Τσίπρας: Σύμβολο του αγώνα για ειρήνη και δημοκρατία ο Μπελογιάννης
Η πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων και του δήμου Αμαλιάδας για τη μόνιμη έκθεση «Νίκος Μπελογιάννης» έχει μεγάλη συμβολική σημασία, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης «Νίκος Μπελογιάννης».
Αποτελεί απόδοση τιμής σε έναν άνθρωπο που έγινε σύμβολο του αγώνα για ειρήνη και δημοκρατία, είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο Ν. Μπελογιάννης ήταν αντιπροσωπευτικός μιας γενιάς αγωνιστών, που συνδύασε την πολιτική της στράτευση με την πνευματική αναζήτηση.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισμό του, ο Νίκος Μπελογιάννης αλλά και εκατοντάδες άλλοι «Μπελογιάννηδες» εκτελέστηκαν όχι διότι ήταν κίνδυνος για τη χώρα, αλλά μόνο και μόνο για να τορπιλιστεί κάθε προοπτική πολιτικής και εθνικής συνεννόησης, μετά τα χρόνια του εμφυλίου.
Ο Ν. Μπελογιάννης, με το ήθος, την στάση του απέναντι στους στρατοδίκες,καταξιώθηκε ως μια ιστορική μορφή που υπερβαίνει τα όρια της Αριστεράς.
Εκτελέστηκε για να συνεχίσουν να κυβερνούν οι ξένες δυνάμεις με τους αντιπροσώπους τους και όχι οι νόμιμα εκλεγμένες κυβερνήσεις, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Στην Αμαλιάδα βρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων και αρχών κ.ά.
Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη, στην ομώνυμη πλατεία, ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνων από τον Πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο.
Βούτσης: εργαζόμαστε για να ενώνουμε και για να απομονώνονται τα διχαστικά κηρύγματα
«Κοιτάζουμε κατάματα την ιστορία μας, διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, τιμούμε όσους άφησαν αδρό το αποτύπωμά τους. Εργαζόμαστε για την αποκατάσταση και την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης, γιατί θεωρούμε πως η προσπάθεια αυτή είναι μια διαχρονική καταξίωση της δημοκρατίας μας».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κατά τη διάρκεια της του χαιρετισμού του στην εκδήλωση. Επίσης ανέφερε ότι «εργαζόμαστε για να ενώνουμε και για να απομονώνονται τα διχαστικά κηρύγματα, να μη διαιωνίζονται τα εμφύλια πάθη» και προσέθεσε: «Χρειάστηκε η χώρα, η πολιτική ιστορία της και τα ανθρωπινά πάθη να διανύσουν πολλές δεκαετίες από την εκτέλεση του εμβληματικού ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ, πριν φτάσει να γίνει πραγματικότητα με πρωτοβουλία και του Δήμου Ήλιδας ένα τόσο σημαντικό έργο για τη γενέτειρά του αλλά και για τη συλλογική μνήμη».
«Με γνώμονα τα παραπάνω», όπως είπε ο κ. Βούτσης, «η Βουλή αναλαμβάνει ή συμμετέχει σε πλήθος πρωτοβουλιών με ντοκουμέντα, εκδόσεις, συνέδρια, χορηγίες, όπως άλλωστε πρόσφατα έγινε και με την τοποθέτηση αναμνηστικής στήλης για τους Εβραίους βουλευτές συμπολίτες μας θύματα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως επίσης και με τη διοργάνωση των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και βέβαια την τιμή στις μαρτυρικές πόλεις που υπέστησαν τις θηριωδίες των ναζιστικών στρατευμάτων, μακριά από υποκριτικά μνημόσυνα και από ανέπνευστα μαυσωλεία».