LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΓενικάΔημοσίευση: 03 Σεπτεμβρίου 2017 14:29

Θεοδωράκης: η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι αδιάβλητη

Ηλεκτρονική ψηφοφορία παράλληλα με το στήσιμο της κάλπης στις εκλογές της Κεντροαριστεράς επιθυμεί ο επικεφαλής του Ποταμιού και ανασύρει από τη μνήμη του ένα περιστατικό με τον Τσίπρα.

Σταύρος Θεοδωράκης

Ξεκάθαρα υπέρ της ηλεκτρονική ψηφοφορίας και στις επικείμενες εκλογές της Κεντροαριστεράς, τάσσεται ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Όπως υποστηρίζει η ηλεκτρονική ψηφοφορία μπορεί να είναι τουλάχιστον, το ίδιο αδιάβλητη με την παραδοσιακή ψηφοφορία στην κάλπη κι απαντά με τα δικά του επιχειρήματα σε όσους διαφωνούν.

Στην εισαγωγή του άρθρου του που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή», ο κ. Θεοδωράκης αναφέρεται σε ένα περιστατικό που διαδραματίστηκε στη Βουλή με τον ίδιο και τον κ. Τσίπρα να διαφωνούν επί του αδιάβλητου των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών.

Το άρθρο του Σταύρου Θεοδωράκη:

Την άνοιξη του ΄15 υπήρξε μια σύγκρουση στην Βουλή που, ίσως, κανείς δεν θυμάται. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήθελαν να καταργήσουν τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα πανεπιστήμια με το επιχείρημα ότι «τα γκομπιούτερ είναι τεχνοφασισμός». Ναι, και αυτό το έχουμε ζήσει! Στους διαδρόμους άκουγες ιστορίες για υπολογιστές που βγάζουν δικά τους αποτελέσματα, για σέρβερ που ελέγχονται από άγνωστα κέντρα, για ψήφους που αφήνουν ηλεκτρονικά ίχνη και «αύριο θα εκβιάζονται άνθρωποι».

Κοιτώντας λοιπόν προς τα έδρανα της κυβέρνησης ρώτησα: «Πάτε να καταργήσετε την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Μιλάτε για τεχνοφασισμό. Είναι τεχνοφασισμός η ηλεκτρονική ψηφοφορία; Πού θα επιστρέψουμε, στα περιστέρια, επειδή είναι και πιο γραφικό;».

Την απάντηση ανέλαβε να μου την δώσει ο κ.Τσίπρας: «Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία η εφορευτική επιτροπή δεν είναι αυτοί που συλλέγουν τα e-mails και αθροίζουν τις ψήφους, είναι ένας server, τον οποίο κανείς μη μυημένος δεν μπορεί να ελέγξει».

Είπε – και είπαμε - και άλλα βέβαια σε εκείνη την συνεδρίαση της Βουλής, αλλά αυτή η φράση «για τον server, που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει» μου καρφώθηκε στο μυαλό και αυτές τις μέρες την αναζήτησα. Και όντως έτσι ειπώθηκε - πρακτικά της Βουλής 8.5.2015.

Είναι ανεξέλεγκτοι λοιπόν οι server; Το ερώτημα - σε μια κεντροαριστερή, δήθεν, εκδοχή - επανήλθε δυστυχώς αυτές τις μέρες. Μπορεί να είναι αδιάβλητη η ηλεκτρονική ψηφοφορία; Η δική μου απάντηση είναι ναι! Κατηγορηματικά ναι! Το ίδιο αδιάβλητη τουλάχιστον με την ψηφοφορία στην κλασική κάλπη. Γι΄αυτό στις συναντήσεις μου με τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο επιμένω ότι το νέο προοδευτικό Κίνημα μπορεί να προκύψει μόνο αν δώσουμε την δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να ψηφίσουν. Σε μέλη, σε φίλους, σε όλους! Όχι μόνο στους μυημένους στις κομματικές διαδικασίες. Οι παραδοσιακές κάλπες λοιπόν πρέπει να στηθούν «παράλληλα» με τις ηλεκτρονικές κάλπες.

Οι φοιτητές, οι επιστήμονες, οι φίλοι μας που έχουν φύγει στο εξωτερικό ή σε απομακρυσμένα σημεία της Ελλάδας να μπορούν να ψηφίσουν και αυτοί για τον αρχηγό του νέου Κινήματος. Ο κ.Αλιβιζάτος συμφωνεί βέβαια και οι κ. Αναστασάκος και Καρούνος έχουν την γνώση, αλλά και την εντιμότητα, να διευθετήσουν όλες τις επιμέρους λεπτομέρειες, αρκεί να πάψουν κάποιοι να διαφωνούν και να γκρινιάζουν. Και αναφέρομαι, κυρίως, σε κάποιους «σωματοφύλακες» που γνωρίζουν και εγγυώνται στους αρχηγούς τους, μόνο, «τον παλιό καλό τρόπο».

«Και αν ένας φοιτητής πάρει την ταυτότητα και την πιστωτική κάρτα του παππού του και ψηφίσει και γιαυτόν;» είναι το «αθώο» ερώτημα που προβάλλουν. Η χώρα και ο «χώρος» έχει γνωρίσει πολιτικούς που αγοράζουν χρόνια τώρα, σωρηδόν, ψήφους. Και κάποιοι θα μπουν ίσως και αυτή τη φορά στον πειρασμό να «νοικιάσουν» μερικές ταυτότητες και να κάνουν βόλτα τα εκλογικά τμήματα. Όλα μπορούν να συμβούν.

Όλα αυτά όμως θα σαρωθούν από τις εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα έρθουν στις κάλπες, παραδοσιακές και ηλεκτρονικές, για να ψηφίσουν τον αρχηγό του νέου προοδευτικού Κινήματος. Ο οποίος στην συνέχεια θα δώσει την μάχη - και θα επιβάλει - να ψηφίζουν οι πολίτες και ηλεκτρονικά - εκτός από παραδοσιακά - και στις εθνικές εκλογές. Για να ολοκληρωθεί έτσι η Αλλαγή που όλοι λέμε ότι θέλουμε να συμβεί αλλά λίγοι τελικά τολμάμε.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Στα μπλόκα οι αγρότες στην Κρήτη με επ' αόριστον κινητοποιήσεις18:56Missing alert για την εξαφάνιση 20χρονης18:42Σε εξέλιξη οι διαδηλώσεις για τον Γρηγορόπουλο - 19 προσαγωγές και 2 συλλήψεις18:28Παναθηναϊκός: Εκτός προπόνησης ο Κέντρικ Ναν18:14Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη18:00Τα χτυπήματα στα τάνκερ του ρωσικού σκιώδους στόλου και οι κίνδυνοι για το Αιγαίο17:46Ζάκυνθος: Πώς συνέβη η φονική επίθεση σκύλου που κόστισε τη ζωή σε 2χρονο παιδί17:3217η επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Κλειστοί οι σταθμοί Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο17:18Κακοκαιρία Byron: Ξεκίνησαν οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών στη Δυτική Αττική17:04Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας προχώρησαν οι αγρότες της Φθιώτιδας16:50Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:36Ρωσία: Ουκρανική επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά στο λιμάνι του Τεμριούκ στην Αζοφική θάλασσα 16:22Αυστραλία - Νέα Νότια Ουαλία: Πάνω από 50 πυρκαγιές μαίνονταν στην πολιτεία σήμερα 16:08Λαμία: Οι αγρότες έκλεισαν τον κόμβο του Μπράλου15:5417η επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Πραγματοποιήθηκε η μαθητική πορεία μνήμης (Εικόνες)15:40Ζάκυνθος: Νεκρό παιδί 18 μηνών - Του επιτέθηκε σκύλος15:26Άνοιξαν προσωρινά οι σταθμοί Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο - Τι ώρα θα κλείσουν15:12Ξάνθη: Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Εγνατία Οδό λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων14:5817η επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Σε εξέλιξη η μαθητική πορεία14:44Κακοκαιρία Byron: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Μεγαρέων, Ανατολικής Μάνης, Ευρώτα14:30
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο