LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚόμματαΔημοσίευση: 28 Ιουνίου 2017 22:38

Μητσοτάκης: ετοιμαστείτε να επενδύσετε στην Ελλάδα

Τους πέντε βασικούς άξονες του σχεδίου που θα εφαρμόσει η ΝΔ ως κυβέρνηση παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο συνέδριο του Economist.

Κυριάκος Μητσοτάκης - συνέδριο - Economist

Κάλεσμα στον κόσμο της αγοράς να ετοιμάζεται για επενδύσεις στην Ελλάδα απηύθυνε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Συνέδριο του Economist.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Προεξοφλώντας την πολιτική αλλαγή που αργά η γρήγορα θα έρθει, καλώ τον κόσμο της αγοράς από τώρα: Ετοιμαστείτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Φέρτε κεφάλαια, δουλειές, τεχνογνωσία στη χώρα μας. Και εγώ θα εγγυηθώ ένα πλαίσιο σταθερότητας, χαμηλότερης φορολογίας, ανόθευτου ανταγωνισμού, λιγότερης γραφειοκρατίας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε όσα χρειάζεται για να πάρει η οικονομία μας μπροστά. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πετύχουμε. Το έχουμε ξανακάνει ως Έθνος, μπορούμε και τώρα. Με σχέδιο, σκληρή δουλειά και με όπλο την πίστη των πολιτών θα κάνουμε ξανά την Ελλάδα φάρο ανάπτυξης στην περιοχή μας».

Οι 5 πυλώνες του σχεδίου της ΝΔ

Συνοψίζοντας το σχέδιο που είναι έτοιμη να εφαρμόσει η αυριανή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Επαναλαμβάνω τα 5 βασικά βήματα:

1. Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές με την εφαρμογή της Συμφωνίας Αλήθειας, του δικού μας δηλαδή Εθνικού Σχεδίου για την οριστική έξοδο από την κρίση.

2. Βελτίωση της ρευστότητας της οικονομίας, μέσω δράσεων για την επιστροφή καταθέσεων, τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

3. Εμπροσθοβαρής εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της αύξησης της εξωστρέφειας και των επενδύσεων.

4. Αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, με μείωση φόρων και δαπανών και αποτελεσματικότερο Κράτος, με ταυτόχρονη διεκδίκηση τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από τώρα, όχι από το 2023.

5. Αποσαφήνιση των παρεμβάσεων μείωσης του δημοσίου χρέους, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά του με μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του Α.Ε.Π., όχι στο 3,5% του Α.Ε.Π., που έχει αποδεχθεί η σημερινή Κυβέρνηση.


Κυριάκος Μητσοτάκης - συνέδριο - Economist

Τουρισμός, πρωτογενής τομέας, εκπαίδευση 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους τρεις τομείς που αποδίδει ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη, τονίζοντας: «Πρώτος τομέας, ο Τουρισμός... Μειώνοντας τις φορολογικές επιβαρύνσεις των τελευταίων ετών.. Δημιουργώντας χαρτοφυλάκιο τουριστικών προϊόντων που θα δώσουν προστιθέμενη αξία και θα επεκτείνουν την τουριστική δράση και χρονικά, αλλά και σε περισσότερες περιοχές της χώρας. Συνδέοντας τον τουρισμό με τον πολιτισμό…. Προτάσσοντας ιδιαίτερα την δεύτερη κατοικία και προσφέροντας ισχυρά φορολογικά κίνητρα σε όσους ξένους επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποκτήσει ακίνητη περιουσία στη χώρα μας. Και βέβαια εφαρμόζοντας έναν σύγχρονο χωροταξικό σχεδιασμό. Χωρίς εκπτώσεις στην αρχή της αειφορίας και με τήρηση των όρων και περιορισμών της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Αλλά με ευελιξία και χωρίς προκαταλήψεις άλλων εποχών.

Δεύτερος κλάδος προτεραιότητας είναι ο πρωτογενής τομέας… Έχουμε σπουδαία ελληνικά προϊόντα, τα οποία πρέπει να επιδιώξουμε να εξάγουμε περισσότερο. Στόχος μας είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής. Η μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας. Η χρηματοδοτική στήριξη του αγροτικού τομέα μέσω εγγυήσεων δανεισμού και η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Διότι σήμερα υπάρχουν κονδύλια κοντά στα 6 δις τα οποία λιμνάζουν… Πρέπει επίσης να ενθαρρύνουμε τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών ανά προϊόν όπως επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς.

Ο τρίτος τομέας είναι η Εκπαίδευση, ειδικά η Ανώτατη… Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις θεμελιώδεις συναινέσεις επί των οποίων οικοδομήθηκε σε πολιτικό και ακαδημαϊκό επίπεδο, ώστε πατώντας πάνω σε αυτές να αναβαθμίσουμε τα Πανεπιστήμιά μας. Με μεγαλύτερη αυτονομία σε όλα τα επίπεδα. Ποιοτική αξιολόγηση. Εξωστρέφεια. Βγάζοντας τα Κόμματα από τη διοίκηση των ιδρυμάτων... Η επαναφορά των φοιτητικών παρατάξεων στα όργανα διοίκησης είναι βήμα προς τα πίσω που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όπως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η επαναφορά οποιασδήποτε στρεβλής αντίληψης για το άσυλο, η οποία τείνει να μετατρέψει τα Πανεπιστήμια σε χώρους ανομίας. Τα Πανεπιστήμιά μας πρέπει να συνδεθούν περισσότερο με τον κόσμο των επιχειρήσεων και τις τοπικές κοινωνίες. Να γίνουν πόλοι τοπικής ανάπτυξης και κοιτίδες έρευνας, γνώσης και καινοτομίας. Να προσελκύουν φοιτητές από το εξωτερικό, αντί να φεύγουν οι Έλληνες στο εξωτερικό».

Κυριάκος Μητσοτάκης - συνέδριο - Economist

Στρατηγικες προτεραιότητες

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το οικονομικό και αναπτυξιακό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, μοιάζει με ένα τρίγωνο στην κάθε κορυφή του οποίου υπάρχει μια αντίστοιχη στρατηγική προτεραιότητα: «Στην πρώτη κορυφή είναι το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Το ισοζύγιο φόρων - δαπανών. Η σημερινή πολιτική εξόντωσης της παραγωγικής οικονομίας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε άμεσα σε αλλαγή του φορολογικού συστήματος και άμεση αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών. Έχουμε ήδη μιλήσει για μείωση του φόρου εισοδήματος από το 29% στο 20% μέσα σε δυο χρόνια. Μείωση του συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων από το 15% στο 5%. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια. Και αύξηση του ορίου υπαγωγής στο Φ.Π.Α. από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ.

Και αν στην πορεία καταφέρουμε να αποκτήσουμε κάπως μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, θα προχωρήσουμε σε μια ακόμα πιο επιθετική μείωση φορολογίας από αυτή που έχουμε ήδη εξαγγείλει... Στόχος μας είναι ένα μικρότερο, αλλά καλύτερο Κράτος. Με καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων που διαθέτει. Που θα παρέχει υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες του και θα εξοικονομεί πόρους αξιοποιώντας στην παροχή των υπηρεσιών του και τον ιδιωτικό τομέα. Αποτελεί κεντρική μας πολιτική επιλογή να ενισχύσουμε τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίες θα επιτρέψουν στο Κράτος να παρέχει καλύτερες υποδομές και πιο ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες του. 

Προχθές αναφέρθηκα στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ας σταματήσει επιτέλους η υποκρισία. Η συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα μπορεί υπό προϋποθέσεις να δώσει λύσεις με χαμηλότερο κόστος, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και χωρίς φαινόμενα ταλαιπωρίας ούτε των πολιτών ούτε των εργαζόμενων, όπως αυτά που ζήσαμε αυτές τις μέρες. Αλλά αυτήν την απόφαση θα την πάρουν οι ίδιοι Δήμοι χωρίς την κηδεμονία μιας Κυβέρνησης, που το μόνο μέλημά της είναι η δημιουργία μιας νέας στρατιάς εργαζομένων συμβασιούχων στους οποίους κραδαίνει το τυράκι μιας αντισυνταγματικής μονιμοποίησης.

Στην δεύτερη κορυφή του τριγώνου είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας και η στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Χωρίς ένα υγιές τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη. Προτεραιότητά μας είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση, την οποία ονομάζουμε “δεύτερη ευκαιρία”, πολύ πιο αποτελεσματική από ό,τι επεξεργάζεται η Κυβέρνηση... Εννοείται ότι πρέπει να γυρίσουν καταθέσεις πίσω στο τραπεζικό σύστημα. Ξεκινώντας με τις εταιρικές καταθέσεις…

Η τρίτη κορυφή του τριγώνου είναι οι τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και την οικονομία. Για να έρθουν επενδύσεις και για να γίνει καλύτερη η ζωή των πολιτών. Θα συστήσω άμεσα ένα Business Advisory Group. Θέλω να λύνουμε μαζί και να ξεπερνούμε άμεσα τα όποια γραφειοκρατικά και άλλα προβλήματα με τους επενδυτές, ιδίως τους Έλληνες επενδυτές.

Θέλω να σας πω ότι θα είμαι αρωγός σε κάθε επενδυτική πρωτοβουλία που βοηθά τη χώρα, αλλά, οι σχέσεις μας πρέπει να είναι αμοιβαία αξιόπιστες: τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη. Τα λεφτά πίσω στη χώρα. Με το τέλος της πολιτικής κρίσης που θα έρθει με την καθαρή νίκη της μεγάλης παράταξης του αυτονόητου και της λογικής, τελειώνει και η ανοχή ή η δικαιολογία καλύτερα, ότι εδώ κάνουμε τις δουλειές, αλλά τα χρήματα τα κρατάμε έξω. Δεν έχουν λοιπόν, τίποτα να φοβηθούν αυτοί που θα φέρουν χρήματα και θα τα επενδύσουν στη χώρα. Η Κυβέρνησή μου θέλει δουλειές και ίσες ευκαιρίες, όλα τα άλλα παρέλκουν τούτη την κρίσιμη στιγμή που πρέπει όλοι μας να κοιτάξουμε το μέλλον. Χρειάζονται έξυπνες ιδέες που θα φέρουν δουλειές και επενδύσεις. Μαζί με τον ιδιωτικό τομέα θα βρούμε λύσεις στα μικρά και μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν την ελληνική επιχειρηματικότητα. 

Η ελληνική οικονομία δεν θα πάρει μπρος μόνο με τις κεντρικές συμφωνίες ή με μεγάλα έργα υποδομών. Χρειάζονται και πολλές μικρές επενδύσεις σε κάθε επίπεδο. Η ανεργία δεν θα πέσει, αν δεν γίνει έστω μια πρόσληψη από τις χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Και αν δεν επενδύσουμε συστηματικά στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας…».

Κυριάκος Μητσοτάκης - συνέδριο - Economist

Πλήρης η αποτυχία Τσίπρα

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι σήμερα η δεύτερη επέτειο της επιβολής των capital controls και αναφέρθηκε στην καθυστέρηση της αξιολόγησης και την πλήρη αποτυχία της διαπραγμάτευσης που έκανε ο κ. Τσίπρας. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ορίσει με σαφήνεια τους στόχους της διαπραγμάτευσης:

Πρώτον, το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα.

Δεύτερον, την ταυτόχρονη ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ.

Τρίτον, την επίτευξη συμφωνίας για μείωση του χρέους.

Τέταρτον, την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Και πέμπτο, τη μείωση των πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5 για το 2019 και σε 2% για το 2020.

Δυστυχώς απέτυχε σε όλους. Η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε με 16 μήνες καθυστέρηση. Και για να κλείσει, χρειάστηκε η κυβέρνηση να επιβάλει επιπρόσθετα, μέτρα ύψους 5,1 δις ευρώ τα οποία ουδείς ζητούσε προηγουμένως. Τα μέτρα αυτά ανεβάζουν το συνολικό λογαριασμό μέτρων στα 14,5 δις ευρώ έναντι 1,5 δις ευρώ που περιλάμβανε η δυσμενέστερη εκδοχή του «e-mail Χαρδούβελη».

Σε ό,τι αφορά στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, πριν από δύο μέρες ο Μάριο Ντράγκι έληξε δυστυχώς τη σχετική συζήτηση... Στο ζήτημα του χρέους, δεν εξασφαλίστηκε καμία απολύτως συγκεκριμένη δέσμευση. Μόνο μία μελλοντική και ασαφής αναδιατύπωση υποσχέσεων, για τις οποίες το Eurogroup έχει δεσμευτεί ήδη από το Νοέμβριο του 2012. Αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Διότι παρά τις μεγαλόστομες αναφορές του κ. Τσίπρα στο χρέος, ο κ. Τσακαλώτος είχε ήδη από τον Μάιο του 2016 συνομολογήσει ότι η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος θα γίνει μετά τη λήξη του προγράμματος…

Όλα αυτά είχαν φυσικά επιπτώσεις στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Η αβεβαιότητα από την καθυστέρηση και η έλλειψη ρευστότητας, επιδείνωσαν τις προοπτικές της οικονομίας. Η αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% το 2017 είναι πλέον μη επιτεύξιμη… Εκεί όμως που η αποτυχία είναι η πλέον παταγώδης είναι στο ζήτημα των πλεονασμάτων. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε θέσει ως στόχο τη μείωση του 3,5% για το 2019 και το 2020. Και αντί για μείωση, επεκτάθηκε ο στόχος και για το ’21 και για το ’22. Η χώρα δεσμεύτηκε σε τεράστια πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του Α.Ε.Π. μέχρι και το 2022 και, κατόπιν, για πλεονάσματα ίσα ή και μεγαλύτερα του 2% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2060. Μιλάμε, δηλαδή, για 43 χρόνια λιτότητας, που προστίθενται στην τεράστια προσπάθεια προσαρμογής που κάνει η χώρα από την αρχή της τρέχουσας δεκαετίας».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Έρωτας φυγάς” - Νέο επεισόδιο: Μυστικά και αποκαλύψεις την Παρασκευή (βίντεο)09:31Ιράν: Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια της Τεχεράνης09:17ΠΟΥ: Η γρίπη των πτηνών θα γίνει σαν τον κορονοϊό09:04“Ενώπιος Ενωπίω” - Αλέξανδρος Αντωνόπουλος: Η Παξινού, οι “Ψυχοκόρες” και η πολιτική (βίντεο)08:50Εορτολόγιο - 19 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα (Ακάθιστος Ύμνος)08:36Το παρασκήνιο της βρετανικής συμμετοχής στην ενίσχυση της ισραηλινής άμυνας08:23Τροχαίο - Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο τούμπαρε στην Εθνική Οδό (βίντεο)08:10Amber Alert για 11χρονο07:57OHE: “Όχι” των ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης07:44Αθηναϊκή Λέσχη: Δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη (εικόνες)07:30Μέση Ανατολή - Πετρέλαιο: Μεγάλη αύξηση στις διεθνείς τιμές φέρνει η νέα ένταση07:17Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή07:03ECL - Ολυμπιακός: Αποθέωση στο αεροδρόμιο για την πρόκριση στα ημιτελικά (βίντεο)06:50Σταδίου: Τροχαίο με σοβαρά τραυματισμένο οδηγό06:37Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Αεροπορική βάση στο “στόχαστρο”06:23Καιρός - Παρασκευή: Βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας06:09Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο