Διπλωματικός “πυρετός” για το θέμα των Σκοπίων
Συνεχίζεται ο διπλωματικός πυρετός για το θέμα των Σκοπίων και στο επίκεντρο βρίσκονται οι συναντήσεις του Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα, μία ημέρα πριν βρεθεί στη γείτονα.
«Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί» τόνισε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά και ανέφερε ότι έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του πρόβληματος».
«Δημιουργική και παραγωγική» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς. Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι παρουσίασε στον ειδικό διαμεσολαβητή την ελληνική πρόταση για το Σύμφωνο «μια πρόταση για συζήτηση και διάλογο για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση». Αποσαφήνισε, πάντως, πως «δεν έχω χρονοδιάγραμμα» και ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να συνεχιστεί και μετά τον Ιούνιο και την Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Ο Υπουργός Εξωτερικών έχει, ήδη, προαναγγείλει ότι «η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον Φεβρουάριο σύμφωνο με συγκεκριμένες προτάσεις προς όλους. Αναλάβαμε να ετοιμάσουμε ένα σύμφωνο που θα περιλαμβάνει όνομα, αλυτρωτισμό, ευρωπαϊκή ένταξη. Η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα Σύμφωνο στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων με την ΠΔΓΜ με πρώτο μήνυμα το τέλος του αλυτρωτισμού» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.
Μάλιστα ξεκαθάρισε πως η Αθήνα θέλει σύνθετη ονομασία που να είναι στα σλαβικά και αμετάφραστη. «Έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί για τη Μακεδονία να μην είναι στην αγγλική, αλλά στη γλώσσα αυτής της χώρας, αμετάφραστο όπως πχ είναι το Σρι Λάνκα» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.
Την ίδια ώρα σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις Ηνωμένες Πολιτείες, Θανάση Τσίτσα, για τις δηλώσεις του Μάθιου Νίμιτς με τις οποίες αποκάλεσε «Μακεδόνες» τους κατοίκους της γειτονικής μας χώρας, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους.
«Πιστεύουμε ότι είναι ένας αμερόληπτος διαμεσολαβητής και το έχει αποδείξει αυτά με τα χρόνια. Θα σας παρέπεμπα στον τεράστιο αριθμό δηλώσεων που έχει κάνει όλα τα χρόνια όπου μπορείτε να αναζητήσετε την ύπαρξη αντικειμενικότητας. Θα δούμε τι μπορεί να επιτύχει κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου συνομιλιών αλλά όπως έχει κι ο ίδιος ξεκαθαρίσει, υπάρχουν οι βάσεις για να μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι με βάση την προθυμία για συνεργασία που έχουν επιδείξει και οι δύο πλευρές» απάντησε ο βοηθός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ.
Οι επαφές του Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα ξεκίνησαν με τον Γιώργο Κουμουτσάκο, ενώ η ΝΔ επιμένει να ζητά αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων για να ανοίξει η συζήτηση.
«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας. Γι αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει: Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα. Δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία. Και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους. Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος» αναφέρει ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κουμουτσάκος μετά τη συνάντησή του με τον Μάθιου Νίμιτς.
«Επιμένουμε στην απάλειψη όλων των αλυτρωτικών αναφορών στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και δεν δεχόμαστε τεμαχισμό της λύσης της FYROM. Η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις όσο υπάρχουν αναφορές στο φερόμενο ως «Μακεδονικό έθνος» δηλώνει η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.
«Οι δηλώσεις Νίμιτς αποτελούν προσπάθεια εξωραϊσμού της κατάστασης που διαμορφώνεται στο Σκοπιανό και συγκάλυψης ότι το “momentum λύσης” δεν είναι τίποτα άλλο από τη βιασύνη για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Την ίδια στιγμή υποβαθμίζονται ζητήματα, όπως αυτό που αφορά την αλλαγή του Συντάγματος και που αποτελεί τη βάση τροφοδότησης του αλυτρωτισμού και του εθνικισμού», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.
Στο εσωτερικό έχει ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με το Μαξίμου όμως να έχει κλείσει τουλάχιστον ένα μέτωπο και συγκεκριμένα αυτό του Πάνου Καμμένου, ο οποίος έβαλε τέλος στα σενάρια αποχώρησής του από την κυβέρνηση αν φτάσει στη Βουλή συμφωνία με τον όρο «Μακεδονία». «Θα τιμήσω την έντιμη συμφωνία. Θα πάμε μέχρι τέλους» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
“Καρφιά” Μαξίμου για δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη
Ανασύροντας ένα βίντεο από το παρελθόν με δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη εναντίον του τότε Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, για το Σκοπιανό, κυβερνητικές πηγές ζητούν από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσουν εάν συμφωνούν με τα όσα έλεγε ο σημερινός Αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Συμφωνεί ή διαφωνεί η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης με τα όσα έλεγε ο σημερινός Αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Άδωνις Γεωργιάδης, όταν με αφορμή την υιοθέτηση από την κυβέρνηση της ΝΔ της γραμμής για σύνθετη ονομασία ισχυριζόταν ότι “ο Καραμανλής ξεπούλησε τη Μακεδονία”; Πλέον είναι εμφανές σε όλους ποιος είναι ο Πρόεδρος, ποιος ο Αρχηγός και γιατί η ΝΔ χρησιμοποιεί όλη την επιχειρηματολογία του ΛΑ.Ο.Σ για το ονοματολογικό», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.
«Αν πάμε δέκα χρόνια πίσω, άλλοι θα είναι χαμένοι», τονίζει ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Μέγαρο Μαξίμου με τις προ δεκαετίας αναφορές του για τη στάση της ΝΔ στο θέμα του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.
«Θα είχε πολύ περισσότερο ενδιαφέρον να μας παίξει το Μέγαρο Μαξίμου τις προ δεκαετίας δηλώσεις του κ. Τσίπρα και των στελεχών του, τότε που τα Σκόπια ήταν Μακεδονία και η Αμερική ο μεγάλος εχθρός και το ΝΑΤΟ θα διαλυόταν» δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο κ. Γεωργιάδης.
Το γραφείο τύπου του Πρωθυπουργού, σε ανακοίνωση του και σχολιάζοντας την απάντηση Γεωργιάδη αναφέρει: ρωτήσαμε τον Πρόεδρο της ΝΔ και απάντησε ο κ. Γεωργιάδης. Αμφότεροι επιβεβαίωσαν ποιος κάνει κουμάντο στη Νέα Δημοκρατία.
Αυτό που δεν έχουμε μάθει ακόμη είναι εάν ο κ. Γεωργιάδης συνεχίζει να πιστεύει πως με τη γραμμή της σύνθετης ονομασίας ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, «ξεπούλησε τη Μακεδονία».