LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔιπλωματίαΔημοσίευση: 07 Δεκεμβρίου 2017 06:40 | Ανανέωση: 07 Δεκεμβρίου 2017 14:58

Στην Αθήνα υπό δρακόντεια μέτρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Το πρόγραμμα και οι συναντήσεις του Τούρκου Προέδρου. Η ατζέντα των συζητήσεων με τον πρωθυπουργό και οι επιδιώξεις της Αθήνας.

Ερντογάν - άφιξη - αεροπλάνο - σκάλες

Στην Αθήνα έφθασε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Εμινέ, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Το ζεύγος Ερντογάν κατέβηκε τη σκάλα του αεροσκάφους πιασμένο χέρι, χέρι, ενώ εκ μέρους της κυβέρνησης τους υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς.

Αμέσως μετά ο κ. Ερντογάν μετέβη στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη», όπου κατέθεσε στεφάνι και αμέσως μετά συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ Ερντογάν αναχώρησε για το Προεδρικό Μέγαρο, όπου τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του Βλασία Παυλοπούλου.

Η μεταξύ τους συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε βαρύ κλίμα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης, θέμα το οποίο έθιξε και ο Προκόπης Παυλόπουλος, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στον Τούρκο ομόλογό του.

«Είναι αυτονόητο ότι για να πετύχουμε τους στόχους που θέλουμε για να είναι αυτή η επίσκεψη ιστορική, λόγω και της ιστορίας της Ελλάδας, προϋποθέτει τον ειλικρινή σεβασμό τόσο των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου όσο και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος και εξήγησε: «Για να μείνω στο Διεθνές Δίκαιο, γυρίζω πίσω στην εποχή που έγινε μια άλλη ιστορική επίσκεψη, από τον Ελευθέριος Βενιζέλο και τον Κεμάλ Αττατούρκ, η οποία έμεινε ιστορική γιατί σεβάστηκε τη Συνθήκη της Λωζάννης, βάση της φιλίας των δύο λαών. Αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση. Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για Γκρίζες Ζώνες, ούτε για κάτι άλλο» είπε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Πρ. Παυλόπουλος - Τ. Ερντογάν

Αφού άκουσε τον Προκόπη Παυλόπουλο να απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, όπως ζήτησε πριν καν φθάσει στην Ελλάδα  ο Τούρκος ομόλογος του, στην αντιφώνηση του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε λέγοντας ότι «είναι μια ιστορική ημέρα και για τις δύο χώρες, είναι μεγάλη τιμή για μένα που πραγματοποιώ την πρώτη επίσκεψη μου ως Πρόεδρος στην χώρα που είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας. Επιθυμώ η επίσκεψη αυτή να αποτελέσει νέο σημείο καμπής στις σχέσεις των δύο χωρών». «Διατυπώσατε κάποιες θέσεις ανοιχτά και ξεκάθαρα και θα κάνω το ίδιο και εγώ, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες και κάποια θέματα που δεν κατανοούνται σωστά», είπε ο κ. Ερντογάν κάνοντας αναφορές για τουρκική μειονότητα στην Θράκη.

Εξαιρετικά σημαντική η επίσκεψη Ερντογάν

Διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν την πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα έπειτα από 65 χρόνια ως εξαιρετικά σημαντική, καθώς πραγματοποιείται σε μια χρονική περίοδο που η κατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ καθιστά σημαντική την αναβάθμιση του διμερούς διαύλου επικοινωνίας Αθήνας-Άγκυρας για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης και την διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων.

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu, ο οποίος υπογράμμισε: "Σήμερα, διερχόμαστε μια περίοδο με πολύ σημαντικές προκλήσεις τόσο στην ευρύτερη περιοχή μας όσο και στην Ευρώπη που σχετίζονται με την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, τη μετανάστευση και την οικονομία. Η Ελλάδα και η Τουρκία, ευρισκόμενες στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, χρειάζεται να είναι σε θέση να τόσο να αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις όσο και να αξιοποιούν τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρει η περιοχή μας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικότερο από ποτέ να αναπτύξουμε τη διμερή διάσταση του διαλόγου και των σχέσεών μας".

Ερντογάν - κατάθεση - στεφάνι - Άγνωστος Στρατιώτης

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές η ελληνική πλευρά θα θέσει το ζήτημα του τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την ανάγκη αναζωογόνησης τους διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα. Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να σταλεί μήνυμα υποστήριξης της επανέναρξης των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο, ενώ στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνεται η συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Επίσης η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των επενδύσεων, του εμπορίου και των μεταφορών θα τεθούν στη συζήτηση των δύο πλευρών. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να εκφράσει τη στήριξή της στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς, όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας "οι Έλληνες θα υποστηρίζουμε πάντα τη δημοκρατία στην Τουρκία και μια Τουρκία προσανατολισμένη προς την Ευρώπη".

Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, θέτει θέμα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης, δείχνοντας τις προθέσεις με τις οποίες φθάνει στη χώρα μας. «Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε», είπε ο Ερντογάν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ερντογάν - κατάθεση - στεφάνι - Άγνωστος Στρατιώτης

Αναφερόμενος, εξάλλου στο ζήτημα των Τούρκων στρατιωτικών, των οποίων την έκδοση ζητεί η Άγκυρα, υποστήριξε ότι Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία λίγο μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2015, «μου είχε πει ότι σε 15 με 20 ημέρες θα είχαν εκδοθεί στην Τουρκία από την Ελλάδα».

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναχωρώντας από την Άγκυρα για την Αθήνα με το προεδρικό αεροσκάφος, προέβη σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο. Αναφορικά με την επίσκεψή του στη χώρα μας, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Βεβαίως σήμερα πηγαίνω στην Ελλάδα και θα έχουμε συνομιλίες στην Αθήνα. Από εκεί αύριο θα πάω στη Δυτική Θράκη και θα συναντηθούμε με τους εκεί αδελφούς μας».

Το επίσημο πρόγραμμα Ερντογάν:

Στις 13:30 προσδιορίζεται η άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει ιδιαίτερη συνάντηση, μετά το πέρας της οποίας στις 14:50 θα γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 16:45 ο κ. Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το επίσημο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο προς τιμήν του και της συζύγου του από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τη σύζυγό του Βλασία Παυλοπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο στις 19:25.

Αύριο, Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, στις 11:15, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με την σύζυγό του, και την συνοδεύουσα τουρκική αντιπροσωπεία αναμένονται στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος», όπου θα τους υποδεχθούν, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης.

Στις 12:10 υπολογίζεται η άφιξή τους στην Κομοτηνή, η επίσκεψη στο Kirmahalle Cammi», και θα ακολουθήσει στις13:30-15:00 γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, η διήμερη επίσημη επίσκεψη ολοκληρώνεται στις 16:00 με την αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ερντογάν και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

Μπ. Ομπάμα - μέτρα ασφαλείας - Προεδρικό Μέγαρο

«Αστακός» η Αθήνα για την έλευση του Τούρκου Προέδρου

Περισσότεροι από τρεις χιλιάδες αστυνομικοί επιστρατεύονται για τα μέτρα ασφαλείας κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου.

Ήδη έχουν καταφθάσει στη χώρα μας, μέλη της φρουράς του Ταγίπ Ερντογάν, που σε συνεργασία με τους Έλληνες αστυνομικούς έχουν καταστρώσει το σχέδιο και έχουν ελέγξει τους χώρους, τους οποίους θα επισκεφτεί.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης κλιμάκια αστυνομικών ερευνούν τη διαδρομή για εκρηκτικούς μηχανισμούς, το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ θα επιτηρεί από αέρος, ενώ θα αναπτυχθούν ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΜΑΚ.

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα απαγορεύεται την ώρα των μετακινήσεων της τουρκικής αυτοκινητο-πομπής, ενώ με απόφαση της Αστυνομίας απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις.

Τσίπρας - Ερντογάν - Κίνα

Ο τουρκικός Τύπος για την επίσκεψη Ερντογάν

Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ελλάδα δεν είναι σε κανένα πρωτοσέλιδο σήμερα του τουρκικού Τύπου, σε αντίθεση με το θέμα της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ και η αντίδραση της Άγκυρας.

Ωστόσο, στις εσωτερικές σελίδες τους όλες οι μεγάλες τουρκικές εφημερίδες αλλά και στις ιστοσελίδες τους τα μεγάλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία αναφέρονται στη δήλωση Ερντογάν περί επικαιροποίησης της συνθήκης Λωζάνης και την αντίδραση της Ελλάδας πριν καν φτάσει στην Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος.

«Σήμερα ο Ερντογάν χρειάζεται τον Τσίπρα», γράφει η FAZ. «Τώρα που οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση είναι επιβαρυμένες, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας από τους λίγους δυτικούς πολιτικούς, στους οποίους μπορεί να αποταθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Η πύλη του Ερντογάν προς τη Δύση».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει περιφερειακή σύγκρουσηΧθες 20:14 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κασσελάκης: Η δεξιά καπηλεύεται πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια (βίντεο)Χθες 20:24 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τους επικριτές του σχετικά με τις δηλώσεις για τη βάπτισή του, αλλά και για τον Γιώργο Αυτιά.

“Our Ocean Conference” – Γεραπετρίτης: Τα παρόντα κράτη δεσμεύτηκαν για μέτρα κόστους 11,5 δις δολαρίων, υπέρ της θάλασσας (εικόνες)Χθες 19:21 | Ειδήσεις

Η διάσκεψη θεωρείται η τακτική διοργάνωση - αιχμή του δόρατος αναφορικά με την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Πλεύση Ελευθερίας: Προσφυγή για ακύρωση της κρατικής χρηματοδότησηςΧθες 14:27 | Ειδήσεις

Τι αναφέρεται σε προσφυγή για τους λόγους για τους οποίους ζητείται η ακύρωση της καταβολής κρατικής χρηματοδότησης στην Πλεύση Ελευθερίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δικηγόρος έκανε λάθος “κλικ” και “έδωσε” διαζύγιο σε άλλο ζευγάρι23:59Ρέθυμνο: Ένστολοι έσωσαν 6χρονη από πνιγμό23:46Viral ο ψαράς που…βάφτηκε με μελάνι σουπιάς (βίντεο)23:32Τρεις συλλήψεις για παράνομα όπλα σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής (εικόνες)23:18Ισπανία – Ιταλία: Το δικαίωμα στην άμβλωση έφερε διπλωματική αντιπαράθεση23:04Άργος - Μυκήνες: Η Ολυμπιακή Φλόγα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό (εικόνες)22:51Παναθηναϊκός – Παπαθανάσης: Ξεκινάνε τα χωματουργικά στο νέο γήπεδο22:37Δώρα επικουρικών συντάξεων: Στο Ειδικό Δικαστήριο η υπόθεση της κατάργησης22:25Εποχικές λοιμώξεις: Πρόληψη και αντιμετώπιση22:11Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: Ξεκίνημα…με το δεξί21:57Εξάρθρωση σπείρας που έκανε ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία - Τεράστια η λεία τους21:44Εθνική Ελλάδος: Η UEFA ενημέρωσε την ΕΠΟ ότι δεν υπάρχει θετικό δείγμα διεθνούς παίκτη21:30Μέση Ανατολή – Βίντεο ντοκουμέντο: Οδοιπορικό του ΑΝΤ1 στην Ιερουσαλήμ21:17Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ελλάδα υπέβαλε το 4ο αίτημα για πληρωμή21:03Τροχαίο: Οδηγοί πιάστηκαν στα χέρια και τις έφαγε… αστυνομικός20:49Κασσελάκης: Η δεξιά καπηλεύεται πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια (βίντεο)20:35Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει περιφερειακή σύγκρουση20:22Μέση Ανατολή: Επίθεση της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ - Τραυματίες στρατιώτες (βίντεο)20:09Καιρός: τοπικές βροχές και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη19:55“Our Ocean Conference” – Γεραπετρίτης: Τα παρόντα κράτη δεσμεύτηκαν για μέτρα κόστους 11,5 δις δολαρίων, υπέρ της θάλασσας (εικόνες)19:41
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο