LATEST NEWS
 
Πολιτική /Ευρωπαϊκή ΕνωσηΔημοσίευση: 10 Απριλίου 2017 06:56 | Ανανέωση: 10 Απριλίου 2017 16:55

Πρωτοβουλία Τσίπρα στη Σύνοδο της Μαδρίτης

Ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλία για πιο ενεργό ρόλο της Ε.Ε. στο Συριακό. Καθοριστική η συμβολή της Αθήνας στην ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Νότου.

AP - Σύνοδος της Μαδρίτης - Ισπανία - ηγέτες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της Συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, την οποία συγκροτούν η Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Μάλτα, στο Βασιλικό Ανάκτορο «El Pardo», στην Μαδρίτη.

Με ανάρτηση του στο Twitter, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε για τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου ότι πρόκειται για «μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε στην Αθήνα, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης».

Γενική θέση της Αθήνας είναι ότι αυτό το φόρουμ διαλόγου που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, πλέον καθιερώνεται και αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά, καθώς η σημερινή είναι η τρίτη κατά σειρά Σύνοδος και η τέταρτη ήδη έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη Λευκωσία.

Τσίπρας - Σύνοδος - tweets

Η Σύνοδος της Μαδρίτης διεξάγεται λίγες ημέρες μετά την Σύνοδο της Ρώμης (25η Μαρτίου), της ανακοίνωσης εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου της πρόθεσης του να αποχωρήσει από την ΕΕ, και πριν από το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (29η Απριλίου) που θα υιοθετήσει, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, τις κατευθύνσεις της Συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

ΑλέξηςΤσίπρας - Σύνοδος - Μαδρίτη

Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης και στη Διακήρυξη που θα υιοθετήσει η Σύνοδος της Μαδρίτης θα είναι φυσικά το μέλλον της ΕΕ, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, αλλά και το ζήτημα της ασφάλειας (Ενιαία Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, Ένωση για την Μεσόγειο), το Brexit και το ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στον απόηχο των εντεινόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων και κρουσμάτων στην ΕΕ και στην περιφέρειά της, με πιο πρόσφατα αυτά στην Στοκχόλμη, στην Αγία Πετρούπολη και την Αίγυπτο.

AP - Σύνοδος της Μαδρίτης - Ισπανία - ηγέτες

Στη σκιά της δραματικής κατάστασης στη Συρία, όπως προαναγγέλλουν κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων , ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή Σύνοδο θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου να προτείνουν στην ΕΕ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στο Συριακό.

ΑλέξηςΤσίπρας - Σύνοδος - Μαδρίτη

Αλ. Τσίπρας - Λισαβόνα

Ιδιαίτερη ικανοποίηση της Αθήνας για την εξέλιξη της Συνόδου του Νότου

Η λεγόμενη Σύνοδος των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου σχηματίστηκε με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα κι εγκαινιάστηκε με τη Σύνοδο της Αθήνας, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Για την ελληνική πλευρά, η επιτυχής συνέχιση αυτής της πρωτοβουλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι μια ακόμη ένδειξη της σημαντικά ενισχυμένης παρουσίας της χώρας και του ενεργού ρόλου της στο ευρωπαϊκό και διεθνές πεδίο. Σηματοδοτεί παράλληλα έμπρακτα την αλλαγή του διεθνούς στάτους της Ελλάδας και την έξοδο της από την απομόνωση των προηγούμενων χρόνων.

Πηγές της κυβέρνησης, αξιολογώντας την πορεία της, δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ικανοποίηση τους για το πώς προχωρά η πρωτοβουλία.

Αλ. Τσίπρας - Λισαβόνα

Αλλαγή ισορροπίας στους συσχετισμούς των δυνατών

Εκτιμάται ότι ο ρόλος των χωρών του Νότου της ΕΕ έναντι των χωρών της Benelux και του Βίσεγκραντ είναι ενισχυμένος και ενισχύεται περαιτέρω και μέσω αυτής της πρωτοβουλίας (της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου), αλλά και σε συνέχεια του Brexit. Εκτιμάται ότι οι χειρισμοί της Πολωνίας, πέρυσι και έκτοτε, ως προς το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών, δηλαδή οι συντονισμένες μονομερείς ενέργειες του “κλαμπ” του Βίσεγκραντ, αλλά και η στάση που τήρησε γενικότερα στο προσφυγικό απέναντι στο Βερολίνο, αποδυνάμωσε σημαντικά τη θέση της.

Σε αυτό το πλαίσιο καθίσταται σαφής η βαρύνουσα σημασία των ολοένα και πιο στενών σχέσεων που διαμορφώνονται -μέσα και από την “πλατφόρμα” της Συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών του νότου της ΕΕ- ανάμεσα στην Ελλάδα και βασικούς “παίκτες” των λεγόμενων νότιων ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την εξής παράμετρο: Ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ επέλεξε για δεύτερη επίσημη επίσκεψη του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του την Αθήνα, ενώ διαχρονικά έως τώρα οι νέοι Πρόεδροι της Γερμανίας κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους επισκέπτονται στα πρώτα τους ταξίδια στο εξωτερικό μετά την Γαλλία, την Πολωνία ή την Ολλανδία.

Αλ. Τσίπρας - Λισαβόνα

Από την Αθήνα στη Μαδρίτη και πέρα

Ενδεικτικό της θετικής απήχησης της πρωτοβουλίας του Αλέξη Τσίπρα για την Σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, είναι εξαρχής το γεγονός ότι δρομολογήθηκαν σύντομα οι επόμενες “συναντήσεις” των “7”: με τη Σύνοδο της Λισαβόνας στις 28 Ιανουαρίου και στη συνέχεια με τη Σύνοδο στην ισπανική πρωτεύουσα, αφού εξέφρασε την επιθυμία ο Μαριάνο Ραχόι. Παρότι πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, παραπέμποντας στις εκλογικές αναμετρήσεις σε κρίσιμες χώρες (Γαλλία-ολοκλήρωση θητείας Φρανσουά Ολάντ), εκτιμάται από την ελληνική πλευρά ότι το “σχήμα” δεν επηρεάζεται αρνητικά, ούτε χάνει τη δυναμική του ανάλογα με τις ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις στη σύνθεση του. Αντιθέτως.

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός -ο οποίος ανήκει στην πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- που απουσίασε από την Σύνοδο της Αθήνας εξαιτίας του γεγονότος ότι η Κυβέρνηση στη χώρα του ήταν υπηρεσιακή, είχε, αντίθετα, ιδιαίτερα “δυναμική” παρουσία στη Λισαβόνα και ήταν τότε που πρότεινε η επόμενη Σύνοδος να διεξαχθεί στη χώρα του. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν Τσίπρας-Ραχόι (σ.σ. στην πρώτη που είχαν ποτέ μεταξύ τους) στο Πολιτιστικό Κέντρο της Λισαβόνας, όπου διεξήχθη η Σύνοδος και σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα δεδομένων των εξελίξεων τότε στη διαπραγμάτευση για την β' αξιολόγηση, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να έχουν σταθερή επικοινωνία.

Αλ. Τσίπρας - Μαριάνο Ραχόι - Λισαβόνα

Ζητούμενο για την Αθήνα και των παρεμβάσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού τότε, στη δεύτερη Σύνοδο στην πορτογαλική πρωτεύουσα, ήταν να υπάρξουν σαφείς διατυπώσεις στην Διακήρυξη της Λισαβόνας στην κατεύθυνση της κοινωνικής Ευρώπης, όπως και τελικά έγινε. Χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αναμένεται η Διακήρυξη της Μαδρίτης να είναι ακόμα πιο ενισχυμένη ως προς το ζητούμενο της “κοινωνικής Ευρώπης”.

Σύμφωνα με την διοργανώτρια: «Με το βλέμμα προς το μέλλον, η ισπανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η Ευρώπη οφείλει να συνεχίσει να εργάζεται για να ανταποκριθεί στα ερωτήματα που απασχολούν περισσότερο τους πολίτες και να ενδυναμώσει το σχέδιο ολοκλήρωσης της». Επίσης «στον οικονομικό τομέα, ο κύριος στόχος είναι η διασφάλιση ότι η κοινή αγορά και το ευρώ λειτουργούν αποτελεσματικά και ότι τα οφέλη τους αγγίζουν όλους τους πολίτες». Επισημαίνει δε ότι «η γεωγραφική ιδιαιτερότητα των συμμετεχουσών χωρών, σε σχέση με την οποία μοιράζονται κοινά συμφέροντα και γεωπολιτικές προκλήσεις, τις τοποθετεί σε καλή θέση ώστε να επιφέρουν προστιθέμενη αξία στις εξελισσόμενες συζητήσεις για τα ανωτέρω ζητήματα».

Υπενθυμίζεται ότι η τέταρτη κατά σειρά Σύνοδος έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Κύπρο.

Το πρόγραμμα της Συνόδου της Μαδρίτης (ώρα Ελλάδος):

  • 14.45 Άφιξη των ηγετών στο Palacio Real de El Pardo
  • 15.05 Οικογενειακή φωτογραφία
  • 15.15 Έναρξη εργασιών Συνόδου
  • 17.45 Συνέντευξη Τύπου
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δένδιας: H Τουρκία να σεβασθεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας 12:14Κύπελλο Ισπανίας: Διακόπηκε το ντέρμπι της Ανδαλουσίας12:01Θεσσαλονίκη - Βιασμός: “Δεν θα κάνω πίσω”, λέει η 24χρονη11:47Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών: δημοπρασία 80 έργων για την “Πόρτα Ανοιχτή”11:33Αυστραλία - Τζόκοβιτς: Είμαι απογοητευμένος, αλλά θα σεβαστώ την απόφαση 11:20Ηράκλειο: Νέος έπεσε στην είσοδο της πολυκατοικίας και πέθανε11:07Missing Alert για 16χρονη10:53ΕΠΑΛ Ελληνικού: Βανδαλισμοί και τεράστιες ζημιές στο σχολείο (βίντεο)10:40Celine Dion: ακυρώνει το τέλος της περιοδείας της για λόγους υγείας10:26Μόσιαλος - Όμικρον: Πώς επηρεάζει τα μικρά παιδιά10:13Κορονοϊός - Θωμαΐδης: Τα λύματα “δείχνουν” 95% Όμικρον και 5% Δέλτα10:00Εκπτώσεις: Ανοιχτά την Κυριακή τα καταστήματα09:46Μαρούσι: Φωτιά σε πιλοτή - Στο νοσοκομείο τρία άτομα 09:32Πρόεδρος ΡΑΕ για ενεργειακή κρίση: Πότε θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των τιμών09:19Αυστραλία - Τζόκοβιτς: Ακυρώθηκε η βίζα του 09:05Κορυδαλλός - Σχολείο: Κάνουν μάθημα σε κοντέινερ 20 χρόνια (βίντεο)08:51Πρόστιμο σε ανεμβολίαστους άνω των 60: Τη Δευτέρα τα πρώτα πρόστιμα08:37Ομηρία στο Τέξας: Νεκρός ο ένοπλος που εισέβαλε σε συναγωγή (εικόνες)08:23Australian Open – Τζόκοβιτς: Παράταση στην αγωνία08:09Ρέθυμνο: Τράγος έκοβε βόλτες στο κέντρο της πόλης (εικόνες)07:55
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο