Κεντροαριστερά: διχάζει η ηλεκτρονική ψηφοφορία
Της Στεφανίας Μουρελάτου
Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Κεντροαριστερά, με την Φώφη Γεννηματά να μην κρύβει τον προβληματισμό της ακόμα και για νοθεία από τη στιγμή που οι τεχνικοί δεν δίνουν, όπως υποστηρίζει, εγγυήσεις για αδιάβλητη ηλεκτρονική ψηφοφορία από το σπίτι αν προηγουμένως δεν υπάρξει αυτοπρόσωπη παραλαβή του ειδικού κλειδάριθμου.
«Δεν βλέπω καμία διαφωνία, βλέπω σοβαρότατο έλλειμμα στο επίπεδο των εγγυήσεων και άρα αναρωτιέμαι ποιος θα αναλάβει το ρίσκο για ένα φιάσκο ή για μια νοθεία», δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Έντονα αντιδρούν Θεοδωράκης, Καμίνης και Μανιάτης που υποστηρίζουν ότι οι τεχνικές εγγυήσεις υπάρχουν αλλά επιλέγεται ο τακτικισμός των κομματικών μηχανισμών.
«Όλοι ενδιαφερόμαστε για το αδιάβλητο της ψηφοφορίας. Και στον ίδιο βαθμό. Οι τεχνικοί διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει τρόπος διασφάλισής του. Θα ήταν λάθος λοιπόν να στερήσουμε τη δυνατότητα σε χιλιάδες ανθρώπους να ψηφίσουν. Σε τελική ανάλυση, ας αφήσουμε την υπόθεση στα χέρια της Επιτροπής, υπό τον καθηγητή Ν.Αλιβιζάτο», αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωση του.
Συνεργάτες του Γιώργου Καμίνη, σχολιάζοντας το θέμα που έχει ανακύψει τόνισαν, «το να προκαταβάλλεται η αποτυχία της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, δεν ταιριάζει στις σχέσεις εμπιστοσύνης και συνευθύνης των υποψηφίων. Η συνέχιση της δημόσιας συζήτησης για διαδικαστικά θέματα βλάπτει τη δημοκρατική παράταξη, που για το εγχείρημα έχει ως εγγύηση το κύρος της επιτροπής Αλιβιζάτου αλλά και την ίδια την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία».
Ο εκ των υποψηφίων στις εκλογές της Κεντροαριστεράς, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε με τη σειρά του, «θεωρώ παραλογισμό αντί να συζητούμε για την πολιτική και το μέλλον της πατρίδας, να υπάρχουν επιφυλάξεις για την υλοποίηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όταν η τεχνολογία δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα τα θέματα. Η διαδικασία για τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη δεν επιτρέπεται να εξελιχθεί σε αναμέτρηση μηχανισμών».
Η εξ αποστάσεως ψηφοφορία κρίνεται σημαντική για την αύξηση της κοινωνικής απήχησης του εγχειρήματος, όμως υποψήφιοι όπως οι κ.κ. Ανδρουλάκης και Κωνσταντινόπουλος δίνουν προβάδισμα στην άποψη των τεχνικών.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε, «δικιά μας δουλειά είναι να μιλήσουμε για την παράταξη και την χώρα. Δουλειά των τεχνικών είναι να διασφαλίσουν τη διαφάνεια της διαδικασίας. Αλλά προς Θεού, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθούμε να βρούμε προσκόμματα για να μην πάμε σε μια πραγματικά μαζική διαδικασία».
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υπογράμμισε, «δεν θέλω το βράδυ των εκλογών κάποιος από τους απογοητευμένους ή κάποιος εξωθεσμικός να εγείρει θέματα αξιοπιστίας και να διαλύσει το εγχείρημα».
Ενώ και ο Γιάννης Ραγκούσης σε γραπτή του ανακοίνωση τονίζει μεταξύ άλλων, «Όποιοι αναλάβουν την ιστορική και πολιτική ευθύνη να οδηγήσουν την ανεξάρτητη επιτροπή Αλιβιζάτου σε αδιέξοδο καθώς και αδυναμία λήψης αποφάσεων, τότε θα έχουν "ρίξει ατομική βόμβα" στον προοδευτικό χώρο για πολλές δεκαετίες».
Η επιτροπή Αλιβιζάτου θα ασχοληθεί εκ νέου με το θέμα στη συνεδρίαση της Τετάρτης.