Η αλβανική κυβέρνηση θα φτιάξει νεκροταφεία για τους Έλληνες πεσόντες στο Αλβανικό Μέτωπο
Η κυβέρνηση της Αλβανίας έκανε το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Αλβανίας, για τον εντοπισμό, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή των οστών των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στο αλβανικό έδαφος κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου το 1940-41.
Η απόφαση, σύμφωνα με τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες «Shqiptarja» και «SOT», ελήφθη από την αλβανική κυβέρνηση στις 13 Δεκεμβρίου και αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της υπό τον τίτλο, «Απόφαση για την εφαρμογή της Συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αλβανικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για την αναζήτηση, την εκταφή, την ταυτοποίηση και την ταφή των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στην Αλβανία κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940–41 και την ανέγερση κοιμητηρίων γι’ αυτούς, εντός της αλβανικής επικράτειας».
Η κυβέρνηση Ράμα, σχολιάζει η εφημερίδα «Shqiptarja» αποφάσισε να κάνει πρώτη ένα βήμα προς την επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα, λαμβάνοντας απόφαση για την ανέγερση νέων νεκροταφείων για τους Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν στον ελληνοιταλικό πόλεμο. Πρόκειται για έναν από τους κυριότερους όρους που έθετε η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση στις συνομιλίες με την αλβανική πλευρά.
Η απόφαση ελήφθη στην πρόσφατη συνεδρίαση της κυβέρνησης Ράμα στις 13 Δεκεμβρίου. Όπως φαίνεται, συνεχίζει η εφημερίδα, οι συνομιλίες της Κρήτης δεν ήταν και τόσο άκαρπες, όπως ελέχθη αρχικά. Η συνάντηση της Κρήτης προφανώς παρήγαγε μια Συμφωνία, και η απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης της 13ης Δεκεμβρίου ήταν η εφαρμογή μόνο του πρώτου σημείου της.
Στη συνάντηση της Κορυτσάς της 20ης Ιανουαρίου, η αλβανική πλευρά, έχοντας αυτή την κυβερνητική απόφαση, σχολιάζει η εφημερίδα, πηγαίνει με καλή πολιτική βούληση. Στην Αλβανία, συνεχίζει το δημοσίευμα, υπάρχουν δύο νεκροταφεία Ελλήνων στρατιωτών, στην Κλεισούρα Πρεμετής και στο χωριό Βουλιαράτες Δερόπολης Αργυροκάστρου. Για τα νεκροταφεία αυτά υπάρχουν οι σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης Μπερίσα των ετών 2010 και 2012.
Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Ράμα, συνεχίζει το ρεπορτάζ, δεν προσδιορίζει πόσα νεκροταφεία θα ανεγερθούν καθώς και τις τοποθεσίες ανέγερσης. Η απόφαση της Κυβέρνησης, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν περιορίζει τον αριθμό των νεκροταφείων, ούτε και προσδιορίζει τις τοποθεσίες τους. Η φράση μάλιστα στο τέλος της Απόφασης, όπου γίνεται λόγος στον πληθυντικό για Περιφέρειες, υπονοεί ότι θα υπάρχουν μερικά νεκροταφεία, σε μερικές Περιφέρειες.
Κοτζιάς: Βήμα επιστοσύνης η αλβανική απόφαση
Ως «ένα τεράστιο βήμα και για να ησυχάσει, όπως λέει ο λαός μας μεταφορικά, η ψυχή τους αλλά και ένα βήμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στα δύο μέρη μας» που «αποδεικνύει ότι η διπλωματία μπορεί να πετύχει πολλά περισσότερα από ό,τι κραυγές διαμαρτυρίας χωρίς περιεχόμενο» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να ρυθμίσει το θέμα των κοιμητηρίων των Ελλήνων πεσόντων στο αλβανικό Έπος, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Αφγανό ομόλογό του, Σαλαχουντίν Ραμπανί, στο υπουγείο Εξωτερικών.
Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι «είναι ένα πολύ θετικό βήμα, το οποίο είναι η συνέχεια του γεγονότος ότι η μικρή εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, η οποία είχε καταστραφεί πέρυσι στη Χειμάρρα, ανοικοδομείται σήμερα με χρηματοδότηση της αλβανικής κυβέρνησης». «Πιστεύω ότι ο εφαρμοστικός νόμος, που ψήφισε το υπουργικό συμβούλιο της Αλβανίας στις 13 του μήνα και γνωστοποιήθηκε χθες, σύμφωνα με τον οποίο ρυθμίζονται τα ζητήματα τον κοιμητηρίων των Ελλήνων στρατιωτών και αξιωματικών που έπεσαν στο αλβανικό έπος, αποτελεί ένα τεράστιο βήμα και για να ησυχάσει, όπως λέει ο λαός μας, μεταφορικά η ψυχή τους αλλά και ένα βήμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στα δύο μέρη μας» πρόσθεσε.
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αυτό το γεγονός «αποδεικνύει, όπως και άλλα μικρότερα που ανέφερα παραδειγματικά, ότι η διπλωματία μπορεί να πετύχει πολλά περισσότερα από ό,τι κραυγές διαμαρτυρίας χωρίς περιεχόμενο». «Η διπλωματία είναι ο δρόμος για να αναπτύξουμε θετικά τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας και η δικιά μας η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά έχουμε επιλέξει αυτόν τον δρόμο. Παίρνουμε το βάρος του δρόμου τής ειρηνικής συνεννόησης της διπλωματίας και της ανάπτυξης θετικής ατζέντας στον περίγυρό μας» συμπλήρωσε. Τέλος, ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε «όσους συμβάλανε στο να προωθηθεί αυτή η απόφαση από το παρελθόν».
Κουμουτσάκος: θετική εξέλιξη για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας
Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή δήλωσε.
«Η αλβανική Κυβέρνηση φαίνεται ότι αποφάσισε να προχωρήσει στην εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας - Αλβανίας για το θέμα των στρατιωτικών κοιμητηρίων των Ελλήνων πεσόντων στο Αλβανικό Μέτωπο.
Η απόφαση αυτή έρχεται σχεδόν δέκα χρόνια μετά την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, με Υπουργό Εξωτερικών την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, το Φεβρουάριο του 2009.
Αναμένουμε να διευκρινιστούν οι προβλέψεις της απόφασης αυτής της αλβανικής Κυβέρνησης. Και να δούμε πως θα υλοποιηθεί στην πράξη η απόφαση αυτή. Δεν παύει να αποτελεί μία επί της αρχής θετική εξέλιξη στις διμερείς μας σχέσεις».