προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με πυρά αντιπερισπασμού. Πριν από 15 ημέρες αμφισβητούσε τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων και τώρα έρχονται και στηρίζουν την πρότασή τους σε μια ανώνυμη επιστολή η οποία δεν αξίζει καν να συζητηθεί» είπε ο κ. Λαζαρίδης και πρόσθεσε ότι πουθενά ο νόμος που επικαλείται η ΝΔ για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο, δεν ορίζει ότι οι ανατιμολογήσεις γίνονται υποχρεωτικά προς τα κάτω. Συνεχίζοντας είπε ότι η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «βρίθει αοριστιών» και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επικαλείται ψεύδη προκειμένου να αποπροσανατολίσει για να δημιουργήσει εντυπώσεις ενώ «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ήταν τα κόμματα που κυβερνώντας αύξησαν τη φαρμακευτική δαπάνη». 

Υπέρ της συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, ώστε «να χυθεί», όπως είπε, «άπλετο φως ώστε να μάθουμε γιατί δεν μειώνονται τα τελευταία χρόνια οι τιμές των φαρμάκων», τάχθηκε εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης. Συνεχίζοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με την πολιτική της επιλέγει την αποστασιοποίηση από τον πολιτικό κόσμο όταν τα μόνα που απαιτούνται είναι συνεργασία και ομόνοια». «Μπορούσε να μας έχει όλους συμμάχους αλλά αρνείται τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας» ανέφερε.

Μυστική η ψηφοφορία 

Η συζήτηση είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί γύρω στις 22:30 με μυστική ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί σε τρείς κάλπες. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση έφερε την υπογραφή σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πλην του βουλευτή της Μάριου Σαλμά, ο οποίος είναι στους αναφερόμενους στην υπόθεση που διερευνά ήδη η προανακριτική επιτροπή.

Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον Real Fm 97,8 υπογράμμισε την αντίφαση στη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας. «Είναι παραλογισμός», είπε χαρακτηριστικά, «όλο το προηγούμενο διάστημα να μην αποδέχονται τις νόμιμες μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν καταθέσει με το  ονοματεπώνυμο τους ενώπιων της Δικαιοσύνης και στη συνέχεια να βασίζουν την πρότασή τους για προανακριτική σε μία ανώνυμη επιστολή». Χαρακτήρισε την πρόταση της Ν.Δ. ανυπόστατη και ανακριβή και μία ύστατη προσπάθεια εξυπηρέτησης συμβολαίων. «Εδώ βλέπουμε τον θύτη να μας κουνάει το δάχτυλο. Μακάρι να μην έχουν ποινικές ευθύνες. Πολιτική ευθύνη όμως υπάρχει και οφείλουν να την αναλάβουν».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τσούχλος στον ΑΝΤ1: επικίνδυνη υπέρβαση η απόφαση Κεραμέως για μάθημα το Σάββατο (βίντεο)19:28Βρέθηκε σορός στο ΣΕΦ19:20Μαθήτρια στον ΑΝΤ1: προκλητικές οι αποφάσεις Κεραμέως για τις καταλήψεις (βίντεο)19:09Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου18:58Κορονοϊός: ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Τετάρτης18:46Κορονοϊός: 354 νέα κρούσματα στην Ελλάδα18:35Ηλεκτρικά πατίνια: νέοι κανόνες για την κυκλοφορία τους18:22Σύνοδος Κορυφής: “Μαστίγιο και καρότο” για την Τουρκία18:10Δημοφιλές τηλεπαιχνίδι έκανε γυρίσματα στην βόρεια Ελλάδα (εικόνες)17:58Σύλληψη αλλοδαπών για διακίνηση ναρκωτικών17:46Έκανε ψώνια 9500 ευρώ με την κάρτα… συναδέλφου της17:34Γεννηματά: Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι συμπλήρωμα17:22Μειώθηκε η ποινή του πατέρα που βίαζε το ανήλικο κοριτσάκι του17:08Κεραμέως: “Fake news” και στην Παιδεία16:56Ένοπλες Δυνάμεις: έκτακτη ενίσχυση στο προσωπικό16:46Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: ήταν συμβόλαιο θανάτου λένε οι οικείοι του16:35Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών - Σουνίου16:24Ψινάκης: ελεύθερος με εγγύηση για την τραγωδία στο Μάτι16:13Βρεφονηπιακοί σταθμοί: αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων16:01Φωτιά στο Άλσος Βεΐκου15:50
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο