Τσίπρας: η Ελλάδα γυρίζει οριστικά σελίδα, χωρίς πισωγυρίσματα (βίντεο)
Η ώρα της ελληνικής οικονομίας επιτέλους έφθασε, τόνισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, υπογραμμίζοντας πως η στρατηγική της Κυβέρνησης απέδωσε και οι κόποι του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο. «Η χώρα γυρίζει οριστικά σελίδα χωρίς πισωγυρίσματα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός στους επενδυτές.
Υπενθύμισε πως σχεδόν πριν το 2015, από το ίδιο βήμα, παρουσίασε το σχέδιο για την επιστροφή στην ανάκαμψη «με την κοινωνία όρθια». «Αναφέρθηκα στην αναγκαιότητα εφαρμογής ενός εκτεταμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων και αλλαγών σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας ως τον ασφαλέστερο δρόμο για την επιστροφή στην βιώσιμη ανάπτυξη», συμπλήρωσε.
«Αναλάβαμε δύσκολες αποφάσεις, ισορροπήσαμε τα δημόσια οικονομικά, ανακουφίσαμε τα πιο αδύναμα στρώματα στην δύσκολη φάση της προσαρμογής, διεκδικήσαμε και πήραμε θετικές αποφάσεις για το χρέος, αναβαθμίσαμε το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας και συντονισμένα, επιδοθήκαμε σε μια διεθνή εκστρατεία για την αλλαγή της εικόνας μας στο εξωτερικό», είπε ο Πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στα ενεργειακά, προέβλεψε ότι οι αποφάσεις θα συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση των οικιακών και βιομηχανικών τιμολογίων και θα προσελκύσουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας και μακροπρόθεσμης τοποθέτησης.
«Διασφαλίσαμε μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας ότι θα αποτραπεί το βεβιασμένο ξεπούλημά της, όπως ενδεχομένως κάποιοι θα εύχονταν», δήλωσε.
Χαρακτήρισε θετική εξέλιξη με έντονο συμβολισμό το έγκαιρο κλείσιμο του τεχνικού σκέλους της 3ης αξιολόγησης και μάλιστα με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την χώρα και την ελληνική κοινωνία. «Αξίζει να αναφέρω πιο συγκεκριμένα ότι η συμφωνία, παρά τις γνωστές “Κασσάνδρες”, δεν συνοδεύτηκε από νέα δημοσιονομικά μέτρα», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.
Δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για την στάση της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως υπονομεύει την προσπάθεια της χώρας. Η Ελλάδα θα είναι από τον Αύγουστο του 2018, ένα κανονικό μέλος της ευρωζώνης, διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας πως η χώρα μας πέτυχε μία ιστορική δημοσιονομική προσαρμογή.
«Βασική μας επιδίωξη», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, |είναι να περάσουν τα θετικά αποτελέσματα της ανάπτυξης στην κοινωνία, με τη μορφή καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και ισχυρών δομών κοινωνικής προστασίας». «Εγκαταλείπουμε, λοιπόν, το μοντέλο μιας κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και της κατανάλωσης εισαγωγών με δανεικά και αναπροσανατολίζουμε την ελληνική οικονομία στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε στο “brain drain”, λέγοντας πως «το ανθρώπινο κεφάλαιο, είναι το σημαντικότερο asset μας». «Τα πανεπιστήμια μας μπορούν να παράγουν γνώση και αξία και να εδραιώσουν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις των αναπτυγμένων οικονομιών στον παγκοσμιοποιημένο ανταγωνισμό», είπε ο κ. Τσίπρας.
Όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως έχει τεθεί πλέον σε νέες και υγιείς βάσεις. «Οι καταθέσεις επιστρέφουν και το ζήτημα των “κόκκινων” δανείων αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, ανακουφίζοντας την πραγματική οικονομία από τη θηλιά της υπερχρέωσης και της ανεπαρκούς ρευστότητας», ανέφερε.
Στάθηκε ιδιαίτερα στην επανεκκίνηση των μεγάλων έργων στα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, την αναβάθμιση των λιμένων, τις επενδύσεις στις ψηφιακές υποδομές και τις εμβληματικές επενδύσεις σ’ ένα ευρύ φάσμα τομέων και παραγωγικών τοποθετήσεων όπως στην Ενέργεια, τον Τουρισμό, τις Μεταφορές και τις Κατασκευές. «Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στα σημαντικά έργα που προωθούμε, περιλαμβάνονται οι αγωγοί TAP, IGB και East Med, η ανάπτυξη του Κέντρου Επανυγροποίησης Φυσικού Αερίου, FSRU στην Αλεξανδρούπολη, που πρόσφατα συμφωνήσαμε στις ΗΠΑ να προωθήσουμε, o Eurasia Interconnector, που θα ενώνει την Κρήτη με την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή και μακροπρόθεσμα, θα έλεγα, και ο Eurafrica Interconnector. Έργα που θα αλλάξουν το ρόλο και τη σημασία της Ελλάδας στη γεωπολιτική σκακιέρα», τόνισε.
Το κράτος εκσυγχρονίζεται, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως γίνεται πιο γρήγορο κι αποτελεσματικό. «Τα παραπάνω συμβάλλουν στην επιστροφή των επενδύσεων και στην επούλωση της πληγής που μας κληροδότησε η μακροχρόνια κρίση και λέγεται επενδυτικό κενό», δήλωσε.
Η έξοδος από την κρίση θα επιτρέψει και πάλι τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, τόνισε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως αυτό θα γίνει άμεσα και προβλέπεται ήδη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το 2019.
Τα δεδομένα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε, αλλά όχι να εφησυχάζουμε, έσπευσε να σημειώσει. «Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε μαζί το μέλλον που μας αξίζει» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.