LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔιπλωματίαΔημοσίευση: 30 Ιανουαρίου 2018 13:11

Διπλωματικός “πυρετός” για το θέμα των Σκοπίων

“Υπάρχει βούληση για λύση” τονίζει ο Νίμιτς. Για σύνθετη ονομασία στα σλαβικά και αμετάφραστη κάνει λόγο ο Ν. Κοτζιάς. Συνεχίζεται ο “πόλεμος” κυβέρνησης - αντιπολίτευσης.

Τσίπρας - Ζάεφ - Νίμιτς - συλλαλητήριο - Σκοπιανό

Συνεχίζεται ο διπλωματικός πυρετός για το θέμα των Σκοπίων και στο επίκεντρο βρίσκονται οι συναντήσεις του Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα, μία ημέρα πριν βρεθεί στη γείτονα.

«Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί» τόνισε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά και ανέφερε ότι έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του πρόβληματος».

«Δημιουργική και παραγωγική» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς. Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι παρουσίασε στον ειδικό διαμεσολαβητή την ελληνική πρόταση για το Σύμφωνο «μια πρόταση για συζήτηση και διάλογο για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση». Αποσαφήνισε, πάντως, πως «δεν έχω χρονοδιάγραμμα» και ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να συνεχιστεί και μετά τον Ιούνιο και την Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο Υπουργός Εξωτερικών έχει, ήδη, προαναγγείλει ότι «η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον Φεβρουάριο σύμφωνο με συγκεκριμένες προτάσεις προς όλους. Αναλάβαμε να ετοιμάσουμε ένα σύμφωνο που θα περιλαμβάνει όνομα, αλυτρωτισμό, ευρωπαϊκή ένταξη. Η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα Σύμφωνο στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων με την ΠΔΓΜ με πρώτο μήνυμα το τέλος του αλυτρωτισμού» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Μάλιστα ξεκαθάρισε πως η Αθήνα θέλει σύνθετη ονομασία που να είναι στα σλαβικά και αμετάφραστη. «Έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί για τη Μακεδονία να μην είναι στην αγγλική, αλλά στη γλώσσα αυτής της χώρας, αμετάφραστο όπως πχ είναι το Σρι Λάνκα» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις Ηνωμένες Πολιτείες, Θανάση Τσίτσα, για τις δηλώσεις του Μάθιου Νίμιτς με τις οποίες αποκάλεσε «Μακεδόνες» τους κατοίκους της γειτονικής μας χώρας, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους.

«Πιστεύουμε ότι είναι ένας αμερόληπτος διαμεσολαβητής και το έχει αποδείξει αυτά με τα χρόνια. Θα σας παρέπεμπα στον τεράστιο αριθμό δηλώσεων που έχει κάνει όλα τα χρόνια όπου μπορείτε να αναζητήσετε την ύπαρξη αντικειμενικότητας. Θα δούμε τι μπορεί να επιτύχει κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου συνομιλιών αλλά όπως έχει κι ο ίδιος ξεκαθαρίσει, υπάρχουν οι βάσεις για να μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι με βάση την προθυμία για συνεργασία που έχουν επιδείξει και οι δύο πλευρές» απάντησε ο βοηθός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ.

Οι επαφές του Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα ξεκίνησαν με τον Γιώργο Κουμουτσάκο, ενώ η ΝΔ επιμένει να ζητά αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων για να ανοίξει η συζήτηση.

«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας. Γι αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει: Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα. Δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία. Και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους. Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος» αναφέρει ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κουμουτσάκος μετά τη συνάντησή του με τον Μάθιου Νίμιτς.

«Επιμένουμε στην απάλειψη όλων των αλυτρωτικών αναφορών στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και δεν δεχόμαστε τεμαχισμό της λύσης της FYROM. Η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις όσο υπάρχουν αναφορές στο φερόμενο ως «Μακεδονικό έθνος» δηλώνει η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

«Οι δηλώσεις Νίμιτς αποτελούν προσπάθεια εξωραϊσμού της κατάστασης που διαμορφώνεται στο Σκοπιανό και συγκάλυψης ότι το “momentum λύσης” δεν είναι τίποτα άλλο από τη βιασύνη για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Την ίδια στιγμή υποβαθμίζονται ζητήματα, όπως αυτό που αφορά την αλλαγή του Συντάγματος και που αποτελεί τη βάση τροφοδότησης του αλυτρωτισμού και του εθνικισμού», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Στο εσωτερικό έχει ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με το Μαξίμου όμως να έχει κλείσει τουλάχιστον ένα μέτωπο και συγκεκριμένα αυτό του Πάνου Καμμένου, ο οποίος έβαλε τέλος στα σενάρια αποχώρησής του από την κυβέρνηση αν φτάσει στη Βουλή συμφωνία με τον όρο «Μακεδονία». «Θα τιμήσω την έντιμη συμφωνία. Θα πάμε μέχρι τέλους» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

“Καρφιά” Μαξίμου για δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη

Ανασύροντας ένα βίντεο από το παρελθόν με δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη εναντίον του τότε Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, για το Σκοπιανό, κυβερνητικές πηγές ζητούν από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσουν εάν συμφωνούν με τα όσα έλεγε ο σημερινός Αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Συμφωνεί ή διαφωνεί η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης με τα όσα έλεγε ο σημερινός Αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Άδωνις Γεωργιάδης, όταν με αφορμή την υιοθέτηση από την κυβέρνηση της ΝΔ της γραμμής για σύνθετη ονομασία ισχυριζόταν ότι “ο Καραμανλής ξεπούλησε τη Μακεδονία”; Πλέον είναι εμφανές σε όλους ποιος είναι ο Πρόεδρος, ποιος ο Αρχηγός και γιατί η ΝΔ χρησιμοποιεί όλη την επιχειρηματολογία του ΛΑ.Ο.Σ για το ονοματολογικό», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

«Αν πάμε δέκα χρόνια πίσω, άλλοι θα είναι χαμένοι», τονίζει ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Μέγαρο Μαξίμου με τις προ δεκαετίας αναφορές του για τη στάση της ΝΔ στο θέμα του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.

«Θα είχε πολύ περισσότερο ενδιαφέρον να μας παίξει το Μέγαρο Μαξίμου τις προ δεκαετίας δηλώσεις του κ. Τσίπρα και των στελεχών του, τότε που τα Σκόπια ήταν Μακεδονία και η Αμερική ο μεγάλος εχθρός και το ΝΑΤΟ θα διαλυόταν» δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο κ. Γεωργιάδης.

Το γραφείο τύπου του Πρωθυπουργού, σε ανακοίνωση του και σχολιάζοντας την απάντηση Γεωργιάδη αναφέρει: ρωτήσαμε τον Πρόεδρο της ΝΔ και απάντησε ο κ. Γεωργιάδης. Αμφότεροι επιβεβαίωσαν ποιος κάνει κουμάντο στη Νέα Δημοκρατία.

Αυτό που δεν έχουμε μάθει ακόμη είναι εάν ο κ. Γεωργιάδης συνεχίζει να πιστεύει πως με τη γραμμή της σύνθετης ονομασίας ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, «ξεπούλησε τη Μακεδονία».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜυτιλήνη: Ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε την πύλη εισόδου των Τούρκων τουριστών (εικόνες)Σήμερα 10:57 | Ειδήσεις

Θα ακολουθήσει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, ενώ αναμένεται να έχει συνάντηση και με πολίτες σε καφετέρια στην πλατεία της κωμόπολης.

Ευρωεκλογές - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παπανώτας, ο Τσίπρας και η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίουΣήμερα 10:22 | Ειδήσεις

Λίγες ώρες μετά από την "ακύρωση" της υποψηφιότητας Παπανώτα, ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει και τις προσωπικές επιλογές για την ψηφοδέλτιο της 9ης Ιουνίου.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο ΑιγαίοΧθες 18:02 | Ειδήσεις

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στο Βέλγιο. Τα ελληνοτουρκικά, οι ευρωεκλογές, ο Μπελέρη και η Μέση Ανατολή.

“Κλείδωσε” η συνάντηση Μητσοτάκη - ΕρντογάνΧθες 17:17 | Ειδήσεις

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά τη σύνοδο Κορυφής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κικίλιας για κακοκαιρία: Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι έτοιμος12:24Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι12:10Πρόστιμα σε εταιρείες για πλασματικές εκπτώσεις11:56Μυτιλήνη: Ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε την πύλη εισόδου των Τούρκων τουριστών (εικόνες)11:44“MyCoast”: η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες11:30Σάμος: Σεισμός “ταρακούνησε” το νησί11:16Ακάθιστος Ύμνος: Οι Χαιρετισμοί στην Παναγία και η διάσωση της Κωνσταντινούπολης11:04Ευρωεκλογές - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παπανώτας, ο Τσίπρας και η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου10:51Ηράκλειο: Ξυλοδαρμός 14χρονου σε σχολείο - Το βίντεο που τράβηξαν συμμαθητές του10:37Κατάταξη UEFA: Η θέση της Ελλάδας μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού10:25Λάρισα: “Σήκωσαν” πακτωμένο χρηματοκιβώτιο από κατάστημα10:12Κυριακή Γρίβα: Ο πατέρας της μήνυσε τους αστυνομικούς που “σε πέντε λεπτά την ξεφορτώθηκαν”09:58Ιράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)09:45“Έρωτας φυγάς” - Sneak preview: Η Άρτεμις βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο αποπλάνησης του Ιάσονα (βίντεο)09:31Ιράν: Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια της Τεχεράνης09:17ΠΟΥ: Η γρίπη των πτηνών θα γίνει σαν τον κορονοϊό09:04“Ενώπιος Ενωπίω” - Αλέξανδρος Αντωνόπουλος: Η Παξινού, οι “Ψυχοκόρες” και η πολιτική (βίντεο)08:50Εορτολόγιο - 19 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα (Ακάθιστος Ύμνος)08:36Το παρασκήνιο της βρετανικής συμμετοχής στην ενίσχυση της ισραηλινής άμυνας08:23Τροχαίο - Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο τούμπαρε στην Εθνική Οδό (βίντεο)08:10
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο