LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔιπλωματίαΔημοσίευση: 03 Μαρτίου 2018 08:25

Διπλωματικό “θρίλερ” για την σύλληψη Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο

Σε φυλακές της Ανδριανούπολης κρατούνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί. Πότε θα γίνει η δίκη. Ποιες κατηγορίες τους βαρύνουν. Τι είπαν στην κατάθεσή τους.

Τουρκία - Έλληνες στρατιωτικοί - συλλήψεις - Έβρος

Ένα διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή την σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, από μέλη τουρκικής περιπόλου στις Καστανιές, με την κατηγορία ότι παραβίασαν τα σύνορα.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, προκύπτει ότι, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα οδηγηθούν τη Δευτέρα ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης, με τη μοναδική κατηγορία της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή, ενώ μέχρι τότε θα κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός, ενώ έχει ενεργοποιηθεί η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, στελέχη της οποίας είναι σε διαρκή επαφή με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, ο πρωθυπουργός παρακολουθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης στενά τις εξελίξεις με τους δύο συλληφθέντες Έλληνες αξιωματικούς και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Τουρκία - Ελληνες στρατιωτικοί - συλλήψεις - Εβρος

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ ΜΠΕ, σε καλό κλίμα διεξάγονται και οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του θέματος, μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Χουλούτ Ακάρ.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, οι δύο στρατιωτικοί θα αντιμετώπιζαν, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνταν πληροφορίες για την πρόταση του Εισαγγελέα, κατηγορίες για “απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπείας”, κάτι που ουδέποτε επιβεβαίωναν πηγές από την ελληνική Κυβέρνηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Μαρία Ζαχαράκη, στην πρόταση του Εισαγγελέα δεν υπάρχει κατηγορία για κατασκοπεία, αλλά για παράνομη είσοδο στην χώρα και δη σε απαγορευμένη, στρατιωτικού ενδιαφέροντος, περιοχή.

Τι δήλωσαν οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί

«Δεν είμαστε κατάσκοποι», φέρονται να δήλωσαν στην κατάθεσή τους οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο. Το τουρκικό κανάλι “7 Haber” μεταδίδει ότι σύμφωνα με τις καταθέσεις των δύο στρατιωτικών στις τουρκικές δικαστικές αρχές, ακολούθησαν κάποια ίχνη παπουτσιών που είδαν πάνω στο χιόνι και πέρασαν στην τουρκική πλευρά καταγράφοντας με τα κινητά τους τηλέφωνα εικόνες, προκειμένου να τις στείλουν στους ανωτέρους τους.

Τουρκία - Ελληνες στρατιωτικοί - συλλήψεις - Εβρος

Ένας εκ των δύο φέρεται να δήλωσε τα εξής: «Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι, αρχίσαμε να τα ακολουθούμε, σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράτυπων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», φέρεται να είπε.

Η κράτηση των δύο στρατιωτικών και η κατάσχεση των προσωπικών τους αντικειμένων μέχρι την διεξαγωγή της δίκης, διατάχθηκε, σύμφωνα με το Ειρηνοδικείο της περιοχής, καθώς οι δύο Έλληνες δεν διαθέτουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και κρίνονται ύποπτοι παραβίασης τυχόν επιβολής περιοριστικών όρων και μάλιστα ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό, αλλά και ως ύποπτοι καταστροφής τυχόν αποδεικτικών στοιχείων.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι τουρκικές Αρχές ελέγχουν το αποθηκευμένο υλικό στα κινητά που έφεραν επάνω τους οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί.

Οι ΗΠΑ ασχολούνται ενεργά με την υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο και παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις, δήλωσε ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ

DHA: Αποκαλύφθηκαν οι φωτογραφίες που τράβηξαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

«Αποκαλύφθηκαν οι φωτογραφίες που τράβηξαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί με τα κινητά τους τηλέφωνα στα σύνορα» μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντογάν (DHA). Αυτή είναι η μόνη εξέλιξη που καταγράφεται σήμερα από τον τουρκικό τύπο σχετικά με τη σύλληψη των δυο Ελλήνων αξιωματικών στον Έβρο.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι στην κατάθεσή τους οι δύο στρατιώτες που συνελήφθησαν στον Έβρο είπαν ότι κατέγραψαν τις εικόνες για να τις στείλουν σε ανώτερους τους και ότι είναι προφυλακισμένοι πλέον στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Τα ακραία σενάρια τουρκικών ΜΜΕ

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές ασφαλείας, τις οποίες επικαλείται η εθνικιστική εφημερίδα «Γενί Ακίτ», υπάρχουν δύο σενάρια για τους Έλληνες στρατιώτες.

Πρώτον, ότι δεν είναι στρατιώτες, αλλά κατάσκοποι. Το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, λόγω της πολιτικής έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, κατάσκοποι φορώντας στρατιωτική στολή αναπτύσσουν έντονη κατασκοπευτική δραστηριότητα στα σύνορα.

Τουρκία - Ελληνες στρατιωτικοί - συλλήψεις - Εβρος

Το δεύτερο σενάριο, το οποίο εξετάζει η Άγκυρα, είναι οι δύο Έλληνες στρατιώτες να πέρασαν στο τουρκικό έδαφος, προκειμένου να συναντήσουν σημαίνοντα μέλη του PKK/PYD (Κούρδοι της Συρίας) ή μέλη της φετουλαχιστικής οργάνωσης FETÖ. Είναι μία πρακτική την οποία η Ελλάδα εφαρμόζει από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου και μετά, προκειμένου να βοηθάει φετουλαχιστές να βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται. 

Οι πηγές ασφαλείας που μίλησαν στην εφημερίδα «Γενί Ακίτ» αναφέρουν πάντως ότι η Άγκυρα εξετάζει και τα δύο αυτά σενάρια και για το λόγο αυτό η επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών ενδέχεται να καθυστερήσει, γράφοντας «είναι προφανές ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των επαφών που διεξάγεται τώρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Τουρκία υπό αυτό το πλαίσιο, προκειμένου να τους επιστρέψει, θα ζητήσει από την Ελλάδα επίσης την επιστροφή κάποιων άλλων ατόμων. Αλλά βέβαια πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί το τωρινό γεγονός».

Τουρκία - Ελληνες στρατιωτικοί - συλλήψεις - Εβρος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, επιβεβαίωσε ότι οι Τούρκοι θα οδηγήσουν σε δίκη τους δύο Έλληνες για παράνομη είσοδο στη χώρα. Προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους, είπε ότι το όλο θέμα «προέκυψε από ένα λάθος τους εξαιτίας καιρικών συνθηκών. Είναι απολύτως τυπικό το όλο θέμα, είναι δίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα και θα απελαθούν».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «οι δύο Έλληνες αξιωματικοί κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές. Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές Αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογο του, κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο ελλήνων στη χώρα μας».

Έβρος - σύνορα - Ελλάδα - Τουρκία

Σχολιάζοντας «διαρροές» περί ανταλλαγής των δυο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι πρόκειται για συνομωσιολογικά σενάρια, τα οποία δεν είναι άξια σχολιασμού.

«Το νούμερο ένα θέμα για εμάς είναι να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιώτες με ασφάλεια και το ταχύτερο δυνατό στην χώρα μας», τόνισε ο Τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, χθες στο Πεντάγωνο, ο κ. Κικίλιας, σημείωσε ότι «με κάλεσε και πήγα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι σε αυτά τα θέματα, πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας».
Όπως είπε «έχω την πληροφόρηση ότι είναι καλά οι δυο στρατιωτικοί. Θέλω να πιστεύω ότι την Δευτέρα θα είναι πίσω».

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε δήλωση του χθες ανέφερε πως «περιμένουμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές. Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα. Περιμένουμε, δηλαδή, την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού».

«Μετά την ενημέρωσή μας από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ενημερωθήκαμε και από τον Έλληνα Πρέσβη στην Τουρκία, κ. Μαυροειδή. Αν και η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν έγινε σήμερα, ωστόσο υπάρχουν ελπίδες ότι θα γίνει σύντομα και πάντως καταβάλλονται προσπάθειες να αφεθούν ελεύθεροι την Δευτέρα. Τα προβλήματα που έχει η Τουρκία σε σχέση με το κράτος δικαίου είναι σε όλους γνωστά. Γι’ αυτό απαιτείται να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες ώστε να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί το συντομότερο δυνατό στη χώρα μας», αναφέρει σε δήλωση του ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Επικοινωνία Θανάση Παφίλη με Φώτη Κουβέλη

«Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Φ. Κουβέλη, ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλληφθεί και κρατούνται από τις τουρκικές αρχές. Ο κ. Κουβέλης τον διαβεβαίωσε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Ο Θ. Παφίλης ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε  αυτοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα», αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚουρέτας για Θεσσαλία: Σε λίγες ώρες έπεσε όση βροχή πέφτει σε 3,5 μήνες (βίντεο)Σήμερα 09:53 | Ειδήσεις

Σύσκεψη του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τον Υπ. Πολιτικής Προστασίας για το "πέρασμα" της κακοκαιρίας από την Θεσσαλία. Τι δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ευρωεκλογές - Κασσελάκης: Περιοδεία σε 27 νησιά για 10 ημέρεςΣήμερα 10:49 | Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά το Σάββατο πολυήμερη περιοδεία με δεκάδες σταθμούς σε νησιά. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των επισκέψεων του Στέφανου Κασσελάκη

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΧθες 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Χθες 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δίκη Τραμπ: Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε11:41Τένις - Βαρκελώνη: Ο αντίπαλος του Τσιτσιπά στον ημιτελικό11:29“Ανακαινίζω - Νοικιάζω”: εκατοντάδες εγκρίσεις αιτήσεων τις πρώτες ημέρες11:16Ευρωεκλογές - Κασσελάκης: Περιοδεία σε 27 νησιά για 10 ημέρες11:02Βόρεια Κορέα: Δοκιμή σε τεράστια πυραυλική κεφαλή10:49Formula 1 - GP Σαγκάης: Ο Φερστάπεν επικράτησε στον αγώνα σπριντ10:35Μίμης Φωτόπουλος: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός10:22Κουρέτας για Θεσσαλία: Σε λίγες ώρες έπεσε όση βροχή πέφτει σε 3,5 μήνες (βίντεο)10:10Κακοκαιρία - Τρίκαλα: Χιόνισε στο Περτούλι (εικόνες)09:57“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία09:4421η Απριλίου 1967: η ημέρα που η Ελλάδα “μπήκε στον γύψο”09:30Θεσσαλονίκη: Νεκρός οδηγός σε τροχαίο09:17Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ09:04Ιράκ: Έκρηξη σε στρατιωτική βάση (βίντεο)08:51ΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδια08:37Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές βροχές και χαλάζι08:24Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, πώς υπολογίζεται08:10Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα - Σε ποιες περιοχές χιόνισε (βίντεο)07:57Μετρό: Κλειστός σταθμός το Σαββατοκύριακο07:44“I LOVE Σου Κου”: Οι καλεσμένοι και οι αποκλειστικές συνεντεύξεις του Σαββατοκύριακου07:30
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο