LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 09 Μαΐου 2017 13:52 | Ανανέωση: 09 Μαΐου 2017 20:02

Τσίπρας: κατάργηση των πανελλαδικών και γενίκευση του ολοήμερου

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες σε ορίζοντα τριετίας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ - ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στο χώρο της Παιδείας, που είναι μια σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον τόπο, καθώς όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μια σύγχρονη και ποιοτική δημόσια Παιδεία, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την παρουσία του στο υπουργείο Παιδείας.

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο επεκτείνεται το πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας, σε κάθε απομακρυσμένο χωριό, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, τόνισε ο πρωθυπουργός.  

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι και φέτος τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν κανονικά τα σχολεία με όλα τα βιβλία και επάρκεια διδακτικού προσωπικού.

«Θέλουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας. Η πραγματική μαθησιακή διαδικασία γίνεται στο σχολείο και όχι στο πάρεργο των φροντιστηρίων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σε αυτό ακριβώς στοχεύουν όλες οι αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως στο κέντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η μάθηση και όχι η εξέταση.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου ώστε να οδηγηθούμε στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανακοίνωσε επίσης ο πρωθυπουργός.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ - ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, οι μαθητές θα έχουν λιγότερα μαθήματα, περισσότερες ώρες και το εθνικό απολυτήριο είναι αυτό που θα ορίζει την κατανομή των εισακτέων στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας σε ορίζοντα τριετίας οι βασικοί άξονες του οποίου είναι:

- Η περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου σχολείου

- Η αναβάθμιση του Λυκείου

- Η ομαλοποίηση της δοκιμασίας των εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από την ενίσχυση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου.

“Βέβαιο ότι θα πιάσουμε τους στόχους των πλεονασμάτων”

«Είναι βέβαιο ότι θα πιάσουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και απολύτως βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί το σύνολο των αντιμέτρων το 2019 και το 2020», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Παιδείας.

“Πιο κοντά σε μία ουσιαστική διευθέτηση του χρέους”

«Πιστεύω ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ άλλοτε σε μία ουσιαστική διευθέτηση του χρέους και η διευθέτηση, πλέον, αφορά τη ρητή υποχρέωση των εταίρων μας, διότι εμείς έχουμε βγει από το κάδρο και η μπάλα τώρα δεν είναι στο δικό μας γήπεδο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι «στοχοπροσηλωμένη» στην επίτευξη συμφωνίας στις 22 Μαΐου και υπογράμμισε: «Θα μου επιτρέψετε να μη δώσω λεπτομέρειες για τις συζητήσεις που διεξάγονται, αλλά διεξάγονται συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Και θα διεξάγονται μέχρι τις 22 του Μάη. Μέχρι το κρίσιμο Eurogroup. Είναι η πρώτη φορά στα χρόνια της μνημονιακής περιπέτειας που κλείνουμε μία αξιολόγηση και δεν εφαρμόζουμε μέτρα για να πάρουμε χρήματα, αλλά παίρνουμε χρήματα και δεσμευόμαστε για την εφαρμογή των μέτρων στην επόμενη περίοδο, υπό τον όρο ότι θα έχουμε βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Αυτό δεν είναι ένα σχήμα λόγου είναι μία πραγματικότητα».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ - ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΝΔ: Παροχολογία και ψεύδη

"Ακούσαμε έκπληκτοι τον πρωθυπουργό να υπερηφανεύεται για τα “κατορθώματα” της Κυβέρνησής του στον χώρο της Παιδείας τα τελευταία δύο χρόνια. Κι αυτό ενώ, ενδεικτικά, έχουν καταργηθεί τα πρότυπα σχολεία, έχουν υποβαθμιστεί τα ολοήμερα σχολεία, έχει κριθεί αντισυνταγματικός ο Νόμος Μπαλτά - Κουράκη για τις επιλογές στελεχών εκπαίδευσης, έχουν επιστρέψει οι αιώνιοι φοιτητές" τόνισε η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως.

Η ίδια πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός υπόσχεται ακοστολόγητες παροχές για όλους, σε ένα κρεσέντο υποτιθέμενης ευαισθησίας. "Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να προαναγγέλλει τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλαγές που σηματοδοτούν την οπισθοδρόμηση και ακυρώνουν την αναπτυξιακή προοπτική των Ανώτατων Ιδρυμάτων. Τι δεν ακούσαμε από τον πρωθυπουργό: Με ποιο σχέδιο θα πραγματοποιήσει όλα αυτά που “γενναιόδωρα” υποσχέθηκε, που θα βρει τους απαραίτητους πόρους για να υλοποιήσει τις ψηφοθηρικές εξαγγελίες του, πώς θα αναβαθμίσει ποιοτικά το σχολείο όταν δεν κάνει ούτε μία αναφορά στην αξιολόγηση εκπαιδευτικών" πρόσθεσε.

Τόνισε τέλος ότι οι όποιες σωστές μεμονωμένες προγραμματικές σκέψεις, δυστυχώς χάνονται μέσα στο γνωστό και δοκιμασμένο λαϊκισμό της Κυβέρνησης. "Έναν λαϊκισμό που κορυφώθηκε όταν ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για μόνιμους διορισμούς. Χωρίς κανένα στοιχείο ούτε για το πόσοι ούτε για το πώς, και ιδίως όταν η ίδια η Κυβέρνηση έχει παραδεχτεί, δια αιτιολογικής έκθεσης σε τροπολογία, ότι δεν μπορεί να προβεί σε μόνιμους διορισμούς έως το 2019. Δυστυχώς, στα βήματα του πρωθυπουργού, κινήθηκε και ο Υπουργός Παιδείας, καθώς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις απαιτήσεις των δανειστών σε σχέση με την ιδιωτική εκπαίδευση, είπε ότι “θεωρούμε ότι έχει γίνει δεκτό αυτό που ήδη υπάρχει”, δηλ. ο Νόμος Φίλη 4415/2016, όπως ψηφίστηκε στις 31/08/2016. Ο Υπουργός φαίνεται δεν διάβασε καλά το κείμενο της προσυμφωνίας με τους δανειστές. Σε αυτό η τροποποίηση του εν λόγω Νόμου Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση τίθεται ξεκάθαρα ως προαπαιτούμενο.   Αυταπάτες; Ψέματα; Τίποτε από αυτά δεν θα επιτρέψουμε σε τόσο σοβαρά θέματα που διαμορφώνουν το μέλλον των παιδιών μας".

ΠΑΣΟΚ: πρωθυπουργική η απαξίωση της παιδείας μας 

Η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού κου Τσίπρα στο Υπουργείο Παιδείας αποδεικνύει την προχειρότητα των πολιτικών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εκπαίδευση αλλά και την διαρκή απαξίωση της νέας γενιάς και των οικογενειών τους, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «δεν μπορεί να υπολογίζει η νέα γενιά και η Ελλάδα σε όσα άκουσε σήμερα. Γιατί η κυβέρνηση έχει αφαιρέσει από την πολιτική της στην Παιδεία κάθε έννοια που αφορά την αξιοκρατία, την ποιότητα και την αριστεία. Γιατί η κυβέρνηση εγκαθιδρύει μια μαζική εκπαίδευση χαμηλής ποιότητας. Ενώ την ίδια ώρα επιβάλλει τον πλήρη κομματικό έλεγχο της εκπαίδευσης και μάλιστα ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ όπως αποδείχτηκε περίτρανα με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ».

ΚΚΕ: Η απάντηση στη θρασύτητα του πρωθυπουργού είναι η μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 17 Μάη

«Όπως είπε σήμερα και ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Παιδείας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ "τώρα τρέχει" για να ψηφίσει το 4ο μνημόνιο, που θα κόβει δύο ακόμη συντάξεις, ένα ακόμα μηνιάτικο για όσους έχουν δουλειά, ενώ στην παιδεία θα διατηρήσει μειωμένες τις δαπάνες σε όλες τις βαθμίδες, οι οποίες στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αγγίζουν το 70%, με τον κόφτη να περιμένει στη γωνία για νέες μειώσεις», αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα.

«Τρέχει (η κυβέρνηση) για να γενικεύσει τη μερική απασχόληση στην εκπαίδευση των χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, να δώσει φθηνούς εργαζόμενους, με την ταμπέλα της μαθητείας, σε εργοδότες που θα επιδοτούνται με ζεστό χρήμα. Τρέχει φυσικά και το "παραμύθιασμα" για τα ακριβά μεταπτυχιακά, που παραμένουν και τη δωρεάν φοίτηση σ' αυτά, που όμως προϋποθέτει την απλήρωτη εργασία στα ιδρύματα, για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων στα ΤΕΙ που θα βαπτιστούν "αναβάθμιση", για διετές νηπιαγωγείο που ήδη ισχύει, αλλά δεν εφαρμόζεται, λόγω ελλείψεων σε υποδομές και εκπαιδευτικούς», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Όσο για τις εξαγγελίες γύρω από το εθνικό απολυτήριο και την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, όχι μόνο δεν χτυπούν την παραπαιδεία, αλλά τη θεριεύουν. Η απάντηση στη θρασύτητα του πρωθυπουργού είναι η μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 17 Μάη» καταλήγει το ΚΚΕ.

Το Ποτάμι: ελπίζουμε να μη μετατραπούν τα σχολεία σε απογευματινά παιδοφυλακτήρια

Σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Παιδείας, ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσε πως ο κ. Τσίπρας δεν παρουσίασε κάτι στην εκπαιδευτική κοινότητα και στους Έλληνες πολίτες, που δεν γνώριζαν ήδη, πέρα ίσως από την πρόθεση της κυβέρνησης να συνενώσει τα ΑΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και να ιδρύσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

"Ο Πρωθυπουργός αρκέστηκε σε εξαγγελίες για διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών τις οποίες θα επανεξετάσει στο τέλος του 2017 και αυτό πάλι σε τριετές ορίζοντα. Να θυμίσουμε ότι είναι τουλάχιστον η 3η φορά που εξαγγέλλονται αορίστως αυτοί οι διορισμοί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο θεσμός των ολοήμερων σχολείων έτσι όπως έχει υποβαθμιστεί από άποψη περιεχομένου διδασκαλίας και δραστηριοτήτων μετά τις αλλαγές των Υπουργών Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, επεκτείνεται και στα μονοθέσια έως και τριθέσια δημοτικά σχολεία. Πράγματι ακούγεται θετικό, αλλά ο κ. Τσίπρας απέφυγε να εξηγήσει σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου πώς θα στελεχώσει τις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν από τον μεγαλύτερο αριθμό σχολείων. Ελπίζουμε να μην εννοεί ότι θα μετατραπούν τα σχολεία απλά σε απογευματινά παιδοφυλακτήρια..." τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μαυρωτάς.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Έχασα την ψυχραιμία μου και ακολούθησα τον κ. Γραμμένο έξω από την αίθουσα...Σήμερα 16:33 | Ειδήσεις

"Επειδή όμως έχω μια πολύ σημαντική ιδιότητα αυτή του Έλληνα βουλευτή έπραξα απολύτως λάθος . Δεν αρμόζει αυτή η συμπεριφορά σε Έλληνα βουλευτή" δήλωσε ο κ. Φλώρος

Κασσελάκης: Θερμή υποδοχή σε Κάλυμνο και Λέρο (εικόνες)Σήμερα 17:41 | Ειδήσεις

Την Κάλυμνο και τη Λέρο επισκέφτηκε ο Στέφανος Κασσελάκης στο πλαίσιο περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου.

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος για Βελόπουλο: κανείς δεν μπορεί να μιλάει για τον χώρο της ΕκκλησίαςΣήμερα 16:55 | Ειδήσεις

Πώς σχολίασε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, τις δηλώσεις του Κυριάκου Βελόπουλου σχετικά με την παρουσια βουλευτών που έχουν υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια στις εκκλησίες. Η απάντηση της Ελληνικής Λύσης.

Ομόφυλα ζευγάρια - Βελόπουλος: Να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα όσοι βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο, γιατί...Σήμερα 09:10 | Ειδήσεις

Τι είπε στον ΑΝΤ1 για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης από τον Κ. Φλώρο μεσα στην Βουλή. Η "πατριδοκαπηλία με την υποψηφιότητα Μπελέρη", οι εξορύξεις και οι συντάξεις έως 4.000 ευρώ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κλιματική κρίση: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με συχνότερα κύματα ακραίας ζέστης19:05Κύκλωμα ναρκωτικών - ΑΠΘ: Ένοχοι κρίθηκαν δεκάδες κατηγορούμενοι 18:51Καιρός: συννεφιές, μπόρες και άνοδος θερμοκρασίας την Παρασκευή18:37Κασσελάκης: Θερμή υποδοχή σε Κάλυμνο και Λέρο (εικόνες)18:24Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος για Βελόπουλο: κανείς δεν μπορεί να μιλάει για τον χώρο της Εκκλησίας18:11Βόλος: Απείλησε τον αδερφό του και πήγε φυλακή17:58Κίνημα #metoo - Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του17:45Φλώρος: Έχασα την ψυχραιμία μου και ακολούθησα τον κ. Γραμμένο έξω από την αίθουσα...17:32Κορονοϊός - Γρίπη: Πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα17:18Θεσσαλονίκη: Μηχανή παρέσυρε και τραυμάτισε τροχονόμο17:04Έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ16:51“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: εκπλήξεις και καυγάδες στο επεισόδιο της Πέμπτης (βίντεο)16:37Τουρκικά ΜΜΕ: Η Γερμανία βλέπει θετικά την πώληση Eurofighters στην Τουρκία16:23Άλκης Καμπανός: Απομακρύνονται τα ενθύμια από το σημείο της δολοφονίας του 16:09ΑΑΔΕ: Φύλλα κοκαΐνης “κρυμμένα” σε λιπάσματα (εικόνες)15:56Ελληνικό: Πάνω από 300 βόμβες βρέθηκαν στο πρώην αεροδρόμιο15:42Αφρικανική σκόνη: Πέρασε από την Ελλάδα στην Τουρκία15:28Φλώρος: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία - Ο όρος για τον Γραμμένο15:15“Ψυχοκόρες”: Η ερωτική εξομολόγηση του Παύλου στη Βασιλική (βίντεο)15:02Καλλιάνος: Μπαμπά μου σε αγαπάω απέραντα και σου ζητώ συγνώμη...14:51
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο