Νέος σάλος για την Μανωλάδα
Να αποδοθούν ευθύνες σε όσους εν αγνοία της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών υπέβαλλαν αίτημα επανεξέτασης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ) σχετικά με τους μετανάστες της Νέας Μανωλάδας, ζητούν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την Αννέτα Καββαδία.
Οι βουλευτές στην πλειοψηφία τους μέλη της ομάδας των «53+» καλούν τους υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών να απαντήσουν στα ακόλουθα ερωτήματα:
-Με ποια διαδικασία κατατέθηκε το αίτημα επανεξέτασης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ) σχετικά με τους μετανάστες της Νέας Μανωλάδας; Θα υπάρξουν διοικητικοί έλεγχοι για τον καταλογισμό ευθυνών για την κατάθεση του αιτήματος, εν αγνοία του αρμόδιου Μηχανισμού Παρακολούθησης Αποφάσεων του ΕΔΑΔ και της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών;
-Έχει αποσταλεί έγγραφο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης προς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και την Επιθεώρηση των Δικαστηρίων, προκειμένου να διερευνηθεί η αθωωτική απόφαση για την υπόθεση της Μανωλάδας η οποία οδήγησε στην καταδίκη της Ελλάδας;
Επίθεση στην Κυβέρνηση για το θέμα εξαπέλυσαν τα κόμματα τις αντιπολίτευσης
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ εξαπολύει επίθεση κατά της Κυβέρνησης τονίζοντας πως «πιάστηκε στα πράσα» και ζητά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης επίσημη τοποθέτηση για το θέμα. «Αυτοί που ανέλαβαν την πολιτική πρωτοβουλία για την κατάθεση του αιτήματος οφείλουν να βγουν στο φως και να αναλάβουν τις ευθύνες τους» επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ και τονίζει πως «η δήθεν λύση που προώθησε η κυβέρνηση, με την περιβόητη τροπολογία για τους παράτυπους εργάτες γης, έχει μηδενικά αποτελέσματα. Η κατάσταση στην Μανωλάδα δεν έχει αλλάξει. Στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει ούτε καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, ούτε βιώσιμο σχέδιο για την υποστήριξη των αγροτών και των μεταναστών. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει επισημάνει από την ψήφιση της σχετικής διάταξης τη δυσκολία εφαρμογής της αλλά και τον κίνδυνο να δημιουργήσει συνθήκες “δουλεμπορίου” ή, όπως ορθά έκρινε η απόφαση του ΕΔΑΔ και καταδικάστηκε η χώρα μας, συνθήκες “καταναγκαστικής εργασίας” (forced labour)».
«Η κατάθεση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αίτησης επανεξέτασης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δικαίωνε τους 42 μετανάστες εργάτες γης για τις συνθήκες δουλειάς στη Μανωλάδα, αποτελεί μία αισχρή πολιτική πράξη που θα την ακολουθεί για πάντα. Είναι σα να "πυροβολούνται" για δεύτερη φορά οι μετανάστες εργάτες γης, που είχαν δεχτεί τα δολοφονικά πυρά των μπράβων των μεγαλοαγροτών στα δουλοχώραφα της Μανωλάδας», αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.
«Με την πράξη αυτή, η κυβέρνηση δικαιώνει το καθεστώς δουλείας και εργοδοτικής τρομοκρατίας σε βάρος των μεταναστών εργατών. Τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών ήθελε να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση και όταν νομοθέτησε την εκμετάλλευση των εργατών γης μέσω του εργόσημου, χωρίς να τους δίνει το δικαίωμα να αποκτήσουν άδειες παραμονής, κρατώντας τους σε καθεστώς παρανομίας και ομηρίας», προστίθεται στην ανακοίνωση του κόμματος.
«Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε επανεξέταση της υπόθεσης, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση κατήγγελλε το γεγονός. Επανεξέταση γιατί; Δεν συνέβη τίποτα στη Μανωλάδα; Οι μετανάστες με ποιον τρόπο θα δικαιωθούν για όσα υπέστησαν; Ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει όλο και περισσότερο με τον κυβερνητικό του εταίρο» τονίζει σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι.
Ο πρώην δικηγόρος υπερασπίσεως των βασικών κατηγορουμένων στην πολύκροτη υπόθεση της Μανωλάδας, Αλέξης Κούγιας με ανακοίνωσή του εύχεται «να αντιληφθούν το λάθος τους, γιατί τόσο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όσο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και οι Εισαγγελείς κι οι τακτικοί Δικαστές είναι η τελευταία ελπίδα των δικαίων ανθρώπων».
«Οι δίκαιοι άνθρωποι δεν έχουν ούτε πολιτικό χρώμα, ούτε ειδικό χρώμα στην επιδερμίδα τους, ούτε διακρίνονται σε πλούσιους και φτωχούς, ούτε έχουν διαφορετική μεταχείριση, είτε είναι διανοούμενοι είτε όχι. Είναι απλά δίκαιοι άνθρωποι και προστατεύονται από την ελληνική Δικαιοσύνη» προσθέτει ακόμη ο Αλέξης Κούγιας.