ΠΓΔΜ: Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία για το όνομα
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εκτίμησε ότι μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας, Αδαμάντιο Βασιλάκη και της ΠΓΔΜ, Βάσκο Ναουμόφσκι αντίστοιχα, και με βάση τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Νίμιτς για την επίλυση του θέματος του ονόματος, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία μπροστά και η έκβασή της θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό.
Η τοποθέτηση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την άποψη που διατύπωσε ο διαπραγματευτής της χώρας Βάσκο Ναουμόφσκι, ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση στο θέμα του ονόματος και αποκλίνει από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όπως αυτό ορίζεται από το Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εξέδωσε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα μια ανακοίνωση με τίτλο: «Στον ΟΗΕ δημιουργούνται προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό».
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η κυβέρνηση της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" είναι αφοσιωμένη στην επίλυση της διένεξης που έχει (με την) Ελλάδα για το συνταγματικό όνομα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας". Δημιουργούνται ενεργά προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές. Αφήνει καλή εντύπωση η ανανεωμένη επικοινωνία, που δημιουργεί περιθώριο για φιλική προσέγγιση και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Μετά από προσεκτική ανάλυση του πλαισίου που παρουσίασε σήμερα ο κ. Νίμιτς στους διαπραγματευτές των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, και με βάση τη σημασία που έχει το ζήτημα για τα κρατικά συμφέροντα, θα συνεχιστεί η διαδικασία για οικοδόμηση μιας όσο το δυνατόν ευρύτερης και χωρίς αποκλεισμούς θέσης εκ μέρους της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"».
Νίμιτς για Σκοπιανό: μη ρεαλιστική μια λύση χωρίς τον όρο “Μακεδονία”
Χθες ο ειδικός διαμεσολαβητής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς κατά τη συνάντησή του με τους πρέσβεις των δυο χωρών Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, κατέθεσε, όπως είπε, δέσμη ιδεών «με βάση τι συζητούν οι δύο χώρες και ένα βοηθητικό πλαίσιο».
«Τα δύο μέρη μόλις έλαβαν την πρόταση και έχουν κάποια σχόλια και ερωτήσεις και την πάνε πίσω στις πρωτεύουσες τους για να τις εκτιμήσουν και να τις μελετήσουν», ανέφερε ο κ. Νίμιτς ξεκινώντας τη δήλωσή του, πλαισιωμένος από τους δύο πρέσβεις. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του ότι αυτή η διαδικασία κινείται σε μια θετικά κατεύθυνση, ότι οι δύο χώρες έχουν κυβερνήσεις που θέλουν πραγματικά λύση και εκτίμησε ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί μέσα στους προσεχείς έξι μήνες, προσθέτοντας πως θα είναι καλό για τις δύο χώρες και για την περιοχή.
Επισήμανε ότι οι ιδέες του ως σύνολο είναι νέες, επειδή είναι ένας νέος συνδυασμός απόψεων και τόνισε πως όταν γίνονται συνομιλίες για ένα ζήτημα, μια διαφορά για 25 χρόνια, είναι σχεδόν απίθανο να καταλήξουμε σε κάτι εντελώς νέο. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Νίμιτς είπε πως θεωρεί την πρόταση του «μια καλή δέσμη ιδεών για ένα συμβιβασμό ανεκτό από τις δύο πλευρές» και τόνισε την ανάγκη για μια αξιοπρεπή και ικανοποιητική λύση, αποφεύγοντας ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της.
Ωστόσο, υποστήριξε πως πιστεύει ότι «δεν είναι ρεαλιστικό η ΠΓΔΜ να μην έχει τον όρο "Μακεδονία" με κάποια μορφή στην ονομασία της», όπως αφήσει να εννοηθεί και στις χθεσινές δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, διευκρινίζοντας: «Δεν είναι ρεαλιστικό να το αποδεχθεί ο λαός αυτής της χώρας, γι αυτό δεν προτείνω ονομασίες που δεν ανήκουν στη σφαίρα του ρεαλισμού». Ο ειδικός διαμεσολαβητής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ εξέφρασε την εκτίμηση πως οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι μια καλή περίοδος για να γίνει μια ουσιαστική πρόοδος στο ζήτημα. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως η διαδικασία αυτή κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Εν τω μεταξύ, την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης, η σκοπιανή πλευρά φρόντισε να δημοσιοποιήσει τις προϋποθέσεις της, με τον υπουργό Εξωτερικών Ντιμιτρόφ να υπογραμμίζει την σημασία της εθνικής ταυτότητας για την χώρα του.
Όρους όμως βάζουν και οι Αλβανόφωνοι των Σκοπίων. «Δεν συμφωνούμε με το όνομα ‘‘Σλαβομακεδονία’’ ή ‘‘Εθνική Μακεδονία’’. Κάτι τέτοιο θα αντίκειται στην ταυτότητα και την ενότητα των κοινοτήτων που ζουν στην χώρα και δεν είναι ‘‘Μακεδόνες’’» αναφέρει ο επικεφαλής του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι.
Η κυβέρνηση πάντως προωθεί μια σύνθετη λύση με ενιαία χρήση στη βάση της γραμμής του Βουκουρεστίου. «Ήδη 140 χώρες αποκαλούν «Μακεδονία» την ΠΓΔΜ» τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.
«Το δικό μας συμφέρον είναι πολύ απλό. Όσο δεν υπάρχει λύση που θα ικανοποιεί την ιστορία, τις ευαισθησίες , το φιλότιμο του Έλληνα, λύση μπιτ παρά δεν χρειαζόμαστε» τονίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Πολύ «νερό» έχει κυλήσει στο μύλο της διαπραγμάτευσης του κ. Νίμιτς. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Balkan Insight τον Οκτώβριο του 2008, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ είχε ρίξει στο τραπέζι διπλή ονομασία. Την διατήρηση του συνταγματικού ονόματος των Σκοπίων για εσωτερική χρήση και για χρήση διεθνώς το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Τον Απρίλιο του 2013 είχε επανέλθει με την πρόταση Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας.
“Τελεσίγραφο” ΝΑΤΟ στα Σκόπια
Το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους κόλπους του, εφόσον επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, διεμήνυσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, σε συνέντευξή του, λίγο πριν την άφιξη του στα Σκόπια.
Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο πρόσκλησης στα Σκόπια για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, χωρίς προηγούμενη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
«Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ» σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Τζανακόπουλος: Λύση στο Σκοπιανό που δεν θα θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα
Η κυβέρνηση θέλει και θα κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθεί λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ που δεν θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα, επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ευρεία εθνική και διακομματική συναίνεση και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να σταματήσει το "κρυφτούλι" και να πάρει καθαρή θέση με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και όχι όρους αντιπολιτευτικής τακτικής, σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό "247".
Επίσημη ενημέρωση ζητά η Δημοκρατική Συμπαράταξη
«Από τις δηλώσεις Νίμιτς προέκυψε πως ήταν ένα ακόμη λάθος η εντύπωση που δημιούργησε η κυβέρνηση ότι η λύση είναι προ των πυλών. Συνεπώς είναι λογική η σκέψη πως η κυβέρνηση μετέτρεψε σε εσωτερικό ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής προκειμένου να ξεφύγει από την καθημερινότητα που είναι βαριά γι’ αυτήν. Ο Πρωθυπουργός προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις μιας κάποιας επιτυχίας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προσπαθώντας να βρει ψήγματα πολιτικής επιβίωσης», αναφέρει σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.
Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος σημειώνει πως «αφού ο Μάθιου Νίμιτς κατέθεσε προτάσεις, ζητάμε επίσημη ενημέρωση με τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Κοντολογίς χάος στα ελληνοτουρκικά, θάλασσα στο σκοπιανό».