LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΓενικάΔημοσίευση: 05 Οκτωβρίου 2017 16:51 | Ανανέωση: 05 Οκτωβρίου 2017 23:00

Θεοδωράκης: συναίνεση και ταχύτητα για να πάει η χώρα μπροστά

Να ενισχύσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις και να αντιταχθούμε στην τακτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ “ένα βήμα μπρος και δύο πίσω”, ζήτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Σταύρος Θεοδωράκης - συνάντηση - παραγωγικοί φορείς - Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, επεσήμανε «την ανάγκη να ενισχύσουμε ουσιαστικά τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και να αντιταχθούμε στην τακτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ “ένα βήμα μπρος και δύο πίσω”» σε παρέμβαση του  του κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε το απόγευμα της Τετάρτης με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, στα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στις δύο βασικές προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η κυβέρνηση για να πάει η χώρα μπροστά. Όπως είπε: Υπάρχουν δύο βασικές προτεραιότητες, συναίνεση και ταχύτητα.

Εμείς, όπως ξέρετε, έχουμε φέρει από την αρχή τη συναίνεση, γιατί για εμάς τα πράγματα δεν είναι Αριστερά ή Δεξιά. Συναίνεση λοιπόν, αλλά με βασική προϋπόθεση το ποιος θα κρατάει το "τιμόνι" τη στιγμή που θα μπεις σε διαδικασία συναίνεσης. Με ανθρώπους που επιμένουν σε ιδεοληπτικές συμπεριφορές συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη «να βρούμε σύνθετες λύσεις, με γρήγορο βηματισμό, απαλλαγμένοι από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, απαλλαγμένοι από λαϊκισμούς και συντηρητισμούς».

 Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το επόμενο διάστημα η χώρα μπορεί να δρέψει πολλούς καρπούς, αρκεί να αποφασίσουμε ότι στα μικρά και στα μεγάλα δεν γυρνάμε πίσω αλλά φεύγουμε μπροστά.

Τέλος, τόνισε ότι για να μπορεί να αναπτυχθεί απρόσκοπτα η επιχειρηματικότητα πρέπει να υπάρχει πολιτική σταθερότητα -και όχι στασιμότητα- στη χώρα, μαζί με μεταρρυθμιστική ορμή. Άλλωστε, όπως είπε: «ο νέος φορέας, την ηγεσία του οποίου διεκδικώ, φιλοδοξεί να είναι ένα προοδευτικό Κίνημα που δεν θα φοβάται να ταχθεί στο πλευρό των ανθρώπων που δημιουργούν».

Σταύρος Θεοδωράκης - συνάντηση - παραγωγικοί φορείς - Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Χατζηθεοδοσίου, καλωσορίζοντας τον Σταύρο Θεοδωράκη, αναφέρθηκε στις διαδικασίες εκλογής αρχηγού στον νέο προοδευτικό φορέα και είπε ότι όλες οι παραγωγικές δυνάμεις ελπίζουν ότι η προσπάθεια αυτή θα είναι κερδοφόρα για τη χώρα. Ευχήθηκε στον νέο φορέα να δώσει λύση στα προβλήματα της επιχειρηματικότητας γιατί, όπως είπε, με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί λύση και στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Ο κ. Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, επεσήμανε τα τέσσερα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στη χώρα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο πρόβλημα της υπερφορολόγησης, στην αυξημένη γραφειοκρατία, στην έλλειψη ρευστότητας και στον ΦΠΑ –ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Καββαθάς, επικεντρώθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν το 99,6% της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις επενδύσεις που απαιτούνται για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, λέγοντας ότι αυτές θα πρέπει να είναι επενδύσεις εντάσεως εργασίας και σε μικρότερο βαθμό εντάσεως κεφαλαίου.

Σταύρος Θεοδωράκης - συνάντηση - παραγωγικοί φορείς - Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Ο κ. Μασουράκης από τον ΣΕΒ επεσήμανε το γεγονός ότι για τις επόμενες δεκαετίες θα πρέπει η χώρα να βρίσκεται σε καθεστώς πλεονασματικής δημοσιονομικής διαχείρισης, έτσι ώστε να είναι βιώσιμο το χρέος. Ο μόνος τρόπος να το πετύχουμε αυτό χωρίς να απωλέσουμε ως πολίτες βασικά αγαθά (υγεία, παιδεία κ.λπ) είναι, σύμφωνα με τον κ. Μασουράκη, η αύξηση της παραγωγικότητας στο Δημόσιο.

Ο κ. Κουγιουμτζής, γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ, τόνισε ότι θα πρέπει η τρίτη αξιολόγηση να έχει κλείσει μέχρι το τέλος 2017 γιατί η «αγορά είναι ψυχολογία». Είπε, δε, ότι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος της ιδιωτικής οικονομίας και ζήτησε να δοθούν πρώτα τα οφειλόμενα από το κράτος στις επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, υπογράμμισε την αναγκαιότητα λήξης των capital controls, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα εφαρμογής του ρυθμιστικού πλαισίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων είπε ότι θα πρέπει να συντονιστεί όλος ο διοικητικός μηχανισμός σε αυτό το σκοπό κι όχι να αποτελεί ευχολόγιο της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.

Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Ραβάνης, είπε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί συστηματικά και με σοβαρότητα η ανάλυση επιπτώσεων των νόμων στην Ελλάδα. Κάθε νομοθέτημα για να εισαχθεί στη Βουλή θα πρέπει να συνοδεύεται από εκτίμηση κόστους – οφέλους, και να μην είναι αυτή η έκθεση ένα απλό ευχολόγιο όπως συμβαίνει σήμερα.

Ο κ. Ανδριανός Μιχάλαρος από το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, επεσήμανε τη σημασία της τεχνικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Είπε ότι παρατηρείται έλλειψη τεχνιτών και γι΄ αυτό θα πρέπει να γίνει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός ανάπτυξης της τεχνικής εκπαίδευσης.

Σταύρος Θεοδωράκης - συνάντηση - παραγωγικοί φορείς - Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Ο κ. Μαρκουλιδάκης από το Οικονομικό Επιμελητήριο Πειραιά, σημείωσε ότι η υψηλή φορολόγηση και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές οδηγούν στην απίσχνανση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Ο κ. Γιάγκας από τον σύλλογο εργαζομένων επιμελητηρίων Ελλάδας, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην οργάνωση και λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, ώστε να επικουρεί την επιχειρηματικότητα και όχι να την παρεμποδίζει.

Τέλος, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Π² του Ποταμιού, τόνισε ότι όντως η ανάλυση επιπτώσεων των νόμων είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης. Η πολυνομία και η κακονομία, είπε, εκτός από το διοικητικό βάρος που δημιουργούν, ενισχύουν την παραβατικότητα και τρέφουν τα πελατειακά δίκτυα. Όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά, παρά μόνο εφόσον εμπλακεί η ίδια η επιχειρηματική κοινότητα στην εφαρμογή του. Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία της διαβούλευσης η οποία έχει ατονήσει δραματικά προϊόντος του χρόνου εντός των μνημονίων.

Από την πλευρά του Ποταμιού παραβρέθηκε η Ζωή Αποστολοπούλου εκπρόσωπος του Σταύρου Θεοδωράκη στην διεκδίκηση της ηγεσίας του νέου προοδευτικού Κινήματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου του Ποταμιού «Π² – Πρόοδος στην Πράξη» Παναγιώτης Καρκατσούλης, o διευθυντής του Π² Γιάννης Κωνσταντινίδης καθώς και άλλα στελέχη του Ποταμιού.

Σταύρος Θεοδωράκης - συνάντηση - παραγωγικοί φορείς - Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: Άκουσα με προσοχή τις απόψεις και τις προτάσεις των εκπροσώπων των Επιμελητηρίων και των παραγωγικών φορέων. Και πραγματικά θα είχε ενδιαφέρον αν κάποιοι από την κυβέρνηση -και γιατί όχι ο κ. Τσίπρας- ήταν σε μια γωνία και παρακολουθούσαν τις συζητήσεις αυτές. Πολλά από αυτά που μου είπαν οι άνθρωποι της παραγωγής είναι πράγματα απλά που θα μπορούσαν να γίνουν αν δεν είχαμε μια ιδεοληπτική κυβέρνηση. Υπάρχουν και άλλα όμως που χρειάζονται περισσότερη τόλμη και μεγαλύτερο συγχρονισμό με τα βήματα της Ευρώπης.

 Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερα, εμείς θα είμαστε στο πλευρό τους. Θα δώσουμε τη μάχη για να αντιμετωπίσουμε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που μπλοκάρουν την επιχειρηματικότητα και για να αντιμετωπίσουμε τα μικρά καθημερινά προβλήματα που έχουν οι άνθρωποι της παραγωγής στους χώρους εργασίας τους. Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το παλιό γνωστό παιχνίδι: "ένα βήμα μπρος και δύο πίσω" στον τομέα της επιχειρηματικότητας, κάτι που είναι οδυνηρό και που ποτέ δεν θα σημάνει την ανόρθωση της οικονομίας. 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚασσελάκης: Μπορούμε να είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογέςΣήμερα 07:06 | Ειδήσεις

Αποκάλυψε ότι η πολιτική του φιλοδοξία είναι να κυβερνήσει 2 τετραετίες και χαρακτήρισε «βρώμικο» το πολιτικό σύστημα.

Μητσοτάκης: Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ (εικόνες)Χθες 20:44 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Φλώρος: Έχασα την ψυχραιμία μου και ακολούθησα τον κ. Γραμμένο έξω από την αίθουσα...Χθες 16:33 | Ειδήσεις

"Επειδή όμως έχω μια πολύ σημαντική ιδιότητα αυτή του Έλληνα βουλευτή έπραξα απολύτως λάθος . Δεν αρμόζει αυτή η συμπεριφορά σε Έλληνα βουλευτή" δήλωσε ο κ. Φλώρος

Ανδρουλάκης προς Κασσελάκη: Για κάποιους το βαρέλι δεν έχει πάτο...Χθες 18:54 | Ειδήσεις

Έντονα αποδοκίμασε σε παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής, ο Νίκος Ανδρουλάκης, το χθεσινό επεισόδιο με τη χειροδικία ανάμεσα στους βουλευτές των «Σπαρτιατών» και της Ελληνικής Λύσης. Πώς σχολίασε την απόφαση του Αρείου Πάγου να αποκλείσει τους «Σπαρτιάτες» από τις Ευρωεκλογές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τσερνόμπιλ: το πυρηνικό δυστύχημα που άλλαξε τον κόσμο07:29Κασσελάκης: Μπορούμε να είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές07:15Εορτολόγιο - 26 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 07:01Γκράινερ: Σκέφτηκα την αυτοκτονία στις ρωσικές φυλακές06:48Σημεία για rapid test την Παρασκευή σε 176 σημεία06:34Τροχαίο δυστύχημα στην Ελευσίνα06:21Καιρός: συννεφιές, μπόρες και άνοδος θερμοκρασίας την Παρασκευή06:07JukeBooks: Αudiobook για το Ειδικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας23:59Λάρισα: Άνδρας άρχισε να ξεγυμνώνεται στη μέση της πλατείας 23:46Παναθηναϊκός - Μακάμπι: πράσινη νίκη με υπογραφή Σλούκα (εικόνες)23:32Φορολογικές δηλώσεις - myaade: Άνοιξε η πλατφόρμα23:19Μητροπολίτης Ιερώνυμος: Σκόραρε από την άσπρη βούλα…23:05Τουρκία – Ε.Ε: Δυσαρέσκεια από την Άγκυρα – Δεν πάει στις Βρυξέλες ο Φιντάν22:52Λαμία: Επεισοδιακή εκδρομή Δημοτικού - Τον “έστειλε” στο νοσοκομείο 22:39Ενδοοικογενειακή βία - Ηράκλειο: Την ξυλοκόπησε ο ίδιος της ο πατέρας22:25Καϊλή: Βολές κατά ΠΑΣΟΚ και ΕΕ - “Θα μετακομίσω στην Ιταλία”22:12Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου21:58Γάζα - Αμερικανικά Πανεπιστήμια: “πεδία μάχης” με σφοδρές συγκρούσεις (βίντεο)21:45Τέμπη - Κασσελάκης για Φλέσσα: Η ντροπή φτάνει στα άκρα... (βίντεο)21:31Επιθεώρηση εργασίας: Πρόστιμα και “μπλόκο” σε οικοδομές και εργοτάξια 21:18
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο