LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 20 Ιουνίου 2017 09:47

Φίλης στον ΑΝΤ1 για τις εσωκομματικές κόντρες: Δεν είμαι μέρος βεντέτας

Η εφ’όλης της ύλης συνέντευξη του πρώην Υπ.Παιδείας. Τι λέει για τη συμφωνία, τους ΑΝΕΛ, την Εκκλησία και την απομάκρυνσή του από το υπουργείο στο Καλημέρα Ελλάδα. 

Καλημέρα Ελλάδα - Νίκος Φίλης

Για την οικονομική κυβερνητική πολιτική, τα μέτρα που ψηφίστηκαν, τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Παιδείας, μίλησε ο Νίκος Φίλης, στην πρώτη συνέντευξή του μετά από αυτήν, στο Καλημέρα Ελλάδα.

«Οι εντυπώσεις είναι εντυπώσεις, ας πάμε μπροστά τώρα», σχολίασε για την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Παιδείας για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι, δεν θέλει να επανέλθει σε «εκείνες της μέρες». Όσο για τους λόγους που οδήγησαν στην απομάκρυνσή του από το υπουργείο, διευκρίνισε πως δεν είχε να κάνει αποκλειστικά με την τότε κόντρα του με τον Πάνο Καμμένο ή τις φερόμενες από την Εκκλησία αντιδράσεις, σημειώνοντας ότι, «υπάρχουν κι άλλα, από μη δημόσιες δυνάμεις», για να συμπληρώσει: «πάμε μπροστά, έχει κλείσει αυτό το κεφάλαιο».

Αναφερόμενος στο θέμα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, τόνισε πως «πρέπει να υπάρξουν διακριτοί ρόλοι», υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ωφελήσει τόσο την Εκκλησία και το Κράτος, όσο και τον ίδιο τον λαό.

«Είδα με ικανοποίηση ότι η Ιερά Σύνοδος συζήτησε με βάση το νέο πρόγραμμα διδασκαλίας», σημείωσε με αφορμή της σημερινή σύγκλιση της Ιεράς Συνόδου για το ζήτημα και σχολίασε πως «δεν θα έχουμε ομολογιακό μάθημα, αλλά μάθημα γνώσης της θρησκείας».

«Δεν είμαι μέρος βεντέτας, αλλά συλλογικότητας»

Κληθείς να σχολιάσει πρότερες δηλώσεις του κατά της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, είπε ότι, «είναι μία μορφή κριτικής και αυτοκριτικής». «Αυτά που έχω πει δεν τα λέω ως τρίτος, αλλά ως μέρος της προσπάθειας για να πάει η χώρα μπροστά», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τα θετικά σημεία της συμφωνίας που επετεύχθη για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ανάφερε πως, «θα πέσουν κάποια χρήματα στην αγορά», δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην «υπόσχεση για την Αναπτυξιακή Τράπεζα».

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι προχθές ψηφίστηκαν μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020, το αν τα αντέχει η κοινωνία, θα φανεί από την ανάπτυξη της οικονομίας και τη εφαρμογή των αντίμετρων», σχολίασε και υπογράμμισε πως «το σημαντικό είναι πώς προχωρούμε βήμα – βήμα για την έξοδο από την κρίση».

«Προέχει το κριτήριο της πολιτικής σταθερότητας, πρόοδος χωρίς πολιτική σταθερότητα, δεν μπορεί να υπάρξει», είπε για το γεγονός ότι παρά την κριτική που ασκεί, ψήφισε τα μέτρα.

«Πρέπει να περάσουμε από τις συμπληγάδες της λιτότητας», είπε αποδεχόμενος ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται εμπεριέχει στοιχεία λιτότητας και για την έξοδο από αυτήν την κατάσταση, εκτίμησε ότι, «χρειάζεται καλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική και κινητοποίηση του κόσμου», διευκρινίζοντας το δεύτερο σκέλος της απάντησής του, είπε:

«Όχι από την τηλεόραση, αλλά διεκδικώντας αυτά που θέλουν. Αν ο κόσμος έχει προβλήματα, να διεκδικήσει με κάθε τρόπο αυτά που θέλει, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να βγει ο κόσμος στο δρόμο κι όχι να τα αναθέσει σε κάθε κυβέρνηση να του τα λύσει. Σημασία έχει ο πολίτης να μην επαναπαύεται».

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, σημείωσε πως, «ο πολίτης θα καταλάβει ότι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ως κορμό της κυβέρνησης, οι ΑΝΕΛ είναι αναγκαστικό στοιχείο. Κορμός της κεντροαριστεράς της Ελλάδας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Θα βγούμε από την κρίση αν υπάρχει ένα πρόγραμμα», είπε αναγνωρίζοντας ότι, υπάρχουν προβλήματα στο πρόγραμμα, σημείωσε πως, «είναι προφανές ότι, η κυβέρνηση ασκεί πολιτική με στοιχεία νεοφιλελεύθερης πολιτικής στον πυρήνα της».

Υπογραμμίζοντας όμως την ίδια ώρα την κοινωνική πλευρά της ασκούμενης από τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικής, είπε ότι, «όταν ήμουν στο υπουργείο Παιδείας, υλοποιώντας το πνεύμα της πολιτικής της κυβέρνησης, συναντιόμουν καθημερινά με φορείς και άλλους που είχαν προβλήματα που τα εξετάζαμε».

Κληθείς να σχολιάσει το ότι ψήφισε τα μέτρα που ήρθαν στη Βουλή, απάντησε: «δεν είμαι μέρος μιας βεντέτας, αλλά μιας συλλογικότητας» και ανέφερε πως η πολιτική της κυβέρνησης τον εκφράζει, «έστω κι αν είμαι αντίθετος με κάποιες μορφές της. Δεν είναι μόνο τα οικονομικά», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ως παράδειγμα το ζήτημα των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία, τις οποίες χαρακτήρισε «παράνομες», σημειώνοντας πως δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις από τα αρμόδια υπουργεία.

«Ξαφνικά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ομολογούν ότι στέλνουμε πίσω Τούρκους αντικαθεστωτικούς. Στους υπουργούς σας να το πείτε κ.Φίλη, εμείς φωνάζουμε καιρό», ανέφερε σε tweet του ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Σταύρος Θεοδωράκης - tweet

«Υλοποιούμε το πρόγραμμα καταναγκαστικά, δεν το υιοθετούμε»

«Τα πλεονάσματα ύψους 3,5% επί αρκετά χρόνια δεν είναι λίγα και δεν είναι εύκολο να βγουν. Θα δημιουργήσουν κοινωνικές ανισότητες», δήλωσε σχετικά με τους στόχους που συμφωνήθηκαν, τονίζοντας πως «χρειάζεται μία κυβέρνηση που να μπορεί να διαπραγματεύεται και να τα αλλάζει ή να προστατεύει τους αδύναμους».

«Είχαμε στόχο 0,5% στόχο και πιάσαμε 4,2%. Περίμενα το 4,2% να αποδοθεί στην κοινωνία, όχι με ρουσφετολογικές πολιτικές», ανέφερε για το πλεόνασμα του 2016, σημειώνοντας πως αποδόθηκε στην κοινωνία «μόνο στο θέμα των συντάξεων».

«Το 3,5% επί πέντε χρόνια είναι δύσκολο να το πιάσουμε και σε κάθε περίπτωση, σημαίνει λιτότητα. Το ότι κλείνει η συμφωνία και θα πέσουν χρήματα στην αγορά, οι επενδύσεις και η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι στα θετικά», επανέλαβε και τόνισε πως για γίνουν εμφανείς οι καλύτερες συνθήκες στην κοινωνία, «θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια».

Ερωτηθείς για τους συμβασιούχους των ΠΟΕ – ΟΤΑ, είπε ότι, «πρέπει να δοθούν τα δεδουλευμένα και 2ον το θέμα που έχει να κάνει με τα δημοτικά τέλη, πρέπει να κατοχυρωθούν στους Δήμους, τα πληρώνει ο πολίτης».

«Είναι θέματα κι άλλα που είναι στο όριο και μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τα διαχειριστεί», υπογράμμισε.

Για τα σχόλια που γίνονται από μερίδα δανειστών για τον Υπουργό Οικονομικών, είπε πως «ο Ευκλείδης είναι καλό παιδί», αλλά «εγώ ήμουν άλλη ιστορία: δεν δέχθηκα να μετακομίσω. Με ενδιέφερε να ολοκληρωθεί η δουλειά μου και ο νυν υπουργός προχωρά με ουσιαστικά βήματα».

«Υλοποιούμε το πρόγραμμα με καταναγκασμούς, δεν το υιοθετούμε, δεν μπορούμε να το υιοθετήσουμε», δήλωσε αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και κληθείς να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, είπε πως «η τακτική των δανειστών είναι να ξανανοίγουν θέματα».

Τόνισε πως για να υπάρξει ξεκάθαρη λύση για την οικονομία της χώρας, «προϋπόθεση είναι απομείωση του χρέους» και εκτίμησε πως, «η κυβέρνηση έδωσε μια μάχη, πιθανά δεν είχε σταθμίσει σωστά τους συσχετισμούς δύναμης. Όταν οι βασικοί παίκτες παίζουν πινγκ πονγκ στην πλάτη της Ελλάδας»,

Ερωτηθείς αν θα ψηφίσει άλλα μέτρα, στην περίπτωση που έρθουν στη Βουλή, απάντησε πως «δεν θα κάνει τον μάγκα εκ του ασφαλούς», ενώ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει άλλα μέτρα.

«Με ενδιαφέρει η συλλογική προσπάθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται μετά τη διετία να πάρει μια κοινωνική, αριστερή στροφή», ανέφερε.

«Θα ήταν πρόκληση να δώσουμε χρήματα για όπλα»

«Είχε διατυπώσει μια ιδέα για εξοπλιστικά, την οποία δεν την επανέλαβε», είπε για την πρόταση Καμμένου για εξοπλιστικά, σχολιάζοντας πως «θα ήταν πρόκληση να δώσουμε χρήματα για όπλα».

Την ίδια ώρα, συγκρίνοντας την πολιτική της παρούσας κυβέρνησης με μια πιθανή της Νέας Δημοκρατίας, είπε πως «δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αυτά που ψηφίσαμε δεν είναι ίδια με αυτά που ψήφισε η ΝΔ. Εμείς κάναμε διαπραγμάτευση και δεν εφαρμόσαμε όσα είχαν υποσχεθεί. Σκεφτείτε τη ΝΔ που έχει εύκολες τις απολύσεις και το ξύλο στους πολίτες στους δρόμους, τι θα είχαμε».

«Είμαστε όλοι ΣΥΡΙΖΑ με τις ιδιομορφίες μας», είπε τέλος αναφορικά με τις διαφορετικές τάσεις που υπάρχουν μέσα στο κυβερνών κόμμα.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΞύλο στη Βουλή: Φλώρος - Γραμμένος “πιάστηκαν στα χέρια”Σήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Πώς συνέβη η διένεξη η οποία οδήγησε στο να "ανάψουν τα αίματα", και προκάλεσε τη χειροδικία του Κ. Φλώρου κατά του Β. Γραμμένου.

Υγεία – Κασσελάκης: οι δηλώσεις του για τις δημόσιες δαπάνες που “άναψαν φωτιές”Σήμερα 12:49 | Ειδήσεις

Σκληρή κριτική από την Νέα Αριστερά που τον κατηγορεί για άγνοια. «Ο Κασσελάκης ζητάει μείωση δαπανών στην Υγεία», καταγγέλλει ο Γεωργιάδης.

Νατσιός στον ΑΝΤ1: Η δήλωση Παπαδόπουλου, το σύνθημα του Αυτιά και το “θαύμα” των ΕυρωεκλογώνΣήμερα 09:32 | Ειδήσεις

Ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή του ΑΝΤ1 ''Καλημέρα Ελλάδα''. 

Ευρωεκλογές - Γκάλοπ: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρωνΧθες 19:36 | Ειδήσεις

Ποιο ποσοστό συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα στην εκίμηση ψήφου. Ποιο κόμμα είναι δεύτερο και ποιο τρίτο. Πώς κινούνται τα υπόλοιπα κόμματα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΔΥΠΑ: Επίδομα καταβάλλεται στους ανέργους με “Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης”13:59Δολοφονία Λυγγερίδη: Πότε απολογούνται οι συλληφθέντες 13:46“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: Αγωνία και φόβος στο επεισόδιο της Τετάρτης (εικόνες)13:32Ζώδια Τετάρτης – “Το πρωινό”: Ένταση και απρόβλεπτα, αλλά στο βάθος ελπίδα (βίντεο)13:18Υγεία – Κασσελάκης: οι δηλώσεις του για τις δημόσιες δαπάνες που “άναψαν φωτιές”13:05Άγιος Δημήτριος: Διανομέας δέχεται άγρια επίθεση στη μέση του δρόμου (βίντεο)12:51Νίκος Παπανδρέου στο “Πρωινό”: Ας μπορούσα να ρωτήσω τον πατέρα μου, αν είναι περήφανος για εμένα σήμερα (βίντεο)12:39Ξύλο στη Βουλή: Φλώρος - Γραμμένος “πιάστηκαν στα χέρια”12:24Γενοκτονία Αρμενίων: η κτηνωδία που δεν παραδέχθηκε ποτέ η Τουρκία12:11Κηφισιά: Θύμα διάρρηξης ο Λούκας Βιλντόζα του Παναθηναϊκού11:58Σκύδρα - Καταγγελία για bullying: Συμμαθητής μου, έσβησε τσιγάρο στο μάγουλό μου11:44Πολεμική Αεροπορία: Επισμηνίας βρέθηκε νεκρός στη μονάδα του11:31Κηφισός: Κινηματογραφική καταδίωξη μετά από απόπειρα ληστείας11:18ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με νέα έκδοση ομολόγου η Ελλάδα11:04Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας για την προστασία των πολιτών10:51Κορινθία - Τροχαίο δυστύχημα: Νεκρός οδηγός μηχανής που “καρφώθηκε” σε κολώνα10:37Αφρικανική σκόνη: Πώς προέκυψε, πώς αντιμετωπίζεται (βίντεο)10:24Ηράκλειο – Καταγγελία 19χρονου: Νεαροί με έδερναν και η ανήλικη αδερφή τους τραβούσε βίντεο10:10ΝΒΑ – Μπακς: Ήττα από τους Πέισερς απόντος του Αντετοκούνμπο09:57Νατσιός στον ΑΝΤ1: Η δήλωση Παπαδόπουλου, το σύνθημα του Αυτιά και το “θαύμα” των Ευρωεκλογών09:43
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο