Μήνυμα Παυλόπουλου στον Ερντογάν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Tο χρέος να μετατραπούν επιμέρους ιδιαιτερότητες σε «εστίες θετικής ενέργειας των Λαών μας για την πραγμάτωση των κοινών μας επιδιώξεων στο πλαίσιο του ΟΣΕΠ», υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος παίρνοντας το λόγο στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).
Εξάλλου, όπως είχε την ευκαιρία να σημειώσει σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρ. Παυλόπουλος, η Ελλάδα πιστεύει ακραδάντως πως «η ενίσχυση του ΟΣΕΠ πρέπει να κατατείνει και στην άμβλυνση των μεταξύ μας διαφορών». Και επ’ αυτού, η Ελλάδα, συμπλήρωσε, πιστεύει ότι η συνεργασία των χωρών του ΟΣΕΠ θα συμβάλει και στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ειδικότερα. «Να μην επιτρέψουμε μικρά γεγονότα να γίνουν μεγαλύτερα», ήταν το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο Έλληνας Πρόεδρος μετέφερε «ισχυρό μήνυμα διαχρονικής υποστήριξης της Ελλάδας στο έργο του ΟΣΕΠ», υπενθυμίζοντας ότι «η Χώρα μου, διατηρώντας στενούς δεσμούς αιώνων με την Περιοχή, τους Τόπους και τους Λαούς της, υπήρξε από το 1992 ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού και σταθερός υπέρμαχος της ευόδωσης της Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου. Οι επικίνδυνες περιπέτειες της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και της ειρήνης, ιδίως στην ευρύτερη περιοχή μας, αποδεικνύουν πόσο επίκαιρες παραμένουν οι βάσεις, πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν η Ιδρυτική Διακήρυξη του ΟΣΕΠ και η συνακόλουθη Δήλωση του Βοσπόρου. Τις υπενθυμίζω συνοπτικώς για να επισημάνω το ότι, κυρίως σήμερα και στο μέλλον, έχουμε χρέος να εργασθούμε αόκνως και ειλικρινώς προκειμένου να τις μετουσιώσουμε σε πράξη».
Ερντογάν: Ο ΟΣΕΠ να μετατραπεί σε μέσο επίλυσης προβλημάτων
Ο ΟΣΕΠ πρέπει να μετατραπεί σε μέσο επίλυσης των προβλημάτων των χωρών της περιοχής, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν στην εναρκτήρια ομιλία του στη σύνοδο του οργανισμού στην Κωνσταντινούπολη.
«Μεταξύ των χωρών της περιοχής ασφαλώς μπορεί να υπάρχουν αρκετά πολιτικά και μάλιστα στρατιωτικά προβλήματα. Εμείς όσο πιο μακριά μπορούμε να κρατήσουμε τον ΟΣΕΠ από αυτά τα προβλήματα τόσο πιο εποικοδομητικά μπορούμε να εργαστούμε. Και μάλιστα πιστεύω ότι μπορούμε να πάμε και πιο πέρα μετατρέποντας αυτή την οργάνωση σε μέσο επίλυσης των προβλημάτων αυτών. Για να το επιτύχουμε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν χωρίς να μπαίνουμε στα πολιτικά θέματα», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι βασικός όρος για το εμπόριο και τις επενδύσεις είναι η ημερία και η σταθερότητα και πρέπει να είναι στόχος όλων η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας.