Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ
Κορυφώνει τις προκλήσεις της η Άγκυρα στον απόηχο της έναρξης της γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ. Έπειτα από ένα τριήμερο περιπλανήσεων του ερευνητικού σκάφους Barbaros, η Τουρκία εξέδωσε Navtex το απόγευμα της Δευτέρας, “δεσμεύοντας” περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ - που επικαλύπτει μέρος των Οικοπέδων 4, 5, 6 και 7 - από τώρα μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου!
Σύμφωνα με τη Navtex 711/17, το Barbaros και τα δύο σκάφη που το συνοδεύουν θα πραγματοποιήσουν “σεισμογραφικές έρευνες” στην περιοχή για τους επόμενους πέντε μήνες.
N/W: 711/17
MEDITERRANEAN SEA
SEISMIC SURVEY BY R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, M/V BRAVO SUPPORTER AND APOLLO MOON BETWEEN 17 JUL- 16 DEC 17 IN AREA BOUNDED BY;
A. 34 32.03 N - 032 16.28 E
B. 34 42.51 N - 032 07.82 E
C. 34 42.59 N - 031 22.35 E
D. 33 57.03 N - 031 22.50 E
E. 33 51.32 N - 031 46.42 E
F. 33 47.16 N - 032 16.29 E
3 NM BERTH REQUESTED
Χριστοδουλίδης: προχωρούν οι εργασίες στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ
Οι τουρκικές ενέργειες θεωρούνται από την Κυπριακή κυβέρνηση ως ξεκάθαρο παιχνίδι νεύρων, τα οποία όπως υπογραμμίζεται σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επηρεάσουν την πορεία της γεώτρησης.
Το τρυπάνι της πλατφόρμας έχει φθάσει σε βάθος 1700 μέτρων στο βυθό του δυνητικού κοιτάσματος Ονησίφορος μέσω των σωλήνων που έχουν τοποθετηθεί.
«Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών στο τεμάχιο 11 προχωρεί χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα», διαβεβαίωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Στη Λευκωσία ο Κοτζιάς - Στα Κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου
Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό μετά το “ναυάγιο” στο Κραν Μοντανά, χαράζει την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, σε μία ιστορικής σημασίας συνεδρίαση, παρουσία του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκου Κοτζιά.
Αθήνα και Λευκωσία καλούνται να καθορίσουν στρατηγική για μία νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των μεθοδεύσεων της Τουρκίας.
Την ίδια ώρα, η Άγκυρα στέλνει στα Κατεχόμενα τον Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να μεταφέρει οδηγίες στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
Επίσκεψη “αστραπή” της Υπουργού Άμυνας της Γαλλίας
Τη σημασία της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου στην περιοχή, τόνισε η Yπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, η οποία πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στη Λάρνακα.
Η κ. Παρλί, η οποία συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογο της, Χριστόφορο Φωκαΐδη, ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία διότι, όπως είπε, αποτελεί σταθερό σύμμαχο της Γαλλίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Καλωσορίζοντας τη Γαλλίδα υπουργό, ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι Κύπρος και Γαλλία αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε την ανάγκη συνέχισης και ενδυνάμωσης των σχέσεων των δύο χωρών.
Η Φλοράνς Παρλί αφίχθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας με στρατιωτικό αεροσκάφος και στη συνέχεια μετέβη με ελικόπτερο σε μία από τις δύο γαλλικές φρεγάτες, που βρίσκονται ανοικτά της Κύπρου.
Tο Παρίσι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα ενεργειακά, λόγω της εμπλοκής της εταιρείας Total στις έρευνες στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.