LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΓενικάΔημοσίευση: 02 Φεβρουαρίου 2018 17:38 | Ανανέωση: 02 Φεβρουαρίου 2018 21:04

Η “Αυγή”, τα πρωτοσέλιδα και η κόντρα για το συλλαλητήριο

Η θέση της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση της ΝΔ με παλαιό πρωτοσέλιδο και δήλωση του Λ. Κύρκου υπέρ των συγκεντρώσεων και η διένεξη Κουμουνδούρου - Πειραιώς.

Αυγή - Πρωτοσέλιδο - Σκοπιανό - Συλλαλητήριο - Κύρκος

Πληθώρα συζητήσεων αναφορικά με την στάση της Κουμουνδούρου απέναντι στο συλλαλητήριο και εν γένει το Σκοπιανό πυροδότησε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο παρατίθενται μια σειρά επιχειρημάτων υπέρ και κατά της συμμετοχής κάποιου πολίτη στο συλλαλητήριο της Κυριακής.

«ΝΑΙ στο εθνικό συμφέρον και τη δημοκρατία, στην εθνική γραμμή και την ευθύνη, στον πατριωτισμό και τη συνεννόηση» - «ΟΧΙ στην πατριδοκαπηλία και τη μικροπολιτική, στον εθνικισμό, την υπεκφυγή και την ανευθυνότητα, στην Ακροδεξιά και τον φασισμό», γράφει η εφημερίδα.

Πολλοί «είδαν» πίσω από το βασικό θέμα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «η ΑΥΓΗ» την διάθεση της Κυβέρνησης για την διενέργεια δημοψηφίσματος αναφορικά με το Σκοπιανό, με αιχμή το ζήτημα της ονομασίας και της ταυτότητας της γειτονικής χώρας.

Μιλώντας, πάντως, στον ΣΚΑΙ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εφημερίδας, Δημήτρης Στούμπος, είπε ότι ο τίτλους του φύλλου δεν υπονοεί δημοψήφισμα και επεσήμανε ότι στόχος ήταν «να προκαλέσει σκέψη και προβληματισμό».

Αυγή - Πρωτοσέλιδο - Σκοπιανό - Συλλαλητήριο - Κύρκος

Κληθείς να σχολιάζει το συλλαλητήριο, είπε ό,τι πάντα παίζουν ρόλο οι μαζικές εκδηλώσεις των πολιτών προσθέτοντας ότι «ο περισσότερος κόσμος κινείται από τη δική του ευαισθησία παρόλο που κάποιοι προσπαθούν να τον μανιπουλάρουν με το χειρότερο τρόπο.

ΝΔ: τότε που «Αυγή» και Κύρκος ήταν υπέρ των συλλαλητηρίων

Η Νέα Δημοκρατία, «χρησιμοποιεί» παλαιότερο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας και δήλωση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Λεωνίδα Κύρκου, με τα οποία τάσσονταν με θετικά σχόλια για το συλλαλητήριο του 1992 για το Σκοπιανό και την Μακεδονία, ζητώντας να τα σχολιάσει το Μαξίμου.

 Στην ανακοίνωση της ΝΔ, αναφέρεται «Καθώς η Κυβέρνηση αρέσκεται τον τελευταίο καιρό σε ιστορικές αναδρομές, θα έχει ενδιαφέρον να σχολιάσει και το εξής κείμενο: «Με ωριμότητα που έπεισε και τους πλέον δύσπιστους, αλλά και πατριωτικό παλμό, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες απ’ όλη τη Μακεδονία, εξέφρασαν χθες -σε μια συγκέντρωση με ιδιαίτερη μαζικότητα και ενωτικό χαρακτήρα στη Θεσσαλονίκη- την εθνική ευαισθησία τους και την αποφασιστικότητά τους να προασπίσουν την ακεραιότητα, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομία του Ελληνισμού». 

Αυγή - Πρωτοσέλιδο - Σκοπιανό - Συλλαλητήριο - Κύρκος

Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη όσων στο ΣΥΡΙΖΑ πιθανώς δεν το θυμούνται, πρόκειται για το πρωτοσέλιδο σχόλιο της “Αυγής” την επομένη του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης το 1992. Η επίσημη εφημερίδα της Αριστεράς κυκλοφόρησε τότε με τίτλο “ΠΑΛΜΟΣ ΜΕ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ - ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”.

Αυγή - Πρωτοσέλιδο - Σκοπιανό - Συλλαλητήριο - Κύρκος

 Θα είχε ενδιαφέρον η Κυβέρνηση να σχολιάσει και την εξής δήλωση που προέταξε η Αυγή: «Επρόκειτο για μια τεράστια λαϊκή εκδήλωση που τη χαρακτήριζε η έντονη ευαισθησία απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης των συνόρων της ελληνικής Μακεδονίας, πλαστογράφησης της ιστορίας και υφαρπαγής της ιστορικής κληρονομίας». Είναι η δήλωση του αείμνηστου Λεωνίδα Κύρκου που ήταν παρών στο συλλαλητήριο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Αυγή - Πρωτοσέλιδο - Σκοπιανό - Συλλαλητήριο - Κύρκος

ΣΥΡΙΖΑ: Τα πέντε «ναι» του Αντώνη Σαμαρά και της ΝΔ στη σύνθετη ονομασία

Απαντώντας στην Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του αναφέρει «ενημερώνουμε τους κ.κ. Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και φυσικά τον καθοδηγητή τους, Αντώνη Σαμαρά, ότι βρισκόμαστε στο 2018. Αντί να ψάχνουν λοιπόν στα αρχεία τους για το τι έλεγε η Αυγή και ο Συνασπισμός πριν από 26 χρόνια, καλό θα ήταν να μας πουν οι παραδοσιακά πατριδοκάπηλοι και όψιμοι «Μακεδονομάχοι» πώς γίνεται η ΝΔ να συντάσσεται με τα συλλαλητήρια, ενώ οι κυβερνήσεις της ΝΔ, με τον πλέον επίσημο τρόπο, συζητούσαν για λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας.

Εκτός από την κυβέρνηση Καραμανλή, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά τάχθηκε τουλάχιστον 5 φορές υπέρ της σύνθετης ονομασίας, επιβεβαιώνοντας πως οι κ. Σαμαράς και Μητσοτάκης ουδόλως ενδιαφέρονται για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά μονάχα για τη δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης. Συγκεκριμένα:

  1. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά στις 27 Σεπτεμβρίου 2014 δηλώνει από το βήμα της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ: «Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη ‘Μακεδονία’ για κάθε χρήση, erga omnes».
  2. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά στις 20 Ιανουαρίου 2014 στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών: «Αποδεχόμαστε ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό δίπλα στον όρο Μακεδονία, αλλά ένα όνομα για κάθε χρήση».
  3. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά στις 28 Σεπτεμβρίου 2013 από το βήμα της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζητούσε «την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για όλες τις χρήσεις -erga omnes- χωρίς γκρίζα σημεία, η οποία θα επιτρέπει τον σαφή διαχωρισμό μεταξύ της γειτονικής χώρας και της Περιφέρειας της Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα».
  4. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά στην 67η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 28 Σεπτεμβρίου 2012, όταν ζητούσε «μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, καθώς η Μακεδονία είναι γεωγραφική περιοχή που επικαλύπτει τις επικράτειες τριών χωρών, κυρίως της Ελλάδας και μετά της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ».
  5. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά στις 7 Ιουλίου 2012, ο υπουργός Εξωτερικών έλεγε ότι «η Ελλάδα, επιδεικνύοντας το απαιτούμενο εποικοδομητικό πνεύμα, προέβη σε ένα μείζον συμβιβαστικό βήμα, αποδεχόμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων (erga omnes)», καταλήγει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Συνεργάτες Αντώνη Σαμαρά: ανιστόρητοι οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, σχολίασαν στον ΑΝΤ1 την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ανιστόρητοι οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τις δηλώσεις αυτές είχε κάνει ο τότε Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος», ανέφεραν, τονίζοντας ότι ο κ. Σαμαράς είχε κόψει το 2014 κάθε συζήτηση στο ΝΑΤΟ για διεύρυνση της Συμμαχίας.


«Η ΝΔ ουδέποτε μετέβαλε τις θέσεις της για το Σκοπιανό»

Απαντώντας στην Κουμουνδούρου, η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει «καλή η προπαγάνδα, αλλά πλέον δεν πείθει κανέναν. Η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε μετέβαλε τις θέσεις της για το Σκοπιανό, εν αντιθέσει με το ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι πρότινος τασσόταν υπέρ της “ανάγκης” το όνομα της γείτονος να είναι “Μακεδονία” σκέτο. Κατά τα λοιπά, να θυμίσουμε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι εξακολουθεί να συγκυβερνά με τον Πάνο Καμμένο, τις δηλώσεις του οποίου, παραδόξως, ξέχασε να αναφέρει στο “ενημερωτικό” δελτίο του».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Η σπιτονοικοκυρά της Μουρτζούκου στις Αποκαλύψεις: Κουβαλούσε και περιέφερε το παιδί νεκρό για ώρες18:50Κύπελλο Ελλάδας: Δύσκολη νίκη για την ΑΕΚ στο Αιγάλεω18:33Μητσοτάκης: Στη Λήμνο θα βρεθεί την Πέμπτη ο πρωθυπουργός18:19Ειρήνη Μουρτζούκου: Οι διαφορετικές εκδοχές της για τον θάνατο του πρώτου της παιδιού πριν.... ομολογήσει18:05Πάτρα: Ηλικιωμένη "παγίδευσε" απατεώνισσα που προσπάθησε να της αποσπάσει κοσμήματα 17:51Σε Λιβαδειά, «Λεωφόρο» και Αιγάλεω το ενδιαφέρον της πρεμιέρας17:37Βρετανία: Σε εξέλιξη η επίσκεψη Τραμπ – Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας (εικόνες)17:23Τόκιο: Ο τραυματίας Τεντόγλου παρέδωσε το "στέμμα"17:09Φωτιά στα Μεταξάτα Κεφαλονιάς - Συνδρομή από τέσσερα εναέρια μέσα16:55Θλίψη στην οικογένεια του ANT1 - Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Παυλάκης16:41Χαλάνδρι: Χειροπέδες σε 25χρονο που εκβίαζε ανήλικες στο διαδίκτυο - Πώς τους αποσπούσε υλικό16:27Ιωάννινα: Συνελήφθη 16χρονος για τον ξυλοδαρμό συνομήλικού του16:13Συνεχίζεται η σκληρή αντιπαράθεση Ερντογάν – Νετανιάχου15:59Ε.Ε.: Δασμοί και κυρώσεις κατά του Ισραήλ για τη Γάζα15:44Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου - Εμμανουηλίδου: Φετινό ρεκόρ και πρόκριση στα ημιτελικά των 200μ. 15:30Αγρίνιο: 30χρονος γρονθοκόπησε γιατρό, που προσπάθησε να του δώσει τις πρώτες βοήθειες15:15Eurovision 2026: Η νέα διαδικασία επιλογής τραγουδιού - Πώς θα γίνει ο εθνικός τελικός;15:01Εθνική Ομάδα: Αγαπημένη πάντα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος14:46Γυναικοκτονία 40χρονης στο Μενίδι: Διακοπή της δίκης του εν διαστάσει συζύγου του θύματος14:33Δένδιας: Δεν συνδέεται η άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων με το Πίρι Ρέις14:18
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο