Στα χέρια της Λευκωσίας ο “φάκελος της Κύπρου”
Στη Βουλή των Αντιπροσώπων βρίσκεται ο «φάκελος της Κύπρου» από την Βουλή των Ελλήνων. Τους φακέλους παρέλαβαν και συνόδευσαν στη Λευκωσία μέλη της φρουράς του Προέδρου της Βουλής καθώς και η Διευθύντρια του νομοθετικού σώματος.
Τα κιβώτια με τους φακέλους, τα οποία έφτασαν στην Κύπρο με την ίδια πτήση που μετέβη και ο ΠτΒ, Νίκος Βούτσης, πλέον θα φυλάσσονται δίπλα στα έγγραφα του φακέλου της Κύπρου, τα οποία συνέλεξε η Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο «Φάκελος της Κύπρου», αποτελείται από 134 υποφακέλους με ρήτρα εμπιστευτικότητας που περιλαμβάνουν έγγραφα της εξεταστικής επιτροπής της διετίας 1986-1988, 20 χιλιάδες σελίδες μαρτυρικών καταθέσεων, απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα και αλληλογραφία, εκθέσεις για τα πραξικοπήματα σε Αθήνα και Λευκωσία και έγγραφα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Δεν παραδόθηκαν 11 υποφάκελοι
Όμως, 11 υποφάκελοι δεν έχουν ακόμα παραδοθεί. Πρόκειται για οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα που έχουν χαρακτηριστεί απόρρητα ή άκρως απόρρητα από τις πρώτες μαρτυρικές καταθέσεις για τα γεγονότα που οδήγησαν στην τραγωδία της Κύπρου. Το μεγαλύτερο μέρος τους έχει αποκατασταθεί μέσα από την αξιοποίηση του οπτικού και ηχητικού υλικού των καταθέσεων προσώπων που βρέθηκαν στην καρδιά του πραξικοπήματος.
Ανάμεσα στα ντοκουμέντα είναι οι καταθέσεις των πρωταγωνιστών, του Συνταγματάρχη Κομπόκη, του Ταξιάρχου Γεωργίτση, του ομόβαθμού του Σκλαβενίτη, του Λοχαγού Κορκοντζέλου, που βρισκόταν πάνω στο άρμα που άνοιξε πυρ στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, του Στρατηγού Ντενίση, που είχε παραιτηθεί αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το πραξικόπημα, του Συνταγματάρχη Πούλου και του Ταγματάρχη Μπήτου.
Βούτσης: γεγονός βαρύνουσας σημασίας η παράδοση του αρχείου
Η σημερινή τελετή παράδοσης στην κυπριακή Βουλή του αρχείου της Βουλής των Ελλήνων για τον Φάκελο της Κύπρου «νοηματοδοτεί με σύγχρονο τρόπο το "δεν ξεχνώ" ως συνέχεια της συλλογικής μας μνήμης» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, μιλώντας από το βήμα της κυπριακής Βουλής.
Σημείωσε ότι η παράδοση του αρχείου «αποτελεί το κλείσιμο μιας εποχής, καθώς και την απαρχή διαδικασιών, οι οποίες σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μπορούν να λάβουν δημόσιες διαστάσεις, ώστε το υλικό να καταστεί εντός των επόμενων μηνών προσβάσιμο από τους πολίτες». Είπε ακόμη ότι πρόκειται για ιστορικό γεγονός βαρύνουσας σημασίας, που «δίνει τεράστια ευθύνη σε Αθήνα και Λευκωσία για την από κοινού αποτροπή περαιτέρω δεινών και την εξεύρεση λύσεων εφικτών» και πρόσθεσε πως για το μέλλον «επιβάλλεται η αποκατάσταση της ραχοκοκαλιάς του λαού, χωρίς ιστορικές ανατροπές, προκειμένου να εξευρεθεί δίκαιη λύση, για μια Κύπρο χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις τρίτων».
Στην δημοσιότητα το αρχείο
Σε εύλογο χρονικό διάστημα -διάστημα κάποιων μηνών- θα γίνει η δημοσίευση του Φακέλου της Κύπρου και θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία αποχαρακτηρισμού εγγράφων που μέχρι σήμερα φέρουν τον χαρακτηρισμό "απόρρητα" και "άκρως απόρρητα" δήλωσε λίγες ημέρες πριν σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο Νίκος Βούτσης.
Ο πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει ότι, με κοινή ευθύνη των δύο εθνικών αντιπροσωπειών, θα υπάρξει δημοσίευση όλου του υλικού που παραδίδεται σήμερα στην Κύπρο και απαντά και με ποιον ακριβώς τρόπο θα προχωρήσει η διαδικασία αποχαρακτηρισμού εγγράφων. "Είμαι σίγουρος ότι και επιστημονικά θα προσεγγιστούν πλευρές οι οποίες μέχρι τώρα, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, έχουν μείνει στη σκιερή πλευρά αυτής της δραματικής υπόθεσης", αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ο οποίος απαντά και τι άλλο σημαίνει η παράδοση του Φακέλου για να φωτιστούν περισσότερο αυτές πτυχές της ιστορίας.
Συλλούρης: ιστορικό γεγονός υψίστης εθνικής σημασίας
«Ιστορικό γεγονός υψίστης συμβολικής και εθνικής σημασίας» χαρακτήρισε την παράδοση του υλικού για τον Φάκελο της Κύπρου από τα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης. Τόνισε: «Υποδεχόμαστε στην ημικατεχόμενη Κύπρο, τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Νικόλαο Βούτση, ο οποίος κομίζει ένα πολύτιμο ιστορικό υλικό, παραμονές των δύο "μαύρων" ιουλιανών επετείων, του χουντικού προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής». Πρόσθεσε, δε, ότι το υλικό αυτό «δεν πρόκειται να θεραπεύσει τα δεινά ούτε να επουλώσει τις πληγές, που τόσο θυμίζουν τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά η παραχώρησή του αποτελεί ένα βήμα, που θα φωτίσει τις σκοτεινές πτυχές μιας δραματικής περιόδου για τον τόπο, ως επιβαλλόμενη ηθική και εθνική αποκατάσταση προς τον κυπριακό λαό».
Ομήρου: έληξε μια ιστορική εκκρεμότητα για την προδοσία της Κύπρου
«Μια ιστορική εκκρεμότητα για την προδοσία της Κύπρου έχει λήξει» τονίζει σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τέως πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, για την παράδοση του υλικού της Εξεταστικής των Πραγμάτων της Βουλής των Ελλήνων για το Φάκελο της Κύπρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως τονίζει, αυτή αποτελεί «ανεκτίμητη συνεισφορά για να ριχθεί άπλετο φως στα πραγματικά γεγονότα, πριν, κατά και μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, αλλά και για την τουρκική εισβολή που ακολούθησε».
Στην αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ. Ομήρου αναφέρει ότι «ευχαριστίες και βαθιά εκτίμηση οφείλονται στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, χωρίς τη συναίνεση του οποίου δεν θα ήταν δυνατή αυτή η ιστορική πράξη». Επίσης, εκτίμηση και ευχαριστίες, αναφέρει ο ίδιος, οφείλονται και στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Ν. Βούτση, «με τον οποίο συνομολογήσαμε το Πρωτόκολλο παράδοσης του Φακέλου της Κύπρου τον Ιανουάριο του 2016».