LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 06 Φεβρουαρίου 2018 22:02

Τσίπρας: Δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός της μίζας και της διαφθοράς

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι τα χειρότερα είναι πια πίσω μας και μίλησε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. 

Τσίπρας - 9ο Περιφερειακό Συνέδριο - Πάτρα

«Έχουμε έναν κοινό στόχο να ξαναστήσουμε τον τόπο στα πόδια του, να αναζητήσουμε μαζί την επόμενη μέρα για την Ελλάδα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, όχι μονάχα γιατί είναι άριστοι μόνο οι οιωνοί, αλλά γιατί είναι θετικά, ενθαρρυντικά, αισιόδοξα και όλα τα στοιχεία».

Είπε ειδικότερα ότι «η οικονομία επανέρχεται σε ανοδικούς ρυθμούς, η ανεργία μειώνεται, οι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν φως στο τούνελ και η χώρα κατά κοινή ομολογία κερδίζει τη διεθνή θέση που της αξίζει, η εμπιστοσύνη των αγορών προς τη χώρα μας αποκαθίσταται, και βαδίζουμε επιτέλους προς το τέλος της επιτροπείας και των μνημονίων, τον Αύγουστο αυτού του χρόνου, το 2018».

«Μπορώ σήμερα, με σιγουριά να πω, ότι τα χειρότερα είναι πια πίσω μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα.

Σημείωσε πως μπορεί να πει σήμερα με σιγουριά ότι «μπροστά μας, μπροστά στην οικονομία, στην κοινωνία, στην πατρίδα, βρίσκεται ένας δρόμος που έχει ανοίξει με πολλές θυσίες, συμβιβασμούς, συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις, σκληρές διαπραγματεύσεις, που οδηγεί με σιγουριά σε ένα μέλλον πολύ καλύτερο».

Ανέφερε ότι «μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια πιο ισορροπημένη σχέση του πολίτη με το κράτος, στη σταδιακή μείωση τη φορολογίας, στην αύξηση των αμοιβών και των συντάξεων, στην αποκατάσταση του εργασιακού καθεστώτος που επιβλήθηκε στην αρχή του μνημονίου, με όρους πολιτισμού και όχι ζούγκλας, στην αύξηση των επενδύσεων οι οποίες ήδη διαγράφουν ανοδική πορεία, που αναμένουμε να επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα».

Δήλωσε αποφασισμένος να τηρήσει μέχρι τέλους την εντολή του λαού να βγάλει τη χώρα από το τέλμα. «Αν χρειάζεται σήμερα, τώρα, κάτι η πατρίδα απ' όλους μας, μέχρι και από τον τελευταίο Έλληνα, αυτό είναι ένας σύγχρονος, αποφασιστικός, ανυποχώρητος, πατριωτισμός», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα.

«Ένας πατριωτισμός όμως», όπως τόνισε, «που απαντά στη δύσκολη συγκυρία όχι με όρους εμπρηστικής ρητορείας, αλλά με όρους καθημερινής αρετής». Υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει, όπως δεν υπήρξε ποτέ, πατριωτισμός των Panama papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου συμφέροντος, της μίζας και της διαφθοράς».

Τσίπρας - 9ο Περιφερειακό Συνέδριο - Πάτρα

Χαρακτήρισε «εγκληματικά υποκριτικό, πολιτικοί άνδρες, από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού, και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής». «Ή να καταγγέλλουν», όπως πρόσθεσε, «ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε κακουργηματικές δικογραφίες».

«Ο πατριωτισμός δεν είναι δήλωση και ρητορεία. Ούτε στάση προσοχής κατά την έπαρση της σημαίας. Ο πατριωτισμός είναι πράξη καθημερινής αρετής, έμπρακτης καταδίκης κάθε φαινομένου διαφθοράς και ιδιοτέλειας» και πάνω από όλα τιμιότητας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Ξέρω πολύ καλά ότι ως κυβέρνηση και λάθη κάνουμε, και παραλείψεις υπάρχουν στο έργο μας. Όμως έχω το δικαίωμα να πω αυτό: Το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο είναι πιο καθαρό και από τον ξάστερο ουρανό». Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «αυτό που καθοδηγεί τις πράξεις μας, είναι η αντίληψη μας για την πολιτική ως προσφορά και ως ηθικού καθήκοντος» και πως «γι αυτό και εκεί που οι άλλοι απέτυχαν, εμείς τώρα πετυχαίνουμε».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό που πρέπει να κάνουν κόμματα και πολίτες για την πατρίδα είναι: «Να πάρουμε οριστικό διαζύγιο με τις συνήθειες και τις νοοτροπίες του χθες. Να πάρουμε όλοι αποστάσεις από την Ελλάδα του χθες και από τα πρόσωπα που την σημάδεψαν». Από πρόσωπα, πρόσθεσε, «που έκαναν τον πατριωτισμό σημαία ευκαιρίας για να υπηρετήσουν τα πιο ευτελή ιδιοτελή συμφέροντα».

Στις προοπτικές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στους στόχους πάνω στους οποίους μπορούν αυτές να εκφραστούν, παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας, στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Ελλάδα.

Πρώτος στόχος, όπως είπε, η στήριξη της επιχειρηματικότητας σε κάθε τομέα, από την αγροτική παραγωγή και την μεταποίηση, μέχρι τις υπηρεσίες και τον τουρισμό, με βασικό κριτήριο, την δημιουργία θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας. Δεύτερος στόχος, η σύνδεση της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας με την έρευνα, την καινοτομία και την οικονομία της γνώσης. Τρίτος στόχος, η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών, για την στήριξη της τοπικής παραγωγικότητας. Τέταρτος στόχος, μια ορθά σχεδιασμένη περιβαλλοντική στρατηγική, που αφορά από την ανακύκλωση και την διαχείριση των αποβλήτων, μέχρι την προστασία των φυσικών πόρων και του νερού.

Συνολικά στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πέρα από τις άμεσες ενισχύσεις, ύψους 256 εκατ. που θα καταβάλλονται κάθε χρόνο, αυτή την προγραμματική περίοδο θα κατευθυνθούν επιπλέον 407 εκατ. ευρώ , είπε ο Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα. Τόνισε πως το ζητούμενο είναι, ο πρωτογενής τομέας να συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, κάτι που σημαίνει: Ποιότητα προϊόντων. Εξελιγμένες μέθοδοι παραγωγής. Εξωστρέφεια. Δημιουργία αλυσίδων αξίας, που θα κινούν προς τα εμπρός ολόκληρη την τοπική οικονομία.

Τσίπρας - 9ο Περιφερειακό Συνέδριο - Πάτρα

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη βιομηχανία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα, στηρίζεται στο τρίπτυχο: Ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας. Εξωστρέφεια. Και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Ανέφερε ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο σχεδιασμός των βασικών χρηματοδοτικών εργαλείων, που είναι τα ΕΣΠΑ, ο Αναπτυξιακός Νόμος και το Ταμείο Υποδομών. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το νέο Ταμείο Υποδομών που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, θα χρηματοδοτήσει κρίσιμα έργα υποδομών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον τομέα του περιβάλλοντος και στη βιομηχανία.

Ιδιαίτερη αναφορά στον Τουρισμό έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς όπως είπε "η Δυτική Ελλάδα είναι μια Περιφέρεια όπου οι τουριστικές αφίξεις ακολουθούν μια ισχυρή ανοδική πορεία".

Ανακοίνωσε ότι ο θεσμός του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, πέρα από τη σταθερή επιχορήγηση που έχει διασφαλιστεί, ενισχύεται επίσης από την κυβέρνηση με επιπλέον 8 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους.

Για τη Λίμνη Καϊάφα είπε ότι το υπουργείο Οικονομίας έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής της. Σε πρώτη φάση διατίθενται 5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και των δικτύων υποδομών της Λίμνης.

Δεσμεύτηκε ότι θα στηριχθεί ο Δήμος Αμαλιάδας και η Βουλή για τη μετατροπή της Μόνιμης Έκθεσης Μπελογιάννη σε Μουσείο.

Μιλώντας για τον ρόλο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο πεδίο ερευνών και αξιοποίησης υδρογονανθράκων, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι τέσσερις συμβάσεις παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που έχουν υπογραφεί αναμένεται να δώσουν μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή.

Σχετικά με το φυσικό αέριο, είπε ότι η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος (ΔΕΔΑ) θα καταθέσει άμεσα σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε μια σειρά από πόλεις, μεταξύ των οποίων: η Πάτρα, το Αγρίνιο και ο Πύργος.

Τσίπρας - 9ο Περιφερειακό Συνέδριο - Πάτρα

Αναφορικά με το θέμα της διέλευσης του σιδηρόδρομου από τον Κεντρικό Αστικό ιστό της Πάτρας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη λύση η οποία προέκυψε μέσα από την διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.

Συγκεκριμένα, είπε ότι εντός του 2018 προκηρύσσεται διαγωνισμός Μελέτη Κατασκευή που περιλαμβάνει:

  • Από την οδό Κανελλοπούλου Βυθισμένη διέλευση του τρένου με τη μέθοδο "cut and cover" μέχρι και τον Σταθμό του Αγίου Διονυσίου.
  • Οριστικές μελέτες για την υπόγεια διέλευση του τρένου από τον 'Αγιο Διονύσιο έως τον 'Αγιο Ανδρέα και σύνδεση με το νέο Λιμάνι στο ύψος της Πειραϊκής Πατραϊκής αλλά και με τη γραμμή προς Πύργο.
  • Στη μελέτες θα συμπεριλαμβάνονται και μελέτες για σύνδεση της γραμμής με τρένο τύπου Τραμ στις Δυτικές Συνοικίες της Πάτρας.

Το έργο προϋπολογίζεται στα 130 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση του εντάσσεται στο ΕΣΠΑ.

Βρισκόμαστε στην τελική φάση για την απόδοση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας, θα αποδοθεί στον λαό της πόλης και στον Δήμο, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ανέφερε ότι το ΥΠΟΙΚ έχει ετοιμάσει σε συνεργασία με το Δήμο νομοθετική διάταξη για την ολοκλήρωση της οριστικής παραχώρησης και πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποδοθεί οριστικά και με τη βούλα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΧθες 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Χθες 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές τουΧθες 22:55 | Ειδήσεις

Τους οχτώ τελευταίους υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτήΧθες 17:17 | Ειδήσεις

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι περίμενε μια βδομάδα χωρίς να ζητήσει την διαγραφή του για να δεί εάν θα τον αποβάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο