LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΓενικάΔημοσίευση: 30 Μαΐου 2017 14:46

Σενάρια για Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

Η δήλωση που "φούντωσε" τις φήμες και η απάντηση του Μαξίμου. “Πυρετός” διαβουλεύσεων με φόντο το χρέος. Επαφές Τσίπρα με ευρωπαίους ηγέτες.

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών - Προεδρικό Μέγαρο

Σενάρια για Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών φούντωσαν τις τελευταίες ώρες με αφορμή την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση.

Η συζήτηση φαίνεται ότι ξεκίνησε από την πρόταση που έριξε στο τραπέζι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης λέγοντας ότι θα περίμενε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σηκώσει το τηλέφωνο να μιλήσει με Σόιμπλε και Μέρκελ για να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συνεννόηση και συμβούλιο αρχηγών.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση σε αυτή τη φάση για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «πρέπει να καταστεί σαφές σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις ακόμη και σε αυτές που πριν από λίγο καιρό μιλούσαν για βιώσιμο χρέος, ότι η μάχη για την απομείωση του χρέους είναι εθνικού χαρακτήρα».

Κόντρα ΝΔ - Παπαδημούλη

Πάντως, οι δηλώσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ, η οποία μέσω κύκλων της τόνιζε πως "ο κ. Παπαδημούλης παριστάνει ότι δεν συνειδητοποιεί την αποτυχία της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει, πλέον, καμία πολιτική στο θέμα του χρέους. Προφανώς, δεν έχει να ασχοληθεί με κάτι ουσιαστικό και ξεπερνά με τις δηλώσεις του κάθε όριο αυτογελοιοποίησης".

Άμεση ήταν η απάντηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έγραψε στο twitter: «Η σπουδή της ΝΔ να απορρίψει την πρόταση μου για ευρύτερη συνεννόηση για το χρέος, δείχνει αμηχανία κ εμμονή στην μηδενιστική αντιπολίτευση.

tweet - Παπαδημούλης

Την ίδια ώρα κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι "είναι φανερό ότι η ΝΔ παραμένει στο δρόμο της μηδενιστικής αντιπολίτευσης".

Επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ και Μακρόν

Με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε τηλεφωνικά ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας την Δευτέρα. Παράλληλα, σήμερα είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

AP - Σύνοδος ΝΑΤΟ - Τσίπρας - Μέρκελ - Μακρόν

 Ο Πρωθυπουργός τους μετέφερε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την αναγκαιότητα ύπαρξης καθαρής λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και όλοι συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Bild: H Ελλάδα θα παραιτηθεί από την επόμενη δόση αν δεν γίνει ελάφρυνση χρέους

Η Αθήνα προτίθεται εν ανάγκη να παραιτηθεί από την επόμενη δόση των 7 δισ. ευρώ, εάν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους της. Για τον λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει χρήματα στην άκρη, μην πληρώνοντας λογαριασμούς, μεταξύ άλλων, σε εταιρείες, σύμφωνα με πληροφορίες της Bild. Η γερμανική εφημερίδα γράφει, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, χωρίς να πρέπει να πάρει νέο δάνειο.

Τσακαλώτος: θα πληρώσουμε κανονικά τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα μπορεί να παραιτηθεί από την επόμενη δόση των 7 δισ. ευρώ, εάν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους της. «Η εφημερίδα Bild διαστρέβλωσε τις χθεσινές μου δηλώσεις. Ποτέ δεν είπα ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει  τη δόση τον Ιούλιο. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα», δήλωσε o κ. Τσακαλώτος στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

AP - Ευκλείδης Τσακαλώτος - Eurogroup

Μοσκοβισί: υπάρχουν ακόμα απαιτήσεις πριν επιλυθεί το ζήτημα του χρέους

Την ελπίδα ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα υπάρξει τελική συμφωνία για την Ελλάδα, εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συζήτησης για το ευρωπαϊκό εξάμηνο σήμερα στις Βρυξέλλες. Τι προτείνει, τι περιμένει, τι προσπαθεί η Κομισιόν ενόψει του Eurogroup στις 15 Ιουνίου, προκειμένου να υπάρξει αυτή η συνολική συμφωνία, από τη στιγμή που οι Έλληνες έκαναν πράξη τις δεσμεύσεις τους; Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πριν επιλυθεί το ζήτημα του χρέους, υπάρχουν κάποιες απαιτήσεις οι οποίες πρέπει να επιλυθούν εντός των επόμενων εβδομάδων.

Δραγασάκης: δεν μπορεί να μετατίθεται διαρκώς η ελάφρυνση του χρέους

«Η Ελλάδα, εν όψει και του κρίσιμου Eurogroup που θα γίνει στις 15 Ιουνίου, θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί χωρίς συνέπειες να μετατίθεται διαρκώς στο μέλλον» ανέφερε, μιλώντας στο 5ο Ελληνικό Φόρουμ για τις Εξαγωγές, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Σπίρτζης: η λύση για την Ευρώπη είναι η οριστική διευθέτηση του χρέους

O Χρήστος Σπίρτζης υποστήριξε ότι η λύση για τον Νότο και την Ευρώπη είναι η οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ενώ συνέστησε στις χώρες που έχουν προκαλέσει στο παρελθόν όλεθρο στην Ευρώπη, να φροντίσουν να μην το ξανακάνουν.

Ξυδάκης: να εξετάσουμε και το ενδεχόμενο ρήξης με τους δανειστές

«Εάν ο εταίρος έχει γίνει στυγνός δανειστής, ο οποίος είναι και ψεύτης και δεν τηρεί αυτά τα οποία συμφωνεί και αλλάζει το πλαίσιο της συμφωνίας διαρκώς, πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στον realfm 97,8, με αφορμή την συνεδρίαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

“Μεσοβέζικη λύση” για το χρέος βλέπει ο Κωστής Χατζηδάκης

«Αυτό που βλέπουμε είναι ένα γκρίζο σκηνικό. Δεν αποκλείω καθόλου να βρεθεί μία κάποια λύση, μία κάποια διέξοδος ή έστω ένα περίγραμμα λύσης με βάση το οποίο θα δίνονται κάποιες υποσχέσεις ότι αν συμβεί τούτο θα γίνει το άλλο και στο τέλος με αυτόν τον τρόπο να κυλήσουμε τους επόμενους μήνες. Και με κάποιο τρόπο να γίνει ακόμα και το QE μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, η ποσοτική χαλάρωση», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης. 

Eurogroup - Τσακαλώτος - Λαγκάρντ - Σόιμπλε - Μοσκοβισί

“Πυρετός” διαβουλεύσεων με φόντο το χρέος

Μαραθώνιο επαφών ξεκινούν ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών με στόχο μια “καθαρή λύση” για το χρέος στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου ή το αργότερο στο τέλος του μήνα, καθώς πλέον μπαίνει στο “τραπέζι” και η Σύνοδος Κορυφής στις 22 Ιουνίου.

«Λύση να έρθει και όποτε έρθει, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους μετά τη συνάντηση με τον Εσθονό ομόλογό του, Γιούρι Ράτας. Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως η Κυβέρνηση παλεύει να έχει τη συνολική λύση στις 15 Ιουνίου» και πρόσθεσε «προσδοκούμε μια απόφαση μέσα στον Ιούνιο». Ανώτατη πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, εξάλλου, δήλωσε πως «συνεχίζονται οι συζητήσεις. Θέλουμε καθαρό διάδρομο για το χρέος για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές». Πρόσθεσε πως «εμείς στοχεύουμε στην καθαρή λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου», αλλά απέφυγε να εκτιμήσει πόσο πιθανό είναι να πάρουμε το QE. Την ίδια ώρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στη Φρανκφούρτη, όπου αναμένεται να έχει επαφές για το κομβικό θέμα της ένταξης της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο περιθώριο συνέδριου του Economist και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

«Η τακτική της Κυβέρνησης είναι γνωστή: διάψευση... στη διάψευση... της διάψευσης...Όμως, η Ελλάδα και οι Έλληνες ζουν μια ασφυκτική, αδιάψευστη πραγματικότητα, με την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης σχετικά με το δημοσίευμα και την διάψευση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Τα καλέσματα για «εθνική συνεννόηση», σχετικά με το χρέος, είναι εκ του πονηρού και έχουν απώτερο στόχο να αποσπάσουν την ανοχή του λαού σε μια αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας, που είναι το μόνο δεδομένο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους «εταίρους» της» σχολιάζει το ΚΚΕ για τις διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης και τη συζήτηση σχετικά με το χρέος.

Το Ποτάμι: Επικίνδυνη προχειρότητα αλλά και νέα επικοινωνιακά τρικ

«Οι παλινωδίες είναι μόνιμο χαρακτηριστικό της κυβέρνησης. Όπως και τα ψέματα για να καλύψει την διαπραγματευτική της ανεπάρκεια. Μετά το «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα» του κ.Τσίπρα πριν ψηφιστεί το πακέτο των 4.8 δισ., αποδείχθηκε ψέμα και το «toο good to be true» για το χρέος. Παρά την προειδοποίησή μας εδώ κι ένα χρόνο, να προχωρήσουμε σε εθνική συνεννόηση και να μην φθάσουμε να συζητάμε για το χρέος κατά την προεκλογική περίοδο της Γερμανίας, ο κ.Τσίπρας έκανε το αντίθετο. Αφού του τέλειωσαν τα άλλα επικοινωνιακά παιχνίδια, θεώρησε ότι μπορεί να βρει νέο στο ζήτημα του χρέους. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μπει η χώρα σε νέο κύκλο αβεβαιότητας. Και αυτό θα συμβεί αν δεν μπούμε στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα πρέπει να είναι ο πρώτος άμεσος στόχος. Προϋπόθεση γι΄αυτό είναι η περιγραφή μέτρων για το χρέος που θα επιτρέψουν στην ΕΚΤ να δώσει το «πράσινο φως» ώστε να πετύχουμε μια καλή λύση μετά τις γερμανικές εκλογές. Η Ελλάδα, δυστυχώς, προσέρχεται στη διαπραγμάτευση δίχως πρόταση. Ο κ.Τσακαλώτος περιμένει έξω από την πόρτα για να δει τα αποτελέσματα του παζαριού Τόμσεν-Σόιμπλε. Επειδή το ζήτημα του χρέους είναι εθνική κι όχι κομματική υπόθεση, χρειάζεται συνεννόηση για τη διαμόρφωση εθνικού σχεδίου. Αλλά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το χειρίζεται όπως όλα τα θέματα: με ερασιτεχνισμό και αδιανόητη προχειρότητα. Το μόνο που τη νοιάζει είναι πως θα σερβίρει ένα νέο παραμύθι «πουλώντας» στο εσωτερικό ως επιτυχία ό,τι και αν της δώσουν.» σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόρδας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει περιφερειακή σύγκρουσηΧθες 20:14 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κασσελάκης: Η δεξιά καπηλεύεται πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια (βίντεο)Χθες 20:24 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τους επικριτές του σχετικά με τις δηλώσεις για τη βάπτισή του, αλλά και για τον Γιώργο Αυτιά.

“Our Ocean Conference” – Γεραπετρίτης: Τα παρόντα κράτη δεσμεύτηκαν για μέτρα κόστους 11,5 δις δολαρίων, υπέρ της θάλασσας (εικόνες)Χθες 19:21 | Ειδήσεις

Η διάσκεψη θεωρείται η τακτική διοργάνωση - αιχμή του δόρατος αναφορικά με την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Πλεύση Ελευθερίας: Προσφυγή για ακύρωση της κρατικής χρηματοδότησηςΧθες 14:27 | Ειδήσεις

Τι αναφέρεται σε προσφυγή για τους λόγους για τους οποίους ζητείται η ακύρωση της καταβολής κρατικής χρηματοδότησης στην Πλεύση Ελευθερίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΟΗΕ – Παλαιστίνη: Γιατί είναι “καταδικασμένο” το αίτημα ένταξής της09:18Καύσιμα: Πασχαλινή έξοδος με αμόλυβδη στα 2 ευρώ και πάνω (βίντεο)09:04“The 2night Show” – Βιβή Αναστασιάδου: Η ζωή στη Θεσσαλονίκη, το διαζύγιο και η αγάπη για τα παιδιά της (βίντεο)08:51Άλμπερτ Αϊνστάιν: Ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας08:37“The 2night Show” – Ποσειδώνας Γιαννόπουλος: Η μετανάστευση, το παρατσούκλι και το… “ευχάριστο ατύχημα” (βίντεο)08:24Conference League: Ο Ολυμπιακός έχει ραντεβού με την Ιστορία08:10Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος… “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου07:57Βραζιλία: Πήγε τον... νεκρό θείο της σε τράπεζα ως... εγγυητή για δάνειο (βίντεο)07:44Καιρός: Πολικός αεροχείμαρρος φέρνει βροχές και πτώση θερμοκρασίας έως 10 βαθμούς07:30Σύνοδος Κορυφής: Τα συμπεράσματα για την Τουρκία07:17Απαξίωση της πολιτικής ή εύκολη και δοκιμασμένη λύση;07:03Θεσσαλονίκη: Διασωληνώθηκε 17χρονος ποδηλάτης που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο06:50Champions League: Ρεάλ και Μπάγερν στα ημιτελικά06:36Σημεία για rapid test δωρεάν την Πέμπτη06:23Καιρός: τοπικές βροχές και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:09Δικηγόρος έκανε λάθος “κλικ” και “έδωσε” διαζύγιο σε άλλο ζευγάρι23:59Ρέθυμνο: Ένστολοι έσωσαν 6χρονη από πνιγμό23:46Viral ο ψαράς που…βάφτηκε με μελάνι σουπιάς (βίντεο)23:32Τρεις συλλήψεις για παράνομα όπλα σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής (εικόνες)23:18Ισπανία – Ιταλία: Το δικαίωμα στην άμβλωση έφερε διπλωματική αντιπαράθεση23:04
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο