Παππάς στην Monde: Η Γαλλία μας κράτησε στο ευρώ
«Η Ελλάδα είναι σημαντική για την Ευρώπη, η Γαλλία ήταν πάντα με το μέρος μας»: αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde και τη δημοσιογράφο Adéa Guillot ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με την επίσκεψη Ομπάμα πριν μερικούς μήνες στην Ελλάδα και κατά πόσο αυτή σχετίζεται με τη σημερινή επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και την ομιλία του στην Πνύκα για το όραμά του περί επανίδρυσης της Ευρώπης, στο λίκνο της Δημοκρατίας ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε:
«Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ένα σύμβολο. Η Ελλάδα είναι σημαντική για την Ευρώπη, χάρη στη γεωστρατηγική της θέση. Πίσω από αυτήν την επίσκεψη υπάρχει ουσία. Καταρχάς, η Γαλλία πάντα ήταν με το μέρος μας. Την κρίσιμη στιγμή, στην ταραχώδη περίοδο του 2015, χάρη στη Γαλλία διασφαλίστηκε η παραμονή μας εντός του ευρώ».
Και συνεχίζει, «σήμερα, υπάρχει μια τάση στην Ευρώπη που λέει ότι όλα πάνε καλά σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο. Αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Υφίσταται ένα πραγματικό πρόβλημα δημοκρατικής αντιπροσώπευσης και οφείλουμε να μιλάμε για αυτά τα προβλήματα. Οφείλουμε να αναπτύξουμε μηχανισμούς για να αποφύγουμε μελλοντικές κρίσεις. Θεωρούμε ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν θέλει να ακουστούν οι απόψεις του σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στηρίζουμε αυτήν την κίνηση».
Σε ερώτηση για την εγχώρια ατζέντα αφενός και την ευρωπαϊκή ατζέντα αφετέρου που έχει ο Γάλλος Πρόεδρος, ο Έλληνας Υπουργός απαντά: «Πρέπει να ξεχωρίσουμε τα δύο αυτά πράγματα. Δεν επιθυμώ να σχολιάσω τις πολιτικές που επιλέγει ο καθείς στο εσωτερικό της χώρας του. Η ατζέντα αναφορικά με την ευρωπαϊκή λειτουργία αποτελεί ένα άλλο ζήτημα.
Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη αλλάζει. Οφείλουμε να αποφασίσουμε αν η αλλαγή αυτή θα καταλήξει σε περισσότερη Δημοκρατία, μεγαλύτερη διαφάνεια των θεσμών ή σε αλλαγές που προάγει η Δεξιά και θα οδηγήσουν σε άνοδο του εθνικισμού και του προστατευτισμού. Πρέπει να ξανακάνουμε ελκυστικό το ευρωπαϊκό σχέδιο για τους λαούς της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε περισσότερη σύγκλιση. Χρειαζόμαστε θάρρος για να κατευθυνθούμε σε ένα φεντεραλισμό της προόδου. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από έναν κοινό προϋπολογισμό, έχει ανάγκη από μηχανισμούς που θα μειώσουν το χάσμα ανάπτυξης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της».
Ενώ στο ερώτημα αν η Ελλάδα μπορεί να έχει άποψη σε αυτή τη διαδικασία, δίνει την εξής απάντηση: «Φυσικά και η Ελλάδα έχει άποψη! Θα μπορούσατε να φανταστείτε πριν από δύο χρόνια ότι η Σύνοδος Κορυφής των χωρών του Νότου θα γινόταν στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο του 2016, με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα; Η Ελλάδα είναι η πύλη εισόδου της Ανατολής και πόλος σταθερότητας σε ένα γεωγραφικό περιβάλλον ασταθές, παντού γύρω μας. Εδώ και ένα χρόνο, έχουμε υποδεχτεί τον Ρώσο Πρόεδρο, τον Αμερικανό Πρόεδρο, τον Πάπα κ.ά. Διεξάγουμε μια ανοιχτή διεθνή διπλωματία. Η Κίνα είναι ένας εταίρος. Οι ΗΠΑ είναι ένας εταίρος. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το σπίτι μας και είμαστε ένα πιστό μέλος αυτής της Ένωσης».
Στο ειδικότερο ερώτημα αν περιμένει από τον Εμανουέλ Μακρόν να υποστηρίξει την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού δημόσιου χρέους σας, ο Ν. Παππάς επισημαίνει: «Κερδίσαμε κάποια πράγματα και η θέση της Γαλλίας μάς ικανοποίησε σε αυτά τα σημεία … Στο τελευταίο Eurogroup πήραμε μια παράταση της ωρίμανσης του ελληνικού χρέους (επιμήκυνση των πληρωμών) για 15 επιπλέον χρόνια και κυρίως τη ρήτρα ανάπτυξης, η οποία αλλάζει τη λογική της αποπληρωμής του χρέους. Πλέον, πρέπει καταρχάς να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και στη συνέχεια να εξυπηρετήσουμε το χρέος. Πριν, η λογική ήταν ότι, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, πρέπει να εξυπηρετείται το χρέος, ακόμη και εις βάρος της απασχόλησης».
Τέλος, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ ερωτήθηκε σχετικά με την εικόνα της ομαλοποίησης που θέλει να παρουσιάσει η Ελλάδα, αλλά και για το ενδεχόμενο πρόωρο εκλογών, όπως θα ήθελε η Νέα Δημοκρατία. Ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ τονίζει, απαντώντας, ότι «ο Τσίπρας είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός από την αρχή της κρίσης, που θα ολοκληρώσει τη θητεία του το 2019. Αυτό είναι για μένα σαφές σημάδι ότι η κατάσταση στη χώρα ομαλοποιείται. Αν η ανάπτυξη ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ φέτος, υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο Τσίπρας να είναι ο Πρωθυπουργός που θα πετύχει να δημιουργήσει 400.000 θέσεις απασχόλησης από τώρα έως το τέλος της θητείας του … Και τότε οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν. Είτε να επιστρέψουν στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, είτε να παραμείνουν στο δρόμο της ομαλοποίησης με μια ισχυρή κοινωνική πτυχή. Η επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν αποτελεί για εμάς μια ισχυρή ένδειξη εμπιστοσύνης».