LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔιπλωματίαΔημοσίευση: 05 Μαρτίου 2018 07:57

Δικάζονται στην Αδριανούπολη οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Κορυφώνεται η αγωνία για τους δύο στρατιωτικούς. Στο πλευρό τους οι οικογένειές τους. «Εμπάργκο» των κατοίκων της Ορεστιάδας στην Ανδριανούπολη.

Τουρκία - Έλληνες στρατιωτικοί - συλλήψεις - Έβρος

Σήμερα θα βρεθούν ενώπιον του τουρκικού δικαστηρίου οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν την Παρασκευή στον Έβρο, όταν πέρασαν τα σύνορα και εισήλθαν σε τουρκικό έδαφος.

Ο 25χρονος υπολοχαγός του Μηχανικού Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Μηχανικού (ΕΠΟΠ) Δημήτρης Κουκλουτζής, που υπηρετούν στην 3η Μηχανοκίνητη Ορεινή Ταξιαρχία «Ρίμινη» βρίσκονται προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, όπου σήμερα θα δικαστούν.

Το ελληνικό προξενείο έχει ορίσει δύο δικηγόρους, για την νομική τους εκπροσώπηση, ενώ οι συγγενείς τους πέρασαν τα σύνορα, για να βρεθούν στο πλευρό τους, από νωρίς τα ξημερώματα της Δευτέρας. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της Ορεστιάδας στέκονται με κάθε μέσο που μπορεί να διαθέτουν στο πλευρό των δύο συλληφθέντων, κι έτσι μετά τις παρακλήσεις που έκαναν σε ναούς της πόλης, αποφάσισαν τη μαζική αναβολή των εκδρομών και επισκέψεων στην Αδριανούπολη, με ταξιδιωτικό γραφείο να εκδίδει σχετική ανακοίνωση, την οποία «συνυπογράφουν» οι κάτοικοι της Ορεστιάδας.

Τουριστικό γραφείο Alpino - Ορεστιάδα

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ορεστιάδας, Β.Μαυρίδη και τις δηλώσεις που έκανε στο Καλημέρα Ελλάδα, οι γονείς των δύο στρατιωτικών θα δουν τα παιδιά τους για μία ώρα στη φυλακή, δεν θα μπορέσουν όμως να παραστούν στη δίκη, η οποία θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας,  Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στην ΕΡΤ για τη δίκη των δύο στρατιωτικών υπογράμμισε:

«Πιστεύω και ελπίζω ότι οι τουρκικές δικαστικές αρχές, οι οποίες έχουν επιληφθεί και τη Δευτέρα θα γίνει και η σχετική δίκη στο δικαστήριο, θα δουν το περιστατικό, στις πραγματικές του διαστάσεις».

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί την ίδια ώρα το γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας για το περιστατικό, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστή η πλευρά της Τουρκίας ως προς μια σειρά ερωτημάτων, όπως το πού και πότε ακριβώς έγινε η σύλληψή τους.

Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες που μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, οι Τούρκοι αναφέρουν ότι το δάσος των Καστανιών έχει παγιδευτεί με θερμικές κάμερες. Στην περίπτωση που έχουν, λοιπόν, καταγραφεί οι κινήσεις των δύο Ελλήνων και χρησιμοποιηθεί το υλικό, τότε οι ισχυρισμοί των Ελλήνων στρατιωτών περί λάθους εισόδου σε τουρκικό έδαφος, επιβεβαιώνονται.

Συγγενής του ενός εκ των Ελλήνων στρατιωτικών μίλησε στον εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα». Όπως είπε δεν έχουν κανένα νέο ακόμα. Περιμένουν όπως είπε με ψυχραιμία και υπομονή την απόφαση του δικαστηρίου και ελπίζουν για το καλύτερο.

Οι καταθέσεις των δυο Ελλήνων στρατιωτικών 

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ντογάν» (DHA) δημοσίευσε χθες ολόκληρη την κατάθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο επί τουρκικού εδάφους και πλέον κρατούνται σε φυλακές της Ανδριανούπολης και αναμένεται να δικαστούν την Δευτέρα, ενώ την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται ένα διπλωματικό "θρίλερ" μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη, οι  Έλληνες στρατιωτικοί, σύμφωνα με το πρακτορείο, δεν αποδέχτηκαν την κατηγορία για κατασκοπεία και μάλιστα ο Έλληνας υπολοχαγός στη κατάθεσή του είπε χαρακτηριστικά: «Αυτός που πάει να κατασκοπεύσει επιλέγει να το κάνει μες στα χιόνα; Άλλωστε στο χιόνι φαίνονται οι πατημασιές μας. Δεν καταλάβαμε καν πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά».

Το πρακτορείο Ντογάν αναφέρει ότι οι δύο Έλληνες στρατιώτες συνελήφθησαν από την 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού και αφού έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες από την στρατοχωροφυλακή οδηγήθηκαν στο δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε την προφυλάκισή τους. Στην κατάθεσή τους δεν αποδέχτηκαν τις κατηγορίες για κατασκοπεία, είπαν ότι πέρασαν κατά λάθος στην τουρκική πλευρά.

Ο Έλληνας υπολοχαγός μέσω του διερμηνέα είπε στο δικαστήριο ότι δεν πέρασαν σκόπιμα τα σύνορα και ότι δεν είναι κατάσκοποι.

Τουρκία - Ελληνες στρατιωτικοί - συλλήψεις - Εβρος

«Εμείς επ’ ουδενί παραβιάσαμε τα σύνορα με κακό σκοπό ή σκόπιμα. Ακολουθήσαμε κάποια ίχνη παπουτσιών νομίζοντας ότι είναι παράνομοι μετανάστες. Τα ακολούθησα και τράβηξα φωτογραφίες με το τηλέφωνο που μας έδωσε ο στρατός. Σκοπός μου ήταν να τις δείξω στους ανωτέρους μου. Εμείς όταν είδαμε τα ίχνη των παπουτσιών ακριβώς στο διπλανό δρόμο όπου κάναμε περιπολία καταλάβαμε ότι δύο άτομα πατούσαν στα ίδια ίχνη. Μετά αντιληφθήκαμε ότι τα ίχνη των παπουτσιών άλλαξαν πορεία. Όταν μετά είδαμε λεκέδες από κίτρινα ούρα, προσπαθήσαμε να κινηθούμε γρήγορα για να τους συλλάβουμε. Επειδή τα ίχνη των παπουτσιών ήταν πέραν του δρόμου που κάναμε περιπολία και επειδή τα δέντρα είχαν ανατραπεί και περάσαμε ανάμεσά τους γρήγορα, δεν καταλάβαμε πώς περάσαμε στην τουρκική πλευρά. Δεν είδαμε τη γραμμή και μάλιστα δεν συναντήσαμε κανένα σημάδι που να ανήκει στην τουρκική πλευρά, ούτε συναντήσαμε άλλωστε Τούρκο στρατιώτη».

Είπε επίσης ότι μόλις αντιλήφθηκαν πως πέρασαν στην τουρκική πλευρά, άδειασαν τα όπλα και παραδόθηκαν στους Τούρκους στρατιώτες. «Τότε καταλάβαμε τί έγινε και για να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο, αδειάσαμε τα όπλα μας και παραδοθήκαμε στους Τούρκους στρατιώτες. Περιμέναμε να έρθουν οι ανώτεροι τους. Εγώ δεν ήρθα με κανένα άλλο σκοπό. Περάσαμε τα τουρκικά σύνορα κατά λάθος, εγώ απορρίπτω κατηγορηματικά τις κατηγορίες εναντίον μου. Το βίντεο που τράβηξα είναι στην ελληνική πλευρά. Επειδή στην ελληνική πλευρά υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών. Εγώ αυτό ήθελα κυρίως να δείξω στους ανωτέρους μου. Τράβηξα βίντεο για να εμποδίσω την λαθρομετανάστευση. Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει καιρό με χιόνι; Άλλωστε την ώρα που περπατάμε φαίνονται τα ίχνη μας στο χιόνι», ανέφερε. 

Τουρκία - Ελληνες στρατιωτικοί - συλλήψεις - Εβρος

Από την πλευρά του, ο λοχίας αρνούμενος και αυτός την κατηγορία της κατασκοπείας κατέθεσε ότι δεν ήρθε κακοβούλως: «Δεν ήρθαμε εδώ έχοντας κακό σκοπό. Δεν δέχομαι επ’ ουδενί τις κατηγορίες που μου προσάπτονται. Περάσαμε κατά λάθος τα σύνορα. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι περάσαμε τα σύνορα κατά λάθος και ότι δεν είχαμε κανέναν κακό σκοπό», υποστήριξε ο Έλληνας υπαξιωματικός. 

Το σκεπτικό για την προφυλάκιση 

«Αποφασίζεται η προφυλάκιση αντί του κατ’ οίκου περιορισμού (ή περιοριστικών μέτρων) των υπόπτων για τους εξής λόγους:

  • Δεν διαθέτουν διεύθυνση στην Τουρκία
  •  Αν αφεθούν ελεύθεροι, θεωρούνται ύποπτοι διαφυγής
  • Η συγκέντρωση όλων των αποδεικτικών στοιχείων δεν έχει ολοκληρωθεί και συνεχίζεται η εξέταση των ηλεκτρονικών τους συσκευών
  • Ενδέχεται να χαθούν ή παραποιηθούν αποδεικτικά στοιχεία
  • Αλλά και λόγω της φύσης, της κατηγορίας και του τρόπου του εγκλήματος που διέπραξαν».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν, οι συλληφθέντες Έλληνες στρατιωτικοί που πέρασαν τα σύνορα με την Τουρκία, θα οδηγηθούν στη φυλακή, ενώ συνεχίζεται η εξέταση των κινητών τηλεφώνων που βρέθηκαν επάνω τους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13Έκθεση Oxfam: Αυξάνονται οι εισοδηματικές ανισότητες στις χώρες που δανείζει το ΔΝΤ19:59Ολυμπιακός – Προμηθέας: Έβγαλε την υποχρέωση… και τώρα Μπαρτσελόνα19:46Δίκη Τραμπ: Ένορκος απαλλάχθηκε γιατί διέρρευσαν στοιχεία της ταυτότητας της19:32Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή19:19Τουρκία – σεισμός: Ισχυρή δόνηση στα βόρεια της χώρας19:05Δραπέτης φυλακών… με έφεση στις απάτες18:52“Ελευθέριος Βενιζέλος”: Τον συνέλαβαν μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο18:38Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο18:25Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο εν διαστάσει ζευγάρι αστυνομικών18:11Γαύδος: Το πρωί αντιδήμαρχος και το μεσημέρι υπάλληλος καθαριότητας 17:58Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι σε μαθήτριες Δημοτικού κοντά στο σχολείο τους17:44“Ο πρώτος από εμάς": Sneak preview από το επεισόδιο της Πέμπτης (εικόνες)17:31“Κλείδωσε” η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν17:17Κορονοϊός - Γρίπη: Πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα17:04Βαρκελώνη – Ναδάλ: Αποκλεισμός… με το καλημέρα16:50Το “Καλάθι του Πάσχα” και των “Νονών”: Πότε ξεκινούν και τι θα περιέχουν16:37Missing alert για την εξαφάνιση 16χρονης 16:23Αυτοκινητόδρομος Ε65: Πότε παραδίδεται το έργο16:10
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο