Κοτζιάς: Είμαστε έτοιμοι για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η ονομασία της ΠΓΔΜ και οι μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ, ήταν τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τη 15λεπτη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών με τον ΓΓ του ΟΗΕ, στο περιθώριο της 72ής Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε την ετοιμότητα της Αθήνας για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ενώ για πρώτη φορά, άφησε αιχμές δημοσίως για το ρόλο της Βρετανίας στο Κραν Μοντανά, τον περασμένο Ιούλιο.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι, παρών στη συνάντηση για την ΠΓΔΜ ήταν και ο Μάθιου Νίμιτς.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας, ο Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι «είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ που εξέφρασε για άλλη μια φορά για την αλληλεγγύη του για τη στάση που κράτησε η Ελλάδα με το μεταναστευτικό πρόβλημα. Κουβεντιάσαμε τρία ζητήματα. Το πρώτο αφορά τις μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ όπου εμείς υποστηρίζουμε πλήρως τις προτάσεις του και επιπρόσθετα διατύπωσα και την δικιά μας επιπλέον πρόταση για την δημιουργία ενός κοινοβουλευτικού παγκόσμιου οργάνου το οποίο θα έχει την δυνατότητα να κάνει πιο ελκυστικόν τον ΟΗΕ, αναφορικά με την καθημερινότητα των πολιτών».
Για το Κυπριακό ο κ.Κοτζιάς τόνισε ότι «εμείς εκφράσαμε την βούληση μας να συνεχίσουμε στα πλαίσια των συζητήσεων που είχαμε κάναμε στο Κραν Μοντανά, ειδικότερα, στις προτάσεις που είχε διατυπώσει στο τέλος ο Γενικός Γραμματέας και στις οποίες ήμασταν σύμφωνοι. Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να διατηρηθεί το κεκτημένο του μοναδικού εγγράφου του ΟΗΕ που έχει κατατεθεί στην διαρκεί της διαπραγμάτευσης την τελευταία βραδιά, που ήτανε για το πλαίσιο μέσα στο όποιο θα εφαρμόζονταν οι αποφάσεις με τις οποίες θα μπορούσε κανείς να καταργήσει και την συνθήκη των εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα κ.ο.κ. Δυστυχώς αυτό το κείμενο, όπως ξέρετε, εκείνο το βράδυ πλην εμού και εν μέρει της Κύπρου, δεν συζητήθηκε από τις άλλες πλευρές. Το σαμπόταραν κατά κάποιον τρόπο οι Βρετανοί, ένα κείμενο που το έβαλε ο ΓΓ πάνω στο τραπέζι και το οποίο αποτελεί καλή βάση για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».
Σε ερώτηση πως εκλαμβάνει την “περισυλλογή” που έχει κηρύξει ο ΟΗΕ μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων του Γκραν Μοντανά ο κ.Κοτζιάς απάντησε :
«Nα κρατήσουμε δυο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι θεωρώ μια επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας το ότι έχει γίνει αποδεκτό από την αρχή των διαπραγματεύσεων του 2016, η αρχή ότι είναι μια ανοιχτή διαπραγμάτευση η οποία δεν έχει τέλος. Αυτό που ονομάζουμε εμείς τα open ended. Και κατά την συνέπεια το τι συνέβη μετά τη Γενεύη 1 και πήγαμε στο Μόντανα 2, την Γενεύη 2 δηλαδή, θα συνεχίσουμε και τώρα αρκεί να το θέλουν και οι δυο πλευρές. Αυτή την στιγμή η μια πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει μια ουσιαστική συζήτηση την οποία απέφυγε και στο Κραν Μοντανα. Είναι υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε, να συμβάλουμε να λυθεί το κυπριακό προς όφελος όλου του πληθυσμού της Κύπρου και των δυο κοινοτήτων και των τριών μειονοτήτων και όχι προς όφελος τρίτης χώρας».
Σχετικά με το Σκοπιανό, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε του ότι «μέχρι τον Οκτώβρη η γειτονική χώρα θα ασχολείται με τα θέματα που συνδέονται με τις τοπικές αυτοδιοικητικές εκλογές. Μετά νομίζω ότι υπάρχει ένα παράθυρο δυνατότητας, εφόσον χτυπηθεί ο αλυτρωτισμός, να συζητήσουμε κι για τα ζητήματα του ονόματος».
Από τον Νίκο Κοτζιά ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν σχετικά με την μεταφορά των S-300 από την Κύπρο στην Ελλάδα το 2007 όπου ο Τούρκος Πρόεδρος επέκρινε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι τότε δεν είχαν αντιδράσει . «Κανείς πρέπει να μελετά καλύτερα την ιστορία και να βλέπει και τις αναλογίες με πιο ορθό τρόπο. Δυστυχώς δεν έχω τον χρόνο για να διευκρινίσω τα ιστορικά ζητήματα αλλά θα το κάνουμε».
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο της Συνόδου, θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ξένους ομολόγους του, καθώς και με εκπροσώπους διεθνών και περιφερειακών οργανισμών.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα μετάσχει στη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και σε σειρά συναντήσεων Υψηλού Επιπέδου, θα συμπροεδρεύσει με τον Κινέζο ομόλογό του στη υπουργική Συνάντηση των χωρών μελών του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, το οποίο συστάθηκε, με ελληνική πρωτοβουλία, στην Αθήνα τον παρελθόντα Απρίλιο.
Στο πρόγραμμα του Έλληνα Υπουργού περιλαμβάνεται ακόμα, η Τετραμερής Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδος-Βουλγαρίας-Κροατίας-Ρουμανίας, καθώς και η Τριμερής Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου.
Στο επίπεδο των διμερών συναντήσεων θα έχει επαφές με τους ομολόγους του της Αλβανία και των Σκοπίων και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς Ο κ. Κοτζιάς θα παραστεί σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν προς τιμήν του το Παγκόσμιο Εβραϊκό Κογκρέσο (World Jewish Congress) και η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, κατά τις οποίες θα βραβευθεί για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη ειρηνικής προοπτικής στη Μέση Ανατολή και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αντίστοιχα.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα προσφωνήσει την 72Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής.