Κατεχόμενη Κύπρος: οι αρχές δεν επέτρεψαν τη θεία λειτουργία στον Άγιο Μάμα Μόρφου
Την έντονη αντίδραση της Μητροπόλεως Μόρφου, προκάλεσε η απαγόρευση από τις αρχές στην Κατεχόμενη Κύπρο, της πραγματοποίησης της θείας λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάμα στην Μόρφου, επισημαίνοντας ότι είναι μια απόφαση καταδικαστέα που αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι τουρκικές αρχές κατοχής δεν έδωσαν φέτος- για κάτι που συνέβαινε από το 2004- άδεια για την τέλεση Εσπερινού και Θείων Λειτουργιών στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου την 1η, 2α και 3η Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου.
Σε ανακοίνωσή της, η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου, αναφέρει ότι από τις αρχές Ιουλίου, κατατέθηκε το αίτημα προς την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο, οι κατοχικές αρχές δεν το αποδέχθηκαν, επικαλούμενες θρησκευτικούς λόγους.
Συγκεκριμένα, οι κατοχικές αρχές ανέφεραν ότι οι εορτασμοί του Αγίου Μάμα, συμπίπτουν με την έναρξη του Κουρμπάν Μπαϊράμ την 1η Σεπτεμβρίου.
Στην ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Μόρφου τονίζει ότι «τίποτα δεν εμποδίζει χριστιανούς και μουσουλμάνους σ' αυτό τον τόπο να πραγματοποιούν παράλληλους εορτασμούς. Ούτε και νοείται θρησκευτική ελευθερία που να αφορά μόνο τους μεν και όχι τους δε».
Ως εκ τούτου, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Μητρόπολης Μόρφου «καταδικάζουμε την απαράδεκτη αυτή ενέργεια των κατοχικών αρχών, ως αντιβαίνουσα προς το διεθνές δίκαιο, αλλά και προς το άρθρο 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με βάση το οποίο «κάθε άτομο έχει το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, καθώς και την ελευθερία, μόνο ή μαζί με άλλους, δημόσια ή ιδιωτικά, να εκδηλώνει τη θρησκεία του ή τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις με τη διδασκαλία, την πρακτική, τη λατρεία και με την τέλεση θρησκευτικών τελετών».
Επιπλέον, η Μητρόπολη Μόρφου στην ανακοίνωση της θεωρεί ότι «τέτοιες κινήσεις προσθέτουν περαιτέρω προσκόμματα και εμπόδια στον δρόμο που θα οδηγούσε σε επανένωση του νησιού, αφού δεν μπορεί να νοηθεί λύση του Κυπριακού με περιορισμό βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη της θρησκευτικής ελευθερίας».