LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔιπλωματίαΔημοσίευση: 13 Δεκεμβρίου 2017 18:49

Τουρκικές “βολές κατά ριπάς” για το Αιγαίο και την Συνθήκη της Λωζάννης

Νέο μπαράζ προκλητικών δηλώσεων. Για «4 λόγους» που πρέπει να αλλάξει η Συνθήκη μίλησε ο Χακάν Τσαβούσογλου. Η απάντηση Κοτζιά για «γκρίζες ζώνες» στην Τουρκία.

Ελλάδα - Τουρκία - Αιγαίο

Αμείωτες, κλιμακούμενες και συντονισμένες συνεχίζονται οι τουρκικές «βολές κατά ριπάς» για το Αιγαίο και την Συνθήκη της Λωζάννης, με το «κρεσέντο προκλήσεων» να κλιμακώνεται μέρα με την ημέρα, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα.

Λίγες ώρες μετά την «αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο» από τον Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, αλλά και τα «πυρά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για νησιά του Αρχιπελάγους», που ακολούθησαν την ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατηγόρησε την τουρκική Κυβέρνηση ότι δεν τολμά «να διεκδικήσει 18 νησιά που βρίσκονται υπό "ελληνική κατοχή"», σειρά για νέα «χτυπήματα» πήραν δύο Αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης της Τουρκίας.

Ο Μπεκίρ Μποζντάγ, λάβρος κατά της Ελλάδας, τόνισε μιλώντας στην Βουλή ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε ένα μίλι πίσω από το Αιγαίο», ενώ σε συζήτηση του με ομάδα δημοσιογράφων ο Χακάν Τσαβούσογλου, εξήγησε «4 λόγους για τους οποίους η Άγκυρα ζητά επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης».

Η απάντηση της Αθήνας στο μπαράζ προκλητικής ρητορικής, αλλά και σε επεισόδια όπως η εισβολή φανατικών μουσουλμάνων στην Αγιά Σοφιά, ήρθε δια στόματος Νίκου Κοτζιά, ο οποίος είπε ότι ουσιαστικά η Τουρκία σκάβει μόνη της τον λάκκο της.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ

Όπως σημείωσε ο Υπ. Εξωτερικών, με βάση τα δικά τους επιχειρήματα και όσα επικαλούνται, «υπάρχουν γκρίζες ζώνες στην Τουρκία». Την ίδια ώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού απαντούν εξίσου σκληρά στις προκλήσεις των Τούρκων, επιτίθενται στην Κυβέρνηση για ελλιπή προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, που επέτρεψε το «ξεδίπλωμα» της εν λόγω ρητορικής από την πλευρά των Τούρκων αξιωματούχων.

Χακάν Τσαβούσογλου: «4 λόγοι» για τους οποίους πρέπει να αλλάξει η Συνθήκη της Λωζάννης

Αποτιμώντας την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, σε συζήτηση του με ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν 4 λόγοι πίσω από το αίτημα Ερντογάν για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

«Εδώ υπάρχει ένα αδιέξοδο. Στην Συνθήκη της Λωζάννης υπάρχουν κάποιες διατάξεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν εφαρμόζονται. Επομένως, έτσι κι αλλιώς έχει αλλάξει ντε φάκτο η Συνθήκη της Λωζάννης», υποστήριξε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, ο οποίος αναφέρθηκε και σε «πολιτικά και μειονοτικά δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας».

Χακάν Τσαβούσογλου

Τι υποστήριξε ο Χακάν Τσαβούσογλου 

«Με τον αγώνα που πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο του Σαδίκ Αχμέτ, η Ελλάδα βελτίωσε λίγο τα πολιτικά δικαιώματα. Αλλά, στο ζήτημα των μειονοτικών δικαιωμάτων δεν έγινε κάποιο βήμα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την “τουρκική” (σημ: έτσι την αποκάλεσε) μειονότητα είναι η εκπαίδευση. Υπάρχουν δίγλωσσα σχολεία στην Θράκη. Σε μειονοτικά σχολεία υπάρχει και ελληνική διδακτέα ύλη και τουρκική διδακτέα ύλη. Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Εκπαίδευση είναι ότι δεν υπάρχει δίγλωσσο νηπιαγωγείο και τα παιδιά της “τουρκικής” (σημ: έτσι την αποκάλεσε) μουσουλμανικής μειονότητας πηγαίνουν σε ελληνικά νηπιαγωγεία, με αποτέλεσμα να υποχρεούνται να παίρνουν και τη χριστιανική διδαχή», υποστήριξε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος.

Επιμένοντας σε προκλητική ρητορική, ο Χακάν Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και σε ζητήματα «εθνικής ταυτότητας», όπως ανέφερε, λέγοντας ότι «το δεύτερο ζήτημα είναι η εθνική ταυτότητα. Η “Τουρκική Ένωση Ξάνθης” ιδρύθηκε το 1927 και η “Τουρκική Ένωση Νεολαίας” το 1929 στην Ελλάδα. Οι πινακίδες τους παρέμειναν μέχρι το 1985, αλλά ένας νομάρχης τις κατήργησε, λέγοντας ότι διαφαίνεται μία προσπάθεια να δημιουργηθεί μία μειονότητα εδώ που δεν υπάρχει. Δηλαδή ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένας Τούρκος εκεί. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε κατά της Ελλάδας το 2008, αλλά δεν εφαρμόστηκε η απόφαση αυτή. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ετοιμάστηκε ένας νόμος για το θέμα αυτό, αλλά ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων και τότε η Κυβέρνηση τον απέσυρε».

Κομοτηνή - Ερντογάν - τζαμί

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος αναφέρθηκε και στο ζήτημα του διορισμού Μουφτή στην Θράκη, υποστηρίζοντας ότι ούτε επ΄ αυτού εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάννης, καθώς όπως υποστήριξε «το τρίτο ζήτημα είναι η θρησκευτική ελευθερία. Μέχρι το 1985 οι μουφτήδες εκλέγονταν. Μετά είπαν “εμείς διορίζουμε το Mουφτή και αυτός είναι ο Mουφτής σου”. Εμείς όμως επιτρέψαμε την εκλογή του Πατριάρχη. Πού είναι η Συνθήκη της Λωζάννης, η Σύμβαση των Αθηνών του 1913, οι συμφωνίες για την εκπαίδευση και τα διεθνή έγγραφα; Υπάρχουν περίπου 400.000 μουσουλμάνοι στην Αθήνα, που προσεύχονται στους δρόμους», ενώ κλείνοντας την τετράδα των λόγων για τους οποίους, πάντοτε κατά την Άγκυρα, τίθεται ζήτημα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης, αναφερόμενος σε «Ιδρύματα της Μειονότητας», είπε ότι «ύστερα από το πραξικόπημα του 1967 (στην Ελλάδα) έγιναν κατασχέσεις στα εν λόγω ιδρύματα και από το 2013 δεν επιτράπηκε η πραγματοποίηση εκλογών για την ανάδειξη διοικητικών συμβουλίων».

Επίθεση στην Αθήνα

«Αν δεν είχαν εφαρμοστεί πολιτικές αφομοίωσης στη Θράκη, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο πληθυσμός θα έπρεπε να είναι 800.000. Ο πληθυσμός “μας” (σημ: όπως είπε) είναι 150.000. Η Ελλάδα λέει ότι στην Κωνσταντινούπολη έχουν μείνει 3.000, 10.000 άνθρωποι. Εντάξει, πολύ ωραία, αν κάναμε κάποιο λάθος εμείς παλαιότερα, είμαστε έτοιμοι να επανορθώσουμε. Και για να επανορθώσουμε κάνουμε το καθετί. Βγάλαμε νόμο για (μειονοτικά) ιδρύματα. Στην Ίμβρο ανοίξαμε σχολείο για 4 άτομα. Το Δημοτικό δεν έφτασε και άνοιξε Γυμνάσιο και Λύκειο. Εξασφαλίστηκε επίσης τρόπος ώστε να επιστρέψουν πίσω κάποιοι άνθρωποι», ισχυρίστηκε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος. 

AP - ΚΟΜΟΤΗΝΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Όπως είπε ο Χακάν Τσαβούσογλου, συνεχίζοντας την «παραληρηματική λογική» της Άγκυρας, «όλοι ακούνε πολύ ωραία ο ένας τον άλλον. Αλλά όταν έρχεται η ώρα για κάποιο βήμα, τίποτα δεν γίνεται. Ακόμη και στις τετ α τετ συναντήσεις τα ακούνε όλοι τους πολύ ωραία. Αναφορικά με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας, το 2012 αν θυμάμαι καλά, τον Αύγουστο, σε μία συνάντηση βγήκε και είπε ότι “για να ανοίξει η Θεολογική Σχολή εμείς κάναμε, κάναμε, κάναμε… εντάξει. Αλλά πλέον, αν θέλετε να ανοίξει η Θεολογική Σχολή, υπάρχει το ζήτημα του τζαμιού στην Αθήνα και το ζήτημα των μουφτήδων”. Το είπε ξεκάθαρα. Τώρα, εσείς να μην κάνετε ούτε ένα βήμα και να κάνουμε όλο εμείς, γίνεται; Αυτό δεν είναι σωστό!».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η απαγόρευση του καπνίσματος θα εφαρμοστεί, δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογίαΣήμερα 12:35 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους πολίτες να εφαρμόσουν τον αντικαπνιστικό νόμο. Το μήνυμα του Υπουργού Υγείας.

Φίλης κατά ΣΥΡΙΖΑ: Άτολμη η πρόταση για τις σχέσεις κράτους - ΕκκλησίαςΣήμερα 14:58 | Ειδήσεις

«Πυρά» εκ των έσω δέχθηκε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα ψηφίσει ή όχι την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φίλης. 

Θεοδωρικάκος για ψήφο αποδήμων: ιστορική ευκαιρία για 300 “ναι”Σήμερα 18:45 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Εσωτερικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω παρεμβάσεις και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο.

Χαρίτσης: Οι πρακτικές καταστολής της ΝΔ δεν συνιστούν εκσυγχρονισμόΣήμερα 12:57 | Ειδήσεις

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το θέμα της ασφάλειας. Τι λέει για την συνταγματική αναθεώρηση.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συγκλονιστική διάσωση 8χρονης που είχε απαχθεί από παιδεραστή (βίντεο)23:25Φωτιά σε κτίριο στο κέντρο της Αθήνας (βίντεο)23:13Ενθρονίστηκε ο νέος ηγούμενος της Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής23:01Σάλος για “τολμηρή” καμπάνια κατά της παιδικής πορνογραφίας (βίντεο)22:48“The Met: Live in HD”: Παγκόσμια πρεμιέρα για την σύγχρονη όπερα “Ακένατον”22:35Ο Πάνος Τριανταφύλλου στον ΑΝΤ1 για τον θρίαμβό του στο Άμστερνταμ (βίντεο)22:23Σκυλιά κατασπάραξαν έγκυο 22:11Έγκλημα στην Ιθάκη: νέα στοιχεία για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου (βίντεο)21:58Απολύθηκε ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο από την Τότεναμ21:46Παναθηναϊκός: Νίκη “οξυγόνο” στην έδρα της Ζαλγκίρις21:33Ακρόπολη: “Ντύθηκε” στα μπλε για τα Δικαιώματα του Παιδιού (εικόνες) 21:21“Αυτοκτόνησε” η ΑΕΚ κόντρα στη Ράστα Βέχτα 21:09ΚΙΝΑΛ: συνεχίζεται η εξοντωτική φορολογική αφαίμαξη των νοικοκυριών20:58“Φρένο” στην παράνομη δράση συνδέσμων οπαδών βάζει ο νέος αθλητικός νόμος (βίντεο)20:45Νεκρή μια μητέρα και τα μωρά της σε απολύμανση κτηρίου 20:32Είχε σούπερ μάρκετ… ναρκωτικών στο σπίτι του20:19Επίδομα θέρμανσης: Στο ΦΕΚ η απόφαση – Οι δικαιούχοι και τα ποσά 20:05Απαλλαγή κατηγορουμένων για συνέργεια σε υπεξαίρεση… λόγω αφηρημάδας (βίντεο)19:52Παγκόσμια μάστιγα οι δολοφονίες γυναικών από τον οικογενειακό κύκλο19:39ΟΠΕΚΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα σε πολύτεκνες και τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες19:26
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο