Μητσοτάκης: φέρνετε νομοσχέδιο που υποβαθμίζει τα ελληνικά πανεπιστήμια
Το νομοσχέδιο για την Παιδεία έρχεται από το παρελθόν και σύντομα θα αποτελεί παρελθόν, τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο υποβαθμίζει τα ελληνικά πανεπιστήμια και συμπλήρωσε ότι θα πληγούν τελικά οι οικονομικά ασθενέστεροι, αφού εκείνοι δεν μπορούν να μεταβούν στο εξωτερικό για σπουδές.
Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πως η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, όταν αναλάβει τα ηνία της εξουσίας.
Δριμεία ήταν η κριτική που άσκησε προσωπικά στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, για την εικόνα του κοινοβουλίου και τη νομοθετική λειτουργία, η οποία - όπως είπε - ευτελίζεται από τις αναρίθμητες τροπολογίες.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη εισβολή του “Ρουβίκωνα” στο προαύλιο της Βουλής και την τοποθέτηση του κ. Βούτση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «το προαύλιο της βουλής δεν μπορεί να μετατρέπεται σε χώρο κάθε είδους διαμαρτυρίας και όταν η Αστυνομία κάνει καλά τη δουλειά της να εγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής», ενώ διερωτήθηκε αν θα έδειχνε την ίδια κατανόηση και ανοχή αν στο προαύλιο της Βουλής ήταν άλλη ομάδα ανθρώπων.
Για τις αλλαγές στο πανεπιστημιακό άσυλο, ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε «πάτε να μετατρέψετε τους πανεπιστημιακούς χώρους σε άβατα εγκλημάτων», καταγγέλλοντας ότι «προστατεύετε τα εγκληματικά στοιχεία που έχουν ως ορμητήριο τους τα ΑΕΙ».
Απευθυνόμενος στους βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, σημείωσε ότι ως στελέχη και βουλευτές της ΝΔ στο παρελθόν -συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου τους- είχαν στηρίξει πολιτικές για την εκπαίδευση σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από το σημερινό νομοσχέδιο. «Σήμερα θα ψηφίσετε ό,τι σας πουν για την καρέκλα», σχολίασε και έκανε λόγο για επικίνδυνη συγκυβέρνηση.
«Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να γίνει η χώρα της πραγματικής αξιοκρατίας και των ίσων ευκαιριών, με ένα τολμηρό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, απαριθμώντας τους πέντε άξονες της δικής του πρότασης για την Ανώτατη Εκπαίδευση: Ενίσχυση της πραγματικής αυτοτέλειας των πανεπιστημίων, αξιολόγηση, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία και αναθεώρηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να μπορούν να ιδρυθούν στην Ελλάδα ιδιωτικά πανεπιστήμια.